Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz YAMAHA AX-570

Ghost1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosłbym Was o radę. Jestem kompletnym laikiem w sprawach sprzętu audio, ale też słoń na ucho mi nie nadepnął;) Mam do Was pytanie. Posiadam wieże stereo firmy AIWA model z-r770.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie można narzekać na jej jakość dźwięku, ale przyszedł czas, w którym zastanawiam się nad kupnem czegoś nowego. Szukając wzmacniacza natknąłem się na dobre opinie na temat yamahy ax-570, oraz kolumnach diora polaris 120, do tego nowy odtwarzacz cd Denon DCD-510AE. Czy może to będzie głupie, ale czy odczuję różnicę w dźwięku pomiędzy przykładowym zestawem, który podałem, a pomiędzy moją wieżą AIWĄ, czy to będą tylko subtelne różnicę? Mam pokój niecałe 20m2 głównie słucham rocka oraz blues'a. Proszę o pomoc;)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110026-wzmacniacz-yamaha-ax-570/
  • Moderatorzy

Rożnica między Twoją wieżą, a yamaha ax-570 będzie spora na korzyść Y. Więc to byłby dobry krok, chociaż w tej klasie wzmacniaczy, czasem uda się kupić coś lepszego. Denon DCD-510AE raczej bym odradzał, jeżeli już chcesz kupić używkę, to lepiej jakiś starszy model, ale za to wyższy. Diora polaris 120 - nie słyszałem, ale na ile znam polskie konstrukcje (nie licząc może radmora ls30) to nie opłaca się ich kupować - grają słabo, a ceny stosunkowo wysokie, bo sporo ludzi kupuje je z sentymentu. Podaj jaki masz kompletny budżet, domyślam się że koło 1000zł?

-----------------

Powiem tak za 1000zł masz nowe Tonsile premium są sporo lepsze od Polarisów, które w sumie nie są złe.

Do tego wzmacniacz choćby marantz pm 50 i masz na prawdęfajny sprzęt.

Tą Yamahe sobie odpuść, miedzy wieżą wiadomo będzie niebo a ziemia , ale w prorównaniu do takiego Sonego ta-f 570, marantza pm-50 czy choćby onkyo a-8850 to wypada ona lichutko.

Ona ma bardzo słaby zasilacz i problemy z wysterowaniem kolumn, miałem ją u siebie kiedyś ze dwa dni.

Tragedia jednym słowem.

• Moderatorzy

Tu masz na szybko, kilka wartych bliższego przyglądnięcia się wzmacniaczy z obecnych aukcji z allegro. NAD 340 rzadko się pojawia, cena też nie najgorsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten pioniek fajny, tylko o 150zł za drogi (przynajmniej wg. mnie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) MF też nie często na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu spróbowałbym zbić cenę o 100-150zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To bardzo fajne Onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdyby cena była niższa o 100zł to byłaby to okazja.

Yamaha ax570 to nic ponad przeciętność, Yamahy godne polecenia to AX700 i AX900 (bardzo godna ;-) ) marantz pm50, pewnie będzie lepszy od ax570, ale każdy wymieniony wyżej wzmacniacz będzie raczej nad nim górował. Marantze godne polecenia to: pm6000, pm7000, pm68, pm80, pm78 niższe modele od tych, to nic specjalnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Tak tylko zaden z tych marantzy nie kosztuje 500zl pm 68 najtanszy zazwyczaj okolo 600. Pm 6000 to poziom pm50 a nawet wedlug mnie jest gorszy. Musical to wzmacniacz bardzo slaby i ciezko nim bylo by napedzic kolumny typu polaris, premium. Na basie gra to wtedy przecietnie. Ta seria nadow ciekawa jest od modelu c350 ponizej to raczej przecietnie. Onkyo a 8850 to bardzo dobry wzmacniacz godny uwagi. Ten pioneer to przebasowiony mul okrojony ze szczegolow i nie generujacy w ogole czegos takiego jak scena. Yamaszki fajne ale to jasne wzmacniacze itrzeba je zestawiac z ciemnymi kolumnami. Oraz sluchanie tylko w source direct bo jak ktos lubi krecic potkani to ten reg loudness to porazka i sie zalamie. Dzeiek bedziec plaski. Ale jak direct to gra ok.

• Moderatorzy

PM50 nie słuchałem, ale porównywałem bezpośrednio pm7000 do pm52 i między nimi była przepaść na korzyść pm7000 (a to to samo co pm68, pm6000 itd.). Zresztą się zgadzam, oprócz tego, że nad c340 to cienias - może w skali ogólnej to tak, ale w porównaniu do takiego pm52 to raczej góruje pod każdym względem. Niższe NADy są beznadziejne ale od 340gi zaczyna się robić ciekawie. Zresztą dużo zależy od gustu. Pozdrowienia.

-----------------

PM50 nie słuchałem, ale porównywałem bezpośrednio pm7000 do pm52 i między nimi była przepaść na korzyść pm7000 (a to to samo co pm68, pm6000 itd.). Zresztą się zgadzam, oprócz tego, że nad c340 to cienias - może w skali ogólnej to tak, ale w porównaniu do takiego pm52 to raczej góruje pod każdym względem. Niższe NADy są beznadziejne ale od 340gi zaczyna się robić ciekawie. Zresztą dużo zależy od gustu. Pozdrowienia.

PM6000 - a jest taki ?

Pm 7000/68 jest dużo lepszy od pm 50 jak i pm 52, zresztą za te pieniądze to jeden z najlepszych wzmacnaczy.

Mi oczywiście chodziło o model pm 6010 i jego prostoplaste 66se, ( Ki troszkę lepszy) który jest beznadziejny suchy i matowy i według mnie wiele gorszy od pm 50

Podczas pisania nie zauważyłem również, że popełniłem błąd, oczywiscie modelu 6000 nie ma chyba , że cedek.

Chciałbym abyś zauważył, że pm 52 sporo się różni choćby filtracja w zasilaniu od pm 50 .

Oba mają tak jak choćby fine artsy grundiga stk-a w sobie więc uważnie patrzeć przy zakupie czy siedzi oryginał.

Także jak powyżej pm-50 i 52 nie są to takie same wzmacniacze więc nie używał bym go do porównań z bratnim modelem.

Powiem tak za 1000zł masz nowe Tonsile premium są sporo lepsze od Polarisów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za szybkie odpowiedzi:) Moglibyście mi powiedzieć jeszcze jedno, ponieważ przeglądając wzmacniacze, niektóre z nich mają napisanę z tył obudowy napięcie 220 V. Czy po podłączeniu do gniazdka 230 V nic się z nimi nie stanie?

• Moderatorzy

Dziękuje za szybkie odpowiedzi:) Moglibyście mi powiedzieć jeszcze jedno, ponieważ przeglądając wzmacniacze, niektóre z nich mają napisanę z tył obudowy napięcie 220 V. Czy po podłączeniu do gniazdka 230 V nic się z nimi nie stanie?

Nie przejmowałbym się zbytnio tym, zresztą jak zmierzysz napięcie w gniazdku to w zasadzie nie masz tam równe 230V, tylko +/- 10%.

-----------------

No i zakupilem wzmacniacz Yamahy ax-500, tylko teraz zastanawiam się nad kolumnami, za około 600- 800 złotych, moga być używane co polecacie? Czy te diory polaris będą sie dobrze sprawować? Co myślicie o kolumnach STX F-200 n?

No i zakupilem wzmacniacz Yamahy ax-500, tylko teraz zastanawiam się nad kolumnami, za około 600- 800 złotych, moga być używane co polecacie? Czy te diory polaris będą sie dobrze sprawować? Co myślicie o kolumnach STX F-200 n?

Witam.

Skorzystam z tego tematu aby zadać swoje pytanie. Mam kolumny Taga Harmony Platinium F-100, będę niebawem potrzebował wzmacniacza (przejściowego), w związku z tym chciałem prosić o radę czy Onkio 9511 poradzi sobie na 30 m2 ?

• Moderatorzy

Witam.

Skorzystam z tego tematu aby zadać swoje pytanie. Mam kolumny Taga Harmony Platinium F-100, będę niebawem potrzebował wzmacniacza (przejściowego), w związku z tym chciałem prosić o radę czy Onkio 9511 poradzi sobie na 30 m2 ?

Ciężko powiedzieć, bo 9511 mocarzem nie jest, ale z drugiej strony nie sądzę by z tymi głośnikami pojawił się problem z wysterowaniem - bo objawami "braku wysterowania" jest słaby ciągnący i dudniący bas, a wątpię (ale pewności nie mam bo nie widziałem nigdy tych głośników w akcji) by z tych głośników udało się uzyskać solidny bas, podpinając jakikolwiek wzmacniacz :D Jeżeli jesteś z Krakowa i chcesz posłuchać swoich kolumn na 9511 to pisz PW, mam ten sprzęt w domu, mogę podjechać i sam zobaczysz jak to gra. Pozdrowienia.

-----------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.