Skocz do zawartości
IGNORED

IC własna konstrukcja

szy_a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i może Panie.

Po przemyśleniu tematu IC, całego zgiełku, co do kabelków i ich różnej konstrukcji wpadłem na pomysł własnego wykonania.

Po podłączeniu do budżetowego sprzętu (mój - patrz sygnaturka yamaha robi za odtwarzacz flac ;-) ) moim zdaniem już pokonały szwedzkie Supra DAC oraz MIT chyba EXP Silver.

Oczywiście odsłuch jest subiektywny a znacie Panowie zaciętość właścicieli jedynie słusznych rozwiązań szczególnie jeśli chodzi o okablowanie. Jednocześnie wydaje mi się, że wyczerpały się możliwości mojego sprzętu a dodatkowo ze względu na jednak nikłe doświadczenie w odsłuchach różnych rozwiązań nie jestem w stanie wydać opinii. Problem już stanowiły bodajże Supra EFF.

Ale do rzeczy - PROŚBA O OBIEKTYWNY TEST.

Jestem w stanie podrzucić w dowolne miejsce w Łodzi osobiście- bo to mieszkam -moje kabelki lub wysyłać pocztą po naszym kraju i pozostawić do odsłuchu. Zwracam się z prośbą do Wyrozumiałych i Chętnych o porównanie na porządnym sprzęcie z innymi IC, które są na Waszych wyposażeniach.

Czekam na odzew i zakładam, że będzie się komuś chcieć dokonać odsłuchu i porównań, za co z góry dziękuję.

Obecnie są u jednego z forumowiczów wiec możemy je słać dalej.

https://www.audiostereo.pl/topic/110811-ic-w%C5%82asna-konstrukcja/

Witaj

Proponuję Ci wybrać parę wymagających utworów (coś co słuchasz i dobrze znasz sekunda po sekundzie ) i opisać jak ten kabel sobie z nimi radzi.

Np. w utworze X, artysty Y, z albumu Z, od miejsca 1min 12 sek (przykładowo) "wchodzi" jakiś instrument/efekt stereo/przejście dźwięku między kolumnami i dokładnie go opisać jak to u Ciebie brzmi - przestrzeń np. 140 st. albo 180 st. lub więcej niż 180 st., wysokość źródeł od podłogi w przestrzeni, temperatura wokalu, nastrój, opis pasma i jego wycinków np. porównanie basu w tym samym utworze względem innego IC itd. itp.

Następna osoba słuchając tego samego repertuaru odniesie się do tych samych momentów i w ten sposób opis/porównanie/odsłuch będzie bardziej miarodajny, a przede wszystkim bardziej dla Ciebie zrozumiały.

Powodzenia

Pygar

Jeśli więc będą następni chętni to możemy tak zrobić.

Ja z wymienionymi powyżej kablami MIT i SUPRA miałem następującą metodologię.

Moja Yamaha (ampli AV - jako odtwarzacz sieciowy) ma dwa wyjścia (bo są dwie strefy) z tym samym sygnałem audio i obydwa sygnały za pomocą dwóch porównywanych IC były podawane na Rotel RA-931 do różnych wejść gdzie można selektorem wejść w ułamku sekundy zmienić sygnał z jednych IC na inne.

Utwory koniecznie flac np.: A M Jopek - Upojenie (z Pat Metheny), DM - Delta Machine, Pat Metheny itd.

Obecnie na stanie ma je Kolega kazan, od którego na priv już dostałem odpowiedź, co do odbioru na moich IC. Poprosiłem jednocześnie aby napisał tu, na ogólnym o swoich spostrzeżeniach.

Po ustaleniu od niego zapewne pierwszy chętny może otrzymać do odsłuchu kabelki.

Coś bliżej o kabelkach:

- kierunkowe - oznaczenia strzałkami na RCA;

-RCA - Aphenol

-żyła - miedź wyższej czystości 6N

- konstrukcja konkurująca raczej z niższą pułką i znią raczej powinna być porównywana.

Znaczy, że w jednym kierunku elektrony płyną lepiej a w drugim gorzej :-)

Czasem to słychać, przy próbach z podłączeniem w obu kierunkach.

Zależy to od wewnętrznej struktury przewodnika (budowy krystalicznej metalu).

Przeważnie właściwy kierunek to ten w którym biegną napisy na zewnętrznej izolacji, czasem umieszczane są specjalne znaki , trójkąty, strzałki itd.

Pozdrawiam

Pygar

Nie ma tu żadnego związku ze strukturą przewodnika. Chodzi tylko i wyłącznie o sploty drutów o przeciwnej biegunowości czyli zjawiska elektrodynamiczne, przy tak małych prądach zjawiska mikro, na pewno niesłyszalne.

Przypomnę wiedzę szkolną, że cewka w obwodach prądów zmiennych działa jak dławik, czyli jeśli byłby jakikolwiek wpływ na sygnał to i tak efektem byłaby kompresja czyli utrata dynamiki. Jaki to miało by sens?

Miałem ten kabelek u siebie przez pewien czas ze zwykłej ciekawości .

Odniosę się do tego co miałem u siebie pod ręką czyli Audioquest Copperhead i Ultralink Matrix 2 .

To podobny poziom kabelków ten testowany może nawet w pewnych aspektach wybijający się , głównie skrajami pasma ale jak pisałem miałem trudności z wyłapaniem różnic - bardzo podobne .

Co do kierunkowości wyjaśniam, co jest w moich kablach zrobione - wyszedłem z założenia zgodnie ze sztuką, że masowanie czyli w tym przypadku oplot pownien być zmasowany od strony lepiej masowanego urządzenia lub od strony wiekszych strat w przesyłaniu sygnału czyli czysto teoretycznie od strony wzmaka. I tak są wykonane wraz z oznaczeniami. Oczywiście można eksperymentować.

Stopniując informacje dodam, czego wcześniej nie pisałem, że to jest PELNA ŻYŁA 6N a cena jest niższa po wykonaniu niż te IC z którymi są porównywane.

chetnie posłucham tego kabelka z samej ciekawości dla konstrukcji diy :)

ps gram na trafomaticu experience two tym nowym którego recenzował Wojtek Pacuła, tutaj bardzo słychać ic, wczejniej jechałem na tranzystorach densena, różnica była cieżka do wychwycenia

Justas32 myślę że zdrowy rozsądek ma największe znaczenie. Nie ma sensu kupować kabli za 4000 zł do sprzętu za 2000 tys.

W AUDIO nie ma czegoś takiego jak zdrowy rozsądek .

Ostatnio sam się o tym ponownie przekonałem gdy to właśnie kabel za 16000 poprawił brzmienie bardziej niż uznany DAC za 14000 w stosunku do strumieniowca za 3900zł

• 2 tygodnie później...

Jak to z diy nie wiedziałem czego sie spodziewać. Kabelek gra ogólnie nizszą srednicą co jest wielkim plusem, sprawdzi sie w jasnych systemach którym brakuje dociazenia na srednicy wskutek czego sa meczace.

Góra raczej bardziej zespolona ze srednicą niz doswietlona ale nie miałem wrazenia jakiejś wielkiej straty dzwieczności. IC jest tez gładki bez ziarnistości i spójny, słabsze wydajnosciowo wzmacniacze mogą z basem miec drobny problem gdyż duł jest raczej rozciagniety niz punktowy ale to juz zalezy od systemu.

Wokale lekko powiekszone ulokowane na linii kolumn. Ogólnie wywarł na mnie dobre wrazenie, spójny dobrze dociazony nie meczacy bez szklistości wysokich a prz tym szybkość jest dobra.

Najbardziej mi brakowało jednej rzeczy z drozszych ic z przedziału kilku tys. Aby dobrze to wyjasnic ujme to tak... Na tym ic dzwiek jest podawany jakbym siedział blizej sceny, wszystko jest wieksze ale lekko zamazane, W drogich ic ma sie wrazenie ze sie siedzi dalej ale słyszy dokładniej bez natłoku rozkład i głebokość ale spokojnie bo róznica nie jest duza a kabelek z jasnymi klockami moze sie fajnie uzupełnić. Moze poprostu jestem przyzwyczajony tez do srebra.

Dziękuję konik123 świątecznie, z racji daty z jaką ukazał się post i życzę wszystkim zainteresowanym wesołych, rodzinnych, spokojnych świąt Wielkiej Nocy no i mokrego poniedziałku.

Do konik123 napisz proszę jeszcze na jakiej konfiguracji jeśli chodzi o sprzęt moje diy były testowane.

Teraz czekamy na kolejną opinię.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

przestrzeń np. 140 st. albo 180 st. lub więcej niż 180 st., wysokość źródeł od podłogi w przestrzeni, temperatura wokalu, nastrój,

Trza by mieć kątomierz w uszach,miarę w oczach,i termometr w dupie,no i być wyluzowanym żeby nastrój (wysłuchać)-żeby to wszystko opisać. ;)

Ogólnie wywarł na mnie dobre wrazenie, spójny dobrze dociazony nie meczacy bez szklistości wysokich a prz tym szybkość jest dobra.

Mnie na początku wraz z Rotelem szybkość wgniotła po zmianie ze standardowych interkonektów.

Jeszcze raz wszystkich testujących o umieszczenie zestawu na jakim jest testowany mój IC i z jakimi kabelkami jest porównywany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.