Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy laser w NAD C540 nie działa/No Disc.

Tomek_Iran

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zmienić nieco sfatygowany juz laser w moim Nadzie C540. Wszystko fajnie, zmieniłem cały mechanizm, zworę wylutowalem po podłączeniu kostek.

Mówię kostek gdyż to laser Seiko SF101 5/8 a więc ma dwie kostki.

Odtwarzacz próbuje czytać płytę przez kilka sekund po czym wyrzuca No Disc.

Wcześniej płyty się przycinaly lub czasem miał problem z wczytaniem niektórych ale czytał.

Macie może jakieś pomysły co to może być?

Wątpię żeby trzeba było regulować cokolwiek.

Jeśli rozlutowałeś zworkę to pewnie mechanizm do bani. Przerabiałem parę SFP101 (wszystkie podróby - żaden nie działał dobrze) i powiem że wróciłem do oryginału - po wyczyszczeniu śmiga już parę lat :)

Nie pamiętam czy było tak wcześniej, ale teraz kiedy próbuje wczytać płytę czyli kręci się i wciskam open, mechanizm wcale nie hamuje płyty tylko wysuwa kieszeń z rozpedzona płyta co wpływa na jej rysowanie.

Zaraz włożę start mechanizm i dam znać jak jest.

Pitt pisałem że rozlutowalem zworkę. Sprawdzałem miernikiem i między tymi punktami niema przejścia.

Włożyłem stary miernik i działa. Co prawda z problemami ale działa. Jak czysciles swój laser?

Laser kupiłem oryginalny. Tzn niczym zupełnie niczym nie różni się od oryginału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorki, nie doczytałem. Swój rozebrałem na atomy (wcześniej poznaczyłem śrubki), wymyłem w izopropanolu do optyki i złożyłem. Działa już kilka lat bdb.

Mój laser też miał jakieś podrygi a "nowy" z Chin nie fungał wcale.

W moim Harmanie HD740 jest ten sam laser i wymieniałem go już dwa razy. Po pierwszej wymianie wytrzymał 1 miesiąc, i zaczął broić . Właśnie wysuwał kręcącą się płytę i długo wczytywał płytę.Kupiłem drugi laser z innego sklepu i działa bez zarzutu pół roku.

To jest jakaś masakra z tymi laserami. Także ten odsyłam a NAD trafi dalej na półkę bo nie mam izopropanolu a pojutrze wyjeżdżam za granicę.

Duże nadzieje pokladalem w tym laserze ;)

Kickdown, możesz podesłać mi link na Pw do tego sklepu albo chociaż nazwę? Gdybym wiedział to zamiast lasera zamówił bym izo ;)

Na tym CD z włożonym starym laseremmuzyki nie da się słuchać( z nowym tym bardziej) jest gorzej niż wcześniej przeskakuje z 5 razy na sekundę. Mechanizm tacka +laser złożyłem tak jak wcześniej wiec nie wiem o co chodzi.

No niestety te lasery tak mają. W każdym razie jak 541 zawsze kupowałem dwa, na wszelki wypadek. Ten drugi z zasady był szybko potrzebny. Poza tym warto jest wprowadzić korektę pracy lasera zalecana przez NADa. Bardzo pomaga.

NADa.jpg

Nie myśl - słuchaj.

Bobaj kupiłem w impelu, już go odesłałem czekam na kolejny na wymianę. Nie może być w tak ze kupujesz IDENTYCZNY laser a on nie działa tak jak powinien. Tak czy inaczej większe nadzieje pokladam w oryginalnym- będzie czyszczony.

Kickdown-zastanawiałem się nad tym czym różnią się te z autoryzowanego serwisu. Od tych "oryginalnych" z neta.

Tomek, też kupiłem w impelu i też nie chciał poprawnie działać (głowica bez mechaniki). Na szczęście w sklepie elektronicznym (APROVI w Gdańsku) mieli taki na miejscu i ruszył z bez problemu. W Trimex dostałem info, że jak laser jest OK to musi działać od razu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.