Skocz do zawartości
IGNORED

Skoki napięcia.Jak się zabezpieczyć?

mciej

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio moje podejrzenia co do jakości prądu dostarczanego przez elektrownię przechodzą powoli w pewność; pare miesięcy temu poszedł z dymem domowy komputer, dzisiaj spalił się serwer sieciowy.

Na całym osiedlu od czasu do czasu palą się czajniki , żelazka, odkurzacze etc.

Co gorsza zaobserwowałem, że pianocraft sam się wyłącza... pewnikiem uruchamiają się zabezpieczenia przepięciowe. Podobne sygnały mam też od innych właścicieli sprzętu audio.

Póki problemy były tylko u mnie mogłem jeszcze wierzyć w cuda, ale wygląda na to że to jednak wina skoków napięcia.

W związku z tym pytanie: jak zabezpieczyć sprzęt? Tanio :)) Wystarczy jakiś komputerowy UPS I jaka może być skala zagrożenia... czy może się zdarzyć że zabezpieczenia w yamaszce nie zadziałają któregoś razu jak trzeba i ona też się uda do nieba? Bo wtedy to już nie pozostanie mi nic poza znalezieniem grubego kija i wyprawą do elektrowni :))

Mciej

czajniki sie pala i odkuzracze? Tochba 1kV dali! tojuz pzresada chyba, owszem skoki napiecia do kilkunastu V sa ale zeby az takie cuda..

Pojawiaja sie tez w sieci takie łądne szpikleczki do 4kV ale rzadko i sa ktotkie choc niezle mieszaja bo ich widmo jest szerokie

Nie wiem co oni zrobili :)) ale sytuacje są powtarzalne w skali kilkuset rodzin (może i więcej, nie wiem) więc nie może to być jednostkowy wypadek ani przypadkowa wada jednego urządzenia.

Piano-Craft sama się wyłącza po pewnym czasie (chyba pół godz.) bezczynności.

Jak płytka się skończy i nic nowego nie włączysz, to po pewnym czasie cały zestaw się wyłącza.

Chyba, że u Ciebie się wyłącza w innych okolicznościach. Jeżeli tak, to być może to wina skoków napięcia.

UPS nie będzie dobrym rozwiązaniem. To jest dobre przy stałym poborze mocy. Ale przy dużych skokach pobieranej mocy przez wzmacniacz, UPS może nie nastarczyć prądu i dźwięk straci "kopa".

I chyba nie jest to wcale takie tanie rozwiązanie.

Najlepsze byłoby zapewne zastosowanie kondycjonera, ale byłoby drogo.

Natomiast całkiem chyba niezłym zabezpieczeniem jest listwa zasilająca z zabezpieczeniami przepięciowymi.

I jest to naprawdę tanie - są różne listwy, ale powinieneś się zmieścić poniżej 100 zł.

Janusz z Torunia

Mogłem od razu o tym napisać :)) - oczywiście nie chodzi o sytuacje automatycznego wyłączenia, ani o wcześniej zaprogramowane wyłączenie. To się zdarza w trakcie odtwarzania, w trakcie normalnego użytkowania.

Mam prostą listwe przeciwprzepięciową - za jakieś 30 zł. - ale nie wiem czy wystarczy (wysraczy :)) )

powinna wysraczyć. U mnie w domu światło raz przygasa a raz jest jasniej, spółdzielnia umywa ręcę zwalając na ZE a ZE zwala na spółdzielnie no i ok. A co miesiąc przychodzi rachuneczek :))))))))) To jest kurde biznesik cieplutki.

Mam również taką mocno audiofilską listwę przepięciową za 30pln i nic się nie dzieje :))

Pozdrawiam.

The odd get even.

a chyba najbardziej w tej sytuacji drażni mnie moja kobieta. Mówię - O! Patrz Kochanie! Znowu miga światło! Na to ona, rozglądając się maślanym wzrokiem po pokoju - Taaaaaaaak? Naprawde? No ja nic nie widzę! .............ech...........

Pozdrawiam.

The odd get even.

mciej nie wiem czy to uchroni Cię przed dużymi skokami napięcia ale pianocraft gra lepiej (chyba) na filterconie.

Droższy kosztuje u producenta 55zł + przesyłka, w sklepie koło 100zł;

Listwa zawiera porządny filtr, jest metalowa a z samą firmą jest świetny kontakt- nawet dowiadując się o jedną sztukę, pełen profesjonalizm!

Dwóch kumpli mych kupiło te listwy i gra lepiej, u mnie poprawiły się wokale, odnoszę wrażenie, że są bardziej mięsiste i mniej syczące (na gorszych płytach).

Pozdrawiam

Jeżeli zjawisko jest powszechne (palenie się sprzętu) to "wysraczy" zaczepić o to panów z elekstrowni. Brencik chyba w to nie wierzy ;) A ja znam takie przypadki. U mnie spaliły sie trzy czajniki i dwa żelazka (w tym jedno przepaliło deske do prasowania strop i wpadło do piwnicy ;)

pozdr.

ps - uzywanego fellowesa mozna kupić za 25zł.

Zaczepiać to pewnie można, ale jak coś wybuchnie to chyba nie ma żadnego sposobu żeby udowodnić że to ich wina :(

Monity do elektrowni już oczywiście były, ale wiele to nie daje, a jeżeli już to nie na długo ;)

Oczywiście że Brencik nie wierzy, przecież w elektrowniach się nie mylą :))

Nie bardzo widze sens w zmienianiu jednej listwy za 30 złotych na drugą; ale chyba faktycznie poszukam jakiegoś lepszego Fellowesa albo magicznego filtercona.

Mciej - fellowesa raczej ze względu na filtry, bo zabezpieczenia antyprzepięciowe powinna mieć tez taka listwa za 30zł.

Tylko żeby spalic grzałke w czajniku albo żelazko wystarczy je pozostawić bez wody na niezbyt długi czas ;) Skok napięcia raczej mu nie zaszkodzi. Sprżetowi elektronicznemu już tak. Zdazało się że eleksrownia podawała wyższe napięcie o kilkaset V - jak monterzy cos pomylili w podstacjach - znam takie przypadki. Ale to się może zdażyć raz. I wtedy wszyscy wiedza go trudno niezauażyć gdy na we wszystkich mieszkaniach przy jednej ulicy spalą się wszystkie televizory :)

pozdr.

Najpierw spraw sobie najtańszy miernik i sprawdź jakie jest w gniazdkach napięcie.

Jeśli będzie przekraczać 230V lub mocno się zmieniać to na 100% coś nie tak jest z zasilaniem osiedla. Awarie zdarzają się w różnych mieszkaniach to zapewne przepięcia są na wszystkich fazach. Skoro palą się czajniki to na bank za wysokie napięcie zasilania a nie jakieś przepięcia czy szpilki. Albo zasilanie z ZE jest trwale za wysokie na wszystkich fazach (mało prawdopodobne) albo coś jest nie tak z przewodem zerowym i w zależności od rozkładu obciążeń na poszczególnych fazach napięcia sobie pływają. W skrajnym przypadku może być tak: jedna faza 0V, dwie pozostałe po 380-400. W jednym bloku w Krakowie dobre parę lat temu tak było jak panowie fachowcy po naprawie linii zasilającej nie podłączyli przewodu zerowego i poszli sobie. Wieczorem w jednej fazie ktoś zrobił zwarcie a na pozostałych wyszło właśnie pełne napięcie międzyfazowe. Dużo sprzętu się wtedy zdymiło ;)

nie żartuj sobie ze spraw magicznych:p

napisałem ostrożnie, że gra lepiej, bo łatwiej jest mi usłyszeć=uwierzyć w listwe niż np. w "magiczną" metamorfozę dżwięku po zmianie interkonektu na dwa razy droższy.

Osobiście posiadam coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (obejmuje 6 uziemionych gniazd, zabezpieczenie liniii tel., filtr wejścia antenowego) klasa ochrony 1460J, dedykowana do sprzętu audio-wideo, ubezpieczenie do 50 000 EUR. Cena w MM 129PLN (cena bardzo niska jeżeli chronimy sprzęt za kilka tyś. PLN)

Mogę jeszcze polecić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) również posiada ubezpieczenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w elektrowniach sie nie myla, co najwyzej moga wylaczyc - to najgorsza usterka lae zupelnie niegrozna, wrecz chroniaca urzadzenia!! A po drugie elektrownia nie ma nic tu do rzeczy tylko zaklad energetyczny bioracy zasialanie z PSE ktore maja pod soba elektrownie wlasnie. Nie ma czegos takiego ze napiecie w sieci wzrosnie o kilkadziesiat V!! Bo niby skad milaloby sie wziac takie? Po drugie nawet jakby wzroslo o kilka wolt globalnie to jest caly czas korekcja za zywo robiona, agregacja mocy, pzrepływu itp itd. Wiec mozliwosci nie ma. Wiec w gniazdku nie moze napiecie wy***rdolic az tak do gory.

a po drugie zadne fellowsy nie pomoga na takie cos...

O taką listewkę mam teraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takiej listwie siedzi szybki warystor. Przy wzroście napięcia robi zwarcie i wywala bezpieczniki. Niestety warystor nie pomoże przy krótkich impulsowych przepięciach ani przy napięciu poniżej progu zadziałania warystora. Droższe listwy mają dodatkowy filtr LC.

Często zdarza się, że problemy z zasilaniem dotyczą tylko jednej fazy. Można spróbować podłączyć się pod inną, mniej obciążoną.

• 8 miesięcy później...

Mam również problem ze skokami napięcia. Widać to najbardziej na halogenach i wyciągu w kuchni. Żarówki muszę b. często wymieniać. A może stabilizator napięcia pomoże? Listwa na podwyższenie napięcia a czy obniżenie napięcia nie popsuje sprzętu?

co do prądu to dokładnie rok temu miałem taką przygodę - zawiał lekki wiatr linka zawinęła się na linkę i zamiast 220 w gniazdkach miałem około 600 V. Cały sprzęt w chacie poszedł sie j****, jedyne co ocalało z pożogi to mój sprzęt AV który był wyłączony z gniazdka ( to sie nazywa profilaktyka :-) ) , a jeśli chodzi o listwe przepięciową za 30 zł o której tutaj niektórzy wspominają to sprawa wygląda następująco - TOTALNIE wyparowała :-)

Jaki stabilizator? LM7812 :) chyba szkoda kasy. Niech sobie elektrownia ISO 9000 wprowadzi!

Trzeba się na akumulatory przeżucić jak tak dalej pójdzie, albo na Walkmana :D hi hi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.