Skocz do zawartości
IGNORED

Trudny wybór pomiędzy NAD C326, 352, 355

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie zakupu nowego wzmacniacza do salonu. Będzie współpracował z Tonsilami Siesta w pokoju ok. 18m2. Moje preferencje brzmieniowe to przesunięty ciężar brzmienia ku dołowi, czyli obszerny bas, dobra średnica z podkreślonym jej niższym zakresem oraz nie narzucająca się góra. Nie zależy mi na rozdzielczości, tylko na barwie. Słucham szeroko pojętego rocka, sporo metalu, ale także muzyki elektronicznej. Mój wybór padł na wzmacniacze NADa ponieważ to one prawdopodobnie są najbliżej moim preferencjom. Ze sprzętów używanych do wyboru mam trzy wymienione w temacie modele, przy czym różnica cenowa pomiędzy nimi jest na tyle niewielka, że mogę pozwolić sobie na każdy. Pytanie tylko, czy model wyższy faktycznie zagra lepiej, lepszym i "głębszym" dźwiękiem ? Czy nie jest tak, że modele wyższe właśnie grają bardziej neutralnie ? Jak już wspomniałem, nie chcę właśnie żadnej neutralności :) Proszę szanownych forumowiczów o pomoc w wyborze, ewentualnie polecenie innego sprzętu do 1500, max 2000zł zgodnego z moimi preferencjami.

Witaj,

brałbym pod uwagę modele C326BEE oraz C355. C355 jest obiektywnie urządzeniem lepszym, mocniejszy, jednak w Twoim pomieszczeniu nie jest to preferencyjna cecha. Proponuję wypożyczyć używanego C355 oraz nowego C326BEE i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Teoretycznie model 355 powinien być lepszy. Dzięki zapasowi mocy daje lepsze zejście niskich tonów,326 ma trochę podbity ich średni podzakres.

Natomiast jeśli chodzi o średnicę 326 ma mocniejszą w niższym podzakresie,355 za to dość mocna góra i wyższa średnica.

Jednakże musisz pamiętać,że z kolumn Tonsil Siesta i tak nie wyciśniesz niewiadomo jak obszernych niskich tonów. Ich charakter brzmienia stawia na coś innego.

352 niestety długo nie słuchałem,tym samym nie chciałbym wprowadzać Cię w błąd ale niektórzy twierdzą że posiada bardziej zrównoważoną średnicę i niskie tony w całym ich zakresie niż w 326 i 355.

Kolego wszystko to "szare" NADy C326,C352, C356 i inne...ta sam klasa brzmienia, różnice w mocy i samym charakterze brzmienia, żeby uzyskać lepszą "głębie" trzeba sięgnąć głębiej do portfela...po srebrną serie NADa.

Witam,

podłączę się pod temat. Mnie interesuje zestaw NAD MASTERS M3 + M55. Co sądzicie o takim połączeniu i jak ten zestaw nadaje się do muzyki klasycznej i rocka? I czy w tej cenie polecacie posłuchać czegoś innego?

Ze swoich doświadczeń dopiszę aby była lepsza głębie w 326BEE wystarczy wymienić jumpery PRE OUT/MAIN IN we wzmacniaczu na coś dobrego. Np. zlutować sobie taki malutki IC ze srebrnego druta. Oczywiście odsunięcie kolumn od ściany to podstawa :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Ja bym brał 326. 355 mimo, że droższy nie gra tak przyjemnie i nie gra taka fajną barwą. To samo było ze starszą wersja (325/352). 326 ma po prostu przyjemniejszą średnicę. 355 jest dla mnie bardziej bezpłciowy. Niestety, droższe nie zawsze znaczy lepsze. Dotyczy to zwłaszcza modeli NADa spoza serii Master/srebrnej serii - IMHO.

Kolego wszystko to "szare" NADy C326,C352, C356 i inne...ta sam klasa brzmienia, różnice w mocy i samym charakterze brzmienia, żeby uzyskać lepszą "głębie" trzeba sięgnąć głębiej do portfela...po srebrną serie NADa.

Ta sama klasa brzmienia, ale charakter jednak różny, może nie diametralnie ale jednak. Kiedy pierwszy raz odsłuchiwałem NADa, był to model 352, wydał mi się mało angażujący, dlatego wtedy wybrałem Rotela. Gdybym wtedy posłuchał 325, pewnie skończyło by się na NADzie.

Zdecydowanie brałbym nowego C326, to i tak za dużo do tych kolumn, poza tym lepiej spokojnie używać nowego wzmacniacza przez lata, niż mieć dwie klasy wyższy co miesiąc w serwisie

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam, jestem na etapie zakupu nowego wzmacniacza do salonu. Będzie współpracował z Tonsilami Siesta w pokoju ok. 18m2. Moje preferencje brzmieniowe to przesunięty ciężar brzmienia ku dołowi, czyli obszerny bas, dobra średnica z podkreślonym jej niższym zakresem oraz nie narzucająca się góra. Nie zależy mi na rozdzielczości, tylko na barwie. Słucham szeroko pojętego rocka, sporo metalu, ale także muzyki elektronicznej.

Opis brzmienia NADa 326, kropka w kropkę: ) Ale warto odsłuchać by nie było rozczarowania.

Dzięki wielkie za pomoc, potwierdziliście moje przypuszczenia :) Prawdopodobnie zdecyduję się na nowego C326, jest dokładnie tak jak myślałem, czyli nic nie da mi wydanie kasy na wyższy model który wcale nie "zabrzmi" lepiej. Pozdrawiam :)

nie bierz 326, słuchasz mocnej muzyki basu Ci będzie brakować, kup używkę 352 bedzie lepiej i mocniej miałem ten wzmacniacz i porównywałem z 326 który do delikatnej muzyki bardziej się nadaje, do ostrych dźwieków zapas mocy jak dla mnie jest niezbędny, poza tym pewnie kiedyś kupisz lepsze kolumny więc po co masz też kupować razem z nimi wzmacniacz 352 pozostanie na długie lata napedzi niemal każde kolumny. Co do 355 to bardzo podobny jest do 352. 326 kupił niedawno mój kolega fakt słucha delikatniejszej muzyki a juz mysli o subie bo mu basu mało

a najlepiej to bierz tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jeszcze lepiej tego

Ukryta Zawartość

zakup przyszłościowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie bierz 326, słuchasz mocnej muzyki basu Ci będzie brakować, kup używkę 352 bedzie lepiej i mocniej miałem ten wzmacniacz i porównywałem z 326 który do delikatnej muzyki bardziej się nadaje, do ostrych dźwieków zapas mocy jak dla mnie jest niezbędny, poza tym pewnie kiedyś kupisz lepsze kolumny więc po co masz też kupować razem z nimi wzmacniacz 352 pozostanie na długie lata napedzi niemal każde kolumny. Co do 355 to bardzo podobny jest do 352. 326 kupił niedawno mój kolega fakt słucha delikatniejszej muzyki a juz mysli o subie bo mu basu mało

a najlepiej to bierz tego

Ukryta Zawartość

a jeszcze lepiej tego

Ukryta Zawartość

zakup przyszłościowy

Tylko w brzmieniu nie tylko o bas chodzi ale też o barwę średnicy a tę lepszą ma 326 - jak dla mnie. Zresztą nie wiem ile kolega chce tego basu, dla mnie w 326 jest go dość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak kolega kiedyś kupi większe kolumny to w 326 będzie trochę tych watów przymało moim zdaniem, poza tym z watami to jak z konikami w samochodzie im więcej tym lepiej, przynajmniej przy dużym natężeniu dźwięku wzmak nie dostanie zadyszki

jak kolega kiedyś kupi większe kolumny to w 326 będzie trochę tych watów przymało

Chyba że kupi kolumny o wyższej efektywności - wtedy nie zabraknie ...

a jak kolega kiedyś kupi większe kolumny to w 326 będzie trochę tych watów przymało moim zdaniem, poza tym z watami to jak z konikami w samochodzie im więcej tym lepiej, przynajmniej przy dużym natężeniu dźwięku wzmak nie dostanie zadyszki

C326 ma faktyczną, zmierzoną moc przy 8 ohmach 2x60W RMS - nie wszystkie nowe wzmacniacze w cenie pow 3000zł mają taką moc. Kolumn, które z nim zagrają jest na rynku do wyboru do koloru.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

na allegro jest 4 letni nad c355 za 1,5 tys. stan idealny z papierami, mierzona moc tego wzmaka 102 w na kanał (wg Audio) i nad czym się tu zastanawiać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja osobiście szanuję NADa za 2 rzeczy: 1) praktycznie żadna firma oprócz Naima i Rotela nie gra tak fajnie rocka jak NAD w przedziale budżetowym i w klasie średniej 2) nie ściemnieją przy podawaniu mocy.

Mam teraz (tymczasowo) u siebie Roksana Caspiana mk1 i NADa 326 właśnie i o ile Caspian ma znakomite brzmienie, to jednak NAD gra dynamiczniej, z mocniejszym basem i to u Roksana muszę podkręcać gałkę głośności na godzinę 10 by rozbujać Phoebe kiedy to NADowi wystarczy 9. A Caspian ma chyba 85W.

Podtrzymuję zdanie, że 326 wystarczy zwłaszcza, że ma przyjemniejsze, bardziej muzykalne brzmienie od 355/352.

Firma NAD od zawsze zaniżała moc na papierze, miałem kiedyś NADa C320BEE moc 2x50W w rzeczywistości w pomiarach ten wzmacniacz pokazywał nieco ponad 80W przy 8ohm. Mimo to wolałbym kupić już tego używanego C372 zamiast nówkę C326, ten ostatni ma małe trafko i raczej przeciętne zasilanie z trudnymi kolumnami to sobie nie poradzi u mnie C320BEE ledwo ciągnął Ushera X-718, a to tylko monitor, choć w sumie na "ciężkich" przetwornikach.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

na allegro jest 4 letni nad c355 za 1,5 tys. stan idealny z papierami, mierzona moc tego wzmaka 102 w na kanał (wg Audio) i nad czym się tu zastanawiać?

Na giełdzie hi-fi-jest nowy(4 miesiące) NAD 356 bee,z papierami-2200 PLN-moc mierzona 2*119W/8Ohm-i nad czym się tu zastanawiać. ;)

Firma NAD od zawsze zaniżała moc na papierze, miałem kiedyś NADa C320BEE moc 2x50W w rzeczywistości w pomiarach ten wzmacniacz pokazywał nieco ponad 80W przy 8ohm.

Analizując większość modeli-faktycznie tak jest.+ dla firmy. :)

Ja osobiście szanuję NADa za 2 rzeczy: 1) praktycznie żadna firma oprócz Naima i Rotela nie gra tak fajnie rocka jak NAD w przedziale budżetowym i w klasie średniej 2) nie ściemnieją przy podawaniu mocy.

Zgadzam się-tylko jest jedna różnica-NAD gra tak że cały pokój jest wypełniony dzwiękiem-jest szeroko-scena i w głąb,ciepło(za sprawą basu otulającego)spokojnie na wysokich rejestrach,muzykalnie,i wyraznie na średnicy.(i niesamowita dynamika i szybkość-w tym przedziale cenowym-chociaż wyżej do 8-9 koła takiej szybkości trzeba szukać ;) )

Naim -znowu nie ma absolutnie takiego wypełnienia dzwiękiem pokoju(tak szeroko)-nie ma takiej otuliny dzwiękiem,ale za to ma bas lepiej kontrolowany-jest szybszy,szybciej wybrzmiewa,jest bum i koniec-jak by krótszy , a w Nadzie jak by się trochę ciągnął-dynamika podobna-góra spokojniejsza w Nadzie,w Naimie nie ma ostrości-ale jest inaczej,i za pewne dlatego że Nad ma tą otulinę basową-jest to odbierane jako ,ciepło,muzykalność itd.

Kuzwa ja nie potrafię tych słów dobierać-ale jakoś tak to słyszałem.

W każdym razie do XS 2 swojego 356 bym nie zamienił. :)

Więc trzeba sobie porównać -acha ja się odnoszę do Nad 356 bee.

I dodam jeszcze że nie tylko muzyka rock-bo elektronika świetnie brzmi-i klimaty soul,regge-a nawet fortepian.:) uniwersalność-w niskiej cenie na 100 %

ledwo ciągnął Ushera X-718, a to tylko monitor,

Może to dziwne-ale tak się porobiło że właśnie czasem monitory są bardziej trudne do wysterowania niż kolumna podłogowa o sporym gabarycie.Tu wielkość nie ma nic do rzeczy(skrzynki)

C326 ma faktyczną, zmierzoną moc przy 8 ohmach 2x60W RMS - nie wszystkie nowe wzmacniacze w cenie pow 3000zł mają taką moc.

Zgadza się-ale w 356 jest już sporo większe zasilanie.

A jego KM-(356) omijając jego PRE- bo to jest jakieś nieporozumienie ;) w tej cenie jest wybitna. ;)2 z hakiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.