Skocz do zawartości
IGNORED

Zacinanie filmów podczas oglądania - gdzie problem ?

ReNtGeN

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Ostatnio zauważyłem że podczas oglądania filmów na projektorze obraz chwilami przycina. Co kilkanaście sekund robi się jakby odtwarzanie poklatkowe ale w miarę płynne i za chwilę film wraca już do normalności. Bardzo dobrze to widać przy scenach gdy kamera leci nad jakimś krajobrazem, a w scenach w miarę statycznych problem nie występuje. Powiedzcie mi co jest tego powodem ??

Ostatnio wymieniłem projektor na nowy (epson tw 9100) i kupiłem też do niego nowy kabel hdmi (10m). Czy to może być wina kabla lub projektora ??

Filmy od zawsze oglądam z laptopa i do tej pory było dobrze. Z tym że laptop ma już ze dwa lata bez preinstalki windy - może system jest już tak zawalony że brakuje mu zasobów przy odtwarzaniu ?

Co myślicie ??

Nowy VLC to zajebisty soft, brak w nim bledow ktore mialy poprzednie wersje, u mnie chodzi bez zarzutu. Alternatywnie mozna tez sprobowac Media Player Lite, maly program z mnostwem funkcji...

Tak myślałem, że może to być zawalony system. W zasadzie od zawsze oglądałem filmy na dwóch programach - Media player classic z kodekami K-lite i VLC. I na jednym i na drugim zacinało.Myślałem też zacina tylko na filmach HD i komp nie wydala ale ostatnio puściłem zwykłego małego divx-a i też zacina.

Robię instalacje windy zobaczymy.

Tak myślałem, że może to być zawalony system. W zasadzie od zawsze oglądałem filmy na dwóch programach - Media player classic z kodekami K-lite i VLC

MPC-HC plus MadAVR i LAV.

Jednak to nie winda jest problemem. Na czystym systemie z nowymi sterami i kodekami dalej przycina. Zużycie procka (core 2 duo 2,5) jest na poziomie 40-60 procent. Sklaniam sie teraz ku kablowi ze to on jest problemem.

Zobaczę jak będzie chodzić na krociutkim kablu laptop-projek.

• 2 tygodnie później...

Żaden kabel... chociaż 10m to rzeczywiście dużo. Ale wydaje się wam żeby objawy były tylko w przycinaniu obrazu i nic poza tym?

Przerabiałem ten problem przez kilka tygodni zanim sam do tego doszedłem. Na laptopie będzie idealnie, a na tv może przycinać. Problemem jest filtr renderujący obraz i odpowiednie odświeżanie. Większość odtwarzaczy używa filtra EVR, który delikatnie mówiąc jest słabiutki. Zacznij od wywalenia z systemu wszystkich innych codec-packów, które tylko przeszkadzają. Potem zainstaluj MPC-HC do odtwarzania. Doinstaluj do niego madVR, a do odtwarzania strumieni H.264/AVC: CoreAVC (najmniejsze obciążenie procesora) albo LAV. Odświeżanie obrazu na karcie graficznej ustaw na najbardziej zbliżone do tego jakie ma film lub jego dokładną wielokrotność. Będzie płynnie :)

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 2 tygodnie później...

on i porobilem testy.

Połaczenie projektor - laptop kabel 2 m chodzi płynnie.

Myślałem tez ze może to wina amplitunera który nie radzi sobie z obróbka obrazu , wątpliwości rozwijało połączenie kablem 10m bezpośrednio do laptopa pomijając amplituner.

Winny jest rzeczywiście kabel 10 m.

Jakie macie kable u siebie w instalacjach chodzi mi dokładnie o producenta i długość.

Myśle ze może 8 m może mi stykanie bez zapasu jeżeli długość ma tak duże znaczenie.

Nowy VLC to zajebisty soft, brak w nim bledow ktore mialy poprzednie wersje

Nie do końca. Błedów może nie ma ale wycieli tez bardzo istotna funkcje. Nie mogę w najnoszym przełączyć dzwieku na wyjscie 5.1 pod spdif a starym mode. Dzieki temu mam dzwiek DTS lub Dolby.

Wiele razy miałem problem z kablami HDMI i wiem że czasem tanie kable potrafią robić różne dziwne rzeczy, zwłaszcza długie. I to nie prawda że kable HDMI nie ma wpływu na obraz. W tej chwili sam używam kabla HDMI firmy Supra o długości 15m i nie ma z nim żadnego problemu, ale tani nie jest.

Nie kupiłem najtańszego badziewia bo mam w tej chwili kabel prolinka 10 m. Dałem chyba za niego 150, ale jak widać to za mało. A oprócz supry jacy producenci robią jeszcze dobre kable ? Chciałbym kupić jakiś powiedzmy do 500 zł 8-9 metrów.

A wogole to mogę reklamować taki kabel jak nie działa tak jak powinien ?

Nie do końca. Błedów może nie ma ale wycieli tez bardzo istotna funkcje. Nie mogę w najnoszym przełączyć dzwieku na wyjscie 5.1 pod spdif a starym mode. Dzieki temu mam dzwiek DTS lub Dolby.

Mialem ten problem w poprzedniej wersji i strasznie mnie to irytowalo ale najnowsza działa już normalnie, na 100% nie ma tego problemu, zerknij czy masz najnowszy software

Czy przypadkiem laptop nie wypuszcza obrazu na projektor i własny ekran jednocześnie?

Czyli: jak podłączysz HDMI z projektora to matryca gaśnie czy nie?

Jesli nie wyłącza się ekran to zmień konfigurację w karcie video lub zarządzanie energią - wyłącz klonowanie obrazu, przełącz pomiędzy monitorami.

U mnie to właśnie pomogło - filmy HD czasem oglądam na starym laptopie ze zintegrowaną grafiką Intel x3100 i chodzą normalnie.

Mialem ten problem w poprzedniej wersji i strasznie mnie to irytowalo ale najnowsza działa już normalnie, na 100% nie ma tego problemu, zerknij czy masz najnowszy software

wklej mi prosze skrina czy nowa wersja ma ta funckę. Bo powiem szczerze nie widze roznicy w plynnosi działania programu pomiedzy starsza a nowsza wersją. natomiast widze że nie ma fukcji ktora jest mi niezbedna.

Ok, wieczorem sie tym zajme i wkleje, ale jestem prawie na 100% pewien. Poprzednia wersja wlasnie z tego powodu byla beznadziejna bo nie mozna bylo normalnie przestawic strumienia wyjsciowego, teraz juz tak...tak czy inaczej wieczorem sprawdze i dam znac.

Konradskala laptop daje u mnie tylko obraz na projektor.

Przychodzi mi do głowy jeszcze jeszcze jedna myśl. Może instalacja prasowa zakłóca coś w przekazie jest to możliwe ? Kabel idzie sufitem w korytka razem z kablami do oświetlenia.

Podajcie mi proszę jakie markie kabli macie u siebie. Poprostu jakaś kupie i sprawdzę.

Rozumiem, że kabel masz już zamaskowany, poprowadzony. Można użyć wzmacniacza HDMI tzw repeater

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie ana Acer 720 sprawdziła się tylko

Ukryta Zawartość

który wykorzystuje akcelerację sprzętową .

Polecam - masz 30 testów .

Ukryta Zawartość

No i po krótkim teście stwierdzam ze zmiana kabla nic nie dała. Dalej zacina i nie ma żadnej różnicy w porównaniu z poprzednim. Już nie wiem co może być przyczyna.

Hej,

sorry ze dopiero dzisiaj...a w zalaczniku trzy screeny z VLC, mam nadzieje ze o to chodzilo. U mnie wyglada to w ten sposob ze juz na poziomie VLC moge wybierac "urzadzenie dzwiekowe", w moim wypadku wybor pomiedzy standardowym wyjsciem spdif rca oraz wyjsciem usb, w tym wypadku zaznaczonym jako EXD. Ta funkcja dla mnie to rewelacja bo na ogol musialem wchodzic w opcje windows i tam w "dzwiekach" kombinowac z ustawieniami, teraz moge w czasie rzeczywistym przelaczac dzwiek pomiedzy amplitunerem a DACem.

Dalej opcja wyboru sciezki dzwiekowej rozumie sie sama przes sie, jak widac na zalaczonym zdjeciu do wyboru sa wszystkie wersje dostepne w pliku czyli DD, DTS.

Moja wersja to 2.1.3. Nie mam problemow z zacinaniem sie obrazu pomimo ze moj komputer to zabytek.

Ukryta Zawartość

post-4563-0-34520900-1396687070_thumb.jpg

post-4563-0-62595400-1396687077_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sorry ze dopiero dzisiaj...a w zalaczniku trzy screeny z VLC, mam nadzieje ze o to chodzilo

Dokładnie o to chodziło. Tego brakowało w niedawnej wersji VLC. Natomiast w starszych wersjach było!!

Dzięki!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.