Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt nagłośnieniowy do 2,5tyś zł

khazad92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Zastanawiam się nad zmiana nagłośnienia w moim pokoju (12m2) Na sprzęt miałbym do wydania ok 2,5tys złotych. Sprzęt MUSI być nowy. Słucham naprawdę różnych gatunków a najczęściej rocka, muzyki dykotekowej, muzyki z filmów. Aktualnie gra u mnie miniwieża JVC oraz Logitechy 5.1 przy komputerze. Karta dźwiękowa to Sound Blaster Audigy SE Po przeczytaniu trochę artykułów (jestem zielony w tym temacie) zastanawiam się nad dwiema opcjami:

1. Zakup amplitunera stereo, odtwarzacza cd, oraz głośników. W tej opcji zestaw służyłby tylko do słuchania muzyki. Za wytwarzanie dźwięku przestrzennego w grach i filmach odpowiadały by dalej logitechy.

2. Zakup amplitunera 5.1 oraz głośników(na początek 2 a później kompletowałbym resztę głośników chyba że polecicie inaczej ;) ). Zakup odtwarzacza cd zostałby odłożony w czasie. Sprzęt podpięty byłby do komputera i miał za zadanie odtwarzanie muzyki i dźwięku przestrzennego w grach i filmach.

Proszę o poradę i pomoc w wyborze sprzętu.

Witaj,

zdecydowanie polecam klasyczne stereo, do dźwięku wielokanałowego zostaw sobie Logitech.

W podanym budżecie masz bardzo ciekawy zestaw Onkyo oparty na amplitunerze TX-8020, odtwarzaczu CD C-7030 oraz zestawie kolumnKef C3. W trochę wyższym budżecie możemy pomyśleć nad zestawem Yamaha R-S300 / CD-S300.

Przyjrzyj się moim propozycjom, moim zdaniem to bardzo dobre konfiguracje w zadanym przedziale cenowym.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą, zapraszam do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

khazad92 podszedłbym do zagadnienia nieco inaczej. Najważniejsze byś sam sobie odpowiedział czy bardziej zależy Ci na kinie czy też odsłuchu stereo. Wówczas bardzo szybko możemy dojść do konkretnych wniosków i zaproponować Tobie odpowiednią elektronikę oraz kolumny. Jeżeli nie zależy Ci na filmach, aż tak bardzo, to możesz pójść w stronę stereo, na zestawie którym również bez problemu można oglądać filmy. Oczywiście bez taki fajerwerków jak w kinie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Myślę ze te Logitechy wystarczą mi do grania i filmów. Bardziej zależy mi na muzyce. Z tego co wyczytałem to większa jakość przy słuchaniu muzyki oferują zestawy stereo więc na nich się skupię.

Zdecydowałem że budżet wzrasta do 3 tyś zł.

Cd z zestawu od q21 odpada ze względu na brak usb. Po przeczytaniu góry testów spodobały mi się głośniki monitor bx2. Co o nich sądzicie? Będą dobre do muzyki która preferuję?

Przeczytałem jeszcze opinię jakoby amplituneru grały gorzej niż wzmacniacze stereo. Czy jest to prawda?

Mam jeszcze jedno pytanie związane z cyfryzacją radia. Czy nowe amplitunery mają wbudowane urządzenie umożliwiające odbiór takiego radia czy jest to już zbyt odległa przyszłość? Nie chciałbym kupować sprzętu na rok a później wymieniać.

khazad92 wówczas proponowałbym Ci zakup jednostki Onkyo TX8050 oraz kolumn Indiana Line TESI 260 albo wspomnianych przez Ciebie Monitor Audio BX2. Dobrze byłoby posłuchać obu, albo chociaż poczytać testy w sieci.

Co do radia, to Onkyo obsługuje radio internetowe bez problemu. Chyba, że piszesz o DAB+, wówczas to pytanie do Ciebie czy faktycznie będziesz z tego korzystać i czy jest sens dopłacać do elektroniki posiadającej tą funkcjonalność.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.