Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny EPOS EPIC 2 napedzane wzm NAD

robin102

Rekomendowane odpowiedzi

Może poradzicie , doradzicie. Nabrałem chęci po czytałkach i obrazkach :) na dokupienie do zestawu NADa wyrośniętych trochę monitorów EPOS Epic 2 . Nie za bardzo jest tego gdzie posłuchać. Może ktoś z Was miał kontakt słuchowy z tymi kolumienkami napędzanymi jakimś NADem. U mnie jako źródło też NAD CD 541i, a wzmacniacze to NAD 350 , ewentualnie NAD 375. Po sprzedaży podłogówek bo nie było gdzie ich słuchać przeszedłem na słuchawki, ale ale od czasu do czasu by się chciało tego większego dźwięku posłuchać. Rozważam też droższe EPOS ELan 15 , czy warto dołożyć sporą kasę ? tudzież może inne ciekawe propozycje macie Kochani :) wyrośniętych monitorów w budżetowej cenie 1500-3000zł za parę. Mogą być używane.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/111000-kolumny-epos-epic-2-napedzane-wzm-nad/

Witaj,

połączenie NAD z Epos często jest stosowane, taka konfiguracja gra dźwiękiem otwartym, przestrzennym, dynamicznym, żywym z bardzo dobrym wypełnieniem. Oczywiście są różnice pomiędzy serią Epic i Elan, poza ładniejszą stolarką, dźwięk jest bardziej spójny, jest jeszcze lepsze wypełnienie szczególnie w środku pasma, bas jest lepiej kontrolowany.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na posłuchanie kolumn Epos, jeśli jesteś zdecydowany na zakup, jest także możliwość posłuchania kolumn u Ciebie w domu. W przypadku wysyłki ryzykujesz tylko kosztem odesłania produktu do naszego salonu jeśli nie wpasuje Ci się w system.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A co Eposy w przyzwoitej domowej akustyce potrafią zaprezentować w temacie przestrzenności dźwięku, tzw sceny cy też ...

Wiem wiem dużo jest czynników dodatkowych kształtujących ten"parametr" ;) od naszej głowy na klockach skończywszy. Są jednak kolumny które mają te stereo, a są też takie z przyklejonym dźwiękiem do nich.

ps.

dzięki za propozycje, wysoce prawdopodobne, że bym się zdecydował na odsłuch w domu. Czy posiadacie Państwo do odsłuch rozegrane już głośniki, a nie nóffffki ?

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Brzmienie jak dobrze napisałeś zależy od wielu czynników, tak więc najlepiej posłuchać na własnym systemie w konkretnym pomieszczeniu, gdyż akustyka odgrywa dużą rolę.

Eposy Epic będziemy mieli nówki i rozegrane, podaj na priv swój nr telefonu, wszystko sobie uzgodnimy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do Eposa polecałbym elektronikę od Creeka.

Elektronika już jest, zamian tu nie przewiduje. Etap żonglowania klockami dawno mam za sobą. Szkoda każdego zeta wydanego na graty. Lepiej kupić płyty :) Rozważam jeszcze Dynaudio X16, ale to już ajk by mi coś do portfela wpadło z nieba ;)

• Redaktorzy
Szkoda każdego zeta wydanego na graty. Lepiej kupić płyty :)

Pójdziesz kiedyś do kolegi u którego gra lepiej i będziesz myślał i myślał co tu zrobić... ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Do Eposa polecałbym elektronikę od Creeka.

Do Epos Epic 2, które są dość jasno grającymi kolumienkami dodać jasno brzmiący wzmacniacz, to by było już niestrawne. No a do NADa to rozumiem.

• Redaktorzy

A sluchales tego zestawienia czy teoretyzujesz? Ja sluchalem Eposy Epic 2 i 5 z Creek Evolution II (wzmacniacz + CD) i gralo swietnie. Oczywiscie zalezy jakie masz oczekiwania od brzmienia. Mozna lepiej.

Polecam ufac swoim uszom, ewentualnie niektorym osobom, ktore sie zna.

A sluchales tego zestawienia czy teoretyzujesz? Ja sluchalem Eposy Epic 2 i 5 z Creek Evolution II (wzmacniacz + CD) i gralo swietnie. Oczywiscie zalezy jakie masz oczekiwania od brzmienia. Mozna lepiej.

Polecam ufac swoim uszom, ewentualnie niektorym osobom, ktore sie zna.

Słuchałem i Epic 2 i Creeka Evo II i dobrze wiem jakie brzmienie prezentują. Fakt nie słuchałem w takim zestawieniu ale nie muszę być jasnowidzem aby wyobrazić sobie efekt takiego mariażu.

Pójdziesz kiedyś do kolegi u którego gra lepiej i będziesz myślał i myślał co tu zrobić... ;)

Eeeeee w pewnym wieku sprawy się przewartościowują. Jest milion fajnych rzeczy na które warto wydać :)

NADy to takie fajne graty, że grają co najmniej przyzwoicie prawie ze wszystkim, prawie.

Może polecicie jakąś inną opcje wyrośniętych monitorów.

• Redaktorzy

Audio Note na papierowych membranach i jedwabiu :-) Spoko Panowie, nie spinam sie i nie narzucam Wam swojego zdania.

Może polecicie jakąś inną opcje wyrośniętych monitorów.

Acoustic Energy Aelite 2. Poleciłem znajomemu i wczoraj je dostał (używki w idealnym stanie za 1200zł). Słuchałem ich kilka lat temu i zrobiły na mnie duże wrażenie. Wczoraj wspomnienia wróciły i się potwierdziły. Mają niesamowity potencjał i wiele podłogówek (w cenie 2000-3000zł za nowe) nie dotrzyma im kroku.

Acoustic Energy Aelite 2. Poleciłem znajomemu i wczoraj je dostał (używki w idealnym stanie za 1200zł).

Trochę stareńkie te ELITY 2 do kiedy były robione ? Chciało by się coś nowszego dzisiejszego. Świat chyba jednak idzie do przodu :) Napisałem do Q21 w sprawie odsłuchu Epos Epic 2 u mnie w domku, wiec zobaczymy co z tego będzie. Kolumn podłogowych z 15 sztuk przegoniłem przez pokój, ale monitorowa prezentacja to dla mnie nowy, nieznany świat :)

Trochę stareńkie te ELITY 2 do kiedy były robione ? Chciało by się coś nowszego dzisiejszego. Świat chyba jednak idzie do przodu :) Napisałem do Q21 w sprawie odsłuchu Epos Epic 2 u mnie w domku, wiec zobaczymy co z tego będzie. Kolumn podłogowych z 15 sztuk przegoniłem przez pokój, ale monitorowa prezentacja to dla mnie nowy, nieznany świat :)

Również się przesiadłem z podłogówek których parę par miałem na monitorki eposa , tylko że starsze - m12.2 i jest super , grają z Creek Evo 2 .

Czy ja wiem czy stareńkie. Były produkowane w latach 2004-2013 (czyli dość długo i jeszcze w zeszłym roku) bo były udane. Mają nowoczesny wygląd oraz bardzo dobre przetworniki (Mid/Bass Drivers) te same co stosowane w najnowszej serii AE. Mam wrażenie jednak, że w obecnie stosowanych głośnikach (Mid/Bass Drivers) poczyniono jakieś oszczędności (ale to tylko moje domysły) bo już wysokotonowy jest trochę inny (tańsza i prostsza konstrukcja). Reasumując to w pełni nowoczesna konstrukcja a na pewno nie mniej nowoczesna niż Epic 2. Do tego to kolumna niemalże pełnopasmowa schodzi sporo niżej niż większość monitorów. No i wspomnieć należy o perfekcyjnym wykonaniu w naturalnym fornirze. Pokuszę się o stwierdzenie, że ciężko znaleźć będzie coś choćby zbliżonego jakością (zarówno pod względem brzmienia jak i wykonania) w tej cenie w idealnym stanie bo lepszego to raczej już nie. W podsumowaniu testu w Hi-fi napisali "Spektakularny i audiofilski. Dynamika jak z dobrych podłogówek" i w pełni się z tym zgadzam. Jednak nie każdemu podoba się charakter brzmienia każdej kolumny. Mnie osobiście takie dynamiczne, pełne i nasycone granie odpowiada gdyż nadaje się do muzyki jaką zwykle słucham. Nie lubię jaskrawości, jasności i suchości w brzmieniu.

Z NADem fajnie grają AE, potwierdzam. Bardzo dobrze grają AA Phoebe - ale to podłogówki (choć nie są wielkie). Myślę też, znając ogólnie charakter Eposów, że też mogą fajnie z NADem zagrać. Trzeba popróbować.

Generalnie ja osobiście szanuję NADa, może nie grać jakoś wysublimowanie jazzowego pitu pitu, ale jest b. muzykalny, nie będzie grymasił na jakość nagrań i obok Naima i Rotela jest chyba numerem jeden do rocka z tego przedziału cenowego.

No to Panie ciepła lampa i analog :)

Niekoniecznie. Przecież NAD też gra muzykalnie i ładnym nasyconym brzmieniem. Nie wszystkim tez będzie odpowiadała buła na basie w lampie.

Fajnie by było. Ale kaski mało:)

Z drugiej strony MIngDa i mieścisz się w budżecie. Moim zdaniem trzeba odsłuchać i dopasować do repertuaru. Do rocka brałbym NADa. Do innych gatunków może być i lampa. I nawet te Eposy mogłyby z lampą ładnie zagrać.

• Redaktorzy

Niekoniecznie. Przecież NAD też gra muzykalnie i ładnym nasyconym brzmieniem. Nie wszystkim tez będzie odpowiadała buła na basie w lampie.

Nie tylko NAD. Yamaha też ładnie gra. Wolę Yamahę niż NADa. Yamaha oprócz z tego że poprawnie gra, to jeszcze ładniej wygląda niż NAD - moim skromnym zdaniem ;)

Oczywiścnie nie uogólniam. Suchość brzmieniowa to również zasługa źródła. Nie zawsze winne są kolumny.

Do rocka brałbym NADa. Do innych gatunków może być i lampa.

Ja do rocka wybrałem Audiolaba 8200a z mocno, dynamicznie i gęsto grającymi AE Neo 4v2 i to się sprawdza. Na tak grającą lampę musiałbym wyłożyć trzy razy tyle.

Oczywiście nie chodzi mi o barwę brzmienia a o jego charakter.

Nie tylko NAD. Yamaha też ładnie gra. Wolę Yamahę niż NADa. Yamaha oprócz z tego że poprawnie gra, to jeszcze ładniej wygląda niż NAD - moim skromnym zdaniem ;)

Oczywiścnie nie uogólniam. Suchość brzmieniowa to również zasługa źródła. Nie zawsze winne są kolumny.

Nowe Yamahy grają jasno niestety, dlatego, że brakuje wypełnienia na średnicy często, do tego dochodzi ostra góra. No chyba, że Yamahę połączymy z ciepło grającymi kolumnami. Nie mówię tutaj też o starych Yamahach. Miałem 2000 kiedyś, więc trochę poznałem tę szkołę. Oczywiście można uzyskać bardzo dobre brzmienie, ale trzeba się potrudzić ze znalezieniem odpowiednich kolumn.

NAD jest zdecydowanie bardziej uniwersalny i bardziej muzykalny.

Ja do rocka wybrałem Audiolaba 8200a z mocno, dynamicznie i gęsto grającymi AE Neo 4v2 i to się sprawdza. Na tak grającą lampę musiałbym wyłożyć trzy razy tyle.

Oczywiście nie chodzi mi o barwę brzmienia a o jego charakter.

Tak, zapomniałem o Audiolabie, też świetny w rocku.

• Redaktorzy

NAD jest zdecydowanie bardziej uniwersalny i bardziej muzykalny.

A tam od razu muzykalny. Muzykalny to jestem ja. Zagram Ci prawie wszystko na gitarze co sobie wymyślę w głowie ;)

A tam od razu muzykalny. Muzykalny to jestem ja. Zagram Ci prawie wszystko na gitarze co sobie wymyślę w głowie ;)

:)

Kończąc temat, oczywiście muzykalność zależy od całego systemu. Mogę sobie wyobrazić system z Yamahą, który będzie muzykalny (świetne połączenie z Vienna Acoustics) ale łatwiej chyba taki system zbudować z NADem. Aczkolwiek nie jest też znowu tak, że NAD jest idealny. Ma swoje wady. Wszystko sprowadza się do gustów, do pewnych wyborów....

• Redaktorzy

Nowa Yamaha nie musi grac jasno i ostro/sucho. Mam ja podpieta pod Sonus Fabery i nie jest zle. Uwazam ze na brzmienie maja wplyw glownie kolumny i zrodlo. Wzmacniacz jest na 3. miejscu.

Nowa Yamaha nie musi grac jasno i ostro/sucho. Mam ja podpieta pod Sonus Fabery i nie jest zle. Uwazam ze na brzmienie maja wplyw glownie kolumny i zrodlo. Wzmacniacz jest na 3. miejscu.

Dużo zależy jakiego brzmienia ogólnie szukasz. Ja szukałem jednak większego ciepła w średnicy. Rzeczywiście, z Sonusami Yamaha grała super (testowałem z SF Auditor M) ale cena za wysoka :(. Z VA też było super ale również z powodów finansowych odpuściłem (akurat wtedy VA zdrożały). Ale potem było już gorzej. Nie mogłem specjalnie dobrać kolumn, które grały by w sposób satysfakcjonujący z Yamaha. Chodzi mi o to, że Yamaha nie jest tak uniwersalnym wzmakiem, tzn zagra z określona liczbą kolumn. NAD jest tutaj mniej problematyczny, wydaje mi się. Ja uważam, że najważniejsze kolumny a potem wzmak jednak...

Bez dobrego zrodla nie bedzie grania. Co ma zrobic zestaw skoro na wejsciu bedzie mial licha informacje?

Ale jeżeli będziesz miał powiedzmy 2-3 źródła na dobrym poziomie różnych firm i 2-3 różne wzmacniacze, to dla mnie więcej zmian wprowadzi zmiana wzmacniacza. Takie odnoszę wrażenie, choć to oczywiście zależy od tego jak bardzo różni się szkoła grania danych wzmacniaczy czy CD.

Generalnie są różne szkoły w tym względzie. Pamiętam, że w odniesieniu do systemu Yamahy 2000 były różne filozofie. Niektórzy twierdzili, ze lepiej kupić cedeka 2000 a wzmaka 1000 a inni, że lepiej wzmaka 2000 a CD 1000.... - w sytuacji kiedy nie mogłeś pozwolić sobie na oba klocki z najwyższej serii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.