Skocz do zawartości
IGNORED

CD nie zawsze startuje

czwartek4

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu mam problem z odtwarzaczem Denon DCD 1015. Polega ona na tym, że po włączeniu nie wykrywa płyty tzn. po zamknięciu szuflady na wyświetlaczu nie pojawia się liczba utworów tylko same zera (co oznacza brak płyty). Po którymś z kolei ponownym zamknięciu szuflady rozpozna zawartość cd i od tego czasu odtwarza bez problemu każdą płytę, aż do ponownego uruchomienia np. następnego dnia. Soczewka lasera czysta. Moje pytanie: czy w związku z tym mam już myśleć o wymianie lasera czy może być jakaś inna przyczyna takiego zachowania ?

https://www.audiostereo.pl/topic/110443-cd-nie-zawsze-startuje/

Przyczyn moze byc wiele: chocby silniczki napedu lasera lub obrotu plytki, moze lekko zacina sie juz mechanika napedu lasera, moze byc takze ze dzieje sie cos z elektonika. Na poczatek posprawdzalbym te silniczki i posprawdzal/oczyscil/nasmarowal mechanike,

Na filmiku widać jak się zachowuje cd po włożeniu płyty. Po kilkukrotnym otwarciu i zamknięciu tacki płyta rusza i tak jak pisałem od tego czasu można do woli odtwarzać każdą pytę aż do ponownego uruchomienia. Laser czysty, taśmy sprawdzone, mechanizm nasmarowany, luty na servo poprawione i nadal nic.

Standardowe zachowanie tego mechanizmu. Laser pada lub nie moze zogniskowac pyty. Talerzyk ci przypadkiem się nie obsunął na ośce?

Wypchaj jeszcze ręcznie laser gdzies dalej od srodka płyty i zobacz czy po zamknieciu szuflady wroci do środka.

?👈

Standardowe zachowanie tego mechanizmu. Laser pada lub nie moze zogniskowac pyty. Talerzyk ci przypadkiem się nie obsunął na ośce?

Wypchaj jeszcze ręcznie laser gdzies dalej od srodka płyty i zobacz czy po zamknieciu szuflady wroci do środka.

Jak odsunę ręcznie laser przy otwartej tacce to po zamknięciu nic się nie dzieje, dopiero podczas ponownego otwierania tacki laser wraca do środka i po zamknięciu sytuacja jak na filmiku...

To dobrze. Patrzyles czy talerz nie ma luzu? Laser moglbys sobie ustawic, bo to tez jeden z typowych objawow gdy sie wkańcza. Takie KSS-240A mozna jeszcze przywrocic do zycia na dlugi czas. Najwazniejsze aby nie kręcić PRką od mocy.

?👈

Z tego co wyczytałem w necie to patrząc od strony perków od lewej są:

1. regulacja balansu ogniskowania

2. regulacja skladowej stalej ogniskowania

3. regulacja mocy lasera

Rozumiem że 3 nie ruszam, a w ogóle to dam sobie radę z regulacją bez oscyloskopu ?

Ja bym radził wyczyścić krańcówki w mechanizmie. U mnie w Pionku PDS604 pomogło. Też miałem takie objawy. Wyczyściłem cały mechanizm (rozebrałem na części pierwsze), wyczyściłem i teraz działa jak należy.

W razie czego mam taki Laser KSS 240A z cd Sony CDP-291 który działa bez zarzutu. Mogę wymontować z cd i pożyczyć na próbę.

Takie usterki naprawia się poczynając od wymiany paska napędowego !!!

Na zużytym pasku głowica się nie ogniskuje, bo nie dochodzi do właściwej odległości do płyty.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Takie usterki naprawia się poczynając od wymiany paska napędowego !!!

Na zużytym pasku głowica się nie ogniskuje, bo nie dochodzi do właściwej odległości do płyty.

Jaki pasek???? Głowica laserowa sterowana jest albo poprzez tryba albo przez pole elektromagnetyczne. Pasek to chyba tylko z napędu szuflady.

Najwiekszy wybor paskow jaki widzialem, jest w sklepie Ledmar w Szczecinie, maja swoja stronke. Tylko w tym przypadku napewno nie jest to wina paska, ktory odpowiedzialny jest tylko za wysuniecie tacki. Ew. przeczyscilbym jeszcze kontaktem styki informujace o polozeniu tacki i lasera,

moze byc ten pasek.

a jak nie pasek to poprzesuwaj talerzyk na osce w górę i w dół.

a i sprawdz czy nie ma luzu na osce talerzyka poprzecznego. Jak jest duzy luz moze tez to byc. luz skasujesz dają kroplę oleju na ozysko silnika i na to kroplę super-glue, i kręć talerzem aż to zaschnie.

Tylko w tym przypadku napewno nie jest to wina paska, ktory odpowiedzialny jest tylko za wysuniecie tacki.

Nie tylko...

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.