Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do Denona PMA-1510AE

Mirosław Zych

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

W moim systemie pracuje wzmacniacz wymieniony w temacie oraz DCD-720.

Na końcu DALI 505, które tkwią u mnie od lat siedemnastu. I mimo świadomości, że lepsze jest wrogiem dobrego chcę je zmienić. To kolumny zaiste uniwersalne, bez większych wad, ale…najzwyczajniej w świecie mnie znudziły. Co poradzę? Piszę o tym celowo, żeby nie być nawracanym na drogę pozostania przy 505-kach. Decyzja została podjęta, amen. Poza tym kolumny są raczej elementem najbardziej determinującym charakter brzmienia, a ja wymieniałem już kilka razy wszystko poza nimi.

Czemu zaś monitory? Bo wierzę, że na tym samym pułapie cenowym zaoferują coś więcej aniżeli podłogówki. Więcej w sensie jakości. Mam nadzieję, że podążam właściwym tropem. Oczywiście nieco obawiam się niedoboru niskich dźwięków, zwłaszcza po nastu latach grania na dwóch siedemnastkach z Dali. Nie szukam więc pierdziawek, ale porządnych kolumn. Mam nadzieję na uzyskanie pełniejszego obrazu sceny, z jej głębokością i szerokością. Liczę na lepszą niż w przypadku Dali analityczność. Wspomniany bas nie spędza mi snu z powiek, bo imprezy są już u mnie rzadkością, a i ja sam nigdy nie byłem szczególnym jego wielbicielem. Jednak żebyście mnie opacznie nie zrozumieli, chciałbym żeby te monitory odezwały się niżej, kiedy zajdzie taka potrzeba . Under pressure bez gitary basowej nieco by mnie rozczarowało J

Pokój ma niemal 20m, jest nieźle wytłumiony. Muzyka naprawdę różnorodna ,poza klasyką, hip hopem, rapem. Generalnie przwiązuję raczej dużą wagę do jakości realizacji muzyki, lubię się w nią wsłuchać głębiej.

Co do moich typów, hmm. Chyba Wam ustąpię pola. Co prawda MA RX-2 kuszą mnie mocno obniżoną ceną, ale nie wiem czy to się zgra z Denonem. Czytałem trochę o ich rozjaśnieniu na górze i boję się zbyt podkreślą analityczność 1510-ki.Myślałem jeszcze o Definitive Technology SM55, lecz znalezienie informacji na ich temat od użytkowników jest naprawdę trudne.

Aha,budżet. Myślę o 2-3 tysiącach,niemniej gdyby doinwestowanie do np. 4 tysięcy znacząco poprawiło jakość to się szarpnę (czy raczej zarżnę). Biorę pod uwagę raczej nowe kolumny,ale nie żeby tak na zabój. Nie chciałbym tylko ubrać się w coś starszego niż moje siedemnastolatki.

Mam nadzieję, że ktoś z Was przeprowadził już kiedyś podobną operację przesiadki z większych kolumn na monitory i wspomoże mnie radą.

Biorę pod uwagę również taką ewentualność, że jestem w błędzie z tym downsizingiem i się to na mnie zemści. Jak chociażby w dzisiejszym premierowym wyścigu F1. Myślałem na początku, że mają zepsute silniki. Mamo! To jeszcze formuła??

Czekam zatem na Waszą nieocenioną pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/110444-monitory-do-denona-pma-1510ae/

Witaj,

myślę że w Twoim pomieszczeniu dobre kolumny podstawkowe zapewnią Ci wystarczającą dynamikę, bas.

Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na bardzo dobre monitory Dali Ikon 2 MK2, które bardzo dobrze sprawdzą się w Twojej konfiguracji i powinny w pełni Cię usatysfakcjonować. Drugą, niestety trochę droższą opcją jest KEF R300. To bardzo zaawansowana 3-drożna konstrukcja, gwarantująca świetną dynamikę, szczegółowość, bardzo dobre wypełnienie oraz nieosiągalną dla konkurencyjnych kolumn trójwymiarową scenę.

Warto posłuchać jeszcze kolumny Epos Elan 15.

Przyjrzyj się moim propozycjom, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Usher V-601, ale nie wiem jakby się zgrały z tym denonem...

Tak czysto teoretycznie, czytałem gdzieś ,że te Ushery grają dość twardo,więc w połączeniu z Denonem może nie być ciekawie

Do Q21

Witaj, dziękuję za sugestie i zaproszenie. Kef jednak poza moim budżetem. Co do Dali, czy to w którymś aspekcie podobne brzmienie do 505?

Może coś od "Akustyka" jak masz możliwość wykonania obudów albo innego polskiego wytwórcę jakość/cena nie do przebicia.

Mam głośniki wolnostojące na jednym 18w8545 podobną kubaturę i będę dokładał jedna osiemnastkę a one nie są ułomne w bas. Także uważałbym z tymi głośnikami do 20m2.

skk

Może coś od "Akustyka" jak masz możliwość wykonania obudów albo innego polskiego wytwórcę jakość/cena nie do przebicia.

Niestety nic nie wymyślę w kwestii produkcji obudów. Jeśli chodzi o polskie produkty nie wzdragam się specjalnie,ale DIY jakoś chyba niekoniecznie.

spokojnie kupi Pan cos z Kefa

jedyne sensowne to Q5 i Q7

prawie ze referencyjne

obecnie szalenie warto rozwazac owe uzywki

zdecydowanie wyskoczyły ponad cene sprzedazy

to najlepsze co kef zrobił w stosunku cena jakosc - o malo nie ubiły referenta

"bardzo tanio" do nabycia w stosunku do jakosci - spokojnie zostanie z 2 tysiecy reszta

co do usherów 601 to moze wypadałoby jeszcze raz zajrzec bo to chyba pomyłka ;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Mirosław Zych

Byłem w posiadaniu tych V-601 ponad rok czasu i te kolumny na pewno nie grają twardo...Powiedziałbym, że neutralnie, owszem góra jest nieco "schłodzona", ale bez przesady. Natomiast bas jest tam zdecydowanie miękki i nie miał nic wspólnego z twardością. To dobre kolumny, ale na pewno nie do niskobudżetowego wzmacniacza, tam się nie wykażą.

Pozdrawiam.

Mirosław Zych

Byłem w posiadaniu tych V-601 ponad rok czasu i te kolumny na pewno nie grają twardo...Powiedziałbym, że neutralnie, owszem góra jest nieco "schłodzona", ale bez przesady. Natomiast bas jest tam zdecydowanie miękki i nie miał nic wspólnego z twardością. To dobre kolumny, ale na pewno nie do niskobudżetowego wzmacniacza, tam się nie wykażą.

Pozdrawiam.

Hmm, kompletnie się nie próbuję obrazić, tylko nie wiem czy ten niskobudżetowy wzmak to ma być 1510?

Erazmie, proponowane przez Ciebie Kefy to niestety nie monitory. A nikt jeszcze nie poczynił próby naprowadzenia mnie na pozostanie przy podłogówkach. Umotywowanej próby

alez ja jestem ze swojej natury za monitorami

nie mam warunków na podłogowki ale skoro Pan ma

to nie wiem czemu nie skorzystac

motywowac moge tylko monitory

tu dostaje Pan potezna zmiane z jednych podłogówek na sporo lepszej klasy

malo dopłacając

monitory to prosze zajrzec do producenta BMN:)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

alez ja jestem ze swojej natury za monitorami

nie mam warunków na podłogowki ale skoro Pan ma

to nie wiem czemu nie skorzystac

motywowac moge tylko monitory

tu dostaje Pan potezna zmiane z jednych podłogówek na sporo lepszej klasy

malo dopłacając

monitory to prosze zajrzec do producenta BMN:)

Ha, zacność głośnikową widzę na stronie BMN. Bez bicia przyznaję, że niestety nie słyszałem o nich. Gdzie tego posłuchać? Muszę sprawdzić. Co zaś do monitorów w moich 20 metrach, chcę oderwania dźwięku od głośników,większej precyzji. A to chyba łatwiejsze w wykonaniu podstawkowców. Czy się mylę? Mówimy oczywiście o podobnym pułapie cenowym.

A to chyba łatwiejsze w wykonaniu podstawkowców. Czy się mylę? Mówimy oczywiście o podobnym pułapie cenowym.

Na tym samym pułapie cenowym monitory bywają bardziej wyrafinowane. Jesli miałeś Dali, posłuchaj Dali ikon. Wstęga tworzy naprawdę aksamitne wysokie i świetną przestrzeń.

Dali ikon 2 mają duży 6.5 calowy woofer, masz oprócz wysokich ze wstęgi , niezłe wypełnienie i bas.

Na tym samym pułapie cenowym monitory bywają bardziej wyrafinowane. Jesli miałeś Dali, posłuchaj Dali ikon. Wstęga tworzy naprawdę aksamitne wysokie i świetną przestrzeń.

Dali ikon 2 mają duży 6.5 calowy woofer, masz oprócz wysokich ze wstęgi , niezłe wypełnienie i bas.

Posłucham Ikonów,ta wstęga jest podniecająca (choć to może złe słowo).

Tylko pamiętaj, nie odsłuchuj wstęgi na Dezerterze :) to dobre kolumny i nie znoszą żle nagranych płyt

Tylko pamiętaj, nie odsłuchuj wstęgi na Dezerterze :) to dobre kolumny i nie znoszą żle nagranych płyt

He,he, Dezertera nie maa. Ale mam parę kiepskich płytek. Loudness war staje się naprawdę nieznośny

Loudness war staje się naprawdę nieznośny

Loudness war tak. Chodzi też o rockowe nagrania często płaskie z wysokimi tonami dającymi krew z uszu. Takie nagrania nie pokażą jak brzmią Dali

to dobre kolumny ale podniecajaca to chyba rzeczywiscie złe słowo

podniecajaca to jest kopółka w grandach i evidence- nie przesadz z rozkoszami ;)

istnieja rozkosze wieksze niz wstega w ikonach - to nie jest highendowa implementacja

wiele osób nią "pogardza" ;)

choc oczywiscie odsłuchac wypada

istnieja rozkosze wieksze niz wstega w ikonach - to nie jest highendowa implementacja

Autor tematu nie celuje w hi end więc po co wspominać o hi endzie?

Wiele osób też zachwyca się przestrzenią i wysokimi z Dali

Kef q 5 za 1500zł para to referencja? To w takim razie Dali ikon przy tych kefach to hi end plus

Jeśli miałbys budżet 4000zł, to posłuchaj Dali mentor. Stoją powystawowe na allegro za 3800zł. Jest to seria oczko wyżej od Ikonów. Też ma przetwornik wstęgowy

Nie masz sie co obrazac ani tu do boju za dali stawac bo nie ma za co;)

kef Q5 to 1500 (obecny wydatek uzywanych)

dali ikon to 3000 (taki sam kilka lat młodsze)

jakosc - mozna by sie spierac długo i namietnie czy dopłate da sie usłyszec i na czyja korzysc zreszta wypadnie

wspominam tylko ze to ze jest tam wstega nic wielkiego nie oznacza

sa i lepsze kopólki niz wstega - nic ponadto (owszem w cennych uzywkach tylko dostepne)

aby sie autor tak bardzio nie sugerował samą wstegą - nic wiecej - reszte sobie dopowiadasz :)

ps

miałbym wielki dylemat czy brac srednia wstege z ikonów czy sprawdzac fabera

nie wiele przemawia sa ta wstegą - nie chce powiedziec ze nic - zaznaczam tylko ze nie jest to szczyt

aby sie autor tak bardzio nie sugerował samą wstegą - nic wiecej - reszte sobie dopowiadasz :)

Słyszałem kilka budzetówek, w tym Dali concept 2 / monitory/ , i wstęga na pewno nie jest na pokaz. Daje wyrażną różnicę nawet w porównaniu z Conceptami dwie klasy niżej.

miałbym wielki dylemat czy brac srednia wstege z ikonów czy sprawdzac fabera

nie wiele przemawia sa ta wstegą - nie chce powiedziec ze nic - zaznaczam tylko ze nie jest to szczyt

O to kolejne nie trafione porównanie. Za 3000zł kupisz tylko Sonusy toy gdzie basu nie ma prawie W OGÓLE. Nie ma mowy o wypełnieniu dżwiękiem.Autor watku szuka czegos innego. Z tego Twojego wychwalania kefów wnioskuję że nie słyszałes Ikonów.

nie słuchasz i nie chcesz zrozumiec

porównuje wyłacznie jakosc kopólki do wstegi - nic nie opowiadam ze warto je kupic "bo basy" gdybym chcial opowiadac to bym zaproponował ich zakup czy odsłuchanie a jak na razie nie proponuje

proponuje tylko jedno i nic wiecej az tak bardzo nie przejmowac sie ta wstegą - i to wszystko

Ej Panowie, zaczynam mieć wyrzuty sumienia w związku z użytym przeze mnie niezbyt fortunnym sformułowaniem o podniecaniu się wstęgą. Nie było doprawdy moim zamiarem wszczęcie takiej lekko zaciętej dyskusji. I muszę dodać - nie bardzo na temat. To było naprawdę tylko i wyłącznie dlatego, żeby odpowiedzieć na propozycję dotyczącą Ikonów, jakoś tam zagaić. A sama wstęga, no cóż,gra nieco inaczej od kopułki, poszerza nie zawsze słyszalną część pasma i tyle. Ja sam nie ekscytuję się tym akurat elementem. Z uwagi na zmianę na monitory zapewne bardziej istotne są dla mnie głośniki niskośredniotonowe zaimplementowane w pożądanych kolumnach.

Może ktoś skrobnie co nieco o np.wspomnianych Definitive Technology. Bo się zastanawiam czy to nie jakieś amerykańskie dziwadełko w rodzaju Bose.

Najlepsze co słyszałem z Denonen 1500 AE, którego cenię i mam do dziś jako drugi wzmak systemu to Vandersteen 1Ci. Są droższe niż zakładany budżet, bo nowe chodzą po utargowaniu za 6500 zł, natomiast używki można by w zakładanym budżecie upolować. Dupę urywa i brzmi to lepiej niż wiele paczek za dychę i więcej złotych. Rzadko słyszy się coś takiego w tej cenie. Świetny bas, niesamowita przestrzeń, nóżka sama tupie i chodzi. Dali to też fajne brzmienie, ale w monitorowej serii Ikon nie będzie wg mnie wystarczająco dobrego basu, nie w 20 metrach, zważywszy, że ucho przywykło do Dali 505. Jak zwykle ograniczeniem jest kasa i ewentualnie poczucie estetyki, bowiem Vandersteeny piękne nie są, ale wartość brzmienia lokuje je w mojej ocenie w sferach Hi Endu. Absolutnie seksowny dźwięk!

Panie Zych jeslis Pan z okolic stołecznych

bardzo proponuje udac sie i zapoznac z wlascicielem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przebiją moze nie tyle klasa co calosciowym oddaniem dali grand coupe

ti 2000 - jedno ze szczytowych osiagniec w dziedzinie monitorów sredniego pola

kolejnie porponuje zaczaic sie własnie na dali grand coupe

w monitorach wiecej osiagnac niestety juz nie mozna ;)

a jesli grandy beda to beda nie taniej a i nie oddadza tyle moze o jakies ulamiki drobne lepiej ale nie tyle

cena jest juz przystepna - wiek niekoniecznie satysfakcjonujacy

no ale z mojego punku siedzenia "im starsze" tym lepsze

gdybym był w posiadaniu 3,5 k na kolumny to juz bym siedział na kawie

ale to tylko moje osobiste zachciewajki :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.