Skocz do zawartości
IGNORED

Xavian Delizia vs Xavian Gran Colonna vs AA Phoebe III

o_z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Przyszedł czas na zakup nowych kolumienek podłogowych do wzmaka Nad 326 .

Pokój 30 m2, muzyka od jazzu do rocka- szeroki rozrzut rodzinki.

Mam prośbę czy ktoś odsłuchiwał lub ma ww. kolumienki z Nadem? Które będą lepiej grały?

Tych modeli nie ma w mojej miejscowości, a 400 km nie uśmiecha mi się jechać .

pozdrawiam serdecznie

Witaj,

oczywiście wybór i interpretacja brzmienia jest subiektywną oceną.

W podobnym warunkach akustycznych Xavian Gran Colonna (w najnowszej wersji) zagrają ciepło, łagodnie, zaokrąglonym dźwiękiem. Delizia jest szybsza, trochę bardziej przestrzenna, bas jednak jest łagodny, lekki. Jest to jednak kolumna 3-głośnikowa, która będzie w stanie nagłośnić Twoje pomieszczenie. Nie jest to konstrukcja z potężnym, mocnym dźwiękiem, raczej stawia na muzykalność, dobre wypełnienie, spójność.

Audio Academy zagrają najbardziej żywo, otwarcie z dobrym wybrzmiewaniem, pomimo pewnych ograniczeń z dobrym, nisko schodzącym basem. Bardzo często właśnie NAD jest łączony z AA Phoebe, konfiguracja taka jest uznawana za optymalną.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań proszę o kontakt z naszym salonem - najlepiej z Rafałem lub Michałem, którzy pomogą w doborze najlepszego dla Ciebie rozwiązania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć

Mam u siebie AA Phoebe lll. Świetne kolumienki, ale u mnie grają w 12m2. Do 30 bym ich nigdy nie kupił, wg mnie są zbyt małe do takiego metrażu.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi.

Tego się trochę obawiałem w stosunku do AA.

Dzięki za odpowiedzi.

Tego się trochę obawiałem w stosunku do AA.

Do 30 m kw? Nie przesądzał bym sprawy. AA Phoebe lll powinny dać radę. No chyba, że oczekujesz makabrycznych łupnięć. Sam siedzę w 24 m kw.. Mam niewielkie podłogowe Spendory, które mają mniejszą wydajność i problemu nie ma najmniejszego. Pogadaj z Q21, może Ci wypożyczą Phoebe. To są jedne z lepszych kolumn w tym zakresie cenowym. Z Xavianami natomiast bym uważał. To są kolumny grające specyficznym, ciepłym, nie drażniącym dźwiękiem. Dla mnie zbyt zawoalowanym. Na pewno nie będą miały takiego doświetlenia jak AA.

U siebie mam xavian xn carisma.

Reszty nie sluchalem, ale carisma naglasnia moj salon ok 30mkw plus otwarta kuchnia i schody na gore.

Bardzo fajna kolumienka ktora super sie zgrywa z mocnym wzmavniaczem (rotel rhb-10, vincent sv-238).

Zamierzasz wydać sporą kwotę więc warto posłuchać tych kolumienek na Twoim wzmacniaczu.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Cześć

Mam u siebie AA Phoebe lll. Świetne kolumienki, ale u mnie grają w 12m2. Do 30 bym ich nigdy nie kupił, wg mnie są zbyt małe do takiego metrażu.

Pozdrawiam

U mnie AA grają w 22 m2 z NADem, basu mam dosyć i nie mam poczucia, że są za małe. Ba, powiedziałbym, że w 12-14 metrach te kolumny nie rozwijają skrzydeł (wstawiłem je u siebie do mniejszego pomieszczenia, było ok, ale zdecydowanie lepiej było w 22 metrach). Oczywiście, 22 m to nie 30, ale bas w AA jest naprawdę dziarski, zwłaszcza z NADem. Aczkolwiek też szukałbym kolumn większych, ale nie mam przekonania, że w tym aspekcie Xaviany, np Gran Colona, będą przewyższały AA.

U mnie AA grają w 22 m2 z NADem, basu mam dosyć i nie mam poczucia, że są za małe. Ba, powiedziałbym, że w 12-14 metrach te kolumny nie rozwijają skrzydeł (wstawiłem je u siebie do mniejszego pomieszczenia, było ok, ale zdecydowanie lepiej było w 22 metrach). Oczywiście, 22 m to nie 30, ale bas w AA jest naprawdę dziarski, zwłaszcza z NADem. Aczkolwiek też szukałbym kolumn większych, ale nie mam przekonania, że w tym aspekcie Xaviany, np Gran Colona, będą przewyższały AA.

Czyli się zgadzamy, że do 30 metrów AA mogą być za małe. U mnie w 12m2 są podpięte do Xindaka PA-M i jest super. Wiele zależy od towarzyszącego sprzętu. Sprawdzałem z ciekawości i w ok 21-22 metrach mi akurat basu brakowało i nie uważam, aby 12m2 je jakoś ograniczało. Przynajmniej nie w moim przypadku.

Czyli się zgadzamy, że do 30 metrów AA mogą być za małe.

No raczej tak, zależy od pomieszczenia, od elektroniki (np taki NAD da dużo basu) ale rzeczywiście prędzej Hyperiony bym widział w 30m.

Phoebe dla mnie optymalnie od 15 do max 25 m. W 12m pewnie też jeśli są dobre warunki w pomieszczeniu. To są uniwersalne kolumny.

Dzięki, że trochę mi rozjaśniliście temat.

Phoebe za mną chodzą już jakiś czas. Mało jest opinii ludzi na temat brzmienia Xavianów Delizii, a w ciemno nie chcę kupować. Szkoda Rms w Białymstoku nie ma tych modeli.

A ktoś miał z Was do czynienia z Elacem FS 68.2 lub FS- 247 pod nadem 326 ??

Biorę pod uwagę propozycję kolegi-zamiany z nim z nada na Yamachę a-s500 (jasne brzmienie) i plus dokupienie AA Phobe 3 (ciepłe) i nie wiem jak to by grało?.

Dzięki, że trochę mi rozjaśniliście temat.

Phoebe za mną chodzą już jakiś czas. Mało jest opinii ludzi na temat brzmienia Xavianów Delizii, a w ciemno nie chcę kupować. Szkoda Rms w Białymstoku nie ma tych modeli.

A ktoś miał z Was do czynienia z Elacem FS 68.2 lub FS- 247 pod nadem 326 ??

Biorę pod uwagę propozycję kolegi-zamiany z nim z nada na Yamachę a-s500 (jasne brzmienie) i plus dokupienie AA Phobe 3 (ciepłe) i nie wiem jak to by grało?.

Nie, Phoebe nie grają ewidentnie ciepło jak np Vienna Acoustics. Grają neutralnie, przejrzyście, w zależności od amplifikacji zagrają różnie. Tyle, że mają ładną barwę na średnicy i ładny bas. Góra też nie syczy, bo mają niezły wysokotonowy. Określiłbym je neutralne po ciepłej stronie, ale nie ewidentnie ciepłe. Jeśli więc podłączysz Yamahę może być za mało muzykalnie. Do Phoebe NAD właśnie, jakaś lampa, koledzy z klubu polecają też Vincenta, Xindaka - raczej ciepłe wzmaki. Wymiana NADa na Yamahę to zły pomysł.

Tak jak mówię, do Twojego metrażu najlepiej Hyperiony. Phoebe - może dałoby się je wypożyczyć by sprawdzić czy nie będą za małe.

• 2 tygodnie później...

dzięki za odpowiedzi.

No niestety odpadły xaviany. Delizia niespecjalnie mnie porwała, a Colona gra czysto i muzykalnie izeby miała trochę lepszy bas to by było super. Musze poszukać AA do odsłuchu. Mam pytanie Czy ktoś słuchał Usher v-602 z nad 326?? jak to gra , czy warto się fatygować na odsłuch ? Kolumienki w klasie B polecane .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.