Skocz do zawartości
IGNORED

Talerz do pro-jecta

christo1250

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie stałem się szczęśliwym(?) posiadaczem wkładki DL-110. Niestety wkładka ta nie ma możliwości współpracy ze stalowym talerzem w moim gramofonie. Stąd moje pytanie: czy jest/zna ktoś jakiś odpowiednik lub zamiennik talerza do pro-jecta, wykonany z innego materiału. Tak, wiem. Jest Pro-ject acryl-it, nieco zbyt drogi w mojej opinii. A może coś z aluminium... Jeśli nic nie znajdę, będę musiał rozstać się z wkładką bez wydania z niej nawet jednego dźwięku.

Jeszcze parę słów o gramofonie. Jest to Music Hall mmf 2.2 czyli odpowiednik gramofonu P1. Talerz z tego co wiem jest taki jak w obecnych Debutach.

https://www.audiostereo.pl/topic/110402-talerz-do-pro-jecta/
  • Redaktorzy

Możesz pomyśleć o tak nielubianym przez wielu analogowców "paździerzu", a dokładnie talerzu wytoczonym z MDFu i pokrytym 4mm warstwą winylu. Ten talerz ma masę prawie 3kg i wchodzi błyskawicznie na obroty. Jak stukniesz to głuchy jak pień ;) I kręci się równiuteńko. Śmiało można przyłożyć czujnik zegarowy i pomierzyć bicie promieniowe i osiowe. A jak gra? Gra tak, że mucha nie siada, a i szerszeń obawiałby się bez stresu spoczać ;)

Mam taki talerz w swoim 6 PerspeX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Acryl - it Projecta to będzie chyba najtańsze rozwiązanie.

Musisz pamiętać, że:

-Cięższy talerz o 2 kg rozwali Ci łożysko talerza

-Silnik może sobie nie radzić z napędzaniem i trzymaniem obrotów

-talerz musi być wyważony dynamicznie

Kupowanie jakiś talerzy ze szrotu to też nie będzie dobre rozwiązanie, ciężko będzie przypasować talerz.

Cięższy talerz o 2 kg rozwali Ci łożysko talerza

Tomasz, to nie zupełnie jest tak jak piszesz. Talerz w moim gramofonie waży 1.7 kg. Jeśli do tego dodać firmowy docisk pro-jecta (0.85 kg), mamy już ponad 2.5 kg. Te 40 dkg chyba nie zrobi już większej różnicy. Bardziej obawiam się wysokości takiego talerza - nie wiem ja wysoko mogę podnieść ramię (na ile pozwala zarówno rurka na której jest ramię jak i wysokość pokrywy).

Ja długo nie mogłem się przełamać do Acryl-it Pro-Jecta i ze względu na cenę, wygląd oraz skuteczność. Długo się tłukłem aż wreszcie się przełamałem bo coś trzeba było poprawić w moim Pro-Ject Debiut III Phono SB. Na początek wywaliłem pre i podłączyłem inny pre ale ten talerz w tych modelach mnie irytował, nie dość że średnica mniejsza to taki byle jaki sonicznie.

W końcu skusiłem się na ten Acryl - it Pro-Jecta. I powiem tak:

- kupiłem bo nie stać mnie na zakup lepszego gramiaka o lepszych parametrach,

- Acryl-it wygląda zdecydowanie lepiej w realu niż na stronach czy też fotkach - ładna rzecz nie powiem,

- ma dodatkowy plus bo można sobie podświetlić np. niebieską diodą LED (i wrażenie robi),

- ogólnie zmieniło się sporo sonicznie, nie jest to taki przytłumiony dźwięk jak był przy talerzu metalowym,

- jedynie cena dyskusyjna ale jeśli miałbym wydać kasę na nowego gramiaka to wolę nowy talerz.

OK. Sprawdziłem. Pro-ject ma w ofercie trzy (a nawet cztery) talerze: wspomniany na początku akryl, szklany (hmm... to może nie koniecznie...) i wspomniany przez Kangie sandwich platter. Ten ostatni występuje w dwóch odmianach: mdf z winylem (grubość 29.5 mm) oraz aluminium z winylem (ten ma 19.5 mm). Pierwszy z nich odpada. Za wysoki i pewnie zbyt ciężki. Za to ten drugi! Po niedzieli będę wiedział czy jest do zdobycia i za ile oczywiście. Powiem szczerze, że to połączenie winylu z aluminium dużo bardziej mi odpowiada niż akryl. W ostateczności pojawi się w ogłoszeniach wkładka nowa nie śmigana! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz pewnie najtaniej - używany.

Nowy -

Ukryta Zawartość

W Polsce pewnie będzie jeszcze drożej, u dystrybutora Ci zaśpiewają pewnie 500zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz pewnie najtaniej - używany.

Nowy -

Ukryta Zawartość

W Polsce pewnie będzie jeszcze drożej, u dystrybutora Ci zaśpiewają pewnie 500zł.

Dzięki. Z tą ceną to nie jest takie oczywiste. Na tym samym ebay'u talerz akrylowy jest w cenie od 99 funtów.Ten zaś (nowy) jest ok 25 funtów tańszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.