Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra GS-431 Bernard - Co do tego? Pierwsze kroki

Algeroth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na tym forum nowy ;)

Dostałem od znajomego Unitre GS-431 Bernard, który miał iść na śmietnik. Unitra w dobrym stanie, wszystko się kręci, elektryka działa. Jest to moja pierwsza przygoda z gramofonami, i nie mam bladego pojęcia jak się to je. Zawsze marzyłem by mieć gramofon, i w końcu się spełniło. Stąd moje pytanie, jaki sprzęt musiałbym dokupić, by w końcu z ulgą puścić sobie jakąś płytę? Z tego co zdążyłem poczytać, potrzebuje przedwzmacniacz(?) , wzmacniacz i kolumny.

Jaki najtańszy sprzęt byłby odpowiedni? Chcę na allegro gdzieś poznajdować coś co by obsługiwało tą unitrę, bo zbytnio funduszy na high-endowy sprzęt nie mam.

Pozdrawiam

W dużym skrócie: potrzebujesz nowej wkładki gramofonowej, przedwzmacniacza gramofonowego ("phono-pre") i wzmacniacza (lub wzmacniacza z wejściem "phono" - większość starych wzmacniaczy miała takie wejścia, wtedy przedwzmacniacz niepotrzebny) i oczywiście głośników. Sygnał z wkładki gramofonowej jest bardzo słaby i dodatkowo celowo "zakodowany" w taki sposób, że wymaga dodatkowego wzmocnienia i korekcji, stąd potrzebny jest dodatkowy układ.

Miałem kiedyś, bardzo, bardzo dawno taki sam gramofon i o ile pamiętam, miał chyba kabel wyjściowy z końcówką DIN, praktycznie dziś nieużywaną (oprócz ekscentrycznej brytyjskiej firmy Naim). Jeżeli tak jest istotnie, trzeba przelutować końcówkę lub cały kabel na powszechne dziś końcówki RCA ("cinch"). Chyba, że kupisz stary wzmacniacz z takimi wejściami.

Wkładkę raczej warto kupić nową, reszta może być z drugiej ręki. Jeżeli masz już jakiś sprzęt audio (kino domowe, mini wieżę) to na początek możesz do niego podłączyć gramofon i przedwzmacniacz i sprawdzić, czy będziesz miał cierpliwość do płyt analogowych.

Gramofon trzeba by przeczyścić, łożysko przesmarować a nową wkładkę prawidłowo zainstalować na ramieniu i całość właściwie wyważyć (nacisk wkładki i tzw. antyskating - to takie ciężarki na końcu ramienia). Polecam raczej poprosić kogoś o pomoc.

Na początek sprawdź jednak, czy gramofon utrzymuje prawidłową szybkość obrotów. Służy do tego stroboskop: wzorek na talerzu podczas kręcenia się musi w obszarze podświetlonym przez małą lampkę umieszczoną po lewej sprawiać wrażenie nieruchomego. Jeżeli pływa i nie da się go ustawić, są jakieś kłopoty z elektroniką.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.