Skocz do zawartości
IGNORED

dobry wzmacniacz dla melomana

cekmar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję dobrego wzmacniacza dla wielbiciela muzyki.

Budżet: używany do 1000 zł, nowy do 2000 zł.

Z konieczności zacząłem od Harmana AVR 255 z JBL E80, ponieważ oglądam dużo filmów. Próbowałem słuchać na tym muzyki i bez regulacji tonów brzmiało to dość zamulenie, ale w miarę przyjemnie.

Potem przerzuciłem się na czyste stereo (żonka wyrzuciła mnie do mniejszego pokoju :)) i zakupiłem Harmana PM 655vxi. Porażka. Sama góra metaliczna i bas, zero środka, zarówno z JBL E80, jak i Quadrall Tribune MKIV (z tymi to już werbel w ogóle tylko stukał).

Słucham głównie rocka progresywnego, ale nie omijam jazzu i ogólnie dobrze nagranej muzy (CD i winyle).

Jakie wzmacniacze zagrają dobrze? Chcę, żeby muzyka płynęła w miarę ciepło, w miarę dynamicznie, w miarę pełnym pasmem, ale bez zamulenia, bez kotary na kolumnach i z drugiej strony bez piaszczenia na wysokich, ale detalicznie. Po prostu dobry wzmacniacz.

Z nowych wzmaków zastanawiałem się nad marantzem 6004 lub 6005, ale już usłyszałem, że jest ostry. Prawda to?

Myślałem o NAD-ach, ale one podobno znowu zbyt mulą dźwięki. Kurcze, co tu wybrać??? Może jakiś vintage???

Na razie zostaję przy kolumnach JBL E80 lub Quadrall Tribune MKIV, ponieważ mam je na stanie.

Proszę, doradźcie coś !

https://www.audiostereo.pl/topic/110570-dobry-wzmacniacz-dla-melomana/

Witaj,

zdrcydowanie polecam wzmacniacz NAD C326 BEE, na pewno nie jest to wzmacniacz, który zamuli szczególnie w konfiguracjach z Twoimi kolumnami.

Zapraszam jednak do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań słuźę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chcesz vintage? proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie moja aukcja) dobrze sprawdzić przed zakupem, czy nie był naprawiany, modyfikowany. Dostaniesz ciepłe, kolorowe brzmienie bez zamulania z szeroką sceną żaden szary NAD nie da takiego brzmienia wszystko to o ile ten A-9000 nie jest zajechany i rzeczywiście w pełni oryginał! Tylko nie myśl sobie, że z vintage jest łatwo taki 25letni wzmacniacz trzeba rozkręcić do ostatniej śrubki i zająć się czyszczeniem zaśniedziałych styków na przekaźnikach, selektorach, potencjometrach itd... i nie, nie na zasadzie psik kontaktem w dziurkę ;) rozbierać do goła, wylutować drobny papier ścierny i jazda, dopiero później czyścić np. sodą oczyszczoną/kontaktem S i PR do potków o wymianie zużytych kondów chyba nie muszę pisać... Boisz się lutownicy i ogólnie nie chce Ci się tego robić? to zapomnij o vintage i kup lepiej już tego NADa, albo lepiej kup używkę C320BEE i zgłoś się do Mudy44 po tego moda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po tym NAD nie będzie zamulał.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polecam Ci zainteresować się wzmacniaczem firmy Mitchell & Johnson

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wzmacniacz jest szybki, neutralny i nieprzerysowany na skrajach pasm, poza tym świetnie radzi sobie z prowadzeniem sekcji basu w kolumnach trudniejszych do wysterowania nawet do 84dB. Dodatkowo w cenie wzmacniacza otrzymujesz przyzwoity przetwornik cyfrowo-analogowy.

Ukryta Zawartość

Kolega wychodzi z założenia, że używany to pewne ryzyko, a jeśli ryzyko to jest wstanie wyłożyć połowę przeznaczonego na ten cel kapitału.

Co zaś się tyczy tematu, to NAD C326 BEE uważam za mocno przereklamowany.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

bierz tego i po sprawie, mam go kilka lat i jest z.....y, krystaliczny dźwięk z ogromną mocą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ci się tego robić? to zapomnij o vintage i kup lepiej już tego NADa, albo lepiej kup używkę C320BEE i zgłoś się do Mudy44 po tego moda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po tym NAD nie będzie zamulał.

Nadal nie ma dla niego konkurencji :)

Kilka dni temu stuknął 90ty przerobiony egzemplarz :) .

Za drugi 1000zł kupisz używanego Arcama rDACa , Kable Qed Ruby po35zł/metr i jakiś RCA za 200-300zł i będziesz miał na czym słuchać muzyki z przyjemnością .

Chociaż z czasem bym pomyślał do takiego NADa za jakimiś B&W 6XX. Wielokrotnie sprawdzone zestawienie .

Ukryta Zawartość

Jaki to jest poziom po tuningu?Realnie.

Poczytaj - popytaj właścicieli na forum NADa .

Spokojnie możesz go brać pod pachę do sklepu i porównywać z najlepszymi za około 4000zł .

Oczywiście za te pieniądze ( 4000 ) można kupić używanego Krella KAV300i który bez porównania bedzie lepszy ale w stanie ...

Na bank po nastu właścicielach . Ale piszemy o używce za 4koła . W sklepie za dobry wzmak , wyraźnie lepszy trzeba dać drugie tyle ( około 8000 ) .

Jest to o tyle dobra konstrukcja że jest po modzie bardzo uniwersalny i nie jest kapryśny co do źródeł i kolumn . Oczywiście trzeba sobie zdawać sprawę że to nie jest potężna mocowo integra ale do normalnego słuchania muzyki spokojnie wystarczy . Nie są to jeszcze na tyle stare egzemplarze żeby się już sypały a model jest popularny i łatwo dostępny .

Gdyby przycisła mnie bieda to bym grał na takim C320BEE . Do tego rDAC , Marantz CD52 w roli napędu , coax Profigold 4000 i B&W z serii 6XX .

Kable kolumnowe Qed Ruby ( zapraszam do klubu :) ) i jakiś IC za 200-300zł

Poczytaj - popytaj właścicieli na forum NADa .

Pytałem z ciekawości ile da się z tego wzmaka wycisnąć,miałem wiele lat temu C320 i z lekko zmulonymi Avance'ami grało to przyzwoicie,podłączenie do NADa przejrzystych,neutralnych kolumn wyciągało z niego chyba wszystko co najgorsze.

l'enfant sauvage

Baaardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi i nadal oczekuję następnych podpowiedzi.

Widzę, że temat marantza został całkowicie pominięty, a NAD króluje!

Pozwólcie, że dodam jeszcze jedną sprawę: głównie słucham winyli, CD jest zdecydowanie na drugim miejscu. Dlatego też trochę zmartwiła mnie sprawa, że NAD nie posiada przedwzmacniacza gramofonowego. Ale na razie temat ten pomijam i proszę o wypowiedź, co bardziej polecacie:

Ukryta Zawartość

czy może

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytałem z ciekawości ile da się z tego wzmaka wycisnąć,miałem wiele lat temu C320 i z lekko zmulonymi Avance'ami grało to przyzwoicie,podłączenie do NADa przejrzystych,neutralnych kolumn wyciągało z niego chyba wszystko co najgorsze.

Ale stjuningowany gra jak zloto.

?👈

Przed decyzją zdecydowanie posłuchaj i poczytaj co nieco o wzmacniaczach lampowych .Przy sensownej kontrukcji za podobnie brzmieniowo tranzystor trzeba dać ze 3 razy tyle.Do Twoich preferencji muzycznych klasyka, może trochę jazz? lampa sprawdzi się znakomicie.

znam dobrze 326, to bardzo dobry wzmak oczywiście w swojej klasie cenowej, mimo wszystko polecam Ci jednak używkę 372 duuużo lepiej gra, będziesz miał spokój na lata, 326 zaraz będziesz chciał wymieniać, jak usilnie chcesz używkę poniżej tysiąca to polecam yamaha ax-750, kupisz ją za 400-600 zł, świetna maszyna

Gość

(Konto usunięte)

Widzę, że temat marantza został całkowicie pominięty, a NAD króluje!

Z tego wniosek może być tylko jeden; co najmniej 3/4 polecających ma /posiada i słucha/ "króla" w swoim zestawie, bo nie może być inaczej.

Nada nieustannie polecanego, już nie wystarczy mieć, jego wypada posiadać, by nie odstawać w tyle i nie zadawać więcej głupich pytań : jaki wzmacniacz ?

Można przeprowadzić sondę; ilu tutejszych używa nada ?

Witam ja mam od kilku dni przerobinego NADa 312 przez mude44 i teraz po dluzyszym wgrzaniu to jest poezja.Nie ma co porownywac do NADa z przed tuningu. Jest przepiekna scena gleboka przepiekne wokale nie przerysowne naturlane jest duzo lepsza przestrzenonosc to jest juz inna klasa wzmacniacza Dlatego warto kupic uzywke i dolozyc pare stow zrobic tuning i cieszyc sie dobrym dzwiekiem

NADy maja fajne końcówki a skopane przedwzmacniacze i to one nie dość że wycinają 1/3 informacji to wysuszają , robią brzmienie plastikowe . sztuczne .

Ale na razie temat ten pomijam i proszę o wypowiedź, co bardziej polecacie:

Moje zdanie.

C320BEE + mod a za resztę dokupić preamp gramofonowy .

Fabryczne preampy nie są cudem a takie rozwiązanie będzie najlepiej wydanymi pieniądzmi .

Ale stjuningowany gra jak zloto.

Dorośnij kiedyś w końcu .

Przed decyzją zdecydowanie posłuchaj i poczytaj co nieco o wzmacniaczach lampowych .Przy sensownej kontrukcji za podobnie brzmieniowo tranzystor trzeba dać ze 3 razy tyle.Do Twoich preferencji muzycznych klasyka, może trochę jazz? lampa sprawdzi się znakomicie.

Super pomysł . A teraz mamy wzmak lampowy i pytanie na jakich lampach ?

Najlepsze lampy to lampy lat 40/50/60 . Lampy z roku na rok są coraz droższe i w niektórych lampiakach koszt wymiany kompletu lamp może przekroczyć cenę zakupu wzmacniacza używanego . Raczej też nikt nie sprzedaje lampiaka z nowymi lampami więc kolejne pytanie na ile te wystarczą ?

znam dobrze 326, to bardzo dobry wzmak oczywiście w swojej klasie cenowej, mimo wszystko polecam Ci jednak używkę 372 duuużo lepiej gra, będziesz miał spokój na lata, 326 zaraz będziesz chciał wymieniać

372 i serie 37X grają nieco lepiej od niższych modeli a wraz z ceną rośnie i też moc jednak jeżeli piszemy o jakości brzmienia to C320/320BEE są nie do pobicia przez żadne inne szare NADy .

Z tego wniosek może być tylko jeden; co najmniej 3/4 polecających ma /posiada i słucha/ "króla" w swoim zestawie, bo nie może być inaczej.

Nada nieustannie polecanego, już nie wystarczy mieć, jego wypada posiadać, by nie odstawać w tyle i nie zadawać więcej głupich pytań : jaki wzmacniacz ?

Można przeprowadzić sondę; ilu tutejszych używa nada ?

I co Twój wpis dodał w tym temacie ?

Nie masz z kim i o czym pogadać to na bocznicy masz masę tematów .

Użytkownicy

6 postów

Napisano dziś, 10:14

Witam ja mam od kilku dni przerobinego NADa 312 przez mude44 i teraz po dluzyszym wgrzaniu to jest poezja.Nie ma co porownywac do NADa z przed tuningu. Jest przepiekna scena gleboka przepiekne wokale nie przerysowne naturlane jest duzo lepsza przestrzenonosc to jest juz inna klasa wzmacniacza Dlatego warto kupic uzywke i dolozyc pare stow zrobic tuning i cieszyc sie dobrym dzwiekiem

To był drugi 312 jaki robiłem i muszę przyznać że gra bardzo miło . Mocą ustępuje C320/320BEE ale jest bardzo muzykalny , przyjemny w słuchaniu .

Mam pytanie odniosnie akustyki bo wiem ze dziwek odbija sie od telewizora i pytanie moje czy przykrycie go powiedzmy kocem zminimalizuje odbicia czy nie pogorszy sie jakosc odbioru

Koc jest za cienki żeby wytłumić średnie częstotliwości . Więcej by dała gruba kołdra .

Ale kto Ci kołdrę pozwoli powiesić na telewizorze :)

Sam musisz spróbować .

Spróbuj wysunąć kolumny do przodu .

Mam wysuniete na okolo 130 cm dalej nie moge bo mam naroznik i mnie nie pouszcza wiec musz cos kombinowac z przykrywniem telewizora. Zrobilem maly test w mniejscach odbicia mnije wiecej na srodku telewizora polozylem poduszki i dzwiek zmienil sie, zrobil sie bardziej trojwymiarowy. Mam wraznie ze glebia sie zmminieszyla ale poprawily sie wokale sa bardziej namaclane zywe i tylne plany duzo wyrazniejsze.

oto złoty środek, nie ma się nad czym zastanawiać, zacny piec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oto złoty środek, nie ma się nad czym zastanawiać, zacny piec

Od C320BEE różni się jedynie ciut wyższą mocą . Po modyfikacjach jest i tak gorszy od 320/320BEE po modzie . Ma inaczej zrobiony ( gorszy do modyfikacji - nie dający takich efektów ) stopień wejściowy końcówek

Jeszcze raz dziękuję za następne wpisy.

Jednak korzystając z obecności doświadczonych użytkowników powiercę jeszcze temat Marantzów, które od dłuższego czasu chodzą mi po głowie. Jak oceniacie Marantza PM 6004 w stosunku do Nada 326BEE? I jeśli można, napiszcie, czy mieliście doświadczenia z odtwarzaczem Marantz CD 6004?

Po prostu Nada jeszcze nie słyszałem, a wiem już, jak gra marantz, więc jeszcze przed odsłuchem Nada w salonie będę wiedział, czego się spodziewać.

Jednak korzystając z obecności doświadczonych użytkowników powiercę jeszcze temat Marantzów, które od dłuższego czasu chodzą mi po głowie. Jak oceniacie Marantza PM 6004 w stosunku do Nada 326BEE? I jeśli można, napiszcie, czy mieliście doświadczenia z odtwarzaczem Marantz CD 6004?

Po prostu Nada jeszcze nie słyszałem, a wiem już, jak gra marantz, więc jeszcze przed odsłuchem Nada w salonie będę wiedział, czego się spodziewać.

NAD jest spokojniejszy od Marantza . Jak masz zamiar kupić 326BEE czy 6004 to odpuść . Szkoda kasy . Nie namawiam na modyfikowane NADy ale powyższe wzmacniacze to wywalanie kasy .

2000 na nowy wzmacniacz to kiepski pomysł .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.