Skocz do zawartości
IGNORED

Kabelki do 905

Fryc32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie jakie kabelki polecacie do ampli onkyo 905 , kolumny to MA RX8 , central RX , tył MA RS 5. Jako zródło w stereo Rotel RDG 1520 jako DAC i radio . Teraz sa VDH The Twin , chciałbym wymienić tylko fronty i central .

Moje typy to

VDH cs 122

Chord roumor

Chord Odyssey

Tellurium q Blue

Nie mam możliwości odsłuchu

Pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/

Czego oczekujesz po zmianie kabli, w jakim kierunku chciałbyś pójść z brzmieniem po vdh.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3120901

Witaj,

wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie pozostanie przy kable VDH, ewentualnie namawiałbym jeszcze na odsłuch kabla Chord. Jeśli nie ma możliwości odsłuchu, pozostać przy VDH.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3121091
  • 2 miesiące później...

, albo monster cable .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam tylko doświadczenie " porównawcze " z interkonetami i dają dynamikę , zamulają przeostrzone tony , stosowałem je kiedyś do poprawy krzykliwych JBL E 90 , nawiasem mówiąc mam także tej firmy kable głośnikowe do frontów , lecz nigdy nie przyrównywałem z kablami tej samej ceny .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3170687

Lepiej przeznacz te 500zł na cokolwiek innego,normalnie nie rozumiem ludzi którzy inwestują w kable do amplitunera kina domowego,nie pojęte,lampa coś tam zmienia,ale nie amplituner.Mam kolegę pracował kupe lat w sklepie audio we Wrocławiu i ma w domu wiele kabli takie odcinki co pozostały z różnych serii,i cenowo to były one od 70 do 300 zł za 1m ,miałem kilkanaście w domu,pobawiłem się nimi eksperymentując z Marantz SR-9600 nic nie usłyszałem,grały tak samo jak mój Procab ls40

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3170813

Lepiej przeznacz te 500zł na cokolwiek innego,normalnie nie rozumiem ludzi którzy inwestują w kable do amplitunera kina domowego,nie pojęte

Chociaż nie przetestowałem tyle co kolega to mam podobne zdanie. Ważne aby przewody nie były bardzo cienkie i się nie utleniały. Sam używam Cordial 2x2,5mm, który spełnia wymagania jakie napisałem, a kosztuje tylko 8zł/metr.

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3170828

Dobre banany,

Możesz mi wytłumaczyć po co się stosuje widełki czy banany? Według mojej oceny są niepotrzebne, gdyż dodatkowe dodatki nie poprawiają sygnału, a wręcz odwrotnie (pomijam kwestię praktyczną podłączania i odłączania).

Jak dla mnie to najlepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie kabli bezpośrednio do zwrotnicy w kolumnie z pominięciem gniazd (z punktu widzenia jakości, nie praktyczności).

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

PS. Do zwolenników super drogich przewodów - rozkręćcie kolumny i zobaczcie jakie przewody są w nich użyte od zwrotnicy do głośników. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3170843

A DLACZEGO MIAŁBYŚ BYĆ NIE ZADOWOLONY,TYLKO JAK BY TAM SIEDZIAŁY INNE KABLE 10 RAZY TAŃSZE TEŻ BYŚ BYŁ ZADOWOLONY.

Kolego , odsłuchiwałem różne kable, bo to nie moje pierwsze kino domowe , które mam w chwili obecnej. A do tego lubię czasem sobie iść do salonu i posłuchać jakiejś fajnej elektroniki z fajnymi kablami. I dla przykładu odsłuchiwałam kable głośnikowe firm: audioquest, Wireworld, Chord, Tara Labs, Cardas, Nordost ,VDH, Ultralink, Bandridge… jeśli ktoś pomiędzy tymi markami ( chodzi mi o brzmienie nie słyszy różnicy , to powinien się przejść do lekarza, bo nie jest możliwością żeby nie wyczuć różnicy brzmienia pomiędzy poszczególnymi firmami zajmującymi się tą tematyką).

Wielkim błędem dla mnie jest wmawianie ludziom, że kable jak się kupi za 8 zł to już dość, a jak się chce poprawić humor to za 15 zł, to już będzie kosmos… na poprawianie humoru to osobiście i myślę że każdy rozsądny człowiek zna lepsze rzeczy jak kupowanie kabli powiedzmy po 140 zł za metr….. nie wspominając już o drogich i bardzo drogich kablach…

Znam „kolegę” który jeździ 8 – letnim golfem i twierdzi, że jest to lepszy wybór niż inny kolega, który kupił nowego bardzo dobrze wyposażonego za prawie 80 tys. Chevroleta Cruza. A Gościa nie stać jest nawet na połowę tego samochodu to już inna bajka, tylko niestety duma nie pozwala się do tego przyznać więc opowiada się bzdury jak to 8 letni samochód jest lepszy od dobrze wyposażonego nowego samochodu…

Jak ktoś kupi sobie powiedzmy nowego passata będzie mu się jeździło dobrze, wiec po co kupować mercedesa klasy C który jest droższy o 40 tyś, a już nie wspomnę ile droższy jest dokładając wyposażenie do niego.. A są ludzie którzy wolą dołożyć i kupić właśnie droższy samochód i zapewne sądzisz, że wyłącznie dla poprawienia sobie humoru..

Jak tak byśmy podchodzili do sprawy jak Ty do kabli to by wszyscy mieliby tylko kolumny, amplitunery, wzmacniacze itp. powiedzmy do 2 -3 tyś, bo po co droższe skoro zagrają mniej więcej tak samo…

Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie ale uważam że uczciwie jest pisać to w inny sposób niż Ty, a każdemu doradzić żeby sobie sam odsłuchał i nausznie się przekonał czy będzie słyszał różnice pomiędzy kablami czy też nie… i jeśli nie usłyszy, to faktycznie niech sobie ktoś kupi tani kabel, ale jest duża szansa że różnicę wychwyci i będzie zadowolony kupując droższy kabel i zrobi to z innych powodów niż poprawienie sobie humoru.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3171829

No cóż na pewno warto posłuchać kabli,tylko podkreślam że amplitunery i to nawet flagowe modele nie są wrażliwe na kable,,ktoś pytał o kabelki do średniej klasy amplitunera Onkyo 905 i odpowiedziałem zgodnie z prawdą że szkoda wydawać kasę na drogie kable bo to nic specjalnego ot średniej klasy amplituner ,porównując go do tych które u mnie gościły Yamaha z9,Marantz SR-9600,czy Pioneer ax10i zapewniam cie że sprzęty sporo droższe w swoim czasie od wszystkich Onkyo jakie w tamtych czasach konkurowały z tymi klockami model 989 był najwyższym modelem Onkyo i tańszym o 8 tys od z9 i SR-9600.Kable nic praktycznie nie wnosiły czasami zmieniał sie Charakter brzmienia.stwierdzam obiektywnie że lepiej zainwestować w lepsze kolumny.Z drugiej strony każdy może kupować to co chce to indywidualna sprawa na co wydaje się swoje pieniądze.Pamiętajmy jednak że amplituner 7,1, czy 9,1 potrzebuje kilkudziesięciu metrów kabli ,robi się z tego spora sumka.

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3171908

Znam „kolegę” który jeździ 8 – letnim golfem i twierdzi, że jest to lepszy wybór niż inny kolega, który kupił nowego bardzo dobrze wyposażonego za prawie 80 tys. Chevroleta Cruza. A Gościa nie stać jest nawet na połowę tego samochodu to już inna bajka, tylko niestety duma nie pozwala się do tego przyznać więc opowiada się bzdury jak to 8 letni samochód jest lepszy od dobrze wyposażonego nowego samochodu…

Jak ktoś kupi sobie powiedzmy nowego passata będzie mu się jeździło dobrze, wiec po co kupować mercedesa klasy C który jest droższy o 40 tyś, a już nie wspomnę ile droższy jest dokładając wyposażenie do niego.. A są ludzie którzy wolą dołożyć i kupić właśnie droższy samochód i zapewne sądzisz, że wyłącznie dla poprawienia sobie humoru..

Naprawdę trafne porównanie. Pasuje do tematu.....

W pełni zgadzam się z dariusz964.

Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie ale uważam że uczciwie jest pisać to w inny sposób niż Ty, a każdemu doradzić żeby sobie sam odsłuchał i nausznie się przekonał czy będzie słyszał różnice pomiędzy kablami czy też nie… i jeśli nie usłyszy, to faktycznie niech sobie ktoś kupi tani kabel, ale jest duża szansa że różnicę wychwyci i będzie zadowolony kupując droższy kabel i zrobi to z innych powodów niż poprawienie sobie humoru.

Jeżeli każdy ma sobie sam odsłuchiwać to po co jest to forum? Zamknijmy stronę i napiszmy nagłówek: "Jak chcesz się czegoś dowiedzieć o sprzęcie to sobie sam odsłuchaj w sklepie". :)

Oczywiście nie twierdzę iż każdy przewód to to samo, ale należy zachować zdrowy rozsądek.

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3172027

No cóż na pewno warto posłuchać kabli,tylko podkreślam że amplitunery i to nawet flagowe modele nie są wrażliwe na kable,,ktoś pytał o kabelki do średniej klasy amplitunera Onkyo 905 i odpowiedziałem zgodnie z prawdą że szkoda wydawać kasę na drogie kable bo to nic specjalnego ot średniej klasy amplituner ,porównując go do tych które u mnie gościły Yamaha z9,Marantz SR-9600,czy Pioneer ax10i zapewniam cie że sprzęty sporo droższe w swoim czasie od wszystkich Onkyo jakie w tamtych czasach konkurowały z tymi klockami model 989 był najwyższym modelem Onkyo i tańszym o 8 tys od z9 i SR-9600.Kable nic praktycznie nie wnosiły czasami zmieniał sie Charakter brzmienia.stwierdzam obiektywnie że lepiej zainwestować w lepsze kolumny.Z drugiej strony każdy może kupować to co chce to indywidualna sprawa na co wydaje się swoje pieniądze.Pamiętajmy jednak że amplituner 7,1, czy 9,1 potrzebuje kilkudziesięciu metrów kabli ,robi się z tego spora sumka.

Po czesci sie zgadzam ale zeby zainwestowac w kolumny to rowniez potem trzeba kupic jakis przyzwoity kabel, nie kupisz powiedzmy kolumn podlogowych za pare za 5 tys., a do nich kabli po 5 zl / m , chociaz zapewne w zyciu roznie to bywa..

A z obecnych modeli amplitunerow co sluchales i czy sluchales je z roznymi kablami?

Naprawdę trafne porównanie. Pasuje do tematu.....

W pełni zgadzam się z dariusz964.

Kolego ten przyklad byl podany dlatego ( bo widze ze nie wyczules w jakim kontekscie to bylo pisane), ze jest czesc osob na roznych forach, ktorych nie stac jest na jakis tam sprzet czy tez jakies tam kable i nie umieja sie przyznac do tego wiec pisza rozne rzeczy bzdurne bo tak im wygodnie. Polacy ciezko sie przyznaja do tego ze ich jest nie stac na cos....

Oczywiscie to nie bylo pisane do Kolegi Dariusza, tylko ogolnie, mysle ze znasz takich ludzi w zyciu prywatnym i tyczy sie to roznych rzeczy nie tylko rtv, czy samochodow.. A przyklad z samochodem ewidentnie obrazuje jacy sa co niektorzy ludzie i jak nie potrafia przyjac, ze ktos moze miec cos lepszego - mysle ze sie z tym zgodzisz...

Jeżeli każdy ma sobie sam odsłuchiwać to po co jest to forum? Zamknijmy stronę i napiszmy nagłówek: "Jak chcesz się czegoś dowiedzieć o sprzęcie to sobie sam odsłuchaj w sklepie". :)

Kolego kazdy ma swoj rozum i jesli ktos jest taki ze na podstawie jakiejs opinii kupi amplituner drogi czy jakies kolumny, nie odsluchujac wczesniej tego sprzetu to ok, jego wybor, ale moim zdaniem kazdy rozsadny czlowiek kupujac cos drozszego powinien nausznie sie przekonac czy jemu to odpowiada... Testy w gazetach zreszta w 95% sponsorowane, a szczegolnie te w Polsce sluza tylko pomoca, tak samo jak opinie uzytkownikow na danym forum..

Oczywiście nie twierdzę iż każdy przewód to to samo, ale należy zachować zdrowy rozsądek.

Zdrowy rozsadek zawsze trzeba zachowac bez wzgledu co sie kupuje, tylko tez trzeba podchodzic do tematu z pewnym dystansem, bo jak zapewne sam wiesz wiele osob wypowidajacaych sie w temnacie kabli w wogole nie sluchalo kabli tych drozszych, a czesto gesto nawet na oczy takich kabli nie widzieli, ale pisza tak jakby z kablem sie urodzili.. Ja jestem tego zdania ze o kablach mozna tylko wtedy mowic jesli faktycznie sie ich iles przerzucilo i to w roznych systemach...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3172142

z nowszych amplitunerów które miałem to Sr-6003,Avr4311,HK-760,Yamaha Rx-v2065,i z7.i np nie było wcale różnicy między Procab-ls25,KLOTZ LY260PF,i Norstone Silver SV250,SUPRA PLY 2.0,CABLE TALK 3,orz jakiś VDH,tera gram na zestawie dzielonym Rotela RSP-1098,plus końcówki na zwykłym procab ls-40 i jest wystarczająco dobrze jak dla mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3172168

z nowszych amplitunerów które miałem to Sr-6003,Avr4311,HK-760,Yamaha Rx-v2065,i z7.i np nie było wcale różnicy między Procab-ls25,KLOTZ LY260PF,i Norstone Silver SV250,SUPRA PLY 2.0,CABLE TALK 3,orz jakiś VDH,tera gram na zestawie dzielonym Rotela RSP-1098,plus końcówki na zwykłym procab ls-40 i jest wystarczająco dobrze jak dla mnie.

Nie sluchalem tych kabli wiec nie moge nic o nich powiedziec, natomiast te o ktorych pisalem to odsluchiwalem wlasnie w onkyo 5010, denon 4520, CA 650, Arcam 600 i tam byly roznice slyszalne..Dlatego uwazam ze warto jest sluchac to co chce sie kupic..

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3172176

może warto wziąć pod uwagę kable Kimber np 8 PR ?

Witam Panowie. Jeszcze nic nie kupiłem i nic nie odsłuchalem. Niestety mogę tylko odsłuchać VDH i Nordost .

Dariusz 964 - chce kupić kable tylko na fronty i central , czyli nie są to duże ilości ,chce kupić kabelek do 905 i Monitor Audio rx8 , ale nie chce wydać fortuny, myśle ze 80 zł za metr będzie adekwatne do wartości kolumn.

Lolek 126- powiedz z czym porównywales swoje kable , warto w nie zainwestować ?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3176244

Witam Panowie. Jeszcze nic nie kupiłem i nic nie odsłuchalem. Niestety mogę tylko odsłuchać VDH i Nordost .

Dariusz 964 - chce kupić kable tylko na fronty i central , czyli nie są to duże ilości ,chce kupić kabelek do 905 i Monitor Audio rx8 , ale nie chce wydać fortuny, myśle ze 80 zł za metr będzie adekwatne do wartości kolumn.

Lolek 126- powiedz z czym porównywales swoje kable , warto w nie zainwestować ?

Pozdrawiam

Kolego wyzej pisalem z jakimi kablami porownywalem, jelsi chodzi o konkretne modele to bylo tego duzo wiec pisac nie bede, ale patzrac takl relatywnie to VDH bedzie tanszy i jest to inny dzwiek jak Nordosty, ja nie wiem czy budzetowe Nordosty glosnikowe nie beda za ostre do onkyo .... VDH jak dla mnei lepiej sie sprawuja z Onkyo - ale to moja opinia.. 80 zl za vdh CS 122 wiecj nic sie nie kupi.. D -352 to 140 zl /m

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3176413

Nie mam zamiaru kupować Nordostow bo są za drogie , napisałem ze mam możliwość odsłuchu

Pozdro

Posluchac mozna..

https://www.audiostereo.pl/topic/110749-kabelki-do-905/#findComment-3176447

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.