Skocz do zawartości
IGNORED

Boczki drewniane, montaż - potrzebne części.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem w trakcie przebudowy systemu. Nabylem graty z konca lat '80. Graty nie mają drewnianych boczków, a pomyslalem sobie ze bym takie skombinował zeby ozywic wizualnie sprzet. Znalazlem oryginalny porspekt z konca lat '80 z fotami tych ze wlasnie gratow w drewnie i na jego podstawie chce odtworzyc fakture tj. okleine zeby wygladalo to na oryginal. Boczki zapewne zrobia mi na wymiar w byle jakiej stolarni i okleja, przedłużane śruby tez skombinuje, problem w tym ze potrzebuje plastikowych pierścieni, ktore będę mogł osadzic w dziury na wkręty. Jest kilka powodow. Po pierwsze jak nie dam takich pierscieni to: po wyżynarce będą slady poszemranej okleiny, po drugie jak dam sam wkręt to najprościej owa płyta mi pęknie i wkręt przelezie na wylot, a nie chce tego robić na słowo honoru.

Przedstawiam prosty "szkic" o co mi chodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Raczej wkręt nie przejdzie przez drewno chyba że użyjesz wielkiej siły przy dokręcaniu .

W końcu boczki są tylko ozdobą - budynek się na tym nie trzyma ...

A podobne "podkładki" dostaniesz u kaletnika albo u szewca czy tapicera gdzie montują zatrzaskowe napy nabijane na materiał . Znajomy kiedyś zastosował takie ale wypolerowane od czoła . Po dobraniu właściwej wielkości główki wkrętów wyglądało to bardzo gustownie

Sek w tym ze ja chce to wszytko wpuscic do srodka, zeby nie wystawaly żadne wkręty. Boje sie ze jak nie dam takich pierscieni to przy podnoszeniu wzmaka moze to sie rozleciec. Ale jak nie znajde nic takiego to dam zwykle plastikowe podkladki, a otwory zaslepie.

?👈

Ja wkręty (a raczej śruby) daję od środka obudowy. W drewnie montuję mufki dwugwintowe i po sprawie. Mufki to takie cudo z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) linku. Jeżeli masz płytę gr. 18mm to nawiercasz ją "od tyłu" dobierając średnicę wiertła. W przypadku mufki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiertłem fi ~ 5,5 mm robisz otwór na glębokość nieco większą niż długość mufki . Mając stojak do wiertarki ustawiasz zderzak i masz pewność, że nie przewiercisz na wylot. Zalety ZERO widocznych wkrętów, wada - czasem trudno wkręcić wkręt od wewnątrz, ale skoro ich nie widać - możesz dać gdziekolwiek. Ja stosuję 4 na stronę.

M

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Szukałem jakiś czas temu takich elementów.Są w ofercie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nazwane jako podkładka miseczkowa .Osobiście nie używałem po prostu wpuściłem śruby robiąc otwory wiertłem łopatkowym.

Ukryta Zawartość

Ja wkręty (a raczej śruby) daję od środka obudowy. W drewnie montuję mufki dwugwintowe i po sprawie. Mufki to takie cudo z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) linku.

w TME są podobne ale do wbijania (gwint wewnętrzny,radełkowanie na zewnątrz) dobrze się wbija w drewno i dobrze trzyma

Ukryta Zawartość

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

w TME są podobne ale do wbijania (gwint wewnętrzny,radełkowanie na zewnątrz) dobrze się wbija w drewno i dobrze trzyma

Te wbijane mogą rozerwać płytę wiórową! ale do drewna pewno OK. Wkręcane są bezpieczniejsze, jak jest "kruchy" materiał można zrobić odpowiednio większy (luźniejszy) otwór i nawet posmarować tulejkę olejem..Najlepiej w każdym przypadku zrobić próbę na innym podobnym kawałku materiału.

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nazwane jako podkładka miseczkowa .Osobiście nie używałem po prostu wpuściłem śruby robiąc otwory wiertłem łopatkowym.

O to mi chodzilo. Dzieki!!

Ukryta Zawartość

?👈

Zapytam jeszcze DIYowców.

Jestem w trakcie montazu zadalnego sterowania głośnością we wzmacniaczu. Pomaga mi w tym jeden z forumowiczów. Kupilem juz ALPSa z silnikiem i teraz bede zamawial ukad sterujący. Sęk w tym ze uklad mozna wysterować "dowolnym nadajnikiem kodu RC5". Mam pilot uniwerslany i chcialbym nim sterowac głosnością. Jak to sie ma w praktyce?

?👈

Ukryta Zawartość

Kupilem podkladki z postu powyzej. Ze wzgledu na to ze nie moglem zlozyc zamowienia on-line zadzwonilem. Przyslali mi 20szt podkladek za darmo. Pytam wkoncu ile mam za to przelac to dostalem e-mail ze gratis. Kurde, nic dawno nie dostalem bezinteresownie za darmo. Hehe.

Ukryta Zawartość

?👈

Jeśli jeszcze nie zabrałeś się za te boczki, to pomyśl nad zrobieniem ich z litego drewna. Wystarczy ładną deskę np. podłogową dać na grubościówkę i pociąć, zamiast robić lipę i oklejać wióra. Koszt też pewnie wyjdzie mniejszy

1) Oryginał z płyty bo w masowej produkcji tak jest taniej

2) nie zrobisz tak samo

3) jakoś nie wierzę że w Wilczym Szańcu nie znajdzie się kawałek poniemieckiej deski :)

byle jaka castorama czy hurtownia drewna - wystarczy jedna deska tarasowa albo kilka takich dużych klepek - wiesz jak pachnie taki mahoń sapelli? - Wystarczy go naolejować

ale - zrobisz jak zechcesz - your choice

powodzenia

1) Oryginał z płyty bo w masowej produkcji tak jest taniej

2) nie zrobisz tak samo

3) jakoś nie wierzę że w Wilczym Szańcu nie znajdzie się kawałek poniemieckiej deski :)

byle jaka castorama czy hurtownia drewna - wystarczy jedna deska tarasowa albo kilka takich dużych klepek - wiesz jak pachnie taki mahoń sapelli? - Wystarczy go naolejować

ale - zrobisz jak zechcesz - your choice

powodzenia

Wiem ze taniej itp, ale wlasnie chcialem sie trzymac oryginalu nawet gdy to jest ogolnie gorsze. Domyslam sie ze w drewnie to wyglada wiele lepiej. Szukalem okleiny jak najbardziej podobnej do oryginalu. Sek w tym ze kumpel nie dzierga w drewnie. Musialbym ewentulanie szukac jakis zaklad. A wlasnie szukam machoniu.

?👈

• 1 rok później...

A czy może ktoś orientuje się gdzie można byłoby kupić plastikowe podkładki do wkrętów mocujących drewniane boczki do sprzętów Pioneera? Podobno pasują również te do SONY, ale tego nie sprawdzałem, tak mnie poinformowano.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.