Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli chcesz aby to był powrót do korzeni w dobrym stylu to kup nowe altus 200, dźwięk o niebo lepszy od starych wersji, radmora se daruj, wartość emocjonalna jedynie, dokup do nich najlepiej coś z nada i będziesz miał optymalnie,

Dynamic Speaker miał inny dźwięk niż Altusy 75 czy 110 z powodu innego głośnika na górze. Była w tych kolumnach dość przyzwoita kopułka o dużo mniejszych zniekształceniach a do tego DS miały bardziej liniową charakterystykę, a nie 87 dB na dole i 104 dB na górze pasma. Były bardziej zbliżone do cywilizacji, a przez to bliższe dzisiejszym kolumnom. Brakowało im też strojenia i wytłumienia, ale były lepsze niż te na A. Zbliżyć się można do tego dźwięku kolumnami z przetwornikiem ceramicznym na górze; mniej więcej "to je ono"

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jakos mam sentyment do 140. A jesli mialbym kupowac to chyba rzucil bym sie bardziej na 300 niz 200. Dodam ze posiadam rowniez Tosnil Zeus.'

A pozostajac narazie do 140.. to co proponujecie do ich napedzenia.. radmor mowiecie darowac..no to cos moze z nowszego sprzetu.. cos co da mi satysfakjce? Moze jakis Denon... Pioneer..Marantz..Harman..? Do tego jakis korektor graficzny? hmmm jak myslicie? Cos zeby mialo kopyto..ale i jakosc.. A co do 140.. moze mazna cos pokombinowac w zwrotnicach i cos z nich wiecej wyciagnac...

Co do kolumn to się nie wypowiem,ale rok temu naszło mnie na sentymenty i kupiłem cały zestaw Radmor,korektor i tuner,seria 5100 .Masakra stan śliczny,ale nie szło tego słuchać,kupiłem to tanio,więc ku mojemu zdziwieniu jeszcze zarobiłem na tym złomie ze 200 pln.

No troche tez poczytalem..z radmora sie wycofuje.. mysle ze bym cos gustowal jak wyzej pisalem..ale licze na dobra pomoc w ostatecznym wyborze.. Wiec co do wzmacniacza mysle ze cos koledzy pomoga.. A co do kolumn.. No mysle nad oryginalami 140.. (rozmyslam nad 200..ale nie..niech beda 140-nawet ze wzgledu na koszt, bo jak 200 a predzej 300 to tylko nowe) ewentualnie moze jakies ulepszenia w zwrotnicy..

Nie będę się wypowiadał na temat Altusów bo już robiłem to wielokrotnie .

Pioneer A550r lub podobne z takim samym frontem.

Będzie wykop , soczyście i przejrzyście ale może być za ostro.

Pioneer z serii 6x6 więcej basu , cieplej i więcej mocy

Mialem kiedys swoje altuski 140 w wesji DYNAMIC SPEAKER. Glupi bylem sprzedawjac je.. Chcialbym do tego powrocic
Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Wartość emocjonalna nie ma nic wspólnego z jakością. Niestety jest to ślepa dróżka na której można się potknąć i potłuc.

Poza wątpliwymi wartościami sonicznymi po tylu latach znalezienie egzemplarza w dobrej jakości graniczyć będzie z cudem.

Nie idź tą drogą

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No to Panowie..przespalem sie z tym i tak mysle.. ze.. nie musza byc to Altusy 140 . Chcialbym jakies kolumienki ktore dadza mi lepsza o wiele jakosc i przyjemnosc ze sluchania niz 140.. Moze uzywane 300?? Co myslicie??Jakos podobaja mi sie te kolumny... Cos w tym samym przedziale cenowym zeby bylo.. cos do 1000zl.. jesli chodzi o kolumny...i wtedy bysmy dobrali jakis przyjemny wzmacniacz..a jeszcze z czasem cd.. Zachowujac oczywiscie przy tym makasium jakosci jakie mozemy uzyskac.. Na zasadzie..albo chociaz troche zachowujac tej zasady ze im glosniej to bas nie robi sie umca umca tylko nadal taki dynamiczny.. badz na ile jest to mozliwe... Polegam tylko na was koledzy...i prosze o pomoc..

No to Panowie..przespalem sie z tym i tak mysle.. ze.. nie musza byc to Altusy 140 . Chcialbym jakies kolumienki ktore dadza mi lepsza o wiele jakosc i przyjemnosc ze sluchania niz 140.. Moze uzywane 300?? Co myslicie??Jakos podobaja mi sie te kolumny... Cos w tym samym przedziale cenowym zeby bylo.. cos do 1000zl.. jesli chodzi o kolumny...

Do 1.000zł możesz bez problemów kupić stare Grundig Box 1500a Pro (600-800zł) czy nawet 2500a Pro (800-1.000zł)

które pod każdym względem miażdżą nie tylko syfiaste Altusy, ale przy okazji wszystko inne w swoim przedziale cenowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Te pierwsze widzę, że nawet jednego dnia na allegro nie postały i już ktoś je sprzątnął, ale warto poczekać na kolejne.

W tej, a nawet dwukrotnie wyższej cenie, to ja nie widzę rywala dla tych staruszków, no chyba że Box 2500a Pro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Hmmm no ciekawe rozwianie choc nigdy ta firma mnie nie przekonywala... i wizualizacja ich tez.. no ale ma to frac jak wiemy ;) No ok ok to juz mam pod uwaga.. kolejne propozycje? Moze ktos powie cos o ALtusach 200 badz 300? Czy raczej nie spelnia moich fantazji? hee Moze jakies JBL??

Na samej górze strony z prawej strony masz wyszukiwarkę, wpisz tam sobie Altus i wszystkiego się dowiesz.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No wpisalem .."tysiace" roznych mysli ; P No to jak juz was mecze tymi altusami... to cos innego w tym samym przedziale?? Glosniki jakies do 700 Gora 1000 jesli bylyby az tak warte.. pozniej jakis wzmak do tego.. mysle ze 500-700zl.. Maksiumum przyjemnosci ze sluchania ;)

Witam, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, więc proszę o pomoc. Planuje kupno wzmacnicza MITSUBISHI DA-U530 o parametrach : Moc RMS: 30W / 8Ohm, Impedancja kolumn: 4-16 Ohm, pobór mocy: 170W i kolumny JBL TLX 5000 : Moc 125 wat Impendancja: 4ohm Średnica głośnika niskotonowego 16cm

Średnica głośnika średniotonowego 9cm albo 3 drożne kolumny : Moc jednej kolumny: Max: 300 W, RMS: 150 W, Bass: 8 Cali / 20 cm. Proszę o pomoc i radę które kolumny będą lepsze do tego wzmacniacza. Planuję wymienić starą wieże na coś lepszego, za nie duze pieniądze.

Mitsubishi to robi doskonałe samochody oraz świetne laserowe telewizory a nie wzmacniacze.

Wybierałbym raczej starego Technicsa ( jakość zbliżona), więcej jest na rynku części do nich.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam.

Chcę kupić zestaw jak w temacie - używane stereo (z kolumnami) do 1500 (mniej więcej).

Muzyka - cały przekrój bez poważnej i polo :-) Głównie rock i szeroko pojęta klubowa. Preferuję więcej basu niż mniej, ale nie typowe tłuczenie.

Towar chcę odebrać osobiście, więc szukam tylko w Warszawie.

Preferowałbym amplituner ze względu na radio, ale nie koniecznie.

Na danych i cyferkach znam się słabo.

Jakość dźwięku potrafię rozróżnić, ale ze względu na ograniczony budżet i czas, wymagania mam niezbyt wysokie.

Preferowałbym chyba lepsze kolumny, ewentualnie nowe niż sprzęt grający, bo jak Syn wyjdzie z wieku "wciskania każdego guzika wielokrotnie" to sprzęt będzie rozbudowany, poprawiony.

Czy ktoś mógłbym mi pomóc skompletować coś z poniższej oferty alledrogo?

Kolumny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(tych kolumn słuchałem w Saturnie na jakimś amplitunerze - koncert rockowy - i grały dla mojego ucha bardzo przyjemnie, w porównaniu np. z Heco 501 i kilkoma innymi, których niestety nie zapamiętałem - podobna cena).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amplituner/wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Wszystkich!

To mój pierwszy post na Forum. Jakiś czas temu postanowiłem odkurzyć swoje płyty gramofonowe. Dysponuje pięknym Adamem GS-420. Sprzęt przeszedł profesjonalny serwis i bardzo ładnie działa (wkładka shure M75D). Teraz przyszedł czas na wzmacniacz i kolumny (najlepiej jakieś nieduże podstawkowe). W związku z powyższym mam kilka pytań.

1. Dysponuje wzmacniaczem Grudnig V8400, który niestety wyzionął ducha (znalezisko garażowe parę dni ładnie pograło, nagle głośny trzask, brzydki zapach, a nawet odrobina dymu). Napiszcie proszę czy jest sens reanimować, czy poprostu zakupić coś innego?

2.Druga rzecz to kolumny. Mam w tej chwili Sanyo sx-350 i Philips LS430. Generalnie dźwięk jaki generują mi wystarczy, nie jestem Audofilem, ale chciałem zapytać czy wydając 400-500zł (taki budżet) na kolumny uda się osiągnąć lepszy dźwięk?

3.Pytanie dot. wkładki i igły. Najczęściej słucham rocka, pop-rocka, trochę jazzu i klasyki. Czytając różne fora można dojść do wniosku, że co gatunek to inna igła. Powiedzcie czy to co mam obecnie się nadaje, a jak nie to czego szukać?

Narazie tyle! Mam nadzieje że w tym pierwszym poscie nie złamałem żadnych zasad. Pozdrawiam

1. Zależy od ceny reperacji. Do 150 zł - reperuj. Powyżej - kup inny.

2. Prawie każde kolumny dadzą Ci lepszy dźwięk. Poszukaj Dali 104, ew. Eltax Liberty 5. Powinieneś się zmieścić w 500 - 600 zł.

Witam,

planuje zakup jakiejś miniwieży do kwoty 1500 zł.

Muzyka której słucham przede wszystkim to rock.

Wieża będzie stac w pokoju 20 m2. Muzyka będzie słuchana głównie z płyt CD. Czasem będzie też słuchana przez słuchawki.

Po wstepnych selekcjach, zastanawiam sie nad 3 zestawami:

1. DENON M39

2. ONKYO CS-545

3. Yamaha PIANOCRAFT MCR-550

Którą z 2 powyższych byście polecili na moje warunki? a może polecacie coś innego ?

bardzo proszę doświadczonych o pomoc

Witam wszystkich, szczególnie tych, którzy są w stanie mi pomóc :)

Otóż, poczytałem trochę tematów, przejrzałem sporo wątków, lecz nic do mnie nie przemawiało, być może z tego powodu, że nie jestem znawcą elektroniki i nie rozumiałem wielu rzeczy, dlatego na wstępie prosiłbym o podejście wyrozumiałe i jasne podpowiedzi :)

Otóż, słuchanie muzyki z laptopa na słuchawkach, bądź na głośnikach komputerowych Logitech'a przestało mnie zadawalać, postanowiłem że zmontuje sobie niedrogi zestaw stereo do mojego małego pokoju (10m2) składający się z:

-amplitunera

-kolumn głośnikowych

-gramofonu

AMPLITUNER - Ze względów na budżet (ale nie tylko, kiedyś rozmawiałem ze sprzedawcą używanych amplitunerów) zainteresowany jestem zakupem amplitunera Yamahy rx-350 bądź jak mi się trafi (unikat) Yamaha r3. Po za poleceniem tego sprzętu przemawia do mnie cena, oraz wygląd (zależy mi na klasycznym, nie kosmicznym wyglądzie).

KOLUMNY GŁOŚNIKOWE - tutaj będzie najciężej, ponieważ z jednej strony chciałbym nieduże (ze względów na miejsce), ale ładnie, czysto grające kolumny, w przystępnej dla mnie cenie ( 500 zł max) przeglądając różne tematy na forum, sprawdzając polecane modele w sieci, niestety nie natknąłem się na nic co by mnie zainteresowało, zdaje sobie sprawę, że są różne zdania na temat kolumn, więc proszę o obiektywne porady, przypominam o metrażu pokoju :)

GRAMOFON - z tym nie będzie problemu, głównie zależy mi na tym, aby był solidny, ponieważ też będę kupował używany, bezawaryjny, też rozglądam się za yamahą (do 350 PLN) jeżeli wg Was jest coś lepszego za takie pieniądze bardzo prosiłbym o porady :)

Jeżeli chodzi o pozostałe informacje, słucham przeróżnej muzyki, przede wszystkim HIP HOP, SOUL, R&B, ale lubię też posłuchać klasycznego ROCK'a.

Sprzęt ma posłużyć maksymalnie 5 lat, ponieważ kiedyś (mam nadzieję) będę w posiadaniu większej przestrzeni oraz budżetu i wtedy zainwestuje w lepszy, droższy sprzęt, a tymczasem prosiłbym o rady pamiętając o moim stopniu wtajemniczenia w elektronike (równym 0) POZDRAWIAM i z góry dziękuje za odpowiedzi.

AHA, jeżeli ktoś jeszcze mógłby mi polecić punkt, sklep, inne miejsce, gdzie mógłbym zakupić taki sprzęt to też będę bardzo wdzięczny, zawsze to lepiej niż allegro i inne serwisy, ponieważ mogę chociażby na żywo ocenić stan wizualny sprzętu, jestem z Warszawy, ale w grę wchodzi całe woj. Mazowieckie.

AHA, jeżeli ktoś jeszcze mógłby mi polecić punkt, sklep, inne miejsce, gdzie mógłbym zakupić taki sprzęt to też będę bardzo wdzięczny, zawsze to lepiej niż allegro i inne serwisy, ponieważ mogę chociażby na żywo ocenić stan wizualny sprzętu, jestem z Warszawy, ale w grę wchodzi całe woj. Mazowieckie.

Skoro chcesz kupić używane to przejrzyj oferty komisów w swojej okolicy. Na allegro masz większy wybór, więc sobie zaznacz pokazywanie oferty tylko z Warszawy, coś Cię zainteresuje to pojedziesz obejrzeć i tyle.

Skoro chcesz kupić używane to przejrzyj oferty komisów w swojej okolicy. Na allegro masz większy wybór, więc sobie zaznacz pokazywanie oferty tylko z Warszawy, coś Cię zainteresuje to pojedziesz obejrzeć i tyle.

w tym sęk, że przeglądam codziennie, tylko nie wiem dokładnie czego mam szukać, bo nikt mi jeszcze nie poradził, chociaż proszę o opinie o amplitunerze Yamaha R3 bądź R-350, do tego jakieś kolumny oby nie podłogowe

Witam wszystkich - po kilku latach przeglądania tego świetnego forum czas pododawać coś od siebie :)

Miałem ostatnio możliwość testowania u znajomego micro wieży SONY CMT-MX500i. Ciekawa propozycja w granicach 500-600 zł. Dobry kompromis pomiędzy możliwościami a ceną (z naciskiem na cenę :) Plus to duże możliwości multimedialne - USB, dock iPoda, odtwarzanie CD-R, CD-RW. Dobre wykonanie i ... jeżeli to dla kogoś ważne - marka lepiej pozycjonowana niż tanie wieże z marketu. Do sypialni bym kupił.

witam!jestem laikiem,ale lubię starocie i interesuje mnie takie zestawienie:rotel ra 714 wraz z heco professional 650 lub 300.to w wielkim skrócie.jeżeli ktoś odpowie(podpowie) to chętnie napiszę więcej.

Witam :)

Mam możliwość zakupu wieży,w cenie około 1500.Na początku byłem zdecydowany na Yamahe MCR 730 jednak zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej byłoby poczekać i dołożyć do yamahy mcr 810.Powierzchnia pokoju to lekko ponad 30m,główne przeznaczenie to odtwarzanie płyt chociaż możliwe w przyszłości podłączenie do telewizora.Zakładam w przyszłości zakupienie subwoofera jako iż muzyka której słucham zawiera bardzo dużą porcję basu :).Czy mcr 730 jest wystarczająca czy lepiej poczekać na 810 ?

• Pokaż nowe odpowiedzi