Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5512b-jakie kondensatory na zasilaniu końcówki mocy

d j

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

We wzmacniaczu zostały wymienione kondensatory elektrolityczne Elna na jakieś chińskie Sinecony.Przyczyna -buczenie w głośnikach.Okazało się ,że buczenie nadal jest ale dużo ciszej.Najgorsze ,że zmieniła się barwa dźwięku wzmacniacza. Pan który to wymieniał twierdzi , że to niemożliwe.Ja jednak słyszę dużą różnicę.Dźwięk jest wyprany,bas dudniący i twardy.Nie wiedziałem wcześniej ,że kondensatory mają taki wpływ na dźwięk.Radmor grał pięknie a teraz bardzo słabo.

Na forach jest wiele takich tematów ale nie ma precyzyjnych odpowiedzi.Pytałem też w serwisie Radmora w Gdyni i polecili mi Kendeil i Roe.Tylko pytanie gdzie je kupić?

Chciałbym zapytać, czy może ktoś z Was mógłby mi doradzić jakie kondensatory kupić, aby powrócić do dawnego brzmienia Radmora??Może macie jakieś doświadczenia.

Pozdrawiam

Witam,

We wzmacniaczu zostały wymienione kondensatory elektrolityczne Elna na jakieś chińskie Sinecony.Przyczyna -buczenie w głośnikach.Okazało się ,że buczenie nadal jest ale dużo ciszej.Najgorsze ,że zmieniła się barwa dźwięku wzmacniacza. Pan który to wymieniał twierdzi , że to niemożliwe.Ja jednak słyszę dużą różnicę.Dźwięk jest wyprany,bas dudniący i twardy.Nie wiedziałem wcześniej ,że kondensatory mają taki wpływ na dźwięk.Radmor grał pięknie a teraz bardzo słabo.

Na forach jest wiele takich tematów ale nie ma precyzyjnych odpowiedzi.Pytałem też w serwisie Radmora w Gdyni i polecili mi Kendeil i Roe.Tylko pytanie gdzie je kupić?

Chciałbym zapytać, czy może ktoś z Was mógłby mi doradzić jakie kondensatory kupić, aby powrócić do dawnego brzmienia Radmora??Może macie jakieś doświadczenia.

Pozdrawiam

Czy możesz napisać o które kondensatory chodzi? W załączeniu zamieszczam schemat końcówki mocy i zasilacza. Czy mógłbyś zrobić zdjęcia wnętrza i omawianych kondensatorów - nawet, tak zwyczajnie telefonem komórkowym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27091-0-58534200-1393790245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem wystarczy że kupisz oryginały z pewnego źródła. Dzisiaj logo wiele nie znaczy bo i tak wszystko z Chin ..... Może dobrym rozwiązaniem by było sobie zrobić zakupy w Niemczech, Szwecji itd. - miałbyś pewność że nie kupisz jakiś podróbek.

Nieco z przymrożeniem oka można polecić polskie kondensatory Elwa, widoczne na zdjęciach to te niebieskie.

Miałbyś na 40 lat spokój ;)

Ukryta Zawartość

post-39340-0-71950900-1393793783_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem wystarczy że kupisz oryginały z pewnego źródła. Dzisiaj logo wiele nie znaczy bo i tak wszystko z Chin ..... Może dobrym rozwiązaniem by było sobie zrobić zakupy w Niemczech, Szwecji itd. - miałbyś pewność że nie kupisz jakiś podróbek.

Nieco z przymrożeniem oka można polecić polskie kondensatory Elwa, widoczne na zdjęciach to te niebieskie.

Miałbyś na 40 lat spokój ;)

Ukryta Zawartość

Faktycznie, oryginalnie siedziały ELWY... i dlatego brzmienie się zmieniło po ich wymianie na coś innego. Obrazek w załączniku pochodzi z "elektrody.pl". Dużo zdjęć bebechów znajduje się na stronie:

Ukryta Zawartość

post-27091-0-73380400-1393796255_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dj - nie wiem po co kombinujesz - skoro serwis radmora poleca Keindeil-e to je wstaw.I nie mów że nie ma gdzie kupić , wystarczy poszukać :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dj - nie wiem po co kombinujesz - skoro serwis radmora poleca Keindeil-e to je wstaw.I nie mów że nie ma gdzie kupić , wystarczy poszukać :

Ukryta Zawartość

Nie polecam Kendeilów, puchną po dość krótkim czasie.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Dziękuję za odpowiedzi.W Radmorze siedziały białe Elny.Jak na zdjęciu wyżej. Dzięki za link do Kendeli. Jednak czytalem o tym, że puchną. Proszę mi powiedzieć czy te białe kondensatory to są filtrujace na zasilaczu czy są to na końcówce mocy?Gdzie sygnał idzie już na glosniki.

Chyba miałeś wadliwe bądź używałeś w warunkach wykraczających poza ich dopuszczalne parametry.

U mnie w końcówkach mocy klasy A siedzą tego typu ale o wartości 10000uF. I tak już 10 lat i wyglądają jak nowe. Z corocznych pomiarów wynika, że i pojemność się nie zmieniła.

Tak więc ze swojej strony polecam.

To jedne z lepszych elektrolitów .

skoro serwis radmora poleca Keindeil-e

A to już znowu mocna przesada .

We wzmacniaczu zostały wymienione kondensatory elektrolityczne Elna na jakieś chińskie Sinecony

Wymień na właśnie Elnę , Rubycon , Nichicon czy BC .

Dziwi mnie natomiast że słyszysz różnice po wymianie tych kondensatorów na wzmacniaczu tej klasy .

Chyba że te Sinecony to jakiś szajs - nie znam ich .

Inną opcja ...

Może zamiast inwestować stówy w ten wzmacniacz lepiej kupić coś innego ?

Nie wiem skąd wytrzasną te Sinecony.Myśle ,że kupie te Kendeli.Wzmacniacza nie zamienie.Po prostu grał przepieknie na Tonnoyach M2.Wcześniej miałem Denona.Wydałem na niego dużo kasy.A Radmor za 600 pln okazał się dużo lepszy.Szkoda że już nie produkują w polsce takiego sprzętu.

dj - po pierwsze ciągle mylisz nazwy : ELWA to nie to samo co ELNA !

po drugie - jeśli nie chcesz Kendeil-i bo coś tam ktoś o nich mówił , to z własnego doświadczenia mogę polecić kondensatory SAMWHA - na aledrogo w tej chwili nie ma tej pojemności ale myślę , że każdy szanujący się sklep z częściami elektronicznymi jest w stanie je ściągnąć.

Swojego czasu zastąpiłem Samwhami kondensatory Elwy w mojej dawnej Diorze 504b i byłem bardzo zadowolony z efektów.

Ten Radmor w czasach swojej produkcji kosztował tyle i miał parametry podobne do wzmacniaczy np. Pioneer A-303R czy Yamaha AX-380.

Nie ma powodu przypuszczać że naprawianie go jest mniej opłacalne od innych.

Radził bym sprawdzić jednak wszystko inne najpierw zamiast przejmować się kondensatorami zasilania.

Ten Radmor w czasach swojej produkcji kosztował tyle i miał parametry podobne do wzmacniaczy np. Pioneer A-303R czy Yamaha AX-380.

To prawda.Jednak nie parametry, a ważne jest to, jak gra wzmacniacz..A ten model Radmora spokojnie daje radę z dzisiejszymi wzmacniaczami :)

Gdyby normalnie grał to nie sprzedawałbym młodszego i droższego Denona.I pewnie słuchałbym na NAD -e lub Cambridge Audio.

Widzę, że wątek się rozjeżdża więc do tematu wracając mam cztery opcje.Wybiorę jedną z nich i napiszę jakie wrażenia.

- Nippon Chemical

- Shamwa

-Kendeil ( jest ryzyko na podróbki)

-Jamicon

Witaj D J

Kup sobie kondki dedykowane do sprzętu Hi-Fi.

Koreańskie Samyoungi można kupić np tu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub na 80V tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tu link do strony producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby normalnie grał to nie sprzedawałbym młodszego i droższego Denona.I pewnie słuchałbym na NAD -e lub Cambridge Audio.

Widzę, że wątek się rozjeżdża więc do tematu wracając mam cztery opcje.Wybiorę jedną z nich i napiszę jakie wrażenia.

- Nippon Chemical

- Shamwa

-Kendeil ( jest ryzyko na podróbki)

-Jamicon

Same kondensatory w zasilaczu pewnie nie za wiele pomogą. Odparowały tez pewnie inne elektrolity. Wymień je kompleksowo. Przynajmniej w końcówce mocy i przedwzmacniaczu skoro go używasz jako wzmacniacz.

Przy okazji teorie że końcówki mocy w Radmorze ładnie grają to... ;-)))))))))

Skoro wymienione kondensatory Elwy (fotka wyżej) są na zasilaczu a nie w końcówce mocy,to dlaczego wzmacniacz gra bardziej jałowo??

Może faktycznie nie warto inwestować w te kondensatory.Tylko zamienić te jakieś Sinecony na coś bardziej znanego i tańszego.Wyczytałem że polecają Jamicony lub Shamwa.

dj nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale możesz wymienić te kondensatory na o nieco większej pojemności - w tym przypadku jeśli tylko gabarytowo się zmieszczą to spokojnie można dać 10000 uF - często daje to odczuwalną poprawę brzmienia .

Tak ,czytałem o takiej możliwości.Zostanę jednak przy 6800uf. Wyczytałem również ,że te Sinecony to chińskie kondensatory.Więc cokolwiek założę będzie lepiej.Kuszą mnie te Jamicony.Dostępne w każdym sklepie elektronicznym,tanie i czytam na necie, że Jamicony stosują dobre firmy do swoich audio. Niestety Nipponów i Shamwa o tych parametrach nie mogę znaleźć.

.Wzmacniacza nie zamienie.Po prostu grał przepieknie na Tonnoyach M2.Wcześniej miałem Denona.Wydałem na niego dużo kasy.A Radmor za 600 pln okazał się dużo lepszy.Szkoda że już nie produkują w polsce takiego sprzętu.

Rozumiem że się cieszysz z tego Radmora ale 600zł za taki wzmacniacz to żart roku .

Nie wiem jakiego miałeś Denona ale za 600zł można kupić wzmacniacz Musical Fidelity , czy Cyrusa . W tej samej kwocie można mieć NADa C320 i jak ma się smykałkę zrobić moda o którym pisałem na forum . Z tym modem gra jak dzisiejsze najciekawsze nowe wzmaki za około 4000zł .

Napisano dziś, 22:18

Radmora kupiłem dobrych kilka lat temu.Wtedy po tyle chodziły używane.

Była nawet w zeszłym roku nagonka na nie .

Chciałbym żeby krajowy sprzęt z tamtych lat czymś się wyróżniał , niestety byliśmy daleko w tyle ze wszystkim .

Jak traktujesz to jako zabawę to nie ma sprawy . Ale jak inwestycję na lata to ja bym rozważył jednak zakup innego wzmacniacza .

Jak traktujesz to jako zabawę to nie ma sprawy . Ale jak inwestycję na lata to ja bym rozważył jednak zakup innego wzmacniacza

Ale przecież dj wyrażnie pisze , że już posiada ten wzmacniacz i po prostu chce mu przywrócić pierwotne brzmienie gdyż był z niego zadowolony.Nic nie pisze o inwestycji , lokowaniu oszczędności itp.Skoro odpowiada mu brzmienie tego wzmaka to czemu chcesz go uszczęśliwiać na siłę?

Sami krezusi na tym forum, pieniędzmi sr**ą więc muszą inwestować, lokować i nie wiedzą już w co. Ale 600 złotych to jest drogo.

Do tematu.

Zmierzyłeś te Elwy przed wymianą? miały mniejsza pojemność? Możesz zmierzyć wszystkie kondensatory albo te po których widać że są podejrzane. Chyba nie ma ich tam zbyt wiele, bo wzmacniacz jest prawie scalony. Jeśli coś nie jest zepsute to się tego nie wymienia. Teraz sprawdź czy podczas tej wymiany czegoś nie zepsułeś.

Na razie nie potrzebuję lepszego wzmacniacza. Ten spokojnie mi wystarczy.Mam go już od 9 lat i jestem zadowolony.Gra naprawdę ładnie.Też bylem pod wrażeniem. Sprzedałem Denona, chyba to byl pma 655.Ale nie ważne. Zaloże inne kondensatory i napiszę jak brzmi.. Pozdrawiam wszystkich i dzięki że piszecie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.