Skocz do zawartości
IGNORED

Uzyskać wiecej basu

Kriss-1973

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym uzyskać troszkę wiecej basu z mojego systemu doradzicie mi jak i czy to jest możliwe. Mój system to Musical Fidelity M3 amp i cd, okablowanie to rca Nordost red Dawn glosnikowy Nordost Blue heaven a kolumny to Pmc twenty 22

https://www.audiostereo.pl/topic/110672-uzyska%C4%87-wiecej-basu/

Część recenzji !!

Należący do serii Twenty model 22 firmy PMC gra w bardzo soczysty sposób. Dźwięk nie jest przegięty ani w kierunku wysokich, ani niskich częstotliwości, czego można by się obawiać widząc stosunkowo rozbudowany system wspomagania niskich częstotliwości i mając na uwadze studyjną proweniencję tego producenta.

Testując duże, wolnostojące kolumny OB1i tego producenta słychać było, że miały one oddać wysoką dynamikę i zagrać naprawdę niskim, pełnokrwistym basem. Dlatego też niskie częstotliwości w tamtych kolumnach były mocniejsze niż by wymagała tego „neutralność”. Ponieważ jednak była to część większego planu, część strojenia całego dźwięku, ten – w ramach przyjętych założeń – był naprawdę znakomity.

Twenty.22 (tak ich nazwę zapisano na stronie internetowej producenta) są znacznie mniejszymi konstrukcjami, a bas i średnicę obsługuje jeden przetwornik, też mniejszy. Nic więc dziwnego, że kolumny grają mniejszym, szczuplejszym dźwiękiem o znacznie mniejszych źródłach pozornych. Fizyki nie przeskoczysz.

Zarazem jednak otrzymujemy z małych paczek niesamowitą dynamikę i naprawdę niski, jak na monitory, bas. Niemal widzę pokusy, jakie stały przed ich twórcami – mając w ręku tak potężne narzędzie, jak Advanced Transmission Line i to w zupełnie nowej odsłonie, doświadczenie w projektowaniu zwrotnic, niemal nieograniczone możliwości w wykonywaniu obudów (firma większość podzespołów wykonuje samodzielnie) itp. nietrudno było im zaszaleć i „kazać” tym kolumnom zabić słuchacza basem. Tym większy szacunek więc za powstrzymanie się, za znalezienie „złotego środka”

Pozdrawiam :)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Zmianą kabli radykalnej różnicy na basie nie będzie. 22 mają widzę 170 mm woofer i Ci mało basu? Na ilu metrach gra?

Nie tyle istotne jest na ilu metrach (choć to też), co z jakiej odległości słucha i jak głośno. Tak czy inaczej, jeśli z np. 3 metrów od kolumn, to 3 drogi pokroju PMC IB2 już by nie były żyłowane.

Witam pokoj ma około 20m, glosniki sa rozstawione na koło 2,7m, odległość od miejsca słuchania to takze około 2,5-2,7m. Zgadzam sie z wami, glosniki Pmc naprawde grają swietnie byc moze wpływ ma to ze wcześniej miałem PorAc studio 140mk2, zależy tez od płyt na jednych jeste tak ze az zaskakują mnie ze takie niewielkie kolumny grają takim basem, a co gdybym dorzucił power ampa np. Caspiana M2

zależy tez od płyt na jednych jeste tak ze az zaskakują mnie ze takie niewielkie kolumny grają takim basem

Oczywiscie. Im lepiej nagrana płyta i im wiecej basu na CD tym wiecej basu reprodukuje kolumna. Tobie raczej potrzebne sa większe kolumny lub sub.

Tak właśnie zastanawiam sie na ProAc D18 słyszałem je i podobało mi sie jak grają

Z tego co widzę te Proac mają 165 mm woofer, ale jak Ci ten bas odpowiada to bierz. Mozesz jeszcze posłuchać czegoś innego

Tylko weź pod uwagę w jakim pudle on siedzi, ono nie jest od parady.:)

od parady moze i nie jest ale od cudów tez nie

pudło nie pomoze jesli nie ma co wyprodukowac tego co pudło ma wspomóc

gdyby w "tym pudle " sidziało porzadnej jakosci 20 cm to i pudło by sie spisało

pudło daje pogłos od tego co wytworzty głosnik - samo pudło nie gra basu ono potegue jego wrazenie przez echo ktore z natury jest nizsza tonacja od wywołanej - wec jest bas udawany a nie odegrany z nagrania

tak ze bas z pudła przykładowo 50 hz ma sie NIJAK do basu 50 hz bezposrednio z głosnika

50 to zaledwie zalazek tego co powinna odegrac kolumna odtwarzajac pełne pasmo instrumentów basowych

na tej "super" kolumnie tak spokojnie z 10% nagrania nigdy nie usłyszysz przeliczajac na bas 35% z nagranego tez nie usłyszysz - usłyszysz za to cos co go przypomina - jakies niski czestotkliwosci nie majaca nic wspolnego z nagranymi na plycie za to dobrze oddajacymi przez pudło echo ze znacznie wyzszej czastotliwosci

czyli w tym pudle skutecznie gra głosnik od 80 (czyli nedza;) a pudło robi pogłos z tych 80 i wychodzi ze gra jakies dzwieki w okolicy 40- bedace tylko echem 80ciu

oba basy i w tym pudle z 16stka i drugim z 20stka (moze 25 wysmienitej jakosci) tak samo niskie a oba tak odlagłe jakosciowo od siebie jak chiny ad2010 i japonia ad1988

jedna kolumna do smieci;) druga do domu choc obie ponoc "nawet" od 40 -coz za dobrodziejstwo hehe

wielka łaska producenta ze pudło odda 40 - załosne- bym go zjechał jak wscieklego psa zamiast mu klaskac za "łaske"

daja klientowi pogłos "saksofonu" ktory głosnik skonczył grac na 80 hz czyli w polowie a mam klaniac sie pudłom - niedoczekanie ;)

pudła sie daje kiedy ma co w nich siedziec

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

pudła sie daje kiedy ma co w nich siedziec

Każdy ma prawo mieć swoje zdanie, tylko PMC, to linia transmisyjna !! ??

Pierwsze słyszę :

pudło daje pogłos od tego co wytworzty głosnik - samo pudło nie gra basu ono potegue jego wrazenie przez echo ktore z natury jest nizsza tonacja od wywołanej - wec jest bas udawany a nie odegrany z nagrania

tak ze bas z pudła przykładowo 50 hz ma sie NIJAK do basu 50 hz bezposrednio z głosnika

Czyli zostaje tylko obudowa zamknięta z 40, 50 cm głośnikiem basowym, tak ja to rozumuję.??? Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Przy 2,5-2,7 metra dystansu, małe kolumny nie pracują optymalnie. Do tej odległości, radzę kupić 3-drożne monitory/kolumny, z większym wooferem niż ~7" ... niestety PMC to droga firma, więc 3 drogi z 8"+ basem będą ... drogie.

Kurde kombinujecie , do pokoju 20 m 2 kupujesz sobie subwofer Rel t5 i masz problem z basem z głowy , zero buczenia , zero pierdzenia ładny , głeboki , nisko schodzący szybki bas , monitory nigdy nie zejdą tak z basem jak ten sub a trochę ich już słuchałem sam posiadam monitory właśnie z tym subem i nie wyobrażam sobie słuchania bez niego dzięki Rel t5 brzmienie nabiera potęgi i nie trzeba go specjalnie wysoko podkręcać :)

subwoofer nie słuzy do zastepowania braków w kolumnach

subwoofer nie buduje basu stereo z nagranych kanałow

subwoofer jest dodatkiem do bardzo dobrych kolumn o ile ktos chce "cos tam" uzyskac

subwoofer uzupelnia a raczej dodaje rytm do pełno prawnych kolumn - ktore bez niego oddaja pełnie basu nagranego - on tylko dodaje "to cos" czyli rytm wystukuje

subwoofer nie zastepuje kolumn- takie myslenie jest niezgodne z zasada działania sysamego subwoofera jak i nagrania muzycznego - taka teorie to wymysliły "dzieci" ( i nie jest miłym ze powazni ludzie bywają pod jej wpływem) - kupie kolumienki pozniej suba i bede miał "wypas"

w normalnym basie nie chodzi o zadna potege - chodz o oddanie basu instrumentalnego nagranego na konkretnym kanale z konkretnego instrumentu a nie o budowanie potegi

dla potegi to mozna sobie kupic beben ;) i do tego mniej wiecej słuzy subwoofer

ps

istnieje bas stereofoniczny instrumjentalny - tu nie pomoze subwoofer

istnieje tez bas rytmiczny bebniarski - tou pomoize subwoofer

jeden bas z drugim ma bardzo mało wspolnego

mnie np interesuje wyłacznie pierwszy rodzaj basu

drugiego jestem zagorzałym przeciwnikiem - nie jest mi poprostu potrzebny choc CZASEM o ile kolumna ma mozliwosci oddac pierwszy rodzaj to CZASEM moze i milo byc z subem

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

subwoofer jest dodatkiem do bardzo dobrych kolumn o ile ktos chce "cos tam" uzyskac

subwoofer uzupelnia a raczej dodaje rytm do pełno prawnych kolumn - ktore bez niego oddsjaja pełnie basu nagranego - on tylko dodaje "to cos" czyli rytm wystukuje

O to mi chodzi mistrzu , może właśnie Rel t5 dodałby to , czego mu w jego monitorach brak :)

Ps : też byłem sceptyczny co do subwoferów bo nie lubię jak mi bas dudni podbija się jest źle kontrolowany i co najgorsze wysuwa się na 1 plan (a mam pokój kwadrat ) , z Rel t5 tego nie ma , jest tak jak piszesz dodatkiem do mojego systemu a moje Eposy mają do 60 hz zejście i no żebym sie za przeproszeniem zesrał to nie usłyszę zejść basowych poniżej tego zakresu i moge sobie kupić kable , listwy czy inne cuda bass z moich monitorów nie zejdzie niżej i tyle , będzie go brak w niektórych nagraniach . Co do basu stereofonicznego to nie zależy mi na tym żeby z prawej czy tam lewej strony słyszeć szarpnięcie struny gitary basowej np aż takich cudów to jeszcze nie szukam jesli już zacznę to podłacze 2 Rel t5 wysokopoziomowo jeden pod 1 gniazdo jeden pod drugie w wzmacniaczu i tyle :)

erazm2 - posłuchaj trzydrożnych zestawów z aktywną parą subwoferów to zmienisz zdanie;-)

Przy odpowiednim dostrojeniu uzyskasz większą przestrzenność dźwięku i lepszy realizm zdarzeń dźwiękowych.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Prisna

nie nie maja skutecznego zejscia do 60

to jest ich granica o niskliej skutecznosci i do tego wspomagana reflexem - ma sie nijak 60 hz z eposow i 60 hz z kolumn po 100 000

ponoc obie schodza do 60 - to tylko Twoje mniemanie przyjacielu ze one dobrze schodza do 60

a mniemasz jak mniemasz bo nie słyszales (zapewne) jak powinny schodzic PORZADNE kolumny do 60

Twoje eposy graja inaczej te 60 i inaczej te 60 graja PRAWDZIWIE PORZADNE kolumny

ps

dla mnie bas to własnie wyłacznie to zeby (jak wspominasz) z lewej strony słyszec dokaldnie jak dochodzi do samego konca szarpniecie struny basowej i to w odpowiednim natezeniu poziomu dzwiekowego a nie o kikakrotnie nizszej skutecznosci w tym pasmie

wszystko inne to nie zaden bas a cos co jest nedzna imitacją lub/i efekciarstwem

bas nalezy do scisle audiofilskich tematów

zajscia jakies tam ot byle zeszły nalezą do ....zadnego tematu - jak dla mnie

wiec jesli ktos mowi o prawdziwym basie niech zwrca sie do audiofilskiego pojmowania basu by basu nie obrazac zamieniajac go w jakies zejscia

ma kto na mysli zejscia ot jakies niech pisze zejscia niskie ot jakies

ma kto na mysli bas prawdiwy muzyczny niech uztywa słowa bas

uzywanie pojecia bas dla zejsc ot jakichs tam jest dla mnie profanacją tematu basu ;)

Kurde kombinujecie , do pokoju 20 m 2 kupujesz sobie subwofer Rel t5 i masz problem z basem z głowy , zero buczenia , zero pierdzenia ładny , głeboki , nisko schodzący szybki bas , monitory nigdy nie zejdą tak z basem jak ten sub a trochę ich już słuchałem sam posiadam monitory właśnie z tym subem i nie wyobrażam sobie słuchania bez niego dzięki Rel t5 brzmienie nabiera potęgi i nie trzeba go specjalnie wysoko podkręcać :)

Oglądam tylną ścianę tego suba i nie widzę w nim wyjść (są same wejścia). To nie dobrze, bo nie ma odcięcia subbasów z kolumn (niepotrzebnie są obciążone małe "satelitki" tym, czego i tak nie zagrają sensownie, np. 30Hz - to tylko grzeje taki mały głośnik i eksploatuje mechanicznie zawieszenie).

a mniemasz jak mniemasz bo nie słyszales (zapewne) jak powinny schodzic PORZADNE kolumny do 60

Twoje eposy graja inaczej te 60 i inaczej te 60 graja PRAWDZIWIE PORZADNE kolumny

Tu masz Rację , niestety porządne kolumny(monitory) kosztują a mnie raz : nie stać na nie , dwa mój kwadratowy mały pokój (17m2) mi skutecznie :) uniemożliwia wstawienie kolumn o wysokiej skuteczności które owszem i zagrają ładniej ,,, ale nie na moim metrażu .Miałem kolumny ok może nie były porządne JBL ES 90 i w moim pokoju był jeden wielki jazgot (ustawiałem je różnie i parę razy robiłem przemeblowanie nawet specjalnie aby jakoś okiełznać ten jazgot i się nie udało) dlatego przesiadłem się na monitory i jest zdecydowanie lepiej . Wyrwałem je dośc tanio bo 1200 zł (para) i jest to najlepszy mój zakup audio póki co :)

tu jest problem przyjacielu bo kupiłes duze zabawki -nic wiecej - poprostu duze

gdybys zamiast duzych zabawek es90 kupil duze nie zabawki L90 - to miałbys calkowicie co innego i to w tym samym pokoju

i nie miało by to wiele wspolnego z tym co slyszysz z tych ktore masz "monitorów"

slyszałbys to co powinienes słyszec

nie potrzeba by ani 1 ani dwu subów , obojetnie ilu - i tak było by duzo lepiej

kupiles kiepskie kolumny i tyla ;)

nic to ze i na es90 jest napis JBL i na L90 tez jest napis JBL

pierwsze "do smieciarki" drugie dla ludzi ceniacych sobie pewna jakosc

owszem odległe swiaty cenowe - tyle ze nie koniecznie kupujac uzywane

jak dla mnie sprawa nie pozostawia watpliwosci - w zyciu bym nie kupil ze sklepu es90 zamiast L90 z wystawki niemieckiej

jak dla mnie sklepy/producenci oferuja obecnie (i to od wielu lat juz) o wiele bardziej smierdzacy smietnik niz niemieckie wystawki z czasów kiedy sie produkowało PORZADNE kolumny

gdybys zamiast duzych zabawek es90 kupil duze nie zabawki L90 - to miałbys calkowicie co innego i to w tym samym pokoju

Wtedy jeszcze myślałem że tylko z dużych kolumn można uzyskac fajne brzmienie i dowaliłem do pieca :) monitorki zacnie sie prezentują nigdy nie miałem przyjemności ich posłuchać bo nie spotkałem aby ktoś miał .

Oczywiście że dokup subwoofer !

Na temat subwooferów najczęściej wypowiadają się negatywnie tacy teoretycy którzy nigdy nie mieli u siebie dobrego subwoofera - ich zdaniem możesz się zupełnie nie przejmować...

Śmiem twierdzić, że nawet w zestawach budżetowego kina domowego można znaleźć subwoofery, które grają duuużo lepiej niż kiepskie, "poważne" kolumny, które są niewytłumione, z tanimi głośnikami do stosowania w obudowach zamkniętych i źle zestrojone.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

"tanie glosniki do stosowania w obudowach zamknietych"

czyli czytaj kiepskie sa kolumny zamkniete to konstrukcja w ktorej stosuje sie kiepskie glosniki i dlatego musza byc zamkniete

ogłnie czytaj kiolumna zamknieta to szas nad szajsy

jesli tak czytaj - buahahahaha -załko

ps

zwazaj Panie co piszesz i jak piszesz bo mozna to calkiem niewłasciwie odebrac

a potem takie zle odczytane -przez brak rozwiniecia tematu czyli cos powiem ale ze mi sie nie chce za bardzo to powiem mało - bzdury urastaja do rangi powszechnej wiesci

pozniej powszechna wiesc krazy wsrod gawiedzi i urasta do rangi dogmatu

tak to bzdura bzdurą bzdure pogania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.