Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy kondensator 4,7uF do zwrotnicy (wysokotonówka)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ten seas nie specjalnie radzi sobie z filtrowaniem 1 rzędem .

Zaraz wyjdzie ze jakis DIY'owiec podwaza autorytet konstruktorów z harpii, ale zgadzam sie, u mnie tak kopułka lata na filtrze 3rzędu z pułapką, nie wyobrazam sobie sluchania jej na filtrze 1 rzędu

muda juz Ci powiedziałem, że nie prowadze zadnej dzialalnosci przez to forum.

To na czym buduje kolumny zalezy od zapotrzebowania ludzi, tak chwalicie tego Seasa...przeciez na nim tez mam kolumny zrobione.

Bez problemu rozróżnię Supreme od Silver Oil i obydwa od Silver Gold Oil . Mogę do tego dołożyć Jantzena Silver i kilka innych .

Każdy ma inną sygnaturę brzmienia !

To moze jakis slepy tescik, wepniemy te kondy przez przelacznik wieloobrotowy i posluchamy w ciemno? jesli jestes z okolic wroclawia to mozeby cos takiego zorganizowac, tylko co wtedy powiesz? ze przelacznik zdegradowal dzwiek?

Ja ożeniłem tego Seasa (27TBC/G) z Davis 17KLV6A i jestem zachwycony (przynajmniej na razie), taką zwrotką I rzędu.

Fotka wersji dziewiczej. Późniejsze zmiany dotyczą rezystora.

Jeżeli mogę coś doradzić to z daleka bym się trzymał Jantzena cross capa . Dobry Jantzen zaczyna się od " czerwonego " .

Tanie a dobre są choćby SCR MKP , Audyn .

Jaki rezystor dałeś ?

Zaraz wyjdzie ze jakis DIY'owiec podwaza autorytet konstruktorów z harpii

Właśnie do konstrukcji Harpii 99% DIYowców nigdy nie dojdzie . Klecić można sobie lepsze i gorsze konstrukcje . A te konstrukcje pokazują jak z przyzwoitch , tanich przetworników można sklecić świetne kolumny .

ale zgadzam sie, u mnie tak kopułka lata na filtrze 3rzędu z pułapką, nie wyobrazam sobie sluchania jej na filtrze 1 rzędu

Popatrz jak to się robi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To moze jakis slepy tescik, wepniemy te kondy przez przelacznik wieloobrotowy i posluchamy w ciemno? jesli jestes z okolic wroclawia to mozeby cos takiego zorganizowac, tylko co wtedy powiesz? ze przelacznik zdegradowal dzwiek?

Nie mam jak Ty 20tu lat i takie młodzieńcze zapały już dawno za mną .

Nie muszę i nie czuję potrzeby poświęcania swojego czasu na takie próby .

Odległość to nie problem .

Ale po co ? Ja to wiem i tego używam dla swoich potrzeb i potrzeb znajomych którzy dawno wyrośli z budżetówki .

Bawiłem się w coś takiego jak byłem w Twoim wieku . Miałem wszystkie te słynne na forum olejaki , teflony , MKV , BP itd . Teraz wiem ze to była strata czasu . Jak ma być dobrze trzeba bulić .

Dorób się dobrego źródła i wzmacniacza . Zrób sobie choćby klona Harpia DIY , Zaph ZRT czy Misiomora monitorki . Sam sobie kup kilka kondów wysokiej klasy i sam dla siebie zrób porównania .

Ukryta Zawartość

Jak widzisz to zwrotka pierwszego rzędu czyli krytyczny sonicznie jest tylko jeden kondensator. Właśnie ten biały Mundorf. Co zaś się tyczy rezystora, to zrobiłem grafitowy i jestem z niego bardzo zadowolony. Dźwiękowo lepszy od Milsa, przynajmniej w tej konfiguracji.

Nie myśl - słuchaj.

Białe Mundorfy są ciekawe, acz wg mnie trochę za mało przejrzyste (były jedynie odrobinę lepsze od SCR MKP). W tej cenie, o ile pamiętam, bo było to ładne 3-4 lata temu, u mnie wyraźnie lepiej zagrał czerwony Janzen Superrior, który uważałem przez dłuższy czas za najlepszy kondensator w rozsądnej jeszcze cenie (wtedy, dla mnie). Jantzen ten wymaga jednak pogrania ok. 40-50 godzin, aby mógł się dobrze uformować - dźwięk staje się gładszy, bardziej eteryczny.

Białe Mundorfy są ciekawe, acz wg mnie trochę za mało przejrzyste (były jedynie odrobinę lepsze od SCR MKP). W tej cenie, o ile pamiętam, bo było to ładne 3-4 lata temu, u mnie wyraźnie lepiej zagrał czerwony Janzen Superrior, który uważałem przez dłuższy czas za najlepszy kondensator w rozsądnej jeszcze cenie (wtedy, dla mnie). Jantzen ten wymaga jednak pogrania ok. 40-50 godzin, aby mógł się dobrze uformować - dźwięk staje się gładszy, bardziej eteryczny.

No cóż, wiem że może być lepiej. W każdym razie w momencie budowy tych monitorów miałem taką, a nie inna sytuację finansową i inaczej się nie dało. Teraz właśnie mam zamiar zmienić tego kondzia na Supreme, zobaczę co się wydarzy.

He, he 40-50 godzin, to przy moim słuchaniu kilka dni max tydzień. Ten biały, to zagrał dopiero po miesiącu z okładem, a rezystor jeszcze później.

Nie myśl - słuchaj.

Ten biały, to zagrał dopiero po miesiącu z okładem, a rezystor jeszcze później.

Witam

Czy moglbys przyblizyc budowe- solucje tego rezystora DIY?

Pozdro.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Czy moglbys przyblizyc budowe- solucje tego rezystora DIY?

Pozdro.

Tu masz wszystko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Tu masz wszystko

Ukryta Zawartość

THX

Pozdro.

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Oj ten berylowy SS. Pieniądze na niego by się znalazły ale rozsądek mówi mi że to trochę dużo jak na dwa głośniki. Gdyby żona dowiedziała się ile wydałem na głośnik to pewnie udusiłaby mnie gołymi rękami a jest naprawdę spokojną osobą.

Bawiłem się nim dzięki uprzejmości kolegi.

Fajny , ale rozsądek również zwyciężył .

Każdy ma inną sygnaturę brzmienia !

OK.

Temat jest prosty - jaki kondensator ?

Na to pytanie nie ma odp.

lete musi kupić kilka kondensatorów z zakładanego przedzaiłu cenowego , spr. samodzielnie i wybrać ten jemu pasujący . Resztę odsprzedać zapewne ze sporą stratą .

Z forum czytając ulotne wrażenia, zupełnie sprzeczne i niespójne , sprzed 4 lat przykładowo się nie dowie, w niczym mu to nie pomoże , straci tylko czas .

Może znajdzie się dobry samarytanin i pożyczy kondy ze swoich zapasów ?

Chyba lepsze rozwiązanie ?

Zaraz wyjdzie ze jakis DIY'owiec podwaza autorytet konstruktorów z harpii

Nic z tych rzeczy :)

Fajnie grały na AS 2012 , wtedy był to dla mnie dźwięk wystawy .

Pozdrawiam :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Bawiłem się nim dzięki uprzejmości kolegi.

Fajny , ale rozsądek również zwyciężył .

Myślę że ten głośnik skończyłby definitywnie moje poszukiwania głośnika wysokotonowego. Chociaż mam jeszcze dwa głośniki które bym posłuchał.

Eton ER4 i Fountek NeoPro5i.

Osobiście jeżeli, chodzi o barwę, to od tego seasa bardziej podobają mi się głośniki tytanowe albo głęboko anodowane aluminium (podrabiana ceramika) Niestety nie miałem ani jednego ani drugiego z dobrym napędem.

Posłuchał bym też prawdziwej ceramiki ale Accutony są trochę za drogie jak na próbowanie. STX miał głośniki z prawdziwą kopułką ceramiczną ale są do miesięcy niedostępne. Można jeszcze kupić same kopułki na wymianę.

Nic z tych rzeczy :)

Fajnie grały na AS 2012 , wtedy był to dla mnie dźwięk wystawy .

Pozdrawiam :)

Też jestem ciekaw. Muszę się kiedyś wybrać na AS tylko trochę daleko.

Myślę że ten głośnik skończyłby definitywnie moje poszukiwania głośnika wysokotonowego.

No z 12mu świetny zestaw . Nie dziwie się że powstały już 2 komercyjne projekty z tym zestawieniem . (Pancin i w zeszłym roku Akuss )

Eton ER4 i Fountek NeoPro5i.

Wstęgowe upiększacze to nie moja bajka .

tytanowe

ja mam ten :

Ukryta Zawartość

Kiedyś stosował je revel .

Pojawił się też szmaciany i magnezowy z tym samym napędem .

Jak podobała Ci się XT to może TW29R satori .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ćwiczę ją u siebie teraz i się zastanawiam czy nie kupić .

Akurat jest na sprzedasz :)

nisko-średniak satori też jest świetny .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Miałem SB29rdc. Nie wiem czym różnią się od Satori ale kopółka jest na pewno ta sama. Grają inaczej niż XT25. O wiele czyściej ale mają inną barwę. Sprzedałem kumplowi któremu wstawiłem je zamiast ss9700 który grał razem z rewelatorem 15cm. Do mojego ss18w8545 nie pasowały charakterem. Ale po porównaniu z XT25 doszedłem do wniosku że jednak ta Vifa to dla mnie za mało. Porównywałem je jeszcze bezpośrednio z ss9700 i Seasem 27tbfcg i z tych wszystkich to najlepszy głośnik. Ale blachy były lepsze w Vifie i w Seasie. Z blachami ten głośnik ma problemy. Nie brzmią wystarczająco metalicznie.

Powoli skłaniam się w kierunku twardych kopułek. Próbowałem tang bandy z kopułką z głęboko anodowanego aluminium ale mają kiepski napęd i wysokie zniekształcenia i niestety to słychać. Ale sama barwa mnie przekonuje. No i tytanowe Vify ale niestety te same zarzuty. Kiepski napęd.

Szkoda że Scan Spek nie wsadza w swoje napędy tytanowych lub ceramicznych kopułek.

Obecnie gram na Wavecor TW030WA10 i udaję że mi się podoba ale chyba sam w to tak naprawdę nie wierzę. W każdym bądź razie bardzo ciekawy głośnik.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Obecnie gram na Wavecor TW030WA10 i udaję że mi się podoba ale chyba sam w to tak naprawdę nie wierzę. W każdym bądź razie bardzo ciekawy głośnik.

Do czego mógłbyś się przyczepić w tym głośniku?

Mam TW030WA07 ale jeszcze go nie aplikowałem, bo dorabiam do niego waveguide Monacora żeby mógł pracować jako średnio-wysokotonowy.

Panowie Rawen1985,KrzysiekA,Cadam

Zapodalem dla Was po piwki wirtualnym za ciekawe informacje

lecz piszecie nie na temat wlasciciel Harpii nie zamierza wymieniac kopilki tylko kondensator.

Z Szacunkiem Pozdrawiam

Do czego mógłbyś się przyczepić w tym głośniku?

Mam TW030WA07 ale jeszcze go nie aplikowałem, bo dorabiam do niego waveguide Monacora żeby mógł pracować jako średnio-wysokotonowy.

W zasadzie to nie ma się do czego przyczepić. Przyjemna barwa, przejrzysty, zadziwiająco dobra kierunkowość jak na tak ogromną kopułkę. Wszystko poprawne. Brzmi trochę monotonnie przy dłuższym słuchaniu.

Podejrzewam że waveguide zagra jeszcze lepiej. Ta wersja którą mam ma krótki waveguide.

Mógłby lepiej różnicować barwę. Słychać że to jedwabna kopułka czego nie można powiedzieć n.p. o XT25. Z tych wszystkich które miałem to najbardziej jest podobny w brzmieniu do ss9700. Nawet bezpośrednio porównywałem.

Panowie Rawen1985,KrzysiekA,Cadam

Zapodalem dla Was po piwki wirtualnym za ciekawe informacje

lecz piszecie nie na temat wlasciciel Harpii nie zamierza wymieniac kopilki tylko kondensator.

Z Szacunkiem Pozdrawiam

Przyjemnie jest pogaworzyć. Mam nadzieję ze autor tego wątku nie ma nam tego za złe że schodzimy z tematu.

A kondensator to bym wymienił na Mundorfa Supreme jeżeli kasa pozwala i temat zakończył. Wiele lepiej się nie da nawet wydając kilka razy więcej kasy.

Nie wiem czym różnią się od Satori

Na pewno napędem i frontem :)

Do mojego ss18w8545

No satori też nie bardzo grało u mnie z revalatorem .

Tylko słuchałem tego zestawiania jedno popołudnie z 18w tyle co wyjętym z pudełka .

Teraz satori jest w takim towarzystwie :

Ukryta Zawartość

:)

Wavecor TW030WA10

Fajny głośnik za śmieszną kasę .

Spróbuj 30mm są jeszcze lepsze .

A nawet tańsze ;)

Na AS były monitory na nich za 14 tys PLN :D Nie byłem niestety w zeszłym roku więc nie słuchałem . Ponoć grały nie źle .

Jedyny ich mankament to brak alu frontu . Tylko "palstik fantastic"

Tutaj nawet STX ma więcej do powiedzenia bo ich najtańszy PC ma metalowy front :)

05 łączyłem z 4om revalatorem nie dawno .

łagodne filtrowanie 12dB akustycznie .

Ta rewelacyjna 18 -stka to jeden z niewielu głośników które da się tak łagodnie jeszcze filtrować .

fajne granie wyszło.

A przynajmniej dla mnie zobaczymy co powie właściciel ;)

TW030WA07

W tej cenie nie mam się do czego przyczepić :)

Może trochę najwyższe pasmo ;)

kopilki tylko kondensator.

może moder wydzieli ?

Ukryta Zawartość

Fajny głośnik za śmieszną kasę .

Spróbuj 30mm są jeszcze lepsze .

A nawet tańsze ;)

To jest 30mm. Przynajmniej taką średnicę ma cewka. Sama membrana ma ze 40mm.

No satori też nie bardzo grało u mnie z revalatorem .

Tylko słuchałem tego zestawiania jedno popołudnie z 18w tyle co wyjętym z pudełka .

Z Revelatorem ten sb29rdc, przynajmniej z piętnastką zgrał się całkiem fajnie. Przynajmniej lepiej niż ss9700. Ale18w8545 to głośnik z charakterkiem a ten SB bardzo ułożony i na górę trzeba chyba czegoś bardziej zadziornego. O dziwo ten ss9700 lepiej pasuje do 18w8545 mimo że uważam że jest gorszy od tego SB.

To jest 30mm. Przynajmniej taką średnicę ma cewka. Sama membrana ma ze 40mm.

Racja miałem na myśli z większym frontem 115mm :)

Panowie, kończymy dyskusje o przetwornikach - nie ma tu miejsca na to. Wątek jest o dobrych kondensatorach. Amen.

Panie Lete

Zaczynalo sie robic ciekawie.

Prosze nie ingerowac gdyz foromowicze z mniejsza wiedza czegos sie dowiedza po tej wymianie sugestii zakupowych.

Pozdrawiam

Zaczynalo sie robic ciekawie.

Prosze nie ingerowac gdyz foromowicze z mniejsza wiedza czegos sie dowiedza po tej wymianie sugestii zakupowych.

Pozdrawiam

Tu masz interesujący Ciebie temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz interesujący Ciebie temat

Ukryta Zawartość

Jest monitorowany caly czas :)

Pozdrawiam

P.S.

Panowie wymienieni przeze mnie wcale nie rozmawiaja o topowym gwizdku ;-O

Ukryta Zawartość

Takie rozmowy NIC nie dają .

O kondensatorze to sobie można podyskutować , wymienić się doświadczeniami i samego wymienić .

O tweeterach można tylko podyskutować bo nie gra sam tweeter ale aplikacja w której jest .

O kondensatorze to sobie można podyskutować , wymienić się doświadczeniami i samego wymienić .

O tweeterach można tylko podyskutować bo nie gra sam tweeter ale aplikacja w której jest .

Prawda

100% na 100%

Pozdrawiam.

P.S.

Lecz nauka nie stoi w miejscu .Jajoglowi uszczesliwiaja nas audiomaniakow co jakis czas nowam technologia.

Ciekawy motyw jest z glosnikiem " plazmowy twitter " mysle iz jest to kierunek przyszlosciowy

A kondensator to sam gra ?

Nie zależy od aplikacji ?

Przecież zwrotnice są różne ?

Różne kable, klocki , systemy itp . itd.

Akurat ja czy KrzysiekA potrafimy sobie sami zwrotkę zrobić więc dyskusja jak najbardziej ma sens w tym przypadku ;) W końcu to zakładka DIY.

No i pewne cechy brzmieniowe głośnika są niezmienne i nie zależą od aplikacji ;)

Nie ma też "jedynie słusznej" aplikacji. Audio to nie do końca nauka ścisła ;)

A kondensator to sam gra ?

Wyżej już o tym pisałem .

Co innego podmienić element 1 do 1 a co innego ryć frezy i kolumnę a potem sprzedać za grosze .

Akurat ja czy KrzysiekA potrafimy sobie sami zwrotkę zrobić więc dyskusja jak najbardziej ma sens w tym przypadku ;)

Super . To tylko otwierać firmę albo sprzedawać projekty !

W końcu to zakładka DIY.

A temat o wymianie kondensatora a nie tweetera .

Ile można dyskutować na temat wymiany kondensatora? Trochę przeceniacie jego znaczenie.

Nie twierdzę że kondensatorów nie słychać ale od pewnego pułapu cenowego różnice są na granicy percepcji jeżeli w ogóle jakieś są.

Za to różnice w jakości głośników usłyszy nawet głuchy i to na dowolnym sprzęcie. Przyznam że dla mnie jest to ciekawszy temat. Ale jak autor wątku sobie nie życzy takich dyskusji to uszanuję jego wolę.

Ile można dyskutować na temat wymiany kondensatora?

A czy ktos kogoś tu zmusza ?

Nie twierdzę że kondensatorów nie słychać ale od pewnego pułapu cenowego różnice są na granicy percepcji jeżeli w ogóle jakieś są.

Im lepszy sprzęt tym więcej słychać i bardziej słychać różnicę wymiany na te lepsze .

Ale jak autor wątku sobie nie życzy takich dyskusji to uszanuję jego wolę.

Napisał

Panowie, kończymy dyskusje o przetwornikach - nie ma tu miejsca na to. Wątek jest o dobrych kondensatorach. Amen.

Super . To tylko otwierać firmę albo sprzedawać projekty !

A po co mi to niby ?

Niestety z połączenia pożytecznego z przyjemnym często szybko pozostaje tylko pożyteczne .

A po co mi to niby ?

Niestety z połączenia pożytecznego z przyjemnym często szybko pozostaje tylko pożyteczne .

Niestety to zawsze kończy się takim " gadaniem " jak przychodzi do konkretów .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.