Skocz do zawartości
IGNORED

Problem - JRiver + JPlay + Meridian Explorer

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z JPlay. Kiedy ustawiam w JRiver urządzenie Meridian Explorer ASIO, WASAPI lub Direct Sound, wszystko działa. Po przełączeniu w JRiver na JPlay Driver, pojawia się następujący błąd:

"Playback could not be started on the outout ASIO using the format 44,1 Hz 2 ch"

Próbowałem już różnych konfiguracji i w panelu sterowania i w ustawieniach JPlay i w ustawieniach DSP Studio w JRiver, ale nic nie pomaga. Co mogę robić źle?

Do Meridiana mam podłączone słuchawki Audio Technica AD1000x

Ok, właśnie sobie poradziłem z problemem. Ustawiłem w panelu sterowania 24bit 96 Hz. W JPlay 24bit i w JRiver DSP Studio próbkowanie na output 96 Hz.

Ale właśnie co ma znaczyć to, że JRiver pisze na swojej stronie JPlay is a Hoax ( mistyfikacja ). Wielu ludzi chwali sobie ten program. Czy rzeczywiście to ściema?

Mam kolejny problem z programem Jplay. Napisane jest w ustawieniach że rekomendowany jest Kernell Streaming ( co kolwiek to jest ), a przy wyborze urządzeń w JRiver widoczny jest tylko JPlay Driver ( ASIO ) lub KS: Meridian Explorer. Tylko tyle że jak wybiorę KS: Meridian Explorer zamiast JPlay Driver to chyba już JRiver nie gra przez JPlay. Chyba powinno być widoczne urządzenie JPlay Driver ( Kernell Streaming ).

Drugi problem to tryb hibernacji. Podłączam pamięć USB zgodnie z zaleceniem, odpalam muzykę w JRiver. Owszem komputer wchodzi w tryb hibernacji, ale nie słychać muzyki.

Mój system to Windows 7.

komputer wchodzi w tryb hibernacji, ale nie słychać muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dajcie sobie spokój z tym całym jPlayem. To pic na wodę. Porównywałem z innymi playerami i żadnych różnic nie ma, choćby nie wiem jak się wsłuchiwać. A tryb hibernacji to już szczyt głupoty - funkcjonalność jest na poziomie zerowym.

Jedyny przypadek gdzie jPlay MOŻE (ale wcale nie musi) coś poprawić w jakości dźwięku to jeśli dane nie są przesyłane asynchronicznie po USB. Wtedy obsługa usług działających w tle czy przerwania systemowe mogą wpływać na równomierność transmisji danych po USB (mam gdzieś nawet programik do pomiarów takich właśnie opóźnień). Tyle, że w tej chwili większość interfejsów i DAC-ów działa asynchronicznie, więc nie widzę powodów żeby się tak katować podobnymi programami.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Mam kolejny problem z programem Jplay. Napisane jest w ustawieniach że rekomendowany jest Kernell Streaming ( co kolwiek to jest ), a przy wyborze urządzeń w JRiver widoczny jest tylko JPlay Driver ( ASIO ) lub KS: Meridian Explorer. Tylko tyle że jak wybiorę KS: Meridian Explorer zamiast JPlay Driver to chyba już JRiver nie gra przez JPlay. Chyba powinno być widoczne urządzenie JPlay Driver ( Kernell Streaming ).

Najprościej było by się skontaktować z ludźmi stojącymi za jplay a przynajmniej przez forum jplay pytać o takie rzeczy. Tam znajdziesz więcej życzliwych i obeznanych ludzi.

Ogólnie w jriver powinieneś mieć wybrany output jako jplay natomiast w ustawieniach jplay wybrać output jak ks: meridian explorer jeżeli masz taką opcję (do opcji jrivera już wiesz jak się dostać bo ustawiałeś tam hibernację na włączoną).

Co do hibernacji upewnij się, że twój pendrive jest oznaczony ostatnią literą z wszystkich przenośnych urządzeń, które masz podpięte.

qbakos zapewniam Cię, że różnica jest i to raczej z tych sporych. Być może nie na każdej konfiguracji toru bo jak wiadomo jest ich raczej duża możliwa ilość, oraz różnią się tory między sobą swoimi możliwościami. Jak na razie na wszystkich systemach, na których miałem okazję słuchać jplay-a hibernacja zawsze robiła znaczącą różnicę ale żaden z nich nie był systemem entry-level. Może tutaj leży przyczyna, choć naprawdę nie wiem.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.