Skocz do zawartości
IGNORED

Konwerter i/v na OPA861

frobek

Rekomendowane odpowiedzi

Robił ktoś konwerter i/v do daca na OPA861 według tego projektu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szczególnie interesuje mnie czy warto się za to zabrać i czy bardzo ortodoksyjnie trzeba potraktować zasilacz w tym projekcie, bo może wystarczy zrobić stabilizację na LT-kach?

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

https://www.audiostereo.pl/topic/110463-konwerter-iv-na-opa861/

Nie robiłem dokładnie na OPA861 ale robiłem i/v na elementach dyskretnych o podobnej topologii.

Dobrym rozwiązaniem jest tutaj zastosowanie tzw analogówki Discrette z daca X w bonusie dostajesz dobry zasilacz, a na płytkach córkach możesz zaaplikować sobie to co Ci sie podoba. Bez problemów robiłem klona D1 na tych plytkach jak i inne wynalazki.

Jest tam też do wyboru analogówka Spencera.

Chcę zrobić nowy tor analogowy w moim starym Nakamichi CDP-2E na TDA1541, a nie chcę na razie dawać lamp i dlatego pomyślałem o tym układziku. Jest prosty, ciekawy i ma dość dobre opinie w świecie. Co do DACa X, to jak sie uda zdobyć płytki to zbuduję.

Buduj, ale na elementach dyskretnych np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wrzuć najpierw na symulator i zobacz czy nie wybuchnie:-)

Ukryta Zawartość

I/V Discrette z wątku o dac'x gra od tygodnia w moim cd60, narazie na testowo wyprasowanej pcb i nędznym zasilaniu,, polecam przetestować bo może się spodobać.

Może się spodobać, ale fajnie byłoby przetestować też na czymś w rodzaju RightMark Audio Analyzer.

Tak też sobie kombinuję. 8 sztuk OPA861 już w drodze, jak zrobię to podzielę się wrażeniami. Na początek zrobię jak w projekcie AYA DAC, ale w konsekwencji dorobię jakieś bardziej wyrafinowane zasilanie.

Kostki dojechały, układ do celów testowych będę montował na takich małych adapterkach SOIC-DIP, jak dobrze zagra to się narysuje PCB. Zasilanie już zrobione na LT1793, reszta od poniedziałku.

• 2 tygodnie później...

Gra, ładnie gra. Na razie podłączony do PCM1794 i póki co jest kłopot z DC na wyjściu na poziomie 0,7V, będę musiał coś pokombinować z lepszymi źródłami prądowymi do zrównoważenia PCM-ki albo zasilić je z napięcia -15V (teraz -8V), przy przetwornikach z mniejszym prądem wyjściowym nie byłoby pewnie problemów. Na razie zostawię jednak jak jest z kondensatorem. Tak pobieżnie, to w porównaniu z WK-WA jest więcej basu, wokale jakby słabiej przez to słyszalne. Szczegółów mniej więcej tyle samo, scena jak w lamach. Więcej wrażeń za jakiś czas jak porównam na kliku płytach z WK-WA i Spencerem.

Gra, ładnie gra. Na razie podłączony do PCM1794 i póki co jest kłopot z DC na wyjściu na poziomie 0,7V, będę musiał coś pokombinować z lepszymi źródłami prądowymi do zrównoważenia PCM-ki albo zasilić je z napięcia -15V (teraz -8V), przy przetwornikach z mniejszym prądem wyjściowym nie byłoby pewnie problemów. Na razie zostawię jednak jak jest z kondensatorem. Tak pobieżnie, to w porównaniu z WK-WA jest więcej basu, wokale jakby słabiej przez to słyszalne. Szczegółów mniej więcej tyle samo, scena jak w lamach. Więcej wrażeń za jakiś czas jak porównam na kliku płytach z WK-WA i Spencerem.

Możesz wrzucić schemat ?

Schemat to z grubsza jest to co zaproponował Pedja Rogic w dokumencie ze strony z linka w pierwszym poście:

Ukryta Zawartość

(pod obrazkiem jest link do dokumentu .pdf)

Z tym że dla PCM1794 musi być zmiana rezystora konwersji R415/416 na ok. 820 i zamieniona polaryzacja źródeł prądowych, tak że dren tranzystora idzie do wejścia 2 OPA, a zwarte rezystory R411/VR401 do napięcia ujemnego, w przypadku PCM1794 to napięcie powinno być na moje oko -15V żeby dało się ustawić offset na 0. Tranzystory w źródłach prądowych 2SK170.

Z lenistwa zmieniłem tez zasilanie na 2x LT1793 (wymaga dwóch niezależnych uzwojeń). Kondensatory w zasilaniu dałem polimerowe (bo ostatnio lubię), ale myślę że tantale też będą ok.

Jak skończę rysować, to dam moją propozycję. jakiś czas to niestety zajmie, bo prace w ogrodzie się intensyfikują.

Ukryta Zawartość

Posłuchałem kilku płyt (Pink Floyd, John Illsley, Dvorak 9 symfonia, kilka utworów Chopina) i kolejność jest taka:

1. OPA861

2. nic

3. nic

4. WK-WA

5.Spencer

Spencer w ogóle odpada chociaż się do niego przyłożyłem, lampy wszystko świetnie poza basem, który wprawdzie jest dobry ale mało. OPA861 ma wszystko to co lampy plus to czego lampy nie miały. Robię do tego PCB. Ma ktoś może jakieś sugestie w kwestii zasilania i źródeł prądowych?

P.S.

Moja opinia jest wysoce subiektywna i niepoparta żadnymi badaniami, symulacjami i czytaniem pism branżowych oraz forów itp. Wynika wyłącznie z MOICH wrażeń słuchowych i nie należy jej traktować jako prawdy objawionej.

Natomiast jeżeli Twoja opinia jest Twojsza niż moja jest mojsza, to od razu mówię, że moja opinia jest dla mnie najmojsza.

Źródła prądowe na J-Fetach

Tak teraz jest zrobione na 2SK170. Do PCB jeszcze daleka droga, Musze jeszcze na pająku zobaczyć, czy jest szansa wyregulować offset na 0 dla PCM1794, to jutro bo dzisiaj z chorym dzieciakiem w domu słuchamy muzyki :).

• 9 miesięcy później...

Tak teraz jest zrobione na 2SK170. Do PCB jeszcze daleka droga, Musze jeszcze na pająku zobaczyć, czy jest szansa wyregulować offset na 0 dla PCM1794, to jutro bo dzisiaj z chorym dzieciakiem w domu słuchamy muzyki :).

Udało Ci się wyregulować ten I/V na OPA861 - jeśli tak to możesz zapodać schemat?

Temat na półce z braku czasu. Układ działa na płytce uniwersalnej z PCM1795 i cały czas gra u mnie w systemie. Offset wyregulowany na pojedyncze mV. Nie mam czasu na zrobienie porządnej płytki, ale gdyby się znalazł ktoś kto ma odrobinę czasu i umiejętności to chętnie służę doświadczeniem.

Kostki dojechały, układ do celów testowych będę montował na takich małych adapterkach SOIC-DIP, jak dobrze zagra to się narysuje PCB. Zasilanie już zrobione na LT1793, reszta od poniedziałku.

LT1793 do zasilacza? Skąd taki pomysł?

Jestem Europejczykiem.

Tu jest literówka, chodzi o LT1763, a pomysł z szuflady, takie miałem. Na obu liniach zasilania taki sam stabilizator, niestety wymaga to dwóch oddzielnych uzwojeń transformatora. Nie twierdze, że takie zasilanie jest idealne, ale działa. Nad tym warto byłoby się zastanowić i zastosować np. TPS7.... , czy jakiegoś Salasa

>frobek

zwróć uwagę na to, że aplikując ten układ ( który jest zaprojektowany pierwotnie do TDA) z 1794 zapodajesz dwa razy większy prąd na wejście,

wiele układów nie radzi sobie z takim prostym zwiększeniem prądu wejściowego,

na nic tu się nie zda obniżenie rezystora konwersji do 820R, bo ewentualne problemy powstaną przed tym rezystorem,

sprawdź układ chociaż w symulatorze,

a zamiast OPA861 możesz zbudować dowolny diamentowy tranzystor, np taki.

podobna sytuacja wystąpiła przy stosowaniu przetworników o większych prądach z analogówką discrete.

a jeżeli juz to sprawdziłeś to nie było tematu.

pozdro i sukcesów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Czy uchował się jakiś schemat z tych eksperymentów. Czy to to dziś gra ? Czy pojawiło się coś lepszego ?

Czy uchował się jakiś schemat z tych eksperymentów. Czy to to dziś gra ? Czy pojawiło się coś lepszego ?

Prototyp gra cały czas w moim starym mocno tuningowanym odtwarzaczu CD Philipsa na TDA1541, w sypialni. Do tego przetwornika było to pierwotnie zaprojektowane i doskonale spełnia swoja rolę. W głównym systemie mam DAC-X z AD1865 i analogówką dyskretną, a jako główne źródło serwer z daphile.

Prototyp gra cały czas w moim starym mocno tuningowanym odtwarzaczu CD Philipsa na TDA1541, w sypialni. Do tego przetwornika było to pierwotnie zaprojektowane i doskonale spełnia swoja rolę. W głównym systemie mam DAC-X z AD1865 i analogówką dyskretną, a jako główne źródło serwer z daphile.

A czy próbowałeś I/V Aya na AD1865 ? Czy porównywałeś go z analogówką z dacx ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.