Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz sieciowy po Popcorn Hour A100/110 do muzyki?

DcD_1290

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jaki odtwarzacz polecacie? tak do 1000pln tylko i wyłącznie do słuchania muzyki, wymagane jest port usb ew dysk twardy no i oczywiście wyjście coaxial:)

Obecnie gram na popcornie i uważam że w tej roli spisuję się znakomicie zwłaszcza w pieniądzach za które można go dostać ale wymagam czegoś lepszego o wyższej klasie grania. Może to być nawet jakiś kompromis np. dvd z usb (ale własnie czy dvd z usb odczytuje flac?) ktory po tjuningu zagra lepiej od popcorna. Uważam że moj sprzęt (o mnie) wymaga troszkę wyższej klasy żródło:)

Czekam na jakieś sugestie, pozdrowienia :)

W domenie cyfrowej nie szukaj poprawy o ile popcorn wysyła bit-perfekt to nie ma sensu. Prędzej różnica będzie po wyminie DAC :) No chyba, że jesteś wierzący wtedy nawet może pojawić się granie o klasę lepsze:)

ale jak to? każde urządzenie gra lepiej/gorzej gdyby tak nie było nie kupowało by sie dedykowanych transportów po 5kpln czy więcej

to jak to wkoncu jest, odtwarzacz za powiedzmy 2000pln z drugiej ręki zagra tak samo jak ten popcorn za 200zł?

Sa tez ludzie, którzy wydaja po 10tys zł na kabel sieciowy. Popierasz ich w tym?

Zacznijmy od tego ze niektorzy wierza w transport, a inni nie tak jak z kablami. Sprawa dyskusyjna. Ja tam duzej wagi do transportu nie przywiazuje. Zero to zero, a jedynka to jedynka. Tym bardziej w systemie budrzetowym za kilka tysiecy. Zmiast pachac kase w lepszy transport, ktory pewnie nic nie wniesie poszukaj zmian tam, gdzie by to przynioslo slyszalne efekty.

?👈

bit perfekt to 50% tego co można wyciągnąc z CD dobrym transportem.

RIp z CD nie jest tym, co jest na płycie CD, tam nie ma zapisu cyfrowego tylko strumien pcm.

Rip jest konwersja pcm na dane cyfrowe.

Transport na cdm9-pro zagra z DAC o klasę - dwie lepiej niz rip z tej płyty na tym samym DAC.

Cd philipsa, arcama, duala , marantza z cdm-9 jako transport zagra klasę lepiej od RIP z płyty.

Chinski dvd jako transport zagra... do dupy. Probowałem z kilkoma, nie da się tego słuchać, mimo moich najszczerszych chęci.

PLiki z ripów grają na poziomie chinskiego owego dvd jako transportu, więc nie zdziwie się że zamiast cd-pcm dvd konwertuje w locie płyte i podaje dacowi na zasadzie rip.

Pliki puszczam kiedy nie mam możliwości odsłuchania CD w oryginale.

Zaczyna się :D Zapomniałeś wspomnieć, że słyszysz jitter na poziomie 10ps!

RIp z CD nie jest tym, co jest na płycie CD, tam nie ma zapisu cyfrowego tylko strumien pcm.

SUPER! Tam jest zapis analogowy :D

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sonos CONNECT (ZP90).

Przekracza budżet ale warto.

Bardzo przyzwoite granie po analogu jak na cenę, która trzeba za niego zapłacić.

bit perfekt to 50% tego co można wyciągnąc z CD dobrym transportem.

Rip jest konwersja pcm na dane cyfrowe.

Transport na cdm9-pro zagra z DAC o klasę - dwie lepiej niz rip z tej płyty na tym samym DAC.

Cd philipsa, arcama, duala , marantza z cdm-9 jako transport zagra klasę lepiej od RIP z płyty.

Chinski dvd jako transport zagra... do dupy. Probowałem z kilkoma, nie da się tego słuchać, mimo moich najszczerszych chęci.

PLiki z ripów grają na poziomie chinskiego owego dvd jako transportu, więc nie zdziwie się że zamiast cd-pcm dvd konwertuje w locie płyte i podaje dacowi na zasadzie rip.

Pliki puszczam kiedy nie mam możliwości odsłuchania CD w oryginale.

jeśli dobrze rozumiem, czyli cd philipsa, arcama, duala , marantza z cdm-9 w roli transportu zagra lepiej od popcorna i dvd tak?

Pozdrawiam wobec tego.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Kup Popcorna C 200 jak do muzyki to dobry wybór, a i filmy obejrzysz. Wyświetlacz pozwoli obsługiwać bez włączania TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nawet w dobrej cenie jest.

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem po co ladowac tyle w transport. Nie lepiej kupic porzadne podstawki pod kable?

a co to są te podstawki pod kable?

wiadome że lepiej jest władować kase w same kolumny i będzie przepaść w stosunku co do wymiany transportu na korzyść kolumn oczywiście bo to one odgrywają główną rolę w systemie:)

Poprawiają brzmienie :) A na serio koledzy robią sobie jaja, podstawki to jest typowe audio-voodoo! Wracając do twojego transportu powiem to raz jeszcze każdy, który zapewni zgodność bitową będzie grał tak samo jak inny, który spełnia to założenie, szukania poprawy tam nie ma sensu. Zdarzają się jednak przypadki, gdzie taki kombajn jak twój ma sporo opcji i niekoniecznie jest bit-perfect. Na twoim miejscu upewniłbym się czy spełnia ten warunek, jeśli tak to wymiana na inny, który będzie robił to samo mija się z celem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli dobrze rozumiem, czyli cd philipsa, arcama, duala , marantza z cdm-9 w roli transportu zagra lepiej od popcorna i dvd tak?

Niestety, ale tak.

Mam sieciówkę, jitterbuga, i nic to nie pomaga - gra po chinsku. A audio z dvd - to kompletna klapa, jak dla mnie.

Zaczyna się :D Zapomniałeś wspomnieć, że słyszysz jitter na poziomie 10ps!

SUPER! Tam jest zapis analogowy :D

jitter w dvd na poziomie 200-400ns to nic nadzwyczajnego.

Ukryta Zawartość

I wiem, że najwiecej do powiedzenia o tym ze rip gra tak samo jak cd z transportu mają co którzy słuchają mp3 z dvd.

Ukryta Zawartość

I wiem, że najwiecej do powiedzenia o tym ze rip gra tak samo jak cd z transportu mają co którzy słuchają mp3 z dvd.

Tak rip gra tak samo, odróżnisz MP3 320kb/s od WAV w ślepym teście?

Tak rip gra tak samo, odróżnisz MP3 320kb/s od WAV w ślepym teście?

pff bez problemu. też mi wyzwanie :P

Mowię że poznam kiedy idzie cd z transportu przez dac a kiedy z ripu, a ty mi tu mp3-ki zarzucasz,...

Ripy grają h*jowo i tego nie zmienisz, mimo że chciałbyś zapewne aby tak nie było. i ani hires (kolejna komedia służaca programowym łataniem niedostatków sprzetowych), ani flace nie pomagają na to.

Ripy grają h*jowo i tego nie zmienisz ... ani hires (kolejna komedia służaca programowym

łataniem niedostatków sprzetowych), ani flace nie pomagają na to...

Ale męczysz konia ... daj już spokój z tymi swoimi "prawdami objawionymi".

Wytłuszczone możesz rozwinąć - chętnie się pośmieję z rana ...

pff bez problemu. też mi wyzwanie :P

Mowię że poznam kiedy idzie cd z transportu przez dac a kiedy z ripu, a ty mi tu mp3-ki zarzucasz,...

Ripy grają h*jowo i tego nie zmienisz, mimo że chciałbyś zapewne aby tak nie było. i ani hires (kolejna komedia służaca programowym łataniem niedostatków sprzetowych), ani flace nie pomagają na to.

To może teścik wav vs falc, skoro nic nie pomagają "falce" i jesteś w stanie odróżnić... Ty daj utwór ja przygotuję próbki, jesteś chętny?

to moze test jedna plyta cd i druga plyta cd?

vaw i flac to jeden h...

konkrety panowie, konkrety. transport kontra plik, to mozmy pogadac. dalej nie kumacie. Jezdze bentleyem a wy mi chcecie robic testy jak odroznic jednego malucha od drugiego. No żal.

vaw i flac to jeden h...

konkrety panowie, konkrety. transport kontra plik, to mozmy pogadac. dalej nie kumacie. Jezdze bentleyem a wy mi chcecie robic testy jak odroznic jednego malucha od drugiego. No żal.

vaw i flac to jeden h...

Ano żal:-)

Dla Ciebie kawałek o muzyku, który ma grać i nie żałować:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

vaw i flac to jeden h...

A wiesz, że każda płyta CD też kiedyś była w pliku na jakimś PC?

Z falc mam zrobić Ci CD Audio ?

Teraz grupa przypadkowych ludzi na tym forum wmawia początkującym, że transport nie jest istotnym elementem toru, bo DAC wszystko załatwi. To już jest żałosne przyznanie się do ewidentnej głuchoty albo zerowe obycie ze sprzętem.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Teraz grupa przypadkowych ludzi na tym forum wmawia początkującym, że transport nie jest istotnym elementem toru, bo DAC wszystko załatwi. To już jest żałosne przyznanie się do ewidentnej głuchoty albo zerowe obycie ze sprzętem.

Bo może większość z nas słyszy (inaczej)-czyli normalnie :)-a reszta -typu (ałdiofil) -po swojemu.

Biorąc pod uwagę setki komponentów(zainstalowanych w danym urządzeniu)-w większości innych i różniących się (części elektroniczne) ,daje wnioskować-że nie możliwe jest żeby wszystko grało identycznie. ;)-i ja się z tym zgadzam-tak mi się przynajmniej wydaje.

Ale sprawa druga-podłączając różne napędy(transporty) pod ten sam DAC,w czasie rzeczywistym( jeden optykiem,drugi coaxem)-i dwie identyko płyty CD sorry ale ja różnic nie słyszę,a jak sobie wmawiam że różnica jest,to zawsze na koszt droższego transportu,i w dodatku podłączonego po coax-bo elektryczne niby lepsze.

No ale gdy bym nie wiedział które gra-to raczej o sporą kasę bym się nie zakładał że zgadnę. ;)

Następna sprawa to taka-że może transporty począwszy od DVD,DB,i typowe CD do ceny katalogowe zakładajmy(5 tyś) nie mogą się różnić-tylko np dopiero grubo po wyżej 10 koła-jak tak to nie wypowiadam się,bo kilku(dwóch) takich drogich w domu nie miałem.

Sprawa następna-to może chodzi o DAC.

Mamy Dac-ki po 700 pln,1500 pln,3000 pln,9000 pln i dalej-więc może na tych budżetowych (500-3000 pln) tego nie słychać-być może dopiero na tych droższych-no ale to po jakiego kupować taki za 3-5 koła,jak to i tak nic nie da,lepiej taki za 700 pln żeby mieć to wejście optyczne,i pod co podłączyć BD-bo np wzmak stereo tego nasz nie posiada.

Ale podłączając już bezpośrednio dwa inne transporty-pod wzmacniacz CD,AUX-te same dwie identyko płyty-różnica jest niezaprzeczalna.

Na szczęście słyszę nienormalnie.

Różnica w napędach pomiędzy takim CECem 3300R ( 1000 zł używany) , a DVD, BD np. SONY za 700 zł nowy, to przepaść i nie pomoże tu pitolenie, że to tylko zera i jedynki, jak ktoś nie słyszy różnicy to niech chociaż nie wciska ciemnoty potencjalnym przyszłym audiofilom,

Chociaż nie ma obawy, prawdziwy audiofil sam sprawdzi, a nie będzie ślepo wierzył wpisom na forum i to jedyne pocieszenie.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Różnica w napędach pomiędzy takim CECem 3300R ( 1000 zł używany) , a DVD, BD np. SONY za 700 zł nowy, to przepaść

Piszesz o tym jako (transport przez DAC) czy jako zródło podłączone do wzmacniacza,i wtedy porównanie transportów.Na dole stoi BDP-120,i był jeszcze Marantz- SA-KI Pearl Lite-przez ten sam Dac żadnych różnic,z różnych transportów. ;)

Na wzmaku Pearl Lite- też żadnych różnic(różnE transporty,przez ten sam DAC. )

prawdziwy audiofil sam sprawdzi,

A jaki to ten prawdziwy ?(ja się nim nie określam,ale cały czas coś poszukuję)-a czy sprawdzam-no oczywiście,i dlatego mogę mieć swoje zdanie z tych prób-i mam. ;)

post-51087-0-02464100-1397230491_thumb.jpg

post-51087-0-07347000-1397230543_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.