Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD 320 czy Rega planar rp3

mastax666

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie jestem na etapie zakupu swojego 1 gramiaka i nie moge sie zdecydowac czy brac nowa Rege rp3 czy starego Thorensa TD320 ? Czytalem fora i nadal jestem w kropce czy nowe czy lepiej dopieszczone stare.

https://www.audiostereo.pl/topic/110204-thorens-td-320-czy-rega-planar-rp3/

Wlasnie doczytalem sie zejak juz brac to przynajmniej project 5.1, nie chce za rok czy 2 znowu szukac innego gramofonu. Jak napisal"rochu"

Thorens daje mozliwosc pozniejszego rozwoju

-> mastax666

Oni to robią złośliwie!

Wlasnie ale dlaczego tak robia oto jest pytanie?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jaki Thorens? Z 1970 roku? Umiesz ocenić jego stan? Będziesz wiedział, że to nie trup? Masz kogoś do reanimacji po kosztach trupa?

Co wiesz o gramofonach? Nieskromnie spytam.

I ile chcesz kasy włożyć? Masz tyle by nabyć RPM 5.1 z wkładką? Super!

Zapomnij o 1,3.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Wlasnie ale dlaczego tak robia oto jest pytanie?

Ponieważ postawione przez Ciebie pytanie to temat jednej z licznych wojenek w "światku".

To nie kończąca się dyskusja o wyższości Wielkanocy itp.

potrafię choć dobrać środek przeciw robalom do starego drewna :)

O proszę, jak mnie się wiór aluminiowy pod szafką pojawi to po radę światłą się udam :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To forum, ta zakładka obfituje w mistrzów lutownicy, pytanie czy weźmiecie odpowiedzialność za wybór starego strucla?

Inne pytanie brzmi: Jaką gotówką dysponuje nabywca? Jaką ma resztę systemu, oczekiwania?

Jaki Thorens? Z 1970 roku? Umiesz ocenić jego stan? Będziesz wiedział, że to nie trup? Masz kogoś do reanimacji po kosztach trupa?

Co wiesz o gramofonach? Nieskromnie spytam.

I ile chcesz kasy włożyć? Masz tyle by nabyć RPM 5.1 z wkładką? Super!

Zapomnij o 1,3.

Na przyklad TD320 moze byc z 1970 roku co do stanu to ktos kto zprzedaje takiego trupa majacy 200 pozytywnych opinii chyba wie co sprzedaje

Mam mozliwosc kupienia project 5.1 z wkladka ortofon 2m red za 400e

Ogramofonach wiem tyle co przeczytalem przez ostatnie 2 tygodnie na forach.

Po to zalozylem temat zeby miec mniej watpliwosci

To forum, ta zakładka obfituje w mistrzów lutownicy, pytanie czy weźmiecie odpowiedzialność za wybór starego strucla?

Inne pytanie pytanie brzmi: Jaką gotówką dysponuje nabywca, jaką ma resztę systemu, oczekiwania?

Na gramofon z wkladka max 4 tysiace pln

Wzmacniacz nad c375bee ampli nad t747 B&W cm8 arcam rdac, cd arcam 7 se kimber cable tc 12

Oczekuje zeby mnie zadowolilo

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Odpowiem Tobie w ten sposób.

Dwa tygodnie czytania forum to tak naprawdę nic. Nie masz nadal pojęcia i taka jest prawda. Ja mam blade, przyznaję, ale zakup "haj endu" z lat 70-tych wiąże się ze sporym ryzykiem dla zieloniutkiego i tyle.

Napiszę ci, że mam gramofon Ad Fontes i co? Ten gramofon chyba ilościowowo dominuje tutaj, ale co to robi? Nadal nic :)

TD320 moze być najwcześniej z 84 roku.

Na ebay jest jeden z ramieniem Acosa. Jest też 318tka za 279€. Tu nie ma nad czym debatować ... One chodzą w innych 'wagach'.

RPMa czy ten mniejszy PJ w całości może być zżarty przez robale ... ;-)

Poczytaj FAQ w zakładce.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

TD320 moze być najwcześniej z 84 roku.

Na ebay jest jeden z ramieniem Acosa. Jest też 318tka za 279€. Tu nie ma nad czym debatować ... One chodzą w innych 'wagach'.

RPMa czy ten mniejszy PJ w całości może być zżarty przez robale ... ;-)

Poczytaj FAQ w zakładce.

Co masz na mysli w innych wagach?

Uwaga głupie pytanie: Czy masz przedwzmacniacz gramofonowy ( phono stage), albo starą integrę, która ma to w sobie na sensownym poziomie?

Nic nie wiemy o Twoim systemie.

Nie ma mam przedwzmacniacza na dzien dzisiejszy zbieram I formacje bo pytan mnostwo a nie mam nikogo kto by siedzial w temacie zeby porozmawiac

Chodzą w innych wagach = to nie ta sama liga = nie ta sama klasa.

Tak już mam, że lubię starszego mercedesa a nie nówkę funkiel w jakości zaporożca.

Poszperaj w specyfikacji technicznej, porównaj. Po przeczytaniu FAQ powinno się rozjaśnić.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość chml

(Konto usunięte)

Dzień dobry Szanownym Państwu po dłuższej nieobecności. Choroba mnie zmogła.

Rega to dobry gramofon na start. Poprawnie wykonany, poprawnie grający. Z wkładką od Regi jest bezproblemowy w ustawieniach (trzy śrubki mocujące). Z inymi wkładkami problematyczny ze względu na brak prostej regulacji VTA. Thorens to znacznie lepszy gramofon ale wymagający też znacznie więcej wiedzy i umiejętności. Naprawa ewentualnych uszkodzeń nie powinna przekraczać umiejętności przeciętnego ucznia technikum obróbki skrawaniem. W Thorensie koniecznie sprawdź łożyskowanie talerza i ramienia. Jeżeli są luzy - odpuść sobie.

• Redaktorzy

Gramofony to same klopoty, chociazby rujnowanie portfela czy konta bankowego zakupem kolejnych plyt. Nie lepiej kupic zewnetrznego DACa i "jechac" z plikow? ;-)

A propos nowe czy stare: jedni wola corki, inni tesciowe ;-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gramofony to same klopoty, chociazby rujnowanie portfela czy konta bankowego zakupem kolejnych plyt. Nie lepiej kupic zewnetrznego DACa i "jechac" z plikow? ;-)

No tak to jest bardzo ważna uwaga winyli nie da się ściągać z torentów .

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie zauważyłem, że wpisałeś 4 tys za gramofon z wkładką.

W takim razie, tutaj chodzimy już naprawdę w innych wagach, to Ad Fontes z jakimś Ortofonem 540 albo coś w ten deseń.

Chyba połowa zakładki analog już go ma.

Gorzej, że w tym momencie wypadałoby przeznaczyć ok. 2 tys na pre :)

mastax666

Jest wiele powodów, dla których warto mieć TD320. Ale ja dodam coś od siebie. Trzeba się szanować. Naprawdę nie szkoda kasy na kawałek deski, pleksi czy czegoś tam? Niektórzy nazywają to gramofonem. Był u mnie znajomy z regą i to był chyba nawet droższy gramofon. Grał jak grał, nie demonizowałbym różnic na jego niekorzyść, ale wykonanie jakieś ogólnie żenujące, sam bym w piwnicy zrobił coś lepszego. Thorens to poważny porządny gramiak.

W tej dziedzinie upływ czasu nie ma znaczenia i wiele osób wyzwolonych z tej paranoi nowości myśli podobnie (jak ktoś jest niedorajdą życiowym bez własnego zdania lub za bardzo słucha mamusi to niech żyje w swojej wierze w nowe, ja mówię: gramiak to nie fastfood) . Na dowód:

osobiście szukam najwyższych modeli luxmana z końca lat 70. One są w cenie nowych wysokiej klasy gramofonów np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sądzisz że ludzie to kupują z braku gotówki?

Mogę mówić za siebie: nie wierzę w te prymitywne konstrukcje typu płyta nagrobkowa za 15K. Starsze gramiaki były bardzo zaawnsowane technicznie i z tego wynikała ich cena. Dziś pewnie można kupić nie gorsze, ale są też odpowiednio droższe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Z gramofonami jest podobnie jak z samochodami. Nie każdego na nowe stać. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Choć prawdę powiedziawszy stare gramofony pięknie śpiewają. Te nowe nadrabiają wyglądem :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Był u mnie znajomy z regą i to był chyba nawet droższy gramofon. Grał jak grał, nie demonizowałbym różnic na jego niekorzyść, ale wykonanie jakieś ogólnie żenujące, sam bym w piwnicy zrobił coś lepszego. Thorens to poważny porządny gramiak.

Uwielbiam te argumenty z odsłuchu u kolegi.

To prawie jak napisanie - "i moja zona z kuchni też słyszała, że gra lepiej".

Mam Regę P5 i mam Thorensa. Co prawda TD 3001, a więc rozwinięcie TD 320.

Każdy z nich ma plusy i minusy. Thorens bardziej sprawia się w torze z lampą, Rega lepiej wypada w zestawieniu z Naimem.

Niemniej od czasu gdy Rega dostała firmowego Exacta, nie mogę się nadziwić otrzymanemu efektowi.

Uprzedzając niektórych kolegów - oczywiście dalej szumi i trzeszczy.

Ale jakoś mniej to boli.

rochu,

To kolega był u mnie. I napisałem, że nie demonizowałbym różnic, nie zajmuję stanowiska. Ograniczam się do opisu wyłącznie wrażeń organoleptycznych tej regi. A jeśli chodzi o dźwięk to więcej mogę napisać na temat pre regi w postaci małej skrzyneczki za parę stów: straszne czaszki.

Ciekawe co piszesz o thorens i lampie. U mnie to tak działa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.