Skocz do zawartości
IGNORED

Materiał do wypełnienia panela akustycznego

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie budowy prostego panela akustycznego - drewniana rama 1000x500, naciągnięta zadrukowanym cyfrowo materiałem. Ma to wisieć w salonie, a więc estetyka musi być. Powiedzmy że tkanina oraz ramka rozwiązują tą kwestię. Zastanawiam się jednak nad wypełnieniem. Niestety, wełna szklana lub mineralna nie wchodzi w grę z uwagi na swoją szkodliwość, a nie mogę sobie pozwolić nawet na minimalny negatywny wpływ na zdrowie. Mam gąbki "piramidki", tylko zastanawiam się czy są one coś warte ? Czy są inne rozwiązania, które sprawdzą się lepiej ? Interesują mnie rozwiązania które są dostępne (możliwość zamówienia w internecie). Może jakaś "nieszkodliwa" wełna ? Wata ?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jest sprzedawana owcza wełna-do wytłumiania np kolumn-produkt jak najbardziej ekologiczny-jak zależy ci na zdrowiu.

Tylko jest pytanie czy jej struktura (gęstość) jest na tyle odpowiednia że to coś da w panelu akustycznym.Pewnie trzeba by tego sporo napchać-tylko jaki koszt tego wyjdzie i czy spełni wymagania oczekującego.

Najlepiej zapytaj e dziale akustyka.

Co do gąbek-to jak pewnie już czytałeś,że są dobre do łazienki-a nie jako wypełnienie panela akustycznego.

Oczywiście różne piramidki,i tego typu wynalazki pełnią rolę wygłuszenia-bez dwóch zdań,ale wygłuszenie a panel który ma spełniać rolę jakiegoś tam pochłaniacza to dwie różne sprawy.

Gdy wyciszano nam kabinę w pracy, a okazało się to bardzo skuteczne, użyto paneli z prasowanej wełny mineralnej, tylko nie tak gęstej, jak do ocieplania budynków i pokrytej z wierzchu gęstą siatką z włókna szklanego w celach estetycznych.

• 4 tygodnie później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>wełna szklana lub mineralna nie wchodzi w grę z uwagi na swoją szkodliwość

Pisali o tym w paru magazynach. Kupujesz wikol, rozcieńczasz wodą, żeby był zupełnie rzadki, wlewasz do spryskiwacza (do kwiatków, z ogrodniczego) i psikasz panel z wełny mineralnej ze wszystkich stron. Problem solved.

>>>nie mogę sobie pozwolić nawet na minimalny negatywny wpływ na zdrowie. Mam gąbki "piramidki"

Czyli nie wiesz o tym, że otwartokomórkowe gąbki mają negatywny wpływ na zdrowie, bo gromadzą kurz, roztocza i zarodniki pleśni.

>>>Jest sprzedawana owcza wełna (...) pytanie czy jej struktura (...) coś da w panelu akustycznym

Niestety nie. Jest zdecydowanie za rzadka.

Znalazłem rozwiązanie, zastosuję w panelu kilka (4-5) warstw takiej maty filcowej, myślę że powinno dać to pozytywne efekty.

Jest to mata typu "Poroso" o grubości około 15mm.

p2.jpg

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Pisali o tym w paru magazynach. Kupujesz wikol, rozcieńczasz wodą, żeby był zupełnie rzadki, wlewasz do spryskiwacza (do kwiatków, z ogrodniczego) i psikasz panel z wełny mineralnej ze wszystkich stron. Problem solved.

Czytałem że i lakier do włosów stosują-w aerozolu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.