Skocz do zawartości
IGNORED

Koncert zespołu SBB - 13.04.2014

kangie

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli prawie $70... lekko przyświrowali. Najlepszego jazzu w Chicago słucha się za 15 dolców, albo niżej, albo z darmo. Trzy-setowy koncert Liebmana kosztuje 15 dolców. Gdyby ceny były takie jak za SBB, to większość knajp i klubów poszłaby z torbami, ale rozumiem, SBB to nie Liebman.

Parker's Mood

Kilka lat temu byłem na koncercie SBB w Gdyni - bilety po 50 zł (12 EURO).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zapewne jest to duży koncert... w ramach jubileuszowego, 50 festiwalu Jazz nad Odrą... Tym bardziej nie rozumiem wysokich cen biletów...!? Ale trzeba przyznać, że wydarzenie to, jest poważne i ma rangę!

Parker's Mood

• Redaktorzy

To prawda. Bilety są po 200zł. Trochę taniej jest na balkonie. Ja chyba wybiorę się. W końcu to dawna Grupa Niemen.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

No ba! Już widzę, że po "Jazzie nad Odrą" będą grać w: Toruniu, Świeciu, Bytomiu itd.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Powyższy koncert będzie transmitowany dziś o 20.05 na falach radiowej Trójki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wlasnie sluchalem,

To juz jest passe... Nuuuda...

W PR3 była tylko pierwsza część. Faktycznie, te proste blues-rockowe momenty też mnie rozczarowały, ale i tak było nieźle.

Druga odsłona - kwintet plus orkiestra - rewelacyjna. Poszedłem z sentymentu, nie spodziewałem się niczego nowego, a tu duża niespodzianka . Wykonawczo świetnie, brzmieniowo bardzo dobrze, momenmtami były ciary. SBB rulez, przynajmniej tego wieczora !

• Redaktorzy

Poszedłem z sentymentu, nie spodziewałem się niczego nowego, a tu duża niespodzianka . Wykonawczo świetnie, brzmieniowo bardzo dobrze, momenmtami były ciary. SBB rulez, przynajmniej tego wieczora !

Byłem. Nie żałuję. Jerzy Piotrowski w wyśmienitej formie. Nie wiem czy zauważyłęś, ale momentami Jurek zagłuszał orkiestrę.

No i udało mi się wejść za 5 dych :) Kto nie był, niech żałuje.

Słabej jakości fotka (za co przepraszam), ale byłem posłuchać, a nie fotografować ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jerzy Piotrowski w wyśmienitej formie. Nie wiem czy zauważyłęś, ale momentami Jurek zagłuszał orkiestrę.

Tak,Piotrowski jak w 1977, wtedy pierwszy raz ich słuchałem na żywo. Fakt, w głośnych pasażach orkiestra była tylko tłem, ale chyba o to chodziło. W lirycznych partiach wszystko zgrywało się znakomicie. Blachy dostały dodatkowego wzmocnienia chyba przez odbicie od tej przezroczystej ściany oddzielającej bębny od orkiestry. Atmosfera znakomita, publika zadowolona. SBB - Super Było Brawo .

• Redaktorzy

Tak,Piotrowski jak w 1977, wtedy pierwszy raz ich słuchałem na żywo. Fakt, w głośnych pasażach orkiestra była tylko tłem, ale chyba o to chodziło. W lirycznych partiach wszystko zgrywało się znakomicie. Blachy dostały dodatkowego wzmocnienia chyba przez odbicie od tej przezroczystej ściany oddzielającej bębny od orkiestry. Atmosfera znakomita, publika zadowolona. SBB - Super Było Brawo .

Tez tak pomyślałem o tej przegrodzie wykonanej z plexi. Odbijała mocno. Ja byłem po raz pierwszy na koncercie SBB. A w 1977 r. nie było mnie na świecie.

Bo Deep Purple powinni być supportem przed SBB. Dwa tempa, do bólu ograne kanciaste solówki i riffy - Jedno wielkie smoke i water.

Zgadzam się z Panem.To nie ten kaliber:)

• Redaktorzy

Bylem w zeszlym roku na Deep Purple. Grali w Hali Stulecia we Wroclawiu. Jak dla mnie bomba!

Widze Panowie, ze chyba muzyka przestala Was cieszyc...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bo Deep Purple powinni być supportem przed SBB. Dwa tempa, do bólu ograne kanciaste solówki i riffy - Jedno wielkie smoke i water.

Ciekawe.

To wytłumacz mi dlaczego dzisiaj Purple grają duże trasy i kilkadziesiąt koncertów rocznie a SBB ponoć grywa po kościołach?

Przecież jedni i drudzy mają przecież głównie publikę tzw. sentymentalną.

Nawet taka Omega potrafi zapełnić stadion.

Albo ma się to "coś" albo nie...

Po co w ogóle porównywać SBB do DP. Zupełnie różna i odmienna muzyka, a co do skali i kalibru w światowym wymiarze, to chyba sami rozumiecie, że powyższe opowieści mają się nijak do rzeczywistości. W mojej przestrzeni, czas SBB jak i DP już dawno minął i faktycznie pozostał chyba tylko sentyment.

Jak już, to doszukiwałbym się podobieństw z Mahavishnu Orchestra i tam szukał wzorców polskiej grupy. Można śmiało powiedzieć, że pierwsze dwie płyty SBB to wręcz cytaty z Mahavishnu, żeby nie mówić, że to plagiat... chociaż wielu ich o to posądza. Brzmienie Apostolisa w tamtych latach, to skóra zdjęta z McLaughlina, Piotrowskiego - to siła i eksplozja Cobhama, Skrzeka - to dżwięki Hammera. Wystarczy posłuchać i porównać...

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.