Skocz do zawartości
IGNORED

Mod Hurricane ( Morel ET338 )

KrzysztofPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do was pytanie, moglibyście mi coś polecić , otóż szukam projektu kolumn do lampy PP EL34 .

Zastanawiałem się nad kolumnami Hurricane , ale z Morelem ET338 na czele i tu jest problem, gdyż wg misiomora Morel może mocowo nie wytrzymać z powodu cięcia go na 2 khz w stosunku do Seasa CA22RNY . Chciałbym wysokoskuteczne kolumny rzędu 91dB ale z 22cm niskośredniotonowcem ( jakoś mnie nie przekonuje iż 18 cm np. Scan Speak 18W-8531G00 zagra mocniejszym basem na mojej lampie od 22cm Seasa ).

Skoro wg misiomora to się nie uda to może macie jakieś inne propozycje ?

https://www.audiostereo.pl/topic/110658-mod-hurricane-morel-et338/

Pochodzę z woj. podkarpackiego , jeśliby ktoś posiadał te kolumny w pobliżu chętnie przyjechałbym posłuchać.

Ewentualnie może powiedzmy taki 18 cm revelator SS 18W8531G00 z Morelem ET338 zagra lepiej niz Hurricane z moją lampą . Generalnie chce brzmienia z delikatna nieostra góra i ładna szczegółowa średnicą i mocnym niskim basem .można by zrobić kolumny wg projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrze wiedzieć, więc co panowie radzicie robić oryginalny Hurricane tyle że na dobrych elementach zwrotki typu Mundorf Supreme w wysokotonowcu czy spróbować włożyć tam Morela ET 338 skroić go na 2 khz , tylko misiomor nie poleca mi tego robić gdyż Morel może nie wytrzymać mocowo . Wczesniej miałem kolumny 3 way ze Scanem D2608 jedwabna kopułką na górze i było bardzo fajnie , obawiam się, że tubowy Seas z Hurricane zagra za ostro czego nie lubię .

więc co panowie radzicie robić oryginalny Hurricane tyle że na dobrych elementach zwrotki typu Mundorf Supreme w wysokotonowcu czy spróbować włożyć tam Morela ET 338 skroić go na 2 khz , tylko misiomor nie poleca mi tego robić gdyż Morel może nie wytrzymać mocowo .

To samo pisałem Ci wcześniej na PW.

Misiomor też Ci odradza a Ty dalej kombinujesz . Nikt Ci na oko tego nie zestroi . Hurricane to bardzo dobry projekt bo jest projektem dobrze zestrojonym .

Nawet berylowy Scan Speak ( jeżeli się nadaje ) Ci tu lepiej nie zagra jak ktoś Ci tego nie pomierzy . I jesteśmy w punkcie wyjścia bo nikt Ci tego na odległość nie zrobi . A jak zrobi to poświęci masę czasu i nie sądzę że to wyjdzie Cie taniej niż kupno używanych bdb kolumn .

obawiam się, że tubowy Seas z Hurricane zagra za ostro czego nie lubię .

Seas zagra tak jak mu dostarczysz sygnał . Wiele jest opini na tym forum o metalowych tweeterach Seasa . Jak ktoś ma sprzęt wysokiej klasy to sobie chwali . Ci co mają sprzęt niższej klasy już nie . Nie wiem co Ty tam masz a PP EL34 nic nie mówi . Oryginalny projekt jest na czerwonych Jantzenach . Supreme w ich miejscu zagrają łagodniej .

I jeszcze raz powtórzę . Chcesz dobre , duże kolumny to szukaj używanych Harpii Amstaff . Tam masz po 2x23cm na kolumnę a i ten PP na EL34 będzie je ciągnął skoro chłopaki łączą je z Xindakiem PAM który ma 20W

" . Nie wiem co Ty tam masz a PP EL34 nic nie mówi . Oryginalny projekt jest na czerwonych Jantzenach . Supreme w ich miejscu zagrają łagodniej . "

Posiadam ztuningowany lampowy wzmacniacz Yagin na lampach EL34 RFT , kondensatory wejsciowe to Vitamin Q a lampy to parka Siemens 12AT7WA i Telefunken ECC801S - gra rewelacyjnie nie ma nic wspólnego z oryginalnym Yaqinem ( w sumie obudowa i płytka została oryginalna :). Źródło to zlampizowany CD Denon DCD 755AR z cd textem oparty na PCM 1702 i lampach Amperex Bugle Boy ( żadne bufory czyste wyjście lampowe) . Słucham muzyki klasycznej, filmowej , trochę rocka, popu. Ciekawi mnie jedynie ten tubowy Seas, który jest tańszy od Scana , na którym wcześniej słuchałem muzyki ( D2608 jedwabna , dawny Perales HDS ) .

Ciekawi mnie jedynie ten tubowy Seas, który jest tańszy od Scana , na którym wcześniej słuchałem muzyki ( D2608 jedwabna , dawny Perales HDS ) .

jest inny .

Czy lepszy to kwestia indywidualna .

Cena nie jest tutaj żadnym wyznacznikiem.

Morel to coś zupełnie innego .

ET nie da rady ale ST już dało by się posklejać .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Zastanawiałem się nad kolumnami Hurricane , ale z Morelem ET338

Nie wiem dlaczego bez odsłuchu rezygnujesz z gotowego projektu. Radziłbym wprosić się do kogoś kto ma dobrze wykonany ten projekt. Nie masz się co obawiać metalowej kopułki. Tym bardziej bez odsłuchu. Swego czasu miałem w domu kolumny Penaudio Alba, z tekstylną kopułką T25CF001. Przez jakis czas, grały obok moich kolumn na gwizdku 27TBFCG. Jeśli chodzi o tony wysokie, to nie było prawie różnicy w graniu. Większość będzie zależała od jakości elektroniki.

Tutaj wklejałem zdjęcie, na którym widać kolumnę Penaudio Alba i moją :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam ztuningowany lampowy wzmacniacz Yagin na lampach EL34 RFT , kondensatory wejsciowe to Vitamin Q a lampy to parka Siemens 12AT7WA i Telefunken ECC801S - gra rewelacyjnie nie ma nic wspólnego z oryginalnym Yaqinem ( w sumie obudowa i płytka została oryginalna :). Źródło to zlampizowany CD Denon DCD 755AR z cd textem oparty na PCM 1702 i lampach Amperex Bugle Boy ( żadne bufory czyste wyjście lampowe) .

Nic mi to nie mówi . Przerabiałem wiele Yaqinów ( dokładnie 34 sztuki ) ale MC-100B . Modyfikacje można zrobić na przeróżne sposoby a efekt finalny zależy od wielu czynników .

Musisz z kimś się umówić , zabrać swoje klocki i posłuchać .

Za zmiany projektów się nie bierz bo efekt finalny będzie taki że się narobisz , wykosztujesz , sprzedaż ze stratą i kupisz gotowca .

Ja Ci pisałem też na PW z gotowymi za darmo dostępnymi projektami DIY dojdziesz tylko do pewnego miejsca .

I jeszcze raz powtórzę . Dozbieraj do Amstaffów . Dużo Ci nie brakuje . Jeżeli chodzi o duże kolumny żaden dostępny za darmo projekt DIY ich nie przeskoczy .

Gdyby tak było to bym nie wywalał kasy na Kefy R900 + mod 3500zł w częściach . A szukałem , pytałem ponad rok .

Krzysztof, Morela ET338 nie utniesz tak nisko. SS Illuminatora jak najbardziej tak. Pomysł na pakowanie do 2 way dużego wofera (22cm) uważam za kiepski. Można, tylko po co? No chyba, że ktoś w tubki się bawi to rozumiem. Rozważ połączenie ET338 z Vifą NE180W. Będzie taniej niż ze SS a na tym samym poziomie jakościowym.

Jest przecież dostepny projekt DIY od Harpii.

Ale na basie są dwie 18tki które bas maja ale i prądu potrzebują .

Rozważ połączenie ET338 z Vifą NE180W. Będzie taniej niż ze SS a na tym samym poziomie jakościowym.

Super , ale kto to połączy ?

Na forum przewala się masę wpisów - weź ten głośnik z tym albo tamten itd .

Przecież same głośniki to ułamek tego jak zagrają kolumny . Liczy się UDANY i DOPRACOWANY projekt .

Choćby kolumny Audio Physic . Tanie głośniki a świetne kolumny . Swietne bo świetnie jest to całe do kupy sklecone .

Z 10 lat temu na forum była fala na robienie kolumn DIY . Wtedy robiło się co się dało i jakoś do kupy kleciło Jakoś bo z jakością to nie miało wiele wspólnego .

Dzisiaj rynek kolumn nowych i używanych jest całkiem inny i ceny zwłaszcza używanych kolumn inne .

Sens jest robić tylko WYBITNE projekty DIY . A tych jest za darmo dostępnych zaledwie kilka .

Sens jest robić tylko WYBITNE projekty DIY

To może sam jakiś zrobisz i opublikujesz zamiast marudzić ?

;)

Rozważ połączenie ET338 z Vifą NE180W

Moim zdaniem kiepskie połączenie .

vifę jak na mój gust trzeba uciąć bliżej 2k i trzeba jej neutralnej kopułki a nie instrumentu ;)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Skoro kolega Krzysztof zadał takie pytanie to ma kogoś kto mu to skleci. Jeśli będzie uczestniczył w odsłuchach zwrotnic testowych to zadowolenie z finalnego produktu będzie pewne. Co do głośników to ile osób tyle opinii. Pisanie na forum nie zastąpi odsłuchów i własnego świadomego wyboru.

P.S. W Audio Physic często siedzą Wavecory czyli taniutkie, przyzwoite przetworniki.

vifę jak na mój gust trzeba uciąć bliżej 2k i trzeba jej neutralnej kopułki a nie instrumentu ;)

Czyli dochodzimy do jedynego słusznego wniosku, że jeśli budować to tylko trzy drogi!

Ja tylko w kwestii zakładanych w projekcie tweeterów - z karty katalogowej:

Seas 27TBCD/GB-DXT 92 dB i moc od 2 500 Hz - 55W S.T.P.H. - 150W

Morel ET 338 92,5 dB i moc od 1 800 Hz - 200W RMS S.T.P.H. - 1000W

i Seas wytrzyma, a Morel nie ma prawa - kto tu łże ?, albo celowo mija się z prawdą ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

seas

Linear Coil Travel (p-p) 0.5mm

morel 0.1mm

Ukryta Zawartość

Zwróć też uwagę że seas ma tubkę która podbija SPL w kluczowym zakresie odciążając głośnik.

Ukryta Zawartość

Jasne i dlatego: "er spielt sowohl pegelfest als auch mit vorzüglicher feindynamik",

a Niemcy zapewne sprawdzali go z sonatami Frescobaldiego, a nie z Wagnerem ;-)

Wyjaśnij mi, skąd te rozbieżności mocowe.

Gdybyś miał rację w 100%, to parametry wyglądać zupełnie ODWROTNIE, albo jeden z producentów kłamie.

Dla Vify XT 25 też podawali jakieś absurdalne poziomy w impulsie...o co tu idzie ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jak możesz to poczekaj do przyszłego tygodnia z tematem, może uda mi się zwerbować kolegę na odsłuchy ze swoją lampą, ma bardzo duże doświadczenie z lampowcami, sam jestem ciekawy jak by to zagrało. Hurricane mam prawie rok, grane były na kilku tranzystorach więc znam ich możliwości.

Witam wszystkich forumowiczów, dziekuję za poruszenie tego tematu, na pewno czegoś się nowego dowiem . Otóż w dalszym ciągu mam dylemat co do projektu Hurrican w oryginale czy może z Morelem . Dziwi mnie fakt iż jest wiele firmowych kolumn gdzie są nawet większe przetworniki niskośredniotonowe wraz z przetwornikami wysokotonowymi ciętymi na 2 khz i jakoś grają , a kolumny do tanich nie należą... Dobrą kwestię podjął audioburak , dlaczego tubowy Seas wytrzyma a Morel nie, skoro skuteczności mu nie brakuje... A może posiada ktoś z was może tego Morela, chętnie bym go posłuchał jeśli byłaby taka możliwość...

Jak możesz to poczekaj do przyszłego tygodnia z tematem, może uda mi się zwerbować kolegę na odsłuchy ze swoją lampą, ma bardzo duże doświadczenie z lampowcami, sam jestem ciekawy jak by to zagrało. Hurricane mam prawie rok, grane były na kilku tranzystorach więc znam ich możliwości.

Dziekuję Mariusz za odzew, jak najbardziej poczekam .

To może sam jakiś zrobisz i opublikujesz zamiast marudzić ?

;)

W przeciwieństwie do większości marudzących napisałem kilka tematów na temat modyfikacji kilku klocków i może jeszcze opublikuję mod Kef R900.

Zrobiłem też kilka kolumn DIY a siedzę w tym od 1996r i uważam tak , jak to wyżej opisałem .

Skoro kolega Krzysztof zadał takie pytanie to ma kogoś kto mu to skleci.

Chyba sie nie rozumiemy .

Gdyby miał to by się nie pytał . Jest kilka osób na forum którzy coś takiego mogą zrobić teoretycznie i może ze 2 praktycznie .

Praktycznie to trzeba mieć takie kolumny u siebie . Stroić , składać , mierzyć , znowu składać robiąc też porównania odsłuchowe.

Ale do tego trzeba mieć sprzęt , czas i wiedzę . Nikt tego idealnie nie zszyje na odległość a i też nie poświęci iluś dni na zrobienie czegoś takiego za darmo .

Może się choćby okazać że wymiary ścianki przedniej i ułożenie przetworników będzie musiało być skorygowane i co ?

Znowu koszta .

Tak na logikę . Gdyby co drugi " Kazio " potrafił składać super kolumny to kto by kupował gotowce ?

Jeśli będzie uczestniczył w odsłuchach zwrotnic testowych to zadowolenie z finalnego produktu będzie pewne. Co do głośników to ile osób tyle opinii. Pisanie na forum nie zastąpi odsłuchów i własnego świadomego wyboru.

Ktoś przyjedzie i zrobi to na miejscu ?

Do czego porówna ? Ma doświadczenie z bardzo dobrymi kolumnami ?

P.S. W Audio Physic często siedzą Wavecory czyli taniutkie, przyzwoite przetworniki.

I tu jest właśnie odpowiedź . AP to nie pan Kazio z garażu obok ale firma która ma na to sprzęt , miejsce i czas . A ludzie nad tym pracują tygodniami jak nie miesiącami .

A Wy chcecie to zrobić z " powietrza " .

Powodzenia życzę .

Ale do tego dochodzi się z czasem . Szkoda tylko że tyle kasy po drodze idzie .

Piszę to ze swojego doświadczenia .

Witam

Prostym rozwiązaniem jest zastosowanie Tonegena który gra idealnie przy cięciu około 2-5 k .Mam ten głośnik w kolumnach Audio Note AN-E gdzie jest dobrany do głośnika na koszu Seasa 22 cm i też jest cięty około 2.5 k .Myślę ,że tak realnie ma około 92-93 db w wersji podstawowej i około 95 w wersji wysoko-skutecznej. Mam też seasy na koszu 22 cm o których wspominasz i przy tych przerobionych przez AN bas jest wolny miękki i brakuje mu wypełnienia.Firma Audio Note wywaliła z niego gumowe - tragiczne zawieszenie i zamieniła na sztywniejszą membranę z konopi prasowanej.Idąc tropem AN-E sam zmodyfikowałem Seasa czyli wywaliłem gumowe zawieszenie i zastosowałem piankę co poprawiło skuteczność .Dokonałem też kilka modyfikacji związanej z usztywnieniem membrany oraz kolejnego głupiego pomysłu z wentylacją cewki bo przecież chodzi o skuteczność a nie moc :)

pozdrawiam

Dla Vify XT 25 też podawali jakieś absurdalne poziomy w impulsie...o co tu idzie ?

A czemu się tej mocy tak uczepiliście ?

Tu nie o nią chodzi .

Moc określa tylko wytrzymałość termiczną cewki .

morel podaje w innej normie a seas w innej .

W tym przypadku zanim wysokotonowy (zakładając że będzie poprawnie filtrowany ) dostanie tyle mocy żeby się spalić to niskotonowy wypluje pewnie membranę ;)

istotne są :

- zniekształcenia nieliniowe poniżej 2k

- SPL w zakresie 1-2k

- liniowe wychylenie

W przeciwieństwie do większości marudzących napisałem kilka tematów na temat modyfikacji kilku klocków i może jeszcze opublikuję mod Kef R900.

Zrobiłem też kilka kolumn DIY a siedzę w tym od 1996r i uważam tak , jak to wyżej opisałem

Ja też nie od dzisiaj w tym siedzę .

I uważam że jak chce się mieć sprzęt spełniający oczekiwania w 100% to trzeba go niestety zrobić samemu .

Praktycznie to trzeba mieć takie kolumny u siebie . Stroić , składać , mierzyć , znowu składać robiąc też porównania odsłuchowe.

Każdy o tym wie .

Może się choćby okazać że wymiary ścianki przedniej i ułożenie przetworników będzie musiało być skorygowane i co ?

Straszne.

Płyta na front 20PLN , frez do frezarki 9PLN .

+2h frezowania .

Ogromne koszty ;)

I tu jest właśnie odpowiedź . AP to nie pan Kazio z garażu obok ale firma która ma na to sprzęt , miejsce i czas . A ludzie nad tym pracują tygodniami jak nie miesiącami .

A Wy chcecie to zrobić z " powietrza " .

Kolumny to nie stacja kosmiczna na księżycu .

Zdziwiłbyś się jak profesjonalnego sprzętu używają ;)

Duża firma ma jedynie taką przewagę, że mogą zrobić dowolną obudowę niskim kosztem .

W DIY jest to spory problem dla kogoś kto nie urodził się stolarzem.

A nawet dla mniejszych firm .

Bo to główny koszt .

W DIY możesz zrobić tak jak Tobie pasuje i się przy tym trochę pobawić ;)

Otóż w dalszym ciągu mam dylemat co do projektu Hurrican w oryginale czy może z Morelem

Napisz czego oczekujesz i do czego to ma być ?

bo ten morel do dxt ma się tak jak diabeł do anioła ;)

Jaki pomieszczenie .

Ja też nie od dzisiaj w tym siedzę .

I uważam że jak chce się mieć sprzęt spełniający oczekiwania w 100% to trzeba go niestety zrobić samemu .

Wybrałem inna drogę .

Kupuję wyjątkowe klocki i robię im modyfikacje . Czyli omijam oszczędności firm które to robiły .

Każdy o tym wie .

Straszne.

Płyta na front 20PLN , frez do frezarki 9PLN .

+2h frezowania .

Ogromne koszty ;)

Dla WIĘKSZOŚCI zainteresowanych tak !

Straszne . Wiele osób nie potrafi gniazdka w ścianie dokręcić .

Na to trzeba mieć miejsce , czas i umiejętności .

Frezarki też gratis do frezów nie dają.

Więc takie jednostkowe DIY jest bez sensu jak ktoś ma kupić sprzęt i poświęcić na to masę czasu z niewiadomym wynikiem .

Lepiej dorobić i za zarobione pieniądze kupić pewnego gotowca i ewentualnie jego mod.

Kolumny to nie stacja kosmiczna na księżycu .

:)

Gadać i pisać to wielu potrafi . A jakoś znam tylko dwie osoby na tym forum które robią bardzo dobre DIY .

Sam przez rok pytałem i szukałem projektu konkretnych kolumn 3way i lipa .

.

Napisz czego oczekujesz i do czego to ma być ?

bo ten morel do dxt ma się tak jak diabeł do anioła ;)

Jaki pomieszczenie .

Obawiam się ostrego grania tubowego Seasa, wcześniej miałem jedwabnego Scana i bardzo lubię delikatne granie , pokoj odsłuchowy ma powierzchnię 25 m.kw. o wysokości 2,70 cm .

Bedzie to grało z tuningowanym Yaqinem na PP EL34 RFT wojskowymi i Siemensami i Telefunkenami w pre oraz CD Denon zlampizowany na Amperex Bugle Boy . Słucham muzyki filmowej, klasycznej, rocka i popu...generalnie dobrze nagranych płyt audio

Możesz tu pisać przez następne lata i nic Ci z tego nie wyjdzie.

Szukaj na tym czy drugim forum gdzieś najbliżej właściciela takich kolumn . Graty w samochód i sam się musisz przekonać .

Bardzo mnie uwiera, dlaczego od razu łapiesz się za drogiego jednak Morela.

Nawet jeśli jest lepszy i będzie na nim słychać, jak się osypuje kalafonia ze smyczka

w drugich skrzypcach, albo głos Jaroussky'ego, czy barwa fortepianu Levina jest pełniejsza.

Chwalony obok na forum Wavecor TW030WA07 - patrz:

Ukryta Zawartość

spełnia WSZYSTKIE stawiane warunki, a kosztuje ułamek ceny Morela.

Skoro rewelacyjny, najlepiej blaszany głośnik może kosztować śmieszne pieniądze,

nie ma powodu, by dobry szmaciak kosztował od razu dużo...a jak będzie za słabo,

zawsze możesz wrócić do Morela. Koszt eksperymentu będzie jednak znacznie niższy...

Ukryta Zawartość

Szukaj na tym czy drugim forum gdzieś najbliżej właściciela takich kolumn . Graty w samochód i sam się musisz przekonać .

Lepszego wyjścia raczej nie będzie .

Byłaby jeszcze ewentualność dogadać sie ze sklepem, może by kupujac u niego komplet przetworników do projektu Hurricane wysłał również Morele na próbę .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.