Skocz do zawartości
IGNORED

Czy rip z płyty jest 100% odzwierciedleniem sygnału?

shittzu

Rekomendowane odpowiedzi

muszę to wiedzieć.

wątpliwosci wzieły się stąd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

porównałem dynamikę oraz przebiegi z 1 dac-a i 2 cd playerów, które brzmią podobnie, z ripem z tej samej płyty. Rip jest identyczny jak do sciągnięcia z netu.

Różna jest dynamika - z ripu jest najmniejsza.

CX20017, sony cdp70es : L 11,8 R 12,4

Sonic Frontiers SFD-2 DAC : L 11,8 R 12,6

Arcam alpha 5 TDA1541A S2: L 11,7 R 12,4

Rip z cd.. . L 10,9 R 11,6

różne są przebiegi sygnału.

1 - cx

2 - sfd-2

3 - tda1541

rip na dole obrazka

.

próbki audio są w wątku z linka.

post-51116-0-81809200-1393279820_thumb.jpg

post-51116-0-21555400-1393279826_thumb.jpg

post-51116-0-60585000-1393279828_thumb.jpg

post-51116-0-23251400-1393279829_thumb.jpg

post-51116-0-83593700-1393279829_thumb.jpg

post-51116-0-73560300-1393279906_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muszę to wiedzieć.

wątpliwosci wzieły się stąd

Ukryta Zawartość

porównałem dynamikę oraz przebiegi z 1 dac-a i 2 cd playerów, które brzmią podobnie, z ripem z tej samej płyty. Rip jest identyczny jak do sciągnięcia z netu.

Różna jest dynamika - z ripu jest najmniejsza.

CX20017, sony cdp70es : L 11,8 R 12,4

Sonic Frontiers SFD-2 DAC : L 11,8 R 12,6

Arcam alpha 5 TDA1541A S2: L 11,7 R 12,4

Rip z cd.. . L 10,9 R 11,6

różne są przebiegi sygnału.

1 - cx

2 - sfd-2

3 - tda1541

rip na dole obrazka

.

próbki audio są w wątku z linka.

I znów się zaczyna........

Ukryta Zawartość

porównałem dynamikę oraz przebiegi z 1 dac-a i 2 cd playerów, które brzmią podobnie, z ripem z tej samej płyty.

Weźmisz czarno kure... oryginał CD i zrobisz z tego 100% RIP samodzielnie, najlepszym programem.

Porównasz następnie, czy kopia jest zgodna w 100% z oryginałem. Dopiero przystąpisz do "testów".

Weźmisz czarno kure... oryginał CD i zrobisz z tego 100% RIP samodzielnie, najlepszym programem.

Porównasz następnie, czy kopia jest zgodna w 100% z oryginałem. Dopiero przystąpisz do "testów".

tak jest zrobione.

rip zawsze jest ten sam.

cd-ki i dac zgrane z wyjscia audio.

I znów się zaczyna........

CO sie znow zaczyna? Takie sa fakty! chce wyjasnienia. jest tu tylu majacych cos do powiedzenia ktos musi wiedziec!

rip zawsze jest ten sam, cd-ki i dac zgrane z wyjscia audio.

To nie oceniasz zgodności RIP-a z oryginałem, a porównujesz jakość wyjść po przetwornikach.

cd-ki i dac zgrane z wyjscia audio.

Z wyjścia analogowego? Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale porównujesz cyfrową kopię płyty z wyjściami analogowymi tych 3 urządzeń, które odtwarzają oryginał? Jeśli tak to trochę dziwne to porównanie, bo porównujesz dynamikę przetworników, która spokojnie może być wyższa od dynamiki czystego sygnału cyfrowego... nic z tego nie wynika.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Czy rip jest odzwierciedleniem oryginału, to jedna sprawa, a czy na wyjściu stopnia analogowego jest odwzorowanie oryginału lub ripa jest sprawą drugą. Podobno każdy odtwarzacz CD gra inaczej, co nie jest dziwne, ale przecież i transporty grają inaczej, więc może i na wyjściach cyfrowych jest inny sygnał. Rip raczej jest pewny...komputerowcom dla odmiany nigdy nie zależało na "brzmieniu danych"...jest sporo programów i są one pod tym kątem testowane.

Jeśli chodzi o dynamikę to intuicyjnie można myśleć o zakresie między najcichszym i najgłośniejszym dźwiękiem, jednak DR liczy się od poziomu średniego (jak by co). Myślę, że można nie zmieniając poziomu max manipulować dynamiką np. obcinając bardzo delikatnie pasmo wysokich częstotliwości można obniżyć poziom średni, czy tam poziom najcichszych dźwięków i dynamika wzrośnie...odrobinę, ale i pasmo będzie ledwo naruszone.

Ale porównując wyjście analogowe nie poznasz różnic na wyjściu cyfrowym.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Mogą to być błędy konwersji A/C sygnału zapisywanego przez kartę.

Trzeba dokładnie przeanalizować cały tor i ustalić ich przyczynę.

Na początek radzę sprawdzić powtarzalność wyników.

A był już taki jeden co udowadniał, że mu inaczej flac i wav, z tego flac zdekompresowany, grają. Używał tej samej metody. Zastanawiam się co się dzieje z ludźmi.

Słyszałem, że można nerkę sprzedać. Ale żeby mózg? :D

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Z flacem wyszło mi inaczej, to fakt, ale po drugiej probie juz nie. Jeszcze do tego kiedys wroce. W zasadzie niczego nie przyjmuje na wiare, taki mam zjebany charakter.

Mogą to być błędy konwersji A/C sygnału zapisywanego przez kartę.

Trzeba dokładnie przeanalizować cały tor i ustalić ich przyczynę.

Na początek radzę sprawdzić powtarzalność wyników.

hm. fakt. w sumie dziwne do konwersja a/c jest prosta. Ale jakby nie patrzyl roznice i na zywo i po zgraniu i odsluchaniu sa podobne.

bo porównujesz dynamikę przetworników, która spokojnie może być wyższa od dynamiki czystego sygnału cyfrowego... nic z tego nie wynika.

Jeżeli może być wyższa, to dlaczego tak się dzieje? przetworniki te które mam są dokładnie liniowe, sfd-2 do -105db co jest daleko poza zasiegiem CD, nie powinno być różnic. Próby robiłem kilka razy, zmieniając małe szczególy np. ilośc bitów, sample rate, obcinając widmo do 20khz i wyniki były podobne i tym większe zaskoczenie powstala sytuacja. Myslalem o przestawienu się na pliki i po to kupilem osobnego Dac-a ale ta dynamika zbila mnie z tropu.

A był już taki jeden co udowadniał, że mu inaczej flac i wav, z tego flac zdekompresowany, grają. Używał tej samej metody

To jest na siłę szukanie dziury w całym.

Samo w sobie to nie jest złe. Rzecz w tym, że nasz niedowierzający kolega ma ewidentne braki w wiedzy na temat działania komputera oraz dac, a także

tego na czym polega konwersja a/d i d/a. Dlatego proponuję mu najfajniejszy test dla niedowierzających w to, że utracone kończyny nie odrastają.

1. Co nam potrzeba: stół, krzesło i siekiera,

2. siadamy na krześle przy stole,

3. kładziemy wyprostowaną lewą rękę na stole,

4. w drugą rękę bierzemy siekierę,

5. jednym ciosem (warto się wcześniej przymierzyć) odrąbujemy sobie dłoń od ręki co jest na stole,

6. czekamy na odrośnięcie dłoni,

7. po odrośnięciu dłoni wszystko dokumentujemy.

Jeżeli może być wyższa, to dlaczego tak się dzieje? przetworniki te które mam są dokładnie liniowe, sfd-2 do -105db co jest daleko poza zasiegiem CD, nie powinno być różnic. Próby robiłem kilka razy, zmieniając małe szczególy np. ilośc bitów, sample rate, obcinając widmo do 20khz i wyniki były podobne i tym większe zaskoczenie powstala sytuacja. Myslalem o przestawienu się na pliki i po to kupilem osobnego Dac-a ale ta dynamika zbila mnie z tropu.

Przetworniki masz liniowe, ok... ale jak robisz ten pomiar? Wyjście analogowe podłączasz do karty i sygnał idzie znów na przetwornik A/C? Ktoś już napisał, że w tym momencie wprowadzane są błędy konwersji (kwantyzacja). A zobacz ile konwersji po drodze ten sygnał przechodzi. Nie ma się czemu dziwić, że dostajesz takie, a nie inne wyniki. Podłącz pod inny przetwornik A/C i równie dobrze dynamika może być niższa. Nie baw się w takie pomiary.

Nie ma co szukać dziury w całym. Ja słucham już tylko z plików i wcale nie tęsknie za przekładaniem płyt CD. Nie mówiąc już o jakości, bo za podobnie grający odtwarzacz musiałbym zapłacić majątek w stosunku do tego co mam do grania z laptopa.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Rzecz w tym, że nasz niedowierzający kolega ma ewidentne braki w wiedzy na temat działania komputera oraz dac

nie bój, nie ma. Wy macie. Stąd moje pytania.

Dace np. jednobitowe i 24 bitowe wcale 24 bitowe nie dą. fizycznie są góra 12-to, reszta to interpolacja, przewidywanie i psychoakustyka.

Mój ADC

Ukryta Zawartość

strona 68;.dynamika powinna raczej spaść a nie wzrosnąć.

Jeżeli zripować cd a potem nagrac z powrotem jakość się pogarsza. Dlaczego!? Czy Rip jest zły, czy proces zapisu powoduje spadek jakości?

Jeżeli Rip jest 100% kopia płyty, a dane nagrywane są bez żednej konwersji stratnej, dlaczego kopia nie gra tak jak oryginal?

Konwersja A/C jest prosta i na pomyłki nie ma tu miejsca; najczęściej stosowany układ podwójnie całkujący jest dokładnie liniowy bo być musi, taka jego zasada działania.

Ukryta Zawartość

A jednak. Porównujesz drukarki skanując wydruki i zastanawiając się czemu te skany nie są jednakowe z plikiem wyjściowym. Różnice tłumaczysz różnicą między komputerami. Jesteś jak radziecki naukowiec stwierdzajacy gluchotę muchy. Inni napisali czemu to bzdura, ale ja zapytam o coś innego: czy dłoń już ci dorosła?

Jeżeli zripować cd a potem nagrac z powrotem jakość się pogarsza. Dlaczego!?

Może wypadałoby dodać "tak mi się wydaje" lub "takie mam odczucia"?.

To nie jest "prawda" obiektywna.

Może wypadałoby dodać "tak mi się wydaje" lub "takie mam odczucia"?.

To nie jest "prawda" obiektywna.

alez jest. "cyfrowa" kopia gra gorzej.

A jednak. Porównujesz drukarki skanując wydruki i zastanawiając się czemu te skany nie są jednakowe z plikiem wyjściowym. Różnice tłumaczysz różnicą między komputerami. Jesteś jak radziecki naukowiec stwierdzajacy gluchotę muchy. Inni napisali czemu to bzdura, ale ja zapytam o coś innego: czy dłoń już ci dorosła?

Rosyjscy naukowcy stwierdzili że bąk ma za małe skrzydełka żeby latał. Ale bąk o tym nie wie. I lata.

Rosyjscy naukowcy stworzyli silniki rakietowe dające 25% więcej ciągu z jednostki paliwa. Zastosowali coś w rodzaju turbodoławodowania. Amerykanscy naukowcy nie zrobili takiego silnika bo wyliczyli ze to jest nie możliwe. Rosyjscy nie wiedzieli o tych obliczeniach. I zrobili. Amerykanskie rakiety caly czas pracuja na rosyjskich silnikach. Amerykanie dostają podczas projektowania materialy i polecenie zróbcie to i to. Rosyjscy dostają polecenie zróbcie to i to, a potem kombinują jakie materiały zastosowac aby się udało.

Podobno silniki TDI kiedy in ustawić EOI powyżej 10 stopni to moc przy dalszym zwiekszaniu kata nie rosnie i silnik powinien stopic tłoki i turbinę. Moj silnik o tym nie wie i moc rosnie zauwazalnie, nic sie nie topi i Eoi jest 16-18, EGT mam w okolicah 750 stopni i jest podobno niemozliwe zeby to działało. A działa.

i tak w kólko mozna gadać.

jedni przyjmują na wiarę to co im sie powie i im z tym dobrze. Spprzedaje im się klocki które się recenzuje jako doskonałe i im to odpowiada i sa zadowoleni. Malo tego, będą swiecie bronic swoich racji mimo ze samo nie wypracowali zadnej wiedzy. 90% ludzi wypowiada sie na forum co jak dziala grajac mp3-ki z karty dzwiekowej albo na chinskim DAC. Nigdy nic lepszego nie słyszeli. To na ogół ci któzy twierdzą ze plyta CD jest do dupy.

więc ponawiam po raz z kolei pytanie - czy rip jest 100% odwzorowaniem zawartości płyty. Oczekuję odpowiedzi merytorycznej z uzasadnieniem, przykladami, moga też się wypowiedziec rosyjscy naukowcy bez reki o ile na temat.

Rosyjscy naukowcy stwierdzili że bąk ma za małe skrzydełka żeby latał. Ale bąk o tym nie wie. I lata.

Rosyjscy naukowcy stworzyli silniki rakietowe dające 25% więcej ciągu z jednostki paliwa. Zastosowali coś w rodzaju turbodoławodowania. Amerykanscy naukowcy nie zrobili takiego silnika bo wyliczyli ze to jest nie możliwe. Rosyjscy nie wiedzieli o tych obliczeniach. I zrobili. Amerykanskie rakiety caly czas pracuja na rosyjskich silnikach. Amerykanie dostają podczas projektowania materialy i polecenie zróbcie to i to. Rosyjscy dostają polecenie zróbcie to i to, a potem kombinują jakie materiały zastosowac aby się udało.

Rosyjscy naukowy zrobili wiele fajnych rzeczy. Ale ty nie byłeś w stanie skojarzyć konkretnego i klasycznego dowcipu dot. radzieckich naukowców, więc daruj mi przegląd

osiągnięć nauki radzieckiej bo już wiemy, że domyślny nie jesteś.

Radzieccy naukowy w trakcie prac nad idealnym żołnierzem postanowili sprawdzić jaka jest wytrzymałość muchy na utratę kończyn i skrzydeł.

Wyrywali musze po jednej nodze i kazali się jej ruszać. Mucha dawała radę. W końcu wyrwali jej wszystkie kończyny i wszystkie skrzydła.

Mimo stanowczych wezwań i gróźb mucha nie reagowała. Radzieccy naukowcy wpisali we wnioskach z eksperymentu: "Mucha ogłuchła".

Ale jak może grać inaczej coś co ma identyczną sumę sha512?

Rosyjscy naukowy zrobili wiele fajnych rzeczy. Ale ty nie byłeś w stanie skojarzyć konkretnego i klasycznego dowcipu dot. radzieckich naukowców, więc daruj mi przegląd

osiągnięć nauki radzieckiej bo już wiemy, że domyślny nie jesteś.

Radzieccy naukowy w trakcie prac nad idealnym żołnierzem postanowili sprawdzić jaka jest wytrzymałość muchy na utratę kończyn i skrzydeł.

Wyrywali musze po jednej nodze i kazali się jej ruszać. Mucha dawała radę. W końcu wyrwali jej wszystkie kończyny i wszystkie skrzydła.

Mimo stanowczych wezwań i gróźb mucha nie reagowała. Radzieccy naukowcy wpisali we wnioskach z eksperymentu: "Mucha ogłuchła".

chclaiem to napisac ale mi sie nie chcialo i dzieki temu mogles sie wykazac. Rozumiem ze ta mucha byla audiofilem od departamentu CD i dlatego ripy teraz nie sa zgodne w 100%?

"Ale jak może grać inaczej coś co ma identyczną sumę sha512?

oczywiscie ze moze byc co innego przy tej samej sumie.

a skad wiesz jaka ta suma jest na ori plycie?przed zripowaniem?

W sterownikach samochodowych kiedy zmieniam zawartosc to program mi przelicza sume w ten sposob ze zmienia dane w jakms obszarze tak aby suma sie zgadzała. Czyli suma jest ta sama, robię zmiany, program szuka jakiś pusty obszar, robi takie zmiany aby suma byla ta sama.

najprawdopodobniej podczas ripu dzieje się tak samo. Podczas uszkodzenia danych blok moze byc tak przeliczony zeby inna zmiana w bloku skorygowala sume.

uszkodzeniu moze tez ulec sama suma podczas odczytu i wtedy zawartosc calego bloku zostaje zmieniona pod tę sumę. Dzieje się tak w około 3% przypadków. Wynika to z ilorazu długosci słowa do długości sumy.

W sterownikach samochodowych kiedy zmieniam zawartosc to program mi przelicza sume w ten sposob ze zmienia dane w jakms obszarze tak aby suma sie zgadzała. Czyli suma jest ta sama, robię zmiany, program szuka jakiś pusty obszar, robi takie zmiany aby suma byla ta sama.

Kolego, przestań się pogrążać. Czy Ty w ogóle wiesz cokolwiek na temat kryptogarficznych funkcji skrótu a do takowych należy SHA512 ? Wiesz coś o kolizjach ? Nikt jeszcze niczego takiego nie znalazł w funkcjach SHAxxx a skompromitowano tylko MD5. Nie pisz nam tutaj swoich domysłów jako prawdy objawionej , ponieważ forum czytają również ludzie nieobeznani z tematem , którzy czegoś się chcą dowiedzieć i dobrze byłoby aby dowiedzieli się prawdy a nie wymysłów.

Kolego, przestań się pogrążać. Czy Ty w ogóle wiesz cokolwiek na temat kryptogarficznych funkcji skrótu a do takowych należy SHA512 ? Wiesz coś o kolizjach ? Nikt jeszcze niczego takiego nie znalazł w funkcjach SHAxxx a skompromitowano tylko MD5. Nie pisz nam tutaj swoich domysłów jako prawdy objawionej , ponieważ forum czytają również ludzie nieobeznani z tematem , którzy czegoś się chcą dowiedzieć i dobrze byłoby aby dowiedzieli się prawdy a nie wymysłów.

skąd wiadomo jakie jest sha512 materiału który siedzi na płycie w oryginale?

skad wiadomo kto i jak pisał kod zrodlowy ripperów? Takie same sumy znacza najwyżej że wszystkie mylą sie tak samo, ale wcale nie oznacza że czytają to co tam faktycznie jest.

oficjalnie jest możliwe teoretyczna kolizja w sha-1.

Są takie rzeczy jak komputery kwantowe. Jeżeli jest możliwe znalezienie jakiegokolwiek rozwiazania tego typu one znajdują wynik natychmiast.

Te rzeczy siedza w laboratoriach i przecietny kowalski nie ma dostepu z wiadomych powodów.

tak czy siak cos jest na rzeczy; Dace w playerach niczego nie obliczają tylko grają muzykę; rippery obliczają; to nie jest to samo, oraz płyty CD nie są nagrywane by wyjść dobrze w obliczeniach.

Jeżeli zripować cd a potem nagrac z powrotem jakość się pogarsza. Dlaczego!? Czy Rip jest zły, czy proces zapisu powoduje spadek jakości?

Jeżeli Rip jest 100% kopia płyty, a dane nagrywane są bez żednej konwersji stratnej, dlaczego kopia nie gra tak jak oryginal?

Tutaj przyznaję koledze racje. A to dlatego, że nie napisałeś wcześniej, że robisz kopie na płycie, a nie odtwarzasz tego po prostu z pliku. W takim wypadku różnice mogą się rzeczywiście pojawić. Tutaj dowód... nawet nie trzeba było długo szukać:

Ukryta Zawartość

Tutaj wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje:

Dane cyfrowe na plycie AUDIO CD, czyli naszą kochana muzę, zapisuje się na niej za pomocą zagłębień ( rowków) o różnej długości, które są wytłoczone w jednej z warstw płyty [...]. Dane na płycie AUDIO CD-R zapisywane są poprzez wypalenie barwnika w miejscu zagłębień pit za pomocą lasera. Zamiast rowka tworzy się w tym miejscu wtedy obszar wypalony, który ma zupełnie inne właściwości absorbcyjne dla światła laser niż obszar land. [...]

Wypalane obszary powinny mieć teoretycznie takie same wymiary jak wytłoczone rowki , jednak w praktyce wskutek efektów optycznych i termicznych na powierzchni nośnika, wskutek minimalnych wahań prędkości nagrywania, wskutek wahań mocy optycznej lasera lub jego długości fali następują niedokładności w wymiarach wypalonych obszarów. Szczególnie groźne są różnice długości, tworzące fluktuacje fazy, czyli tzw. jitter, gdyż mogą one zakłócić strukturę zapisywanego sygnału.

Nie wiem czy takie zmiany są w ogóle do wychwycenia, ale jeśli już chcemy takiej perfekcji wystarczy odtwarzać z plików, a nie z kopii CD.

Konwersja A/C jest prosta i na pomyłki nie ma tu miejsca; najczęściej stosowany układ podwójnie całkujący jest dokładnie liniowy bo być musi, taka jego zasada działania.

Nawet gdyby tak było, chociaż nadal uważam, że to tylko w teorii jest takie idealne... to zapomniałeś chyba wziąć pod uwagę połączenia między tymi przetwornikami C/A -> A/C. A że interkonekty (przynajmniej przy sygnale analogowym, a takie rozpatrujemy) mają wpływ na dźwięk chyba nie zaprzeczysz.

Są specjalne bazy z takimi danymi, gdzie możesz sobie sprawdzić że np. 99% osób z danego ripu otrzymało kopię z takim właśnie SHA. Jak dla mnie to rozwiązuje problem.

Ukryta Zawartość

A ja sobie skopiowałem film bluray, oryginał odtworzyłem na tv led 47 cali i zrobiłem mu zdjęcie, kopię odtworzyłem na starym elemisie szwagra i też zrobiłem zdjęcie. SZOK! zdjęcia się różnią! Kopia nie jest taka sama jak oryginał!

Dlaczego, och dlaczego tak jest?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

skad wiadomo kto i jak pisał kod zrodlowy ripperów?

To się nazywa opensource. Zobacz sobie kod cdparanoia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.