Skocz do zawartości
IGNORED

Budowanie zestawu do muzyki klasycznej!

mahler88

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu jestem zainteresowany zbudowaniem systemu do muzyki klasycznej. Właśnie jestem po kilku odsłuchach systemów budżetowych tj. zestawy Marantz, Denon, Naim, NAD, Rotel. A dokładniej precyzując: Marantz SA 7003+Marantz PM 7004, Marantz CD 6005 + Marantz PM 6005, Denon PMA 1520 + Denon DCD 1520, Naim CD5si + Naim Nait 5i, NAD C375BEE + NAD C546, Rotel RCD-1570 + Rotel RA-1520 v2. Z tych zestawów najbliższe "duszy" było brzmienie Marantza i Naima. Ciągle mi jednak czegoś brakowało. Szukam analogowego brzmienia, szerokiej sceny muzycznej z separacją instrumentów. Zależy mi na przyjemności słuchania, czyli nie męczącym dźwięku. Moje możliwości finansowe oscylują w kwocie do 12000zł(plus/minus gdy znajdzie się coś godnego, a tańszego). Dlatego coraz bardziej nastawiam się na szukanie W PROMOCJI (tylko nie tej typu "5 procent taniej"). W grę wchodzi sprzęt tylko nowy i nie ukrywam, że mam świadomość, że dzięki temu "dużo" mogę stracić, ale nie stać mnie na ryzyko zakupu. Sprzęt ma mi służyć na długie lata tylko ze względu na to, że nie stać mnie na wymianę co roku czy co dwa lata.

Pokój do słuchania to 25m2. Kolumny z którymi słuchałem zestawów to Vienna Acoustics Bach Grand, które udało mi się zdobyć w promocji :)

CO polecacie by odsłuchać? Wyelminowuje zestawy, bo wiadomo,że człowiek nie ma tyle czasu na ciągłe odsłuchiwanie, tylko chciałby poświęcić wolny czas na wygodne zajęcie miejsca w fotelu, włączenie muzyki i tak słuchając... :)

Od pewnego czasu jestem zainteresowany zbudowaniem systemu do muzyki klasycznej. Właśnie jestem po kilku odsłuchach systemów budżetowych tj. zestawy Marantz, Denon, Naim, NAD, Rotel. A dokładniej precyzując: Marantz SA 7003+Marantz PM 7004, Marantz CD 6005 + Marantz PM 6005, Denon PMA 1520 + Denon DCD 1520, Naim CD5si + Naim Nait 5i, NAD C375BEE + NAD C546, Rotel RCD-1570 + Rotel RA-1520 v2. Z tych zestawów najbliższe "duszy" było brzmienie Marantza i Naima. Ciągle mi jednak czegoś brakowało. Szukam analogowego brzmienia, szerokiej sceny muzycznej z separacją instrumentów. Zależy mi na przyjemności słuchania, czyli nie męczącym dźwięku. Moje możliwości finansowe oscylują w kwocie do 12000zł(plus/minus gdy znajdzie się coś godnego, a tańszego). Dlatego coraz bardziej nastawiam się na szukanie W PROMOCJI (tylko nie tej typu "5 procent taniej"). W grę wchodzi sprzęt tylko nowy i nie ukrywam, że mam świadomość, że dzięki temu "dużo" mogę stracić, ale nie stać mnie na ryzyko zakupu. Sprzęt ma mi służyć na długie lata tylko ze względu na to, że nie stać mnie na wymianę co roku czy co dwa lata.

Pokój do słuchania to 25m2. Kolumny z którymi słuchałem zestawów to Vienna Acoustics Bach Grand, które udało mi się zdobyć w promocji :)

CO polecacie by odsłuchać? Wyelminowuje zestawy, bo wiadomo,że człowiek nie ma tyle czasu na ciągłe odsłuchiwanie, tylko chciałby poświęcić wolny czas na wygodne zajęcie miejsca w fotelu, włączenie muzyki i tak słuchając... :)

Polecam Hegla H-80 (super wzmacniacz z dacem na pokładzie ) i jeszcze weź pod uwagę wyprzedażowe modele Modele Marantza PM 15 S2 i SA 15S2.

Witaj,

do muzyki klasycznej oraz kolumn Vienna Acoustics zdecydowanie proponowałbym posłuchać hybrydy lampowej Vincent SV-237 lub Rega Elicit-R, ewentualnie Roksan Caspian M2. Można także posłuchać dzielony system Quad.

Jeśli wybór kolumn nie jest ostateczny, to proponowałbym posłuchać system oparty na wzmacniaczu pracującym w czystej klasie A Xindak PA-M z kolumnami Triangle.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 000 za wmacniacz do kolumn za 4000?

coz to za pomysly na pojkoj 25 m2 w ktorym MOZNA

mozna sprzedac te kolumny za 2500 dolozyc te 12 bedzie 14 z czego 10 na nowe albo nawet "nowe uzywane" kolumienki i 4 na wzmacniacz

za 10 tys sa w promiocji takie kolumny ktore na "peachtree" za 4 000 rozbija w popiól wrazenia z tych z heglami po 10tys nawet

wyciskanie do cna i ostatniego potu kolumn niczemu nie sluzy to nie jest high-end ktory nalezy wyciskac mocno przeplaconym wzmacniaczem

dziwne ceny dac na kolumny 4 a na wzmacniacz miec 12 w skarpecie - nie jestem w stanie tego zrozumiec

oo tu jest cos godnego a nie hegel do tego co jest (a nawet sporo ponizej ceny tego jest masa sprzetu ktory mozna kupic by poprawic cos realnie i w poteznej skali poprawy ) sprzet jest "nowy" i na samym kupnie zarobiłes drugie 15k - na sluchaniu zarobiłes tyle ile sie nie da przeliczyc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps

to nie jest konieczna propozycja to ma Panu panie Mahler pokazac "cóz pan robisz?"

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

za 10 tys sa w promiocji takie kolumny ktore na "peachtree" za 4 000 rozbija w popiól wrazenia z tych z heglami po 10tys nawet

wyciskanie do cna i ostatniego potu kolumn niczemu nie sluzy to nie jest high-end ktory nalezy wyciskac mocno przeplaconym wzmacniaczem

dziwne ceny dac na kolumny 4 a na wzmacniacz miec 12 w skarpecie - nie jestem w stanie tego zrozumiec

oo tu jest cos godnego a nie hegel do tego co jest (a nawet ponizej tego jest spopro sprzetu ktory mozna kupic by poprawic cos realnie i w poteznej skali poprawy )

Ukryta Zawartość

Może ktoś przetłumaczyć ten bełkot?

A w kwestii formalnej:rochu wie co pisze.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

wpisz w translator skoro Twoj mozg sobie nie radzi

ps

w kwestii formalniej to nikt z was nie wie

budujecie zestaw od tylka strony

smiechu warte wzmacniacz za "10 000" kolumieniki chocby nawet jako tyakie szlachetne za "3"

i nikt nie widzi ze to nie w te strone

za to kazdy ma duzo do powierdzenia ilez mozna wywalic na zwzmacniacz do tych badz co badz biednych kolumienek

naczytali sie o wzmacniaczach i nawet nie zauwazyli ze swoim czytelnictwem zapatrzonym ze tam bida piszczy w tej stronie ktora jest najwazniejsza

niedługo pewnie zobaczymy hegla/naimy do tannoy "m2" - paradoks dojdzie do swojej pełni

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Z tego co napisałeś o dźwięku, to polecam uwadze Baltlaba Epoca III (5500,-) Do tego odpowiednio grające źródło koniecznie z wyjściem XLR, np. Audiolab CD 8200 lub Yamaha S-2000 (po ok 4500,-), lub np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Być może ktoś doradzi lepsze źródło. Moim skromnym zdaniem ten wzmacniacz w zbliżonej cenie nie ma konkurencji, ale niestety wymaga dużo od źródła. Przy Twoich preferencjach sonicznych i budżecie nie widzę nic lepszego.

ps

smiechu warte wzmacniacz za "10 000" kolumieniki chocby nawet jako tyakie szlachetne za "3"

za to kazdy ma duzo do powierdzenia ilez mozna wywalic na zwzmacniacz do tych badz co badz biednych kolumienek

naczytali sie o wzmacniaczach i nawet nie zauwazyli ze swoim czytelnictwem zapatrzonym ze tam bida piszczy w tej stronie ktora jest najwazniejsza

niedługo pewnie zobaczymy hegla/naimy do tannoy "m2" - paradoks dojdzie do swojej pełni

Zgodzę się z Tobą, Prawda jest niestety smutna, że oszczędza się na kolumnach, chociaż one są najważniejsze. Chociaż te Vienny mogą się sprawdzić w tej muzyce, ale na rozmach sceny bym za bardzo nie liczył.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

• Redaktorzy

Od pewnego czasu jestem zainteresowany zbudowaniem systemu do muzyki klasycznej. (...)

Proponuję najpierw znaleźć kolumny i wokół nich zbudować sysytem. Dobrze kupić z drugiej ręki (mniejsza strata przy ewentualnej odsprzedaży). Tylko nie wpakuj się w kolumny o niskiej skuteczności, bo będziesz potrzebował nie lada elektrowni by je zachęcić do grania. Scena, lokalizacja źródeł pozornych na scenie, znikanie kolumn z pomieszczenia itp. - łatwo nie ma. Musisz się narobić by to mieć w domu.

Wymagania masz duże. Tylko spokój, pokora i cierpliwość może Cię uratować :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

− Trzy lata temu na AudioShow w warszawskim hotelu Sobieski podłączył Pan małe dwudrożne kolumny Tannoy R1 do drogiego zestawu Marantza. Czy to była właściwa kombinacja?

− Jak Pan pamięta, prezentacja odbywała się w małym pokoju wielkości zwykłego living-roomu. W takim pomieszczeniu nie potrzeba było dużych głośników, by uzyskać wysoką jakość. Nie w każdych warunkach wielkie i drogie oznacza dobre. To właśnie chciałem zaprezentować dealerom i słuchaczom.

No paczpan, a jednak da się... no ale cóż tam on się możne znać ;)

Na audiomarkt.de masz Marantza SA CD 11S2 za 1500 Euro od dealera z 6 miesięczną gwarancją. To jest prawie jak nówka. Znaleźć do niego wzmacniacz w tej samej cenie to tylko kwestia czasu.

Tutaj masz recenzję i wnętrze urządzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps

Tu polemizowałbym...

Są dwie szkoły, albo i trzy:)

Najdroższe kolumny, potem wzmacniacz, źródło (pomijam okablowanie) - zdaje się, że jesteś za takim rozwiązaniem. Wtedy, mimo klasowych głośników,reszta toru może nie "wycisnąć" z nich tego, co mogą "pokazać".

Druga szkoła - to zupełnie na odwrót - źródło, wzmacniacz - są najważniejsze (najlepsze i przeważnie - dużo droższe od kolumn), a kolumny - na końcu. Nie wiem, dlaczego w tym wypadku pukasz się palcem na czoło?

Wówczas możemy mieć pewność (z dużą dozą prawdopodobieństwa), że kolumny grają na MAX swoich możliwości. Choć, rodzą się wtedy wątpliwości - może tańszy wzmacniacz będzie równie dobry jak ten droższy?

A trzecia - to zrównoważenie - dobranie odpowiedniej jakości (i często ceny) wszystkich elementów. To wg mnie optymalne rozwiązanie. Choć nie jest ABSOLUTNIE ważne, co i ile kosztowało (czyli "szkoła", sposób dobrania wg cen, czy nawet "jakości" danych elementów). Najważniejsze przecież - aby RAZEM WSPÓŁGRAŁO:)

A do klasyki? Wiadomo, co polecam:) No i jednak kolumny z dużym basowcem, mimo że małe mogą zgrać pięknie:)

W każdym razie - żadnych nówek... Jeśli już - to najmniej kilkuletnie, o w miarę ustabilizowanej cenie.

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

W Swoich odsłuchach nie zapomnij sprawdzić wzmacniacza lampowego na lampach kt88 ; 6550 . Te wzmacniacze mają tę cechę w prezentacji muzyki klasycznej , której często próżno szukać w tranzystorach z niższego pułapu cenowego - potęgę brzmienia , podstawę basową . Bez tej cechy muzyka klasyczna , symfoniczna brzmi mdło , nudno . Aby była również barwa , przestrzeń , oddech , potrzebne jest dobre rozdzielcze żródło ( bo to ono za takie cechy odpowiada ) i nawet z mniejszymi ( czytaj : małymi wooferami ) muzyka klasyczna może brzmieć pięknie . Warto sprawdzić system Cayina , bo choć chiński , to na wysokim poziomie i w widełkach cenowych też powinieneś się zmieścić . Do denonów , nadów , roteli ,czy marantzów nie ma porównania

Moje doświadczenie jest takie że dobre kolumny często drogie nie zagrają dobrze ze słabym wzmacniaczem (przykład Thieli i elektrostatów jest tu klasyczny) a kolumny nawet niewielkie napędzane dobrym wzmacniaczem zagrają zawsze :)

Jezeli ktos mowi ze wzmak jest nie wazny, to niech poslucha Unison Research S8. Ten wzmak sam robi muzyke i to z roznymi kolumnami ze zrodlem ze srednij polki. W tranzystorach mozna sie probowac zblizac do SETu, ale trzeba miec wybitny pre i barwna koncowke.

Naim

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Witam.

Jeśli mogę wtrącić się w ten temat polecam wzmacniacz Sphinx Myth 5 (jest ok.), albo poszukać czegoś na alegro na mosfetach na wyjściu - mówię o końcówce mocy i ze sterowaniem lampowym (oczywiście chodzi o pre-amp na lampie)

Pozdrawiam

Anita

Gość vasa

(Konto usunięte)

Mam dwa zestawy do słuchania a słucham głównie klasyki.

Jeden, opisany w "o mnie", to dość kosztowny zestaw spełniający moje oczekiwania.

Drugi, stojący w służbowym mieszkaniu to składanka z czego popadnie. Jest tam niezłe źródło analogowe, amplituner NAD-a ze średniej półki i Tannoye Mercury M2. I ten zestaw gra podle. Próbowałem również innych wzmacniaczy ale nie dało to zadowalającego rezultatu.

Moim zdaniem te kolumienki robią co mogą i więcej się z nich nie wyciśnie. (Swoją drogą ciekaw jestem jak bardzo Ken Ishiwata zmodyfikował kolumienki prezentowane na AS?)

Rozwiązaniem okazały się moje stareńkie słuchawki STAXA podłączone do NAD-a. Gra to teraz co najmniej przyzwoicie. A że mniej wygodnie? Trudno :(

Reasumując, moja filozofia budowy systemu jest następująca:

- źródło powinno być najlepsze z możliwych co przy umiarkowanych cenach dobrych DAC-ów i dostępności gęstych plików nie jest już wielkim wydatkiem

- kolumny powinny być jak najlepsze, tu już się robi drogo bo dobre kolumny kosztują kobiałkę pieniędzy, na szczęście te z drugiej ręki przeważnie kosztują już normalniejsze pieniądze

- wzmacniacz powinno się dobierać jako trzeci, pod kątem zdolności do wysterowania kolumn, moje Tannoye Stirling mają 8 Ohmową impedancję o płaskiej charakterystyce i można je napędzić niemal iPhonem, gdybym korzystał z czegoś o znacznie trudniejszej impedancji potrzebna by była droga elektrownia

Gość vasa

(Konto usunięte)

To nie byly Mercury M2, tylko Revolution R1

Wiem.

Co więcej ja słuchałem wtedy Kena i tego zestawu :)

Ale mojego zdania nt serii Mercury nie zmienię a seria R to M-ka z lepszą okleiną i zmienioną zwrotnicą.

I dam sobie wypić najlepszą Metaxę z barku za to że tamte kolumienki były mocno grzebane :)

− Trzy lata temu na AudioShow w warszawskim hotelu Sobieski podłączył Pan małe dwudrożne kolumny Tannoy R1 do drogiego zestawu Marantza. Czy to była właściwa kombinacja?

− Jak Pan pamięta, prezentacja odbywała się w małym pokoju wielkości zwykłego living-roomu. W takim pomieszczeniu nie potrzeba było dużych głośników, by uzyskać wysoką jakość. Nie w każdych warunkach wielkie i drogie oznacza dobre. To właśnie chciałem zaprezentować dealerom i słuchaczom.

No paczpan, a jednak da się... no ale cóż tam on się możne znać ;)

heca reklamowa Marantza

nikt nie odważy się powiedzieć, że gra kiepsko, kiedy Ishiwata mówi, że świetnie

Swoją drogą ciekaw jestem jak bardzo Ken Ishiwata zmodyfikował kolumienki prezentowane na AS?

idę o zakład, że niczego nie modyfikował, robił tylko natchnione miny

Szukam analogowego brzmienia, szerokiej sceny muzycznej z separacją instrumentów. Zależy mi na przyjemności słuchania, czyli nie męczącym dźwięku. Moje możliwości finansowe oscylują w kwocie do 12000zł(plus/minus gdy znajdzie się coś godnego, a tańszego)

Lekko naginając budżet - Za około 13 000 zł możesz mieć zestaw wzmacniacz lampowy Encore Seven Egg-Shell Prestige 15WS [WYMDOREOWANO zawartość reklamową] + kolumny Sounddeco Alpha F2 [WYMDOREOWANO zawartość reklamową]

Duet ten jest rekomendowany przez samego producenta wzmacniacza (jako jeden z kilku) a Ci co słyszeli owy duet na żywo - również go sobie chwalą. Całość zrealizowana w myśl zasady "Teraz Polska", ponieważ oba produkty są naszej rodzimej produkcji :)

Podpytaj w sklepach [WYMDOREOWANO zawartość reklamową] - mają oni w ofercie zarówno wzmacniacze Encore Seven jak i nasze kolumny. Wzmacniacz lampowy zapewni Ci analogowe brzmienie a nasze kolumny dobrą lokalizację instrumentów w przestrzenii oraz niezłą rozdzielczość dźwięku. Sounddeco Alpha F2 prezentują bardziej ocieplone brzmienie, bez zbędnego rozjaśnienia w zakresie wysokotonowym - warto sprawdzić samemu.

Pozdrawiam.

Paweł

Edit mod

Na podstawie zgłoszenia, wymoderowano zawartość o charakterze reklamowym.

Proszę powstrzymać się od takich działań. Od zamieszczania takich treści są wątki w dziale "sponsorowane".

Gość vasa

(Konto usunięte)

idę o zakład, że niczego nie modyfikował,

Ja byłem na tym pokazie i uważnie słuchałem. Niestety nawet ja, stary wróbel, dałem się naciąć :(

Grało to bardzo sympatycznie i w efekcie kupiłem M2 dla dziecka.

Za głupotę zapłaciłem z własnej kieszeni ale na szczęście 1000 a nie 10 czy 20 000 :[

Polecam posłuchanie lapowca :) Właśnie jestem po odsłuchach zestawu Ayon i jestem pod dużym wrażeniem. Tym bardziej, że nigdy nie miałem okazji porównania. Słuchałem zestawu Ayon Orion plus Ayon CD 07. Mogłem posłuchać wyższych modeli, ale strach że nie będzie mnie stać, a okaże się, że brzmią dużo lepiej, to nie byłoby dobre rozwiązanie ;) Właśnie przygotowuję się do odsłuchów innych firm produkujących wzmacniacze lampowe :)

W grę wchodzi sprzęt tylko nowy i nie ukrywam, że mam świadomość, że dzięki temu "dużo" mogę stracić, ale nie stać mnie na ryzyko zakupu.

zakup nowego to też ryzyko, tym bardziej że w budżecie 12 tys. za całość to nie może być nic solidnego, a kupując używane w tym budżecie można mieć autentyczny hi-end nie do zajechania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.