Skocz do zawartości
IGNORED

Fuji S 5000

DrDmx

Rekomendowane odpowiedzi

Bez przesady, na bocznicy gadamy o wszystkim oprócz audio, nie widzę powodu żeby nie pogadać o cyfrakach...

Przyznam się szczerze, że nawet rozważałem zakup tego urządzenia, jednak przed ostateczną decycją powstrzymała mnie uboga funkcjonalność tego wynalazku. Nie ma gorącej stopy, dla mnie to poważne ograniczenie, takim aparatem ciężko pracuje się w zamkniętych pomieszczeniach. Fakt, że to jeszcze można fotocelą obejść, ale wąskiego zakresu dostępnych czasów już tak łatwo się nie przeskoczy. Dlatego też zdecydowałem się na S602, mimo jego niedoskonałości w odwzorowaniu czerwieni. Obecnie nie ma już 602, ale jest S 7000, myślę, że na prawdę warto dorzucić parę złotych do tego wynalazku.

Ogólnie, po około 9 miesiącach użytkowania muszę stwierdzić że jestem zadowolony z tego wyboru, jest parę rzeczy które wkurzają w tym aparacie (słaba lampa, brak niskich czułości, mimo wszystko czasem niewystarczający zakres nastawów przysłony, zniekształcenia obiektywu - beczka i poduszka) ale ogólnie jest OK, nie grymasi traktowany dużą wilgotnością powietrza lub niskimi temperaturami, jest solidnie zbudowany, jest też bardzo ergonomiczny, a przede wszystkim pozwala robić dobre zdjęcia (pod warunkiem że ja czegoś nie schrzanię), nie zamieniłbym go ani na Minoltę, ani na pozbawionego wizjera EVF Oly 5050, nie wiem czemu, ale jakoś bardzo polubiłem tę zabawkę, mimo, że na początku byłem dosyć sceptycznie nastawiony.

Pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-170612

spoko, spoko, jak dobrze poszukasz, to nie będziesz musiał dopłacać 1000 PLN, na Allegro S 7000 zaczynają się od 2200 PLN, czyli jakieś 500 PLN więcej niż trzeba "położyć" na S 5000. Weług mnie nie jest to tragicznie wielka różnica.

Pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-172022

Porównywałem S-5000 z moim Olkiem C-765UZ. Fuji jest prawie pod każdym względem lepszy - jest szybki, nie ma problemów z autofocusem nawet w zupełnej ciemności, ma lepsze menu (rzecz gustu), bardziej profesjonalny wygląd (jak przed chwilą), jest na zwykłe "paluszki". W zasadzie same plusy i tylko jedna wada: robi zdecydowanie gorsze fotki niż Olek (widać gołym okiem). Zdjęcia z Fuji wydają się mniej ostre (co nie znaczy, że nieostre), brakuje im detali. Najprawdopodoniej winna jest optyka - niższej jakości niż u Olympusa. Jednak mimo wszystko uważam, że za swoją cenę S5000 jest dobrym aparatem.

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-172635

Hi,

najlepsze opinie (i porownanie z innymi modelami) znajdziesz pod:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) fujifilms5000/

popatrz takze min. na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) specs/Konica_Minolta/konicaminolta_dimagez3.asp

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-172658

ja polecam

www.dcviews.com - tam są przy każdym aparacie linki do prawie wszystkich testów.

>xajas

G6 i V3 to jednak już inna klasa cenowa

Minolta Z3 - jak najbardziej, warta zainteresowania (nie Z1, nie Z2) - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że nie ma wad poprzedników, mam nową optykę, stabilizator - koniecznie weź pod uwagę, chociaż poczekałbym jeszcze na dokładne testy.

S5000 - faktycznie dobre wyposażenie, ergonomia, ale zdjęcia nie są rewelacyjne. No i karty XD, bolesne dla kieszeni...

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-172667

Seband: jakość optyki jak na tę klasę cenową jest OK, trzeba tylko wziać pod uwagę, że to urządzenie ma 10x zoom optyczny, stąd właśnie ograniczona ostrość. Nie bez powodu S 7000 ma tylko 6x, w tym aparacie jest ten sam obiektyw co w S 20 PRO i w S 602, też ma swoje wady, Olympus na przykład jest jaśniejszy, jednak Fuji jest chyba bardziej porawny zrównoważony, nie ma żadnych cech "wyciągniętych" na maxa, nie ma jednak też ewidentnych wad, takich jak trudna do opanowania aberracja chromatyczna. Zależy kto co woli.

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-173052

dodam jeszcze trzy grosze o zoomach. Mozna by sie zastanowic co lepsze (za porownywalne pieniadze)

a) 10x zoom + 4-5 megapixel

czy

b) 3-6x zoom + 6-7 megapixel (stajace sie standardem)

gdzie ostatnie oferuje lepsza ostrosc, jasniejsze objektywy, mniejsze niebezpieczenstwo poruszonych zdjec, lepsza rozdielczosc i porownywalne powiekszenie (ze wzgledu na wieksza rozdzielczosc).

Jak czesto potrzebujesz 10x?

xajas

ww.jaschiks.com

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-173124

xajas: widzisz, prawda jest jak dupa, każdy ma swoją. Z jednej strony masz rację, że w amatorskim pstrykaniu śmiało można się obejść bez 10 krotnego zooma, z drugiej strony nie zauważasz, że tak samo można się obejść bez 6-7 mpix, mimo, że powoli takie matryce stają się standardem. 3 mpix w zupełności wystarcza d wydruku w A4. To samo dotyczy jasności obiektywu, obiektywy OLY wcale nie są wiele jaśniejsze niż Fuji, za to tak jak już mówiłem, okupione jest to potworną aberracją chromatyczną, według mnie ławiej zapanować nad trzęsącą się ręką, niż nad fioletowymi krawędziami. Tak jak w audio, ktoś woli lampę, a ktoś tranzystor. Jadna prawda jest niezmienna: jeśli można dopłacić 500 PLN żeby zamiast pół - zabawki mieć w miarę normalny aparat, z szerokim zakresem nastawów, to warto tyle dorzucić. Dlatego zawsze odradzam takie wynalazki jak S 5000 czy Camedia 750, znacznie lepiej dołożyć do S 7000 czy C 5060.

pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-173510

Olympus nie ma jaśniejszych obiektywów niż Fuji (chyba, że weźmiemy pod uwagę Olki z F 1:8 np C-3040, C-4040). Zarówno w moim C-765UZ jak i C-750UZ aberracji nie zaobserwowałem. Co do jakości fotek, to C-750 robi lepsze zdjęcia niż C-765 (może to kwestia egzemplarzy, które testowałem). C-765 miał być następcą C-750, ale jak to w dzisiejszych czasach bywa - księgowi z Olympusa pozbawili go (765) kilku niewątpliwych zalet 750-ki (stopka do lampy, możliwość sterowania pilotem, głośniczek i zasilanie paluszkami). C-765 jest mniejszy i szybszy (ale niewiele).

Nie miałem w ręku Fuji S-7000, oglądałem tylko fotki z testów na różnych stronkach. I niestety zarówno S-7000 jak i S20Pro robią gorsze fotki niż Oly C-750UZ.

Moje zdanie w temacie megapikseli jest takie: jeśli nie zamierzamy kadrować i powiększać fragmentów gotowej fotki to 2Mpix w zupełności wystarczą. Kto nie wierzy, niech poszuka w necie fotek z Olympusa E-100RS. Przy 1,5Mpix i rewelacyjnej optyce z 10x zoomem (stabilizowanym!) ten aparacik robi lepsze fotki niż nowe 5Mpix zabawki. Przy tym jest bardzo szybki.

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-173588

Seband => Nie miałem w ręku Fuji S-7000, oglądałem tylko fotki z testów na różnych stronkach. I niestety zarówno S-7000 jak i S20Pro robią gorsze fotki niż Oly C-750UZ.

Hmm... myślałem, że jako audiofil traktujesz testy z dużym przymrużeniem oka... Prawda jest taka, że jakość zdjęcia zależy raczej od tego kto kręci pokrętełkami aparatu i naciska na spust, a nie od samego aparatu. Aparat sam w sobie moze to ułatwić, albo utrudnić, lub wręcz uniemożliwić, np. przez zbyt wąski zakres nastawów, lub przez zbyt wysokie zniekształcenia. Ja mogę podać Ci adres strony, gdzie Fuji S 602 zmiotło na jakość zdjęć Oly C 700 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) tylko co z tego? Nie chodzi tu nawet o to, że testy mogą być robione tendencyjnie, ale o to, że nie są one robione w identycznych warunkach, co siłą rzeczy ma wpływ na parametry ekspozycji, a więc i na jakość samego zdjęcia. Ja sobie ręki uciąć nie dam, że Fuji zrobi lepsze zdjęcie niż Oly w takich samych warunkach, nie wiem, nigdy nie robiłem takich porównań i daleki jestem od wyciągania takich wniosków. A testy traktuję jako ciekawostkę przyrodniczą i cokolwiek tam nie wykażą, ja dzielę to przez 2.

co do aberracji: zrób fotkę np. lesie w słoneczny dzień i dokładnie się jej przyjrzyj. Oprócz hi- endowych każdy cyfrak jakąś tam aberrację ma, jesli jej nie widziałeś, to być może dlatego, że nie zwróciłeś uwagi. Olki mają jedne z największych i najbardziej agresywnych rozszczepień.

W kwestii mpix całkowicie popieram! Jak ktoś chce sobie robić fototapetę to niech sobie kupi analoga.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-173691

Polecam zajrzeć tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja osobiście wybrałbym Olka, ze względu na ostrość zdjęć. No i cena niższa w porównaniu z S7000 i S20Pro.

Stary Fuji S-602 był bardzo udanym modelem, czeko nie można powiedzieć o poierwszych UltraZoomach Olympusa. C-750 oferuje dużo lepszą jakość niż C-700.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-173850

Seband: krótko mówiąc: nie to jest najlepsze co jest najlepsze, ale to co się najbardziej podoba. Olki to dobre aparaty, solidne, trwałe, dobrze się nmi pracuje, ale miłośnika Fuji nie przekonasz, to kwestia osobistych preferencji. Przyznam się jednak szczerze, że na S 5000 nawet po dobrych doświadczeniach z innymi modelami tej marki nie położyłbym 1700 PLN. Ten model jest dla mnie zbyt ubogi i zgodzę się że taki wielki zoom jest tam zamontowany "na wiwat" zupełnie niepotrzebnie ograniczając ostrość. Dlatego tak namawiam do S 7000, miałem w ręku ten aparat i muszę stwierdzić, że to spory postęp w stosunku do S 602.

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-175980

a co do recenzji to jeszcze raz powtórzę , że nie są one miarodajne. Ostrość zależy od kilku czynników, każdym aparatem można zrobić foto nieostre, rozmazane.

Na stronce, do której adres podałeś, to Fuji S20 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zrobiło ostrzejsze zdjęcie niż Olek 8080 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) , który na pewno jest aparatem o niebo lepszym niż 700tki. Widać to zwłaszcza po napisie nad wejściem do budynku, choć nie tylko. Żeby obiektywnie stwierdzić, który aparat robi lepsze zdjęcia, trzeba miec obydwa w ręku i wykonać szereg porównań, oglądając tylko dwa zdjęcia, gdzie nawet nie podano jakich użyto parametrów ekspozycji dlaeki byłbym od wydawania kategorycznych ocen. W fotografii jest tak samo jak w audio, każdy jeden test może dać przekłamane wyniki, dlatego nie chodzi się kupować sprzetu z gazetą, tylko wypożycza się go do domu i testuje w "bojowych" warunkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-175985

Heh, nie przerzucamy się, usiłuję tylko powiedzieć, że nie takie złe to Fuji jakim zrobili go niektórzy recenzenci :) A Olki to też bardzo dobre aparaty, sam się bardzo długo zastanawiałem czy kupić S 602 czy Oly 5050, oba prezentowały bardzo zbliżony poziom, zadecydowały szczegóły, Fuji lepiej udaje (w sensie obsługi) prawdziwą lustrzankę, do której przywykłem. Jakoś nieswojo się czuję patrząc w jakiś ekranik zamiast w wizjer nie potrafię w ten sposób stabilnie chwycić aparatu (5050 nie miał EVF, co jest dziwne o tyle że maja go 7xx UZ). Ale to wszystko tak naprawde szczegoły, jak by mi ktoś sprezentował C 5050 to bym nie płakał :)

Pozdro!

https://www.audiostereo.pl/topic/11041-fuji-s-5000/#findComment-176178

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.