Skocz do zawartości
IGNORED

Jestem zmęczony DIY... Jaki wzmacniacz z fabryki?

kudzu

Rekomendowane odpowiedzi

Od wielu lat podstawą moich działań DIY i systemu audio jest końcówka mocy na TA2024. Wczoraj jednak, po kolejnych godzinach "grzebania", miarka się przebrała. Postanowiłem pozbyć się wszystkich lużnych oraz niedokończonych gratów i kupić coś z fabryki.

Reszta systemu to Infinity Reference 1i, Philips FT930 i CD751.

Szukam czegoś taniego, do 250 zł. Nie jestem audiofilem, radio głównie w tle, ale wsłuchuję się czasem w kompakty dlatego chciałbym, żeby grało podobnie, jak Tripath, czyli dość ciepło, świeżo i przestrzennie. Moc TA2024 czyli 2x15W zupełnie mi wystarczała!

W tej cenie można znaleźć jakieś Onkyo, Yamahy i pewnie różne inne. Raczej nie interesuje mnie vintage;) ale nie muszę mieć pilota. Żona chce czarne - jej jeden warunek. Zgodzi się na wszystko, co jest w kupie i nie grzebane co 2 dni.

Kwota jest śmieszna, ale mimo wszystko proszę o pomoc.

Przekopałem całe allegro :-) Ten będzie najlepszy dla Ciebie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest akurat również bardzo dobry choć mało znany model wzmacniacza, ale tylko do kolumn 8 Ohm więc tym razem raczej nie dla Ciebie :

Ukryta Zawartość

Ew gorsze od w/w opcje do rozważenia :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgodzi się na wszystko, co jest w kupie

Trzeba popytać wśród muszek-bzykuszek, one w tym temacie oblatane;-)

A serio, jak znajdziesz Acoustic Research (może być troszkę droższe) to załatwi Twoje problemy...

pozdr!

Dziękuję za konkrety! Już mam pierwszy wniosek - budżet musi zostać skorygowany;) W zasadzie wszystkie propozycje przekraczają założone 250 zł, a większość aukcji jest w toku. Jedno mi się rzuciło w oczy - strasznie duże moce. Pod tym względem fajnie wypada C.A. A2, chociaż są spore rozbieżności w poziomie szumu i zniekształceniach między gorszymi, a lepszymi.

Zaskoczyła mnie propozycja Philipsa. Trafiłem na opinię, że to raczej kiepski producent audio, choć sam na napęd i tuner nie narzekam. Dlatego rozważałem też FA930, do kompletu i z DACem.

Wracając jeszcze do listy i Denona - czytałem, że sensowne są "New optical class A" czyli od PMA-520 w górę. Racja to?

Wracając jeszcze do listy i Denona - czytałem, że sensowne są "New optical class A" czyli od PMA-520 w górę

Dostałeś najlepszą propozycję, a kombinujesz z dużo gorszymi modelami. Po co ? Warto ?

Zaskoczyła mnie propozycja Philipsa. Trafiłem na opinię, że to raczej kiepski producent audio, choć sam na napęd i tuner nie narzekam. Dlatego rozważałem też FA930

Ta seria Philipsa nie była niestety udana. Jeżeli już - to pamiętaj że tylko wzmacniacze z jedynką na końcu ! Czyli modele 931 i 951. Były poprawione. Są wydajniejsze prądowo, grają zdecydowanie lepiej od ich poprzedników "z zerem" na końcu.

w tej cenie tylko po prostu gotowy wzmacniaczyk na Tripacie, ładnie wykonany, w kupie i niegrzebany

A znasz może coś bardziej rozbudowanego z Tripathem, żeby chociaż selektor na 3 wejścia miało?

Coś mi się z przeglądarką pierdzieli i cytatów nie wkleja z automatu...

Może coś takiego

Ukryta Zawartość

Ps.

Polecam RX-D411S

Ukryta Zawartość

A znasz może coś bardziej rozbudowanego z Tripathem, żeby chociaż selektor na 3 wejścia miało?

Coś mi się z przeglądarką pierdzieli i cytatów nie wkleja z automatu...

Ale z Ciebie jest trzonek..............tylko samobójstwa nie popełnij.

Za grosze masz wymagania jak jakiś koneser.

Takie watki w takim stylu tylko szkodza temu forum.

Dziękuję za uwagę i polecam sie na zaś)

Przepraszam za powyższy burdel, ale zupełnie nie mogłem opanować cytatów w IE (windows 8.1) i musiałem na szybko instalować inną przeglądarkę. Z operą jest ok.

A serio, jak znajdziesz Acoustic Research (może być troszkę droższe) to załatwi Twoje problemy...

Mógłbyś rozwinąć myśl? W aukcjach widzę w tej chwili A-03 za 450 zł. Dlaczego akurat Acoustic Research?

Dostałeś najlepszą propozycję, a kombinujesz z dużo gorszymi modelami. Po co ? Warto ?

To było akurat pytanie w celu poszerzenia wiedzy, a nie szukania dziury w całym.

Ta seria Philipsa nie była niestety udana. Jeżeli już - to pamiętaj że tylko wzmacniacze z jedynką na końcu ! Czyli modele 931 i 951. Były poprawione. Są wydajniejsze prądowo, grają zdecydowanie lepiej od ich poprzedników "z zerem" na końcu.

A to już bardzo cenna uwaga. Dziękuję. Chociaż nie jestem przywiązany do tej marki, żeby na siłę czegoś szukać.

Przekopałem całe allegro :-) Ten będzie najlepszy dla Ciebie :

Ukryta Zawartość

To jest akurat również bardzo dobry choć mało znany model wzmacniacza, ale tylko do kolumn 8 Ohm więc tym razem raczej nie dla Ciebie :

Nie kupi go za tyle.

Za 250zl szukalbym czegos z serii V.

Dziękuję za konkrety! Już mam pierwszy wniosek - budżet musi zostać skorygowany;) W zasadzie wszystkie propozycje przekraczają założone 250 zł, a większość aukcji jest w toku. Jedno mi się rzuciło w oczy - strasznie duże moce. Pod tym względem fajnie wypada C.A. A2, chociaż są spore rozbieżności w poziomie szumu i zniekształceniach między gorszymi, a lepszymi.

Zaskoczyła mnie propozycja Philipsa. Trafiłem na opinię, że to raczej kiepski producent audio, choć sam na napęd i tuner nie narzekam. Dlatego rozważałem też FA930, do kompletu i z DACem.

Wracając jeszcze do listy i Denona - czytałem, że sensowne są "New optical class A" czyli od PMA-520 w górę. Racja to?

Lepiej starsze z serii V. Jesli chodzi o CA to pewnie chodzi ci o moje A2 z Allegro za 250zł. Tez niezly, ale pusty w srodku :)

Ukryta Zawartość

?👈

Tez niezly, ale pusty w srodku :)

Jak to mam rozumieć?

Za 250zl szukalbym czegos z serii V.

Seria V to wszystkie te z "V" na końcu czy to zupełnie inne oznaczenie?

Ukryta Zawartość

Fajnie , przejrzyście grający wzmacniacz .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie , przejrzyście grający wzmacniacz .

...i 7 dni do końca, a juz 280 zł. Ale dlaczego sprzedawca tak podkreśla, że wzmacniacz żre 410W??!!;)

Rzeczywiście takie szukanie nie ma sensu. Z budżetem powyżej 400 będzie łatwiej.

Ukryta Zawartość

...i 7 dni do końca, a juz 280 zł. Ale dlaczego sprzedawca tak podkreśla, że wzmacniacz żre 410W??!!;)

Rzeczywiście takie szukanie nie ma sensu. Z budżetem powyżej 400 będzie łatwiej.

Chopie!

Radzę - kup se stareńki Nakamichi z serii TA (znowu trza budżet zwiększyć, ale ze wszech miar - WARTO!).To GRA !

A tym bardziej z Infinity:)

Ukryta Zawartość

Żadnych Denonów czy Pioneerów.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Chopie!

Radzę - kup se stareńki Nakamichi z serii TA (znowu trza budżet zwiększyć, ale ze wszech miar - WARTO!).To GRA !

A tym bardziej z Infinity:)

Ukryta Zawartość

Żadnych Denonów czy Pioneerów.

Ciężko znaleźć jakieś informacje o nim:/

Ukryta Zawartość

Pana Erazm-a brakuje tutaj on wielbiciel staroci zaraz wam powie że wszystko to marketingowe g... I lepiej wziąść coś co ma 25 lat

Sorry za off topic ale nie mogłem się powstrzymać

:)

Coś w tym jednak może być. W prawdzie w samej koncepcji tradycyjnych wzmacniaczy niewiele sie zmienia, ale półprzewodniki są trochę lepsze i tańsze. Wydaje mi się, że ponieważ dzisiaj łatwiej jest zrobić dobry sprzęt, ceny są sztucznie windowane. A te niższe klasy są robione na styk. Bo jak to jest, że wystarczy w fabrycznym klocku wymienić kilka elementów za kilka złotych i gra klasę wyżej? Producent nie wiedział?

Na innym forum zadałem to samo pytanie. Uprzejmy forumowicz podrzucił takie propozycje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba będę celował właśnie w Rotela. Mała moc, ciepłe brzmienie, czarna i ładna skrzynka. To jest to. Budżet nagnę:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale z Ciebie jest trzonek..............tylko samobójstwa nie popełnij.

Za grosze masz wymagania jak jakiś koneser.

Takie watki w takim stylu tylko szkodza temu forum.

Dziękuję za uwagę i polecam sie na zaś)

Dziękuję za cenną wypowiedź. Niestety, chyba przez wrodzone ograniczenia, nie zrozumiałem złośliwości.

Nie wydaje mi się, żebym określał jakieś szczególne wymagania, ale z tego wnioskuję, że wzmacniacz Tripatha musi grać całkiem dobrze, skoro tak ciężko zastąpić go urządzeniem fabrycznym w takich pieniądzach.

Rotel - ciepłe brzmienie - budżet nagnę ...

Takie wstępne podsumowanie. Niestety posypało się tak wiele propozycji, że muszę przysiąść, poszukać, poczytać.

W między czasie padła propozycja JVC R-S 33 - wprawdzie to vintage, którego nie chciałem, srebrny zamiast czarnego i amplituner, ale zastanawiająca jest ta klasa A. Tylko chyba za bardzo odbiegam od pierwotnych założeń - w ten sposób nigdy się nie zdecyduję.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Okej...

Szanowni Forumowicze, dziękuję za zaangażowanie i wszystkie propozycje, zarówno te publiczne, jak i prywatne. Zrobiło się tego tak dużo, jak dla laika, że muszę, jak już pisałem, zebrać wszystko i przeanalizować z pomocą internetu. Rozważę czy skorzystać z propozycji, zaoszczędzić i kupić coś do 250 zł czy dołożyć i szukać czegoś lepszego z limitem 400 - 450 zł na zaś.

To był tylko przykład .

Miałem 550R , kupiłem bo potrzebowałem obudowy do innego wzmaka DIY . 550R to to samo co 450R z tym że ten drugi nie ma pilota.

Ten model jest bardzo ładnie i porządnie wykonany i za tą cenę bardzo dobrze gra .

Nic nie żre. Ma z tyłu napisane że maksymalnie może pobrać te 410W a to oznacza że ma PORZĄDNY zasilacz a nie pośmiewisko w stylu Rotela 930 gdzie trafko ma 120W a ten wyższy 180W

Takie trafka daje się do odtwarzaczy CD a nie do wzmacniaczy .

Niestety wszystkie te wzmacniacze w tej cenie będą labo tylko wyglądać albo łupać bo graniem tego nazwać nie można chociaż ten Pioneer pozytywnie mnie zaskoczył .

Jak chcesz wzmacniacz grający na poziomie wyróżniających się nowych wzmacniaczy w cenach około 4000zł to kup sobie NADa C320 albo C320BEE i zrób modyfikacje.

Jak potrafisz lutować to na forum jest mój opis jak zmodyfikować taki wzmacniacz i to będzie grało .

Jest też masa opinii osób które ma takie NADy i ich porównania ze sprzętem w dużo , dużo większych pieniądzach .

Niestety ani nie jest czarny , ani ładny .

Jak chcesz wzmacniacz grający na poziomie wyróżniających się nowych wzmacniaczy w cenach około 4000zł to kup sobie NADa C320 albo C320BEE i zrób modyfikacje.

Uważam, że Nakamichi z serii TA (2,3,4 - z systemem STASIS) grają na takim i wyższym poziomie - bez modyfikacji:)

[/size]

Ciężko znaleźć jakieś informacje o nim:

Co chcesz wiedzieć?

Ukryta Zawartość

No i jeszcze "jakaś" frekomendacja (jeśli chcesz poczytać):

"No proszę, zwykłe wyrażenie nadziei zrobiło zamieszanie. Ale do rzeczy: dzisiaj przyjechał TA-3E, i co? chociaż chętnie załapałbym się na kolejkę obiecaną przez ZukZukZuka, to niestety nie musi on jej nikomu stawiać.

Ten mały nie pozorny tunerek potrafi na prawdę dużo. od pierwszej chwili słychać jak deklasuje Nada, pojawiła się dynamika w basie i zagrało zupełnie innym, pełniejszym dźwiękiem. (Trochę strzelam sobie w stopę, bo za chwilę będę chciał sprzedać poczciwego Nada) Myślę jeszcze, że do tych kolumn (Kappa 8.2), większa ilość mocy na pewno by nie zaszkodziła. Oczywiście nie na potrzeby dyskoteki, ale pewnie dodałoby to jeszcze więcej swobody w brzmieniu, Ale podkreślam raz jeszcze, że Nakamichi jest wielki!!! ZukZukZuku, Ty chyba miałeś okazję porównać Tego 3E i wyższego 4E, napisz może czy te 25W mocy, ma duży wpływ na jakość brzmienia, nie chodzi mi o dyskotekę:). No i jeszcze jedna rzecz mnie laika zastanowiła, jak by ktoś chciał mi wyjaśnić. A mianowicie na tym tunerku z tyłu przy wyjściach na głośniki jest napis, że jeśli podłączamy jedną parę głośników to min 8 Ohm, a jak dwie pary to min. 16 Ohm. Natomiast w instrukcji moc podana jest dla 8 i 4 Ohm. O co chodzi Czy podłączenie moich Kappa 8.2 jest bezpieczne?"

- post nr 3274 w Klubie Infinity Classics

Ale... Szukając dźwięku - nie da się optymalnie wybrać czytając o nim...

Pozdr.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Uważam, że Nakamichi z serii TA (2,3,4 - z systemem STASIS) grają na takim i wyższym poziomie - bez modyfikacji:)

Trzeba by postawić je obok siebie .

Z tego co widze tez to w środku Nakamichi są mocno przekombinowane .

Im mniej elementów w torze tym lepsze brzmienie . To samo dotyczy budowy wzmacniacza .

Jest jeszcze jedna kwestia . Te Nakamichi to bardzo stare wzmacniacze , więc proszenie się o problemy .

Wyżej wymieniony Pioneer jest nieco młodszy a i w tych latach Pioneer ładował bardzo dobre klamoty do środka . Do tego jest ich pełno więc w razie coś padnie można bez problemu kupić dawcę .

Nic nie żre. Ma z tyłu napisane że maksymalnie może pobrać te 410W a to oznacza że ma PORZĄDNY zasilacz a nie pośmiewisko w stylu Rotela 930 gdzie trafko ma 120W a ten wyższy 180W

A jaki to odtwarzacz ma pobor pradu 180W.

?👈

Trzeba by postawić je obok siebie .

Z tego co widze tez to w środku Nakamichi są mocno przekombinowane .

Im mniej elementów w torze tym lepsze brzmienie . To samo dotyczy budowy wzmacniacza .

Jest jeszcze jedna kwestia . Te Nakamichi to bardzo stare wzmacniacze , więc proszenie się o problemy .

Wyżej wymieniony Pioneer jest nieco młodszy a i w tych latach Pioneer ładował bardzo dobre klamoty do środka . Do tego jest ich pełno więc w razie coś padnie można bez problemu kupić dawcę .

Zapomniałem dodać, że to był NAD C-372. Pewno nie stały koło siebie, a leżały... To może być istotna różnica:)

Oczywiście, jesteś lepszy od zespołu inżynierów Nakamichi, a do tego - w TA "mieszał" Nelson Pass (system Stasis jest jego)... Ponoć był dobry. Więc poproszono go by użyczył swojego geniuszu, by skonstruowany wówczas magnetofon kasetowy Dragon miał godne, firmowe wzmocnienie.

Ogromna szkoda, że się nie urodziłeś wcześniej! Pewno Nakamichi poprosiłoby Ciebie o pomoc w skonstruowaniu prostego i dobrze brzmiącego wzmacniacza... Potem tylko sława (najlepszego z najlepszych i bogactwo). Tymczasem - jesteś zmuszony prezentować swe genialne przemyślenia na marnym, polskim forum. Z drugiej strony - Pass miał cholerne szczęście:)

Tak trzymać!

Pozdr.

A jaki to odtwarzacz ma pobor pradu 180W.

A gdzie napisałem że odtwarzacz CD pobiera tyle prądu ?

Napisałem wyraźnie :

Przykład - NAIM CDX który ma trafko około 300W .

Jak gra , wiedzą ci co go słuchali lub słuchają .

Wzmacniacz ma WZMACNIAĆ . A żeby wzmacniać trzeba z czegoś brać moc , więc zasilacz to podstawa .

Ten mały nie pozorny tunerek potrafi na prawdę dużo. od pierwszej chwili słychać jak deklasuje Nada

Jakiego NADa ?

W jakiej konfiguracji i ten co to napisał z czym miał wcześniej doświadczenie ?

NADów jest masa . Wszystkie " szare " fabrycznie są bardzo słabe .

Często czyta się zachwyty kogoś nad jakimś klockiem ale mało kto się zastanawia kto to i z czym porównuje oraz jakie ma na tym polu doświadczenie .

Ale... Szukając dźwięku - nie da się optymalnie wybrać czytając o nim...

I tu się zgodzę :)

Kilka dni temu miałem u siebie rewelacyjny DAC Aurelic Vega za 14 000 i z moim systemem zagrał gorzej niż dużo tańszy Stream Magic 6 .

I nie pomogły mu XLRy Equilibrium Turbine czy Tara Labs 0,8 RCA za 16 000zł

Za to ta sama Tara z Stream Magic 6 i Krellem S300i zagrała super i lepiej od XLR Turbine a krell lepiej gra po XLRach .

Ten Sam Aurelic z modowanym Calyxem CTI i tą Tarą + droga sieciówka zagrał wyraźnie lepiej niż moje klamoty .

Tak więc nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości w danym systemie bo może się okazać że tańszy klocek a dobrze dobrany zagra lepiej niż ten dużo droższy .

Ale i poziom tych klocków też musi być na pewnym poziomie .

Tak więc słuchać , słuchać i jeszcze raz słuchać ...

Zapomniałem dodać, że to był NAD C-372.

Jak pisałem . Szare NADY fabrycznie grają do kitu . Im wyższy model tym wyższa moc i minimalnie lepsze brzmienie .

Oczywiście, jesteś lepszy od zespołu inżynierów Nakamichi, a do tego w TA "mieszał" Nelson Pass (system Stasis jest jego) na dokładkę...

Ogromna szkoda, że się nie urodziłeś wcześniej! Pewno Nakamichi poprosiłoby Ciebie o pomoc w skonstruowaniu prostego i dobrze brzmiącego wzmacniacza... A z drugiej strony - Pass miał cholerne szczęście:)

Po cholerę te Twoje wędrówki ?

Czy nie możesz dyskutować na poziomie ?

Jak ktoś nie pisze pochwał o Infinity i Nakamichi to robisz się obraźliwy .

Po co ?

Czy napisałem coś złego o Twoich bóstwach ?

Osobiście nawet z racji wieku bym tych rupieci za darmo u siebie nie podłączył ale każdy ma swój rozum .

A co do NADa to na tym forum jest kilkadziesiąt osób które takie NADY ma po modzie i sobie chwali .

Łącznie w kraju i poza granicami jest ponad 90 takich wzmacniaczy a tylko kilka osób je sprzedało i przesiadło się na lepszy sprzęt .

Gość

(Konto usunięte)

Tak więc nie zawsze cena jest wyznacznikiem jakości w danym systemie bo może się okazać że tańszy klocek a dobrze dobrany zagra lepiej niż ten dużo droższy .

I trzeba zaznaczać za każdym razem, co to znaczy LEPIEJ ? Bo, komuś lepiej, innemu znaczyć może gorzej.

Bo nie ma ogólnie znanego wzorca, który by służył wszystkim za punkt odniesienia; jak ma grać by było dobrze. Bo,padły już mity o odnoszeniu do grania na żywo, i czas na upadek pozostałych mitów, o lepszości jednego "klocka" nad drugim. Bo coraz częściej okazuje się, że 'ten dobry' dla jednego klocek ma dla drugiego cechy jedynie prawdziwego 'klocka'.

Do autora tematu;

Kup czarny wzmacniacz. Za te pieniądze, będziesz miał pewne, jedno zasadnicze zadowolenie -> zadowoloną żonę. A jak wzmacniacz będzie sprawny, to i sam będziesz się cieszył.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.