Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo do ampli DENON AVR-X3000

lukasz81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W grudniu zmieniłem leciwy amplituner DIORA na DENONa AVR-X3000. Mimo że z góry wiedziałem że będzie to stereo (może 2.1) to nie padło na amplituner stereo ze względu na ograniczenia multimedialne. X3000 kupiłem w bardzo dobrej cenie 2500zł i zdaję sobie sprawę, że amplituner stereo w tej cenie grał by znacznie lepiej ale wazne dla mnie było USB, radio internetowe oraz wejścia cyfrowe aby podłączyć konsolę, tuner sat, bluraya. Pewnego rodzaju paradoks bo mam ampli kina domowego 7.1 który będzie działał w stereo. no może kiedyś z jakimś dobrym subem velodyne lub rela typowo do muzyki. Teraz przyszła pora na kolumny bo te które posiadam, to najtańszy model PRISM ONYX 100 który był pakowany do wielu tanich zestawów kin domowych więc gra to delikatnie mówiąc słabo.

Na kolumny planuję wydać ok 2,5K. Mają to być klasyczne podłogówki, nowe - wstępnie w oko wpadły mi Dali Zensor 7 ale jeszcze nie byłem na odsłuchu i poczytałem o nich trochę na forach. W załączniku szkic mojego pokoju - jest to łącznie 29m kw - kuchnia i salon oddzielone ścianką o szerokości 1,4m która jest od podłogi do sufitu. Sam pokój ma 17m a kuchnia 12m. Na czerwono zaznaczone jest, gdzie znajdują się kolumny. Jedna ma za sobą pustą przestrzeń kuchni a druga meble kuchenne.

Myzuka jakiej słucham to głównie drumm n bass i rock. Oczywiście radio też sobie trochę gra ale tutaj nie mam specjalnych wymagań. Oprócz tego konsola i trochę film. Brzmienie na którym mi zależy to mocny bas, góra raczej delikatna i ciepła żeby nie kaleczyła uszu i nie męczyła co szczególnie przy muzyce elektronicznej potrafi być uciążliwe. Generalnie chodzi o to, żeby grało to dynamicznie. Kiedyś jak będą fundusze to może rozejrzę się za zamkniętym subem veldoyne lub rel ale jeśli uda się osiągnąć zadowalający mnie efekt bez suba to może zostanie klasyczne stereo.

Wspomniałem o Dali Zensor 7. Co o nich sądzicie? Czy nadają się do tego typu muzyki? Jaka jest dla nich alternatywa? Jako laik czekam na wszelkie sugestie i pomoc.

Z góry dzięki,

pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

Dali Zensor 7 to dobry wybór do Twojego systemu, brzmieniowo powinno to być optymalne rozwiązanie. Jako alternatywa posłuchałbym jeszcze zestaw Boston Acoustics A 250 lub jeśli budżet pozwoli A 360 oraz jeden z modeli kolumn Paradigm Monitor v.7 - w Twoim systemie idealny byłby Monitor 9 v.7

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam,

W grudniu zmieniłem leciwy amplituner DIORA na DENONa AVR-X3000. Mimo że z góry wiedziałem że będzie to stereo (może 2.1) to nie padło na amplituner stereo ze względu na ograniczenia multimedialne. X3000 kupiłem w bardzo dobrej cenie 2500zł i zdaję sobie sprawę, że amplituner stereo w tej cenie grał by znacznie lepiej ale wazne dla mnie było USB, radio internetowe oraz wejścia cyfrowe aby podłączyć konsolę, tuner sat, bluraya. Pewnego rodzaju paradoks bo mam ampli kina domowego 7.1 który będzie działał w stereo. no może kiedyś z jakimś dobrym subem velodyne lub rela typowo do muzyki. Teraz przyszła pora na kolumny bo te które posiadam, to najtańszy model PRISM ONYX 100 który był pakowany do wielu tanich zestawów kin domowych więc gra to delikatnie mówiąc słabo.

Na kolumny planuję wydać ok 2,5K. Mają to być klasyczne podłogówki, nowe - wstępnie w oko wpadły mi Dali Zensor 7 ale jeszcze nie byłem na odsłuchu i poczytałem o nich trochę na forach. W załączniku szkic mojego pokoju - jest to łącznie 29m kw - kuchnia i salon oddzielone ścianką o szerokości 1,4m która jest od podłogi do sufitu. Sam pokój ma 17m a kuchnia 12m. Na czerwono zaznaczone jest, gdzie znajdują się kolumny. Jedna ma za sobą pustą przestrzeń kuchni a druga meble kuchenne.

Myzuka jakiej słucham to głównie drumm n bass i rock. Oczywiście radio też sobie trochę gra ale tutaj nie mam specjalnych wymagań. Oprócz tego konsola i trochę film. Brzmienie na którym mi zależy to mocny bas, góra raczej delikatna i ciepła żeby nie kaleczyła uszu i nie męczyła co szczególnie przy muzyce elektronicznej potrafi być uciążliwe. Generalnie chodzi o to, żeby grało to dynamicznie. Kiedyś jak będą fundusze to może rozejrzę się za zamkniętym subem veldoyne lub rel ale jeśli uda się osiągnąć zadowalający mnie efekt bez suba to może zostanie klasyczne stereo.

Wspomniałem o Dali Zensor 7. Co o nich sądzicie? Czy nadają się do tego typu muzyki? Jaka jest dla nich alternatywa? Jako laik czekam na wszelkie sugestie i pomoc.

Z góry dzięki,

pozdr

Q21 odpisało Ci idealnie. Boston nie wygra w tym zestawieniu, ale propozycja jest. Tak, Dali albo Paradigmy, trochę skrajne charakterystyki, pojedź do nich, posłuchaj godzinkę i wyjedziesz zadowolony. Ja miałem Paradigmy 9.7, teraz Dali Zensor 5. Jedne i drugie zajebiste, Dali są mniejsze i bardziej sąsiad-friendly, mają mniej mięska ale większą ciut kulturę, detaliczność i lepsze wokale. Paradigmy lepiej oddają energię rocka, są do rocka stworzone, ale obiektywnie Dali są wg mnie ciut lepsze, może Rammstein zabrzmi ciut gorzej, ale już Pink Floyd itp dla Dali

Dali 5 słuchałem przez chwilę u znajomego. Faktycznie do muzyki spokojnej, jazzu, akustycznej wydają się super w tym przedziale cenowym. Jedyne czego mi w nich na pierwszy rzut oka brakowało to mocnego basu i dynamiki ale może trzeba nieco dłużej się im przyjrzeć. Ostatnio jak sprawdzałem cenę to Zensor 7 można kupić nówki za 2800zł. W podobnej cenie są tez mocno i często polecane MA BX6. Będę musiał wybrać się na odsłuch i zdecydować na miejscu.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dali 5 słuchałem przez chwilę u znajomego. Faktycznie do muzyki spokojnej, jazzu, akustycznej wydają się super w tym przedziale cenowym. Jedyne czego mi w nich na pierwszy rzut oka brakowało to mocnego basu i dynamiki ale może trzeba nieco dłużej się im przyjrzeć. Ostatnio jak sprawdzałem cenę to Zensor 7 można kupić nówki za 2800zł. W podobnej cenie są tez mocno i często polecane MA BX6. Będę musiał wybrać się na odsłuch i zdecydować na miejscu.

Tak, Paradigmy zagrają dynamiczniej, MA są bardzo dobre, ale takie pomiędzy. Ja wolę Paradigmy i Dali, też świetne ogólnie, ale lepsze w pewnych kwestiach od MA. U mnie zmiana z Paradigmów na Dali odbyła się ze względu na sąsiadów i ciut ze względu na małą zmianę gustów, coraz mniej ostrego rocka. Nie powiem, czegoś mini przy Comie czy Metallice brakuje, ale Dali oddają ciut więcej w Genesis, Pink Floyd itp niż tracą w ostrym rocku, szczególnie z dobrymi kablami.

Są jeszcze 2 mini zalety Dali - łatwiej je wysterować gdzie Paradigmy bywają upierdliwe i znacznie trudniejsze w szukaniu dobrej elektroniki, a druga to ich większa uniwersalność, nie tylko muzyczna, ale przyszłościowa, jak zakochasz się w lampie z Dali cud miód (słuchałem), z Paradigmami już ciut nie to no i mocy lampom brakuje do Paradigmów. Wybór trudny, warto sporo słuchać i porównywać. Dla mnie 51:49 Dali :P

Dzięki wielkie za opinię ;) Odnośnie jeszcze rodzaju muzyki, to jaki dali spisują w drum n bass, trance itp? No i na koniec kwestia ewentualnego suba w przyszłości. Wiem że zdania na ten temat są mocno podzielone i panuje opinia, że do stereo suba się nie używa ale jak zawsze są zwolennicy i przeciwnicy. Oczywiście jeśli sub to mam tu na myśli konstrukcje zamknięte velodyne lub rel raczej z tej dolnej półki czyli coś za ok 1700-1800zł. Czy taki sub to będzie właściwe uzupełnienie zensorów które jak wynika z opinii są raczej "zrównoważone"? Tak na logikę biorąc, same podłogówki byłyby dobre do spokojnej muzyki, akustycznej, chill, jazzu a sub dodałby kopa przy konsoli i muzyce elektronicznej i trochę w filmach. Czy mój tok myślenia jest choć trochę właściwy czy zamiast kupować w przyszłości suba lepiej zainwestować te pieniądze w lepsze podłogówki. Tylko pytanie czy osiągnie się ten sam efekt co z subem?

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzięki wielkie za opinię ;) Odnośnie jeszcze rodzaju muzyki, to jaki dali spisują w drum n bass, trance itp? No i na koniec kwestia ewentualnego suba w przyszłości. Wiem że zdania na ten temat są mocno podzielone i panuje opinia, że do stereo suba się nie używa ale jak zawsze są zwolennicy i przeciwnicy. Oczywiście jeśli sub to mam tu na myśli konstrukcje zamknięte velodyne lub rel raczej z tej dolnej półki czyli coś za ok 1700-1800zł. Czy taki sub to będzie właściwe uzupełnienie zensorów które jak wynika z opinii są raczej "zrównoważone"? Tak na logikę biorąc, same podłogówki byłyby dobre do spokojnej muzyki, akustycznej, chill, jazzu a sub dodałby kopa przy konsoli i muzyce elektronicznej i trochę w filmach. Czy mój tok myślenia jest choć trochę właściwy czy zamiast kupować w przyszłości suba lepiej zainwestować te pieniądze w lepsze podłogówki. Tylko pytanie czy osiągnie się ten sam efekt co z subem?

Dali nie mają za mało basu, raczej w sam raz. Ale jeśli będzie brakować to czemu nie. Trancu i dnb nie znam w ogóle. Ale na czuja stawiam, że Paradigmy wypadną tu troszkę lepiej

Dali Zensor

Tannoy V41

Heco Metas

Magnat Qunatum

To kolumny kltóre bral bym pod uwage. Tez słucham D'n'B na Dali, powiem że zastanawiam się czy przy tej muzyce quantumy nie zagrają nieco lepiej.

Pamiętaj o murowanym faworycie w tej cenie do muzyki z mocnym basem: Melodika BL40

http://sklep.rms.pl/melodika-bl40-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dali Zensor

Tannoy V41

Heco Metas

Magnat Qunatum

To kolumny kltóre bral bym pod uwage. Tez słucham D'n'B na Dali, powiem że zastanawiam się czy przy tej muzyce quantumy nie zagrają nieco lepiej.

Które zensory posiadasz? 5tki czy 7emki? Czy bas jest wystarczająco mocny a góra nie jest zbyt metaliczna i męcząca? No i najważniejsze, do czego masz podpięte te kolumny? Niestety nie miałem jeszcze czasu wybrać się na odsłuch więc pytam o subiektywne odczucia.

Mam Ikony 6 podpiete do NAD 356,

bas jest wystarczająco mocny i głęboki, góra jest bardzo soczysta i nie kłująca, ale tu jest wstega wiec to troche inny glosnik.

Znajomy kupił sobie Zensory 7 tez słucha muzyki elektronicznej. Jednak Heco Metas w tej cenie to mój murowany faworyt, najlepeij wykonane i świentnie kontroluja uderzenia basu. Jak gdzies je znajdziesz to na prawde swietne kolumny.

Słuchałem ich w Jazzie i Goa Trance, naprawde dają rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.