Skocz do zawartości
IGNORED

sprawdzenie poprawności podpięcia kolumn

fiskomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym na wstępie wszystkich pozdrowić jakonowo zarejestrowany uczestnik tego forum.

Przy okazji stałem się świeżo upieczonym posiadaczem amplitunerka Yamaha RX-V350 i w związku z tym chciałbym poradzić się Was w jednej sprawie.

Wiadomym jest że kolumny podpina się do wzmacniacza odpowiednio przewodem oznaczonym "+" i "-".

Problem mój polega na tym, że kolumny jakimi dysponuję mają stały przewód, bez zacisków, a nie bardzo już wiem, który jest "plusem", a który "minusem", czy jest jakiś sposób na sprawdzenie tego i ew. jakie konsekwencje na odsłuch ma nieprawidłowe podłączenie kolumn głośnikowych. Na przewodzi jedna z żył wyróżniona jest paskiem, przyjąłem, że to jest plus i podłączyłem wszystkie kolumny w taki sposób, że wszystkie kable tak oznaczone zapiąłem do "+".

Czy możecie rozjaśnić mi ten temat ??

Z góry dziękuję za pomoc.

Ps. Tyczy się to wszystki kolumn (front, central, surrand) - suba jeszcze nie mam.

fiskomp

Brencik, co tu ma mózg do tego, to naprawdę nie wiem, może ty podłączysz sobie kolumny bezpośrednio do mózgu i będziesz wiedział który to +, a który minus, do tego instrukcja nie ma tu żadnego znaczenia, a poza tym ciekawa jaka instrukcja do kolumn ?? Jak masz na wstępie kogoś wyszydzać, to zmień forum, tam sie wyżyjesz.

MariuszJ, dzięki za wskazówki, tylko mam pytanie uściślające, jeżeli przyjmę że ten "paskowany" przewód to + i podłączę go do + baterii, to w którą stronę powinna się wychylić membrana ? Jaki będzie objaw jeżeli będzie to odwrotna sytuacja ??

pozdrawiam,

Brencik, sorki, wiem że chcesz dobrze, ale czy ty czytasz całe posty, czy tylko wybrane linijki ??

Piszę przecież, że NIE WIEM który przewód kolumn to "+" a który "-" i właśnie chcę to ustalić, jakbym wiedział to o co pytam, nie dawałbym posta z zapytaniem, bo podłączenie to żadna filozofia. Poza tym temat dotyczy 5 kolumn, a to napewno nie sprowadza się do dwóch możliwych rozwiązań :)

pozdrawiam,

Brencik -> to, że mózgu nie użyłeś to widać w wypowiedziach. Przeczytaj dokładnie "Problem mój polega na tym, że kolumny jakimi dysponuję mają stały przewód, bez zacisków" więc gdzie masz czerwony zacisk, a gdzie czarny?

Co do pomysłu Mariusza to może jest on i fajny ale jeżeli dobrze pamiętam to przewód "zerowy" (czarny) jest zawsze oznaczony, taka fantazja twórców norm regulujących te sprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.