Skocz do zawartości
IGNORED

dac do 3000zl, pomozcie:-)

Adam_85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów.

Poszukuję informacji, porad związanych z DAC'kiem, jego zakupem.

Budżet to maksymalnie 3tyś. Słucham przeważnie Jazz'u, Klasyczny rock do tego oczywiście kino.

Na oku mam parę modeli urządzeń:

CA Dac Magic Plus,

GD-Audio 1.32,

Matrix mini-i Pro,

Asus Essence One.

Tak więc drodzy forumowicze proszę o poradę co lepsze? Ewentualnie może jeszcze jakaś inna konstrukcja?

Dodam ze sluchalem asusa essence one i bardzo mi sie podobal:-) Spiete to bedzie bezposrednio z komputerem najprawdopodobniej przez USB i z klonem accu e-450.

Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne słowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/110701-dac-do-3000zl-pomozcie/

Nieraz za 3k zł można wyrwać Audiolab M-daca.

U mnie bardzo fajnie spisuje się w kawałkach jazz-owych czy rock-owych.

Pisząc ogólnikowo daje bardzo dynamiczne,rodzielcze i czyste brzmienie.

Z dość mocnym basem i wyrazistą górą. (Z accu i stx-ami-o ile o nich mowa powinien się fajnie zgrać)

Witaj,

moim zdaniem optymalnym dla Ciebie wyborem będzie Asus Xonar Essence w wersji Muses. Dobrym, ale trochę droźszym rozwiązaniem będzie PS Audio NuWave DAC oraz zaproponowany powyźej Audiolab M-Dac.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, jest także moźliwość wypożyczenia przetworników do testów w Twoim systemie. Wszystkie modele są dostępne od ręki.

W przypadku pytań służę pomicą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

M-dac z zasilaczem liniowym.

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy za te pieniądze nie dałoby się przypadkiem trafić używanego Myteka? Jeśli poszukujesz absolutnie neutralnego DAC to mogę go z czystym sumieniem zarekomendować. Jeśli w brzmieniu szukasz słodyczy i ciepła to raczej coś innego.

Czy za te pieniądze nie dałoby się przypadkiem trafić używanego Myteka?

W cenie przeważnie ok. 2k schodziły Stereo 96

192 można trafić nieraz na ebayu używany za trochę ponad 1000 $

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W cenie przeważnie ok. 2k schodziły Stereo 96

Mnie to oznaczenia niestety niewiele mówią, ale miałem u siebie na testach Myteka od kolegi. Nowy kosztował coś około 6 tys. zł i grał naprawdę świetnie jak za taką kasę. Przy czym sygnaturę dźwięku miał taką laboratoryjną, jak pisałem. Czyli jak używkę da się kupić za 2 tys. zł to byłby best-buy.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czyli Mytek Stereo 192-DSD DAC

Tak! Naprawdę dobry sprzęt, tylko nie widzę nigdzie w ogłoszeniach używki. Widać, albo mało ich sprzedano, albo szczęśliwi posiadacze się ich nie pozbywają. MadOnion ma taki DAC w Katowicach.

A gdzie takie rozdaja po 2k jesli mozna wiedziec?

Ukryta Zawartość

Co prawda to narazie najtaniej jak widziałem ale można było trafić używkę częściej na allegro za 2400/2500 zł

Ukryta Zawartość

Hegla HD-20 można upolować za około 3.000 zł.

Nie będę zachęcał do M2TECH Younga (trochę powyżej 3.000) ... bo go własnie sprzedaję i byłaby to kryptoreklama ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Co prawda to narazie najtaniej jak widziałem ale można było trafić używkę częściej na allegro za 2400/2500 zł

Przecież to nie DAC, tylko ADC :)

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Czy za te pieniądze nie dałoby się przypadkiem trafić używanego Myteka? Jeśli poszukujesz absolutnie neutralnego DAC to mogę go z czystym sumieniem zarekomendować. Jeśli w brzmieniu szukasz słodyczy i ciepła to raczej coś innego.

Miałem tego gada przez jakiś czas na własność i powiem Ci szczerze, że to zupełnie nie dla mnie urządzenie. Moim zdaniem nie można go też nazwać neutralnym z nieco podbitym basem. Do tego dolicz scenę, która nie istnieje ;) i cyfrowość dźwięku oraz muzykalności jak na lekarstwo. Obawiam się, że rozstałem się z nim bez żalu. Piszę o 192 DSD. Ogólnie kliniczne brzmienie to jeszcze mało powiedziane. Ale może do kogoś taki zbiór cech przemówi choć żadnemu z moich znajomych w żadnym systemie się on nie podobał a sprawdziliśmy w kilku.

Jeżeli Mytek 192 DSD na jednym końcu skali to na drugim należało by umieścić Lampizaotra. Są to praktycznie idealne przeciwieństwa. Oba skrajne w swoim charakterze.

Nawet Avantgardy Duo Omega nie były z niego wstanie wycisnąć żadnej sceny. Głośniki, których specjalnością jest budowanie 3d spektaklu.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Przecież to nie DAC, tylko ADC :)

Faktycznie mój błąd:)

Link który podałem to konwerter do nagrywania i masteringu heh

Dac był trochę droższy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotrek, rozumiem że idziesz w stronę wyższych modeli czy w ogóle zmieniasz firmę?

Potrzebuję kasy na nowy projektor ;-) Kupiłem sobie Oppo BDP-105D. I tak zachwyciłem się kinem, że muzę zmienić projektor na lepszy żeby wykorzystać potencjał Oppo.

Jak się okazało ten Oppo gra całkiem znośnie (jasne, że gorzej od Younga) i można z nim przeczekać jakiś czas. Docelowo zamierzam zakupić Auralic VEGA ale to za jakiś czas. Chyba, że pojawi się coś nowego i rewelacyjnego na rynku. Póki co nie widzę konkurencji dla VEGI w podobnej cenie. Chyba, że MIRUS ... ale póki nie usłyszę to nie uwierzę ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Moim zdaniem nie można go też nazwać neutralnym z nieco podbitym basem. Do tego dolicz scenę, która nie istnieje ;)

Problemów z brakiem sceny czy podbiciem basu nie zauważyłem. Co do laboratoryjności dźwięku pełna zgoda. Przywoływany Lampizator jest w rzeczy samej antytezą Myteka. Ale to chyba droższe urządzenie. U Sebastiana w Katowicach Mytek się sprawdził w roli DAC/pre przy odsłuchu ze starego lampizowanego CD bodajże Philipsa. Zestawienie to gra lepiej niż ten sam Mytek zasilany z laptopa.

Nie odwracajmy kota do góry ogonem ;) Laptop nie jest problemem tylko DAC. Jest to DAC o rodowodzie studyjnym i to wyraźnie słychać.

― Oscar Wilde

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jest to DAC o rodowodzie studyjnym i to wyraźnie słychać.

Co do tego pełna zgoda. Tylko czy akurat studyjne pochodzenie musi być wadą?

By the way, dźwięk Lampizatora osobiście uwielbiam, ale np do systemu referencyjnego się on nie nadaje, ma za dużo swojej własnej farby. A ja lubię sobie czasem porecenzować różne rzeczy. Więc urządzenia w stylu Mytek idealnie mi pasują.

Co do tego pełna zgoda. Tylko czy akurat studyjne pochodzenie musi być wadą?

By the way, dźwięk Lampizatora osobiście uwielbiam, ale np do systemu referencyjnego się on nie nadaje, ma za dużo swojej własnej farby. A ja lubię sobie czasem porecenzować różne rzeczy. Więc urządzenia w stylu Mytek idealnie mi pasują.

Nie napisałem, że to wada tylko, że to nie mój styl (ogólnie w odniesieniu do Myteka). Oczywiste jeżeli zapytasz o moje subiektywne zdanie to nie jest to dla mnie wada tylko cecha całkowicie przekreślająca urządzenie,

Co do recenzowania. Jak się ma problem u źródła to najlepszy tor nie pomoże... dla mnie źródło i transport to drugi najważniejszy element toru poza głośnikami, bo charakter źródła odbija swoje piętno na wszystkim w kolejce a że jest prawie pierwszym elementem w kolejce to na cały tor wpływa dlatego jest najważniejszym elementem zaraz po głośnikach w moim doświadczeniu. Np wspomnianiy brak sceny. Gdybyś recenzował na myteku Avantgardy Duo Omega to musiał byś napisać, że mają kiepską scenę. Tymczasem to nie głośniki mają kiepską scenę bo potrafią tworzyć naprawdę magiczną scenę ale Mytek ma problem ze sceną... było to prawdą na także bardzo przestrzennych quadach i jeszcze dwóch kolejnych parach głośników plus kilku parach słuchawek...

Mytek ma wielu wielbicieli, na computer audio wręcz fanatycznych. Najwyraźniej niektórym opowiada takie płaskie granie.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie napisałem, że to wada tylko, że to nie mój styl (ogólnie w odniesieniu do Myteka). Oczywiste jeżeli zapytasz o moje subiektywne zdanie to nie jest to dla mnie wada tylko cecha całkowicie przekreślająca urządzenie,

Jasne, doskonale to rozumiem, traktujesz sprzęt jako źródło przyjemności z odsłuchu, bo o to przecież chodzi;-) Ja bym też osobiście nie wytrzymał z Mytekiem, ale staram się ocenić go w przedziale cenowym w okolicach 3 tys. zł. A tam szlachetności barw i muzykalności ciężko się doszukiwać. Generalnie sądzę, że nasze wspólne oczekiwania co do DAC o tej cenie są po prostu nazbyt wygórowane.

Nie wiem dla mnie 3k to ciągle bardzo dużo za coś co jest po prostu słabe... przynajmniej do moich potrzeb.

Za 300e albo taniej można dostać używanego Jkenny Ciunasa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który gra na zbliżonym poziomie do Eximusa DP-1 i Meitnera MA-1, w sposób o którym Mytek może jedynie pomarzyć.

Oczywiście funkcjonalność stoi na innym poziomie ale jeżeli ktoś nie potrzebuje tysiąc wyjść i wejść oraz Pre to jest to świetna propozycja.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

― Oscar Wilde

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.