Skocz do zawartości
IGNORED

SANSUI S-X900 Jakie kolumny podłogowe?

Łukasz Walawender

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna jestem posiadaczem SANSUI S-X900.Z racji śladowych informacji o tym amplitunerze zwracam się z zapytaniem o kolumny do niego?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co kupisz to będzie grało,nie jest to jednak wzmacniacz nawet au-x 501,czy już dobry 701 ,miałem kiedyś ten amplituner bo mi się spodobały te wskazniki,ale bardzo słabo on gra.

Wlasnie z moimi Jamo C407 sie nie zgrywa...Czy zmiamna kolumn cos zmieni na lepsze?Mam na oku CANTON GLE 407,490,MAGNAT QUANTUM 555,JBL NORTHRIDGE E80/ES80,KEF Q5,Acoustic Energy AE120,Yamaha NS-777.Jesli nie dobiore to juz nie wiem...dlugo szukam odpowiedniego sprzetu.

Bo tak to sobie możesz szukać do usranej śmierci.

Dosyp trochę gotówki (przynajmniej z drugie tyle) i wtedy jest inna rozmowa, a tak to zawracanie rzeki kijem.

Czego nie kupisz, Jamo, Canton, Magnat i co tam jeszcze wymyślisz i tak będzie beznadzieja, bo cudów nie ma.

Jeśli para nowych podłogowych kolumn kosztuje w sklepie 2.000zł to czego się spodziewasz, że jak to będzie grało?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Niestety nie mam worka bez dna aby sobie dosypywac...Kazdy kupuje to mna co go stac,wiec nie zaczynajmy czestego tematu na forach,ze jesli sie duzo nie zaplaci to nie gra...Chyba w obrebie jakies kwoty da sie cos kupic prawda?Moje pytanie to czy ktos cos poleci,jakies typy,konkrety.Jesli nie ma sie nic do powiedzenie to lepiej nie pisac nic...

Skoro barierą jest gotówka to wybierz cokolwiek z tego co masz na oku i ciesz się nowym nabytkiem. I aby nigdy cię nie korciło aby podłączyć pod tego wzmaka coś lepszego, bo będziesz musiał z pokorą przeprosić parantullę. Ale jak to u nas, Polak mądry po szkodzie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Rozumiem.Czyli nie dosyc,ze takie kolumny nie beda graly to jeszcze musze zmienic wzmacniacz,gdyz jest totalna klapa?Szczerze mowiac to czytam fora od 8 miesiecy,zmienam wzmacniacze i do niczego to nie prowadzi widze.Wszedzie jest tylko negowanie czyjegos sprzetu i podejscia.Jesli nie zaplacisz duzo to nic nie zagra i tak wkolo.Czy jesli ktos nie ma duzych funduszy to juz nie ma szans aby cos dobrze gralo?Skoro mam caly sprzet do zmiany to zmienie pytanie:Jaki wzmacniacz i kolumny uzywanie za skromne 2500zl?Czy jest to mozliwe?Czy ktos doradzi jakis zestaw,gdzyz dopada mnie despreracja...

ps.co do przepraszania to mysle,ze nikogo nie obrazilem.Jesli tak to przepraszam kolege parantullę

Skoro mam caly sprzet do zmiany ...

Nie chodzi o to żebyś zmieniał cały sprzęt, tylko o te dziadowskie kolumny, które wymieniłeś w pierwszym poście.

Przede wszystkim ile masz zamiar wydać, bo to jest w tej chwili najważniejsze, a wybrać coś się wybierze.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Szczerze mowiac jestem gotowy nawet sprzedac wszystko i zaczac od poczatku.W mojej okolicy(Łódź)mam do wyboru uzywane KEF Q5,moze uda mi sie zostawic w rozliczeniu Jamo.Drugie to PARADIGM MONITOR 7 V.6.Z nowych w Q21 polecaja Indiana Line Nota 550,Roth Audio Oli RA3,Monitor Audio MR4,JBL STUDIO 180.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz nie jest zły, jednakże wystarczy deklarowaną kwotę za nowe kolumny przeznaczyć na sprzęt z drugiej ręki i efekt będzie piorunujący. Na przykład do tego Sansui podłączyć używane podłogówki Dynaudio Audience i efekt będzie niesamowity. Nie będzie to budżetowa tandetka, gdzie będzie tylko coś grać, a coś co naprawdę pozwoli cieszyć się dźwiękiem. Można też dołączyć wspomniane Paradigmy, może jakieś Studio?

Jaki metraż?

No widzisz i to już jest całkiem inna rozmowa.

Nowe sobie od razu odpuść (tym bardziej że widzę same forumowe "legendy") bo 50% ceny płacisz tylko za to, że są nowe.

Dzisiaj są, jutro już nie są i jak zechcesz za pół roku je sprzedać (a zechcesz) to nikt Ci nie da więcej niż połowę sklepowej ceny.

Co do KEF i Paradigm, to najlepiej samemu się udać, obejrzeć, posłuchać i wybrać te, które bardziej się spodobają,

chociaż akurat te Paradigmy z aukcji są nieco przydrogie (normalna cena używek, to ok. 1.400zł) i ja bym za nie tyle nie dał.

W podobnych pieniądzach może być też coś starszego, ale tutaj trzeba uważać na stan, bo można się nadziać i będzie bolało...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego mówię - wszystko zależy od tego ile chce się wydać, bo tutaj cudów nie ma i jak się zapłaci tak będzie grało.

Jak chcesz wydać ok. 1.200zł na podłogowe kolumny, to moim zdaniem ciężko będzie przeskoczyć te JAMO które masz teraz,

bo wbrew pozorom to są całkiem przyzwoite paczki, przynajmniej w swojej grupie cenowej (jak wszystkie JAMO zresztą)

Ale jak dołożysz drugie 1.200zł to całkowicie zmienia postać rzeczy.

Gdzie jak gdzie, ale na kolumnach akurat nie ma co oszczędzać, bo to się nigdy dobrze nie kończy,

a umówmy się te dwa tysiące z haczykiem, to nie są dzisiaj jakieś niewyobrażalnie wielkie pieniądze.

Dobry rower więcej kosztuje :)

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i propozycje.Jestem po rozmowie z bardzo milym wlascicielem kolumn KEF Q5.Przemysli moja propozycje zamiany.Dal mi jednak do ,myslenia odnosnie zmiany podejscia do mojego audio.Ze wzgledu na pomieszczenie 13m i mala odlleglosc zasugerowal mi monitory lub male podlogowe kolumny oraz inny wzmacniacz i wymiane karty muzycznej w komputerze,gdyz w wiekaszosci slucham tego zrodla.

Szczerze mowiac domyslam sie,ze monitory plus podstawki tyko z innych wzgledow bronilem sie przed nimi na plus podlogowych.

Jaki jest plus podłogowych w tak małym pomieszczeniu? Po za tym za taką samą kasę kupisz zdecydowanie cos ciekawszego i lepszego z monitorów.

U mnie jest taka sytuacja,iz jestem osoba niepelnosprawna poruszajaca sie na wozku.W zwiazku z tum ciazkie podlogowe kolumny sa stabilne i jezdzac po pokoju nawet jak o nia zawadze to jej nie przewrócę,a monitor na podstawce zaraz kojarzy mi sie z katastrofą ;) tylko dlatego zdecydowalem sie na podlogowe,co jest chyba gorsze dla dzwieku.

co jest chyba gorsze dla dzwieku.

Pytasz czy zmiana na cantony czy jakies jble będzie zmianą na lepsze. Ja Ci polecam jednak zmianę na budżetowe ale dobre monitory. Polecam Dali modele Concept, lektor czy Zensor lub nawet Ikon. Wiem co piszę bo sam miałem Dali concept które zamienilem na budżetowe podłogówki Mission m33i i żałowałem. Na tym pułapie zawsze jest kwestia wyboru. Czy chcesz podłogówki z dużym basem czy monitory z lepszą średnicą i ciekawszymi wysokimi tonami. Twój wybór.

.W zwiazku z tum ciazkie podlogowe kolumny sa stabilne i jezdzac po pokoju nawet jak o nia zawadze to jej nie przewrócę,a monitor na podstawce zaraz kojarzy mi sie z katastrofą

Dobre monitory ważą połowę podłogówek, jednak gdy zastosuje się stabilne podstawki będzie podobnie. Może być to trochę złudne, ale monitory również można nieźle dociążyć przez co mogą być nawet stabilniejsze od tanich podłogówek.

Zapominacie Panowie o jednym - porządne (ciężkie i stabilne) standy spokojnie pochłoną połowę budżetu o jakim tutaj mówimy.

Zapominacie Panowie o jednym - porządne (ciężkie i stabilne) standy spokojnie pochłoną połowę budżetu o jakim tutaj mówimy.

W sprawie standów chyba można pójsc na kompromis? Na allegro standy wharfedalea widziałem za 350zł.

Ja mam sansui (wyższy model) i dobrze mi gra z wharfedale 8.1 Na tak mały pokój jak Twój spokojnie wystarczą jakieś x.1 czy x.2 z nowszych serii

Ale takie zakupy najlepiej robić po odsłuchaniu - jak to chodzi w całości z Twoim wzmacniaczem i czy dźwięk Ci pasuje

Tylko jakość dźwięku będzie zdecydowanie lepsza niż dla adekwatnych podłogówek. Czasami parę stów warto dołożyć, po co potem znowu szukać?

Zawsze warto dołożyć, tylko pytanie zasadnicze brzmi czy jest z czego.

Jak nie ma i z przewidzianej kwoty musimy odliczyć zakup podstawek,

to zaraz znowu na głośniki zostaną jakieś marne grosze do dyspozycji

i wracamy do punktu wyjścia - czy gra w ogóle warta świeczki.

Dziekuje wszystkim za saugestie i podpowiedzi.Stwierdzilem,ze jesli chodzi o monitory to musza byc nastepujace parametry:byc calkiem duze wymiarowo (30-40cm wys,20cm szer,25-30cm gl.)mysle tak poniewaz wychodze z zalozenia,iz takie parametry pomieszcza min.glosnik srednio/niskotonowy 16cm.Czyli bedzie calkiemv dobry bas.Musi byc nisko schodzace pasmo przenoszenia i wysoka skutecznosc.Do tego calkiem wysokie i masywne podstawki,gdyz lubie sluchac na wysokosci uszu.To sa takie moje przemyslenia.Moge nie miec racji,wiec mnie poprawcie.Troche poszukalem na allegro i w okolicy Łodzi.Tansze,drozsze.Ponizej linki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz wiadomość z ostatniej chwili dosłownie.Dali Concept 6 czarne,pudla,papiery,1,5 roczne 1000zl.Są sporo niższe węższe i płytsze od moich,a i bas refleks maka z przodu.Moze to cos zmieni?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mysle tak poniewaz wychodze z zalozenia,iz takie parametry pomieszcza min.glosnik srednio/niskotonowy 16cm.Czyli bedzie calkiemv dobry bas.Musi byc nisko schodzace pasmo przenoszenia i wysoka skutecznosc.

Jakość i ilość niskich tonów nie zależy wyłącznie od średnicy membrany. Ważna jest jeszcze cewka, na przykład jej jakość, m.in.grubość. Wysoka skuteczność to lepsza dynamika, ale nie koniecznie lepszy bas. Pasmo przenoszenia często jest podawana bardzo orientacyjnie, często marketingowo.

Ja na przykład miałem monitory, gdzie głośnik miał średnicę 21 cm ( Paradigm Monitor 3) a teraz mam 17 cm ( Dynaudio Audience 50) i bas w Audience jest zdecydowanie ciekawszy, mocniejszy i silniejszy. Zależy to jeszcze od wzmacniacza, jego dynamiki czy wydajności prądowej.

Dlatego niestety parametry to nie wszystko.

Wizyta w salonie Q21 to nie był zły pomysł . Tam pracują naprawdę fajni i znający temat ludzie , a poza tym sam musisz posłuchać z jakimi kolumnami Twoim zdaniem Twoje sansui się dobrze zgra .

tannoy, b&w nie. gang balufsen odpusc. kefy q3

szukałbym podłogówek

Jak gra to Twoje Sansiu? co nie pasuje Ci wi dzwieku z Jamo?

Wymień sobie w koncu żarówki. Zobczylem w manualu, są dwie polaczone w szereg. Zapala ci sie napisy.

manual

Ukryta Zawartość

na nowe kolumny szkoda kasy

napisz jak Ci to gra to sie pomysli bo kupowanie w ciemno jest bez sensu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.