Skocz do zawartości
IGNORED

DAC USB do 1 kzł

Gość BlueMax

Rekomendowane odpowiedzi

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Trochę straciłem kontakt z tym, co jest aktualnie dostępne na rynku. Szukam tzw. best buy w kwocie do 1-1,5 tys. zł, koniecznie z asynchronicznym USB ale to chyba teraz standard. Aktualnie gram na Musical Fidelity V-DAC ver. 1. Jedyne czego mi w nim brakuje, to właśnie asynchroniczne USB. Szukam czegoś równie dobrego i niedrogiego.

Będzie to grało z PC (Foobar), Batlabem 1 v.3 i Harbethami P3ESR.

PS Na DSD mi zupełnie nie zależy.

https://www.audiostereo.pl/topic/109724-dac-usb-do-1-kz%C5%82/

A może Audio-gd NFB 3.33?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mocno się zastanawiałem nad kupnem Audio Gd ( rozważałem DACi Regi, Moon, CA , Arcam , Audiolab ) . Po przesłuchaniu większości zamówiłem w ciemno 10ES2 - bije konkurencje na starcie. Tego modelu nie znam - ale czytając opinie myślę , że warto .

A może Audio-gd NFB 3.33?

Ukryta Zawartość

5.32 lepszy chybha

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Generalnie to przeglądając ofertę Audio Gd można dostać świra i chyba nie ma takiej osoby, która by przesłuchała wszystko i podzieliła się wrażeniami. W cenie do 2 kzł do wyboru jest kilkanaście rożnych daków :/

Witaj,

proponuję posłuchać przetwornik Asus Xonar Essence One oraz trochę droższy, ale moim zdaniem wyróżniający się przede wszystkim spójnością, wypełnieniem, równowagą Myryad Z20.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą. Dajemy także moźliwość wypoźyczenia urządzeń do testów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Hej Terrapin! Miło Cię widzieć.

Q21 wiem, że przed sprzedażą służycie wielką pomocą ;)

Czyli co Panowie, wymieniliśmy już najciekawsze urządzenia w tym przedziale cenowym czy jeszcze coś godnego uwagi Wam przychodzi do głowy?

Arcam, Asus i Audio Gd wydają się najciekawsze. Ktoś miał okazję je porównać?

Powiedzcie mi prosze czy jest sens podpinac DAC zewnetrzny pod wzmacniacz analogowy (vintage:) ? np taka konfiguracja:

muzyka z komputera>graphic equalizer>DAC>wzmacniacz>kolumny

czy bedzie zauwazalna poprawa dzwieku czy to sie mija z sensem? i DAC tak owszem ale tylko pod jakis nowy wzacniacz

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Poprawa dźwięku względem czego? Karty muzycznej w komputerze? Jesli tak to jakiej? Poza tym po co ten graphic equalizer? No i dlaczego niby dac tylko pod nowy wzmacniacz a pod stary to juz nie? Tak generalnie to bardzo proszę nie śmiecić w wątku :)

Poprawa dźwięku względem czego? Karty muzycznej w komputerze? Jesli tak to jakiej? Poza tym po co ten graphic equalizer? No i dlaczego niby dac tylko pod nowy wzmacniacz a pod stary to juz nie? Tak generalnie to bardzo proszę nie śmiecić w wątku :)

Czy bedzie slyszalna poprawa jakosci dzwieku jaki teraz wydobywa sie z kolumn - majac na uwadze ze teraz to wszystko gra nawel calkiem znosnie jak dla mnie

Graphic equalizer z sentymentu po prostu, kocham ten vintage style - wskazniki etc. poza tym mam chyba specyficzne upodobnia bowiem lubie korygowac brzmienie

Zas w kwestii stary czy nowy wzmacniacz pytalem poniewaz nie mam rozenania, byc moze taki vintage wzmacniacz z powiedzmy 91 roku yamahy ma zbyt male osiagi/tudziez ograniczenia i nic nie pomoze, nawet DAC ;)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Chyba nikt nie odpowie na to pytanie nie wiedząc jaki dźwięk teraz wydobywa się z kolumn. Jak zwykle trzeba samemu sprawdzić czy poprawa jest czy tez nie ma lub jest niesłyszalna. Jedno jest pewne: "osiągi" wzmacniacza, a tym bardziej wiek nie mają tu nic do rzeczy.

Chyba nikt nie odpowie na to pytanie nie wiedząc jaki dźwięk teraz wydobywa się z kolumn. Jak zwykle trzeba samemu sprawdzić czy poprawa jest czy tez nie ma lub jest niesłyszalna. Jedno jest pewne: "osiągi" wzmacniacza, a tym bardziej wiek nie mają tu nic do rzeczy.

dziekuje uprzejmie:) w takim razie skoro wiek wzmacniacza nie ma tu nic do rzeczy to sprobuje:)

Generalnie jestem zadowolony z tego co da sie uslyszec w chwili obecnej - i pewnie jest to dalekie od high end ale...dla mnie zadowlajace mimo wszystko. Jako ze nie ma przeciwskazan to tym bardziej chcialem sprobowac cos poprawic-jesli nawet roznica bedzie minimalna to i tak bede zadowlony:)

Powiedzcie mi prosze czy jest sens podpinac DAC zewnetrzny pod wzmacniacz analogowy (vintage:) ?

np taka konfiguracja: muzyka z komputera>graphic equalizer>DAC>wzmacniacz>kolumny

Kompletnie pomieszałeś - jeśli z kompa wychodzisz analogowo, to po kiego grzyba wpinać tam DAC ?

Z kompa powinieneś wyjść poprzez USB do zew. DAC-a i dalej na dowolny wzmacniacz -> kolumny.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Tak generalnie to zależy mi na czymś prostym i nieprzekombinowanym, gdzie cała para idzie w jakość dźwięku a nie wyposażenie, którego i tak nie wykorzystam. Coś jak mój Musical V-DAC. Na pierwszy rzut oka najprostsze są Arcam i Denon. Natomiast przetworniki Audio Gd to zupełnie inna filozofia.

Tak patrzę jeszcze na Audiolab Q-DAC, Beresford TC-7530 Bushmaster, Asus Xonar Essence One, Cambridge Audio DacMagic Plus, Myryad Z20, Rega DAC, może Musical Fidelity V90-DAC. Za dużo tego :/ Które sobie od razu darować?

PS Czy Arcam irDAC jest równie godny polecenia jak starszy model rDAC?

Hmm Arcam przetwarza tylko do 96 kHz. Really?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Trochę straciłem kontakt z tym, co jest aktualnie dostępne na rynku. Szukam tzw. best buy w kwocie do 1-1,5 tys. zł, koniecznie z asynchronicznym USB ale to chyba teraz standard. Aktualnie gram na Musical Fidelity V-DAC ver. 1. Jedyne czego mi w nim brakuje, to właśnie asynchroniczne USB. Szukam czegoś równie dobrego i niedrogiego.

Będzie to grało z PC (Foobar), Batlabem 1 v.3 i Harbethami P3ESR.

PS Na DSD mi zupełnie nie zależy.

Jeśli DAC USB asynchroniczny do 1000zł to koniecznie trzeba sprawdzić najtańszego M2Tech HiFace DACa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RECENZJA PORÓWNAWCZA 12 DACów USB do 1500zł:

Zwycięzcą jest M2Tech HiFace DAC

Ukryta Zawartość

W zeszłym miesiącu była recenzja w Audio Video, a w tym w polskim HiFiChoice.

Wszędzie zbiera rewelacyjne opinie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

RECENZJA PORÓWNAWCZA 12 DACów USB do 1500zł:

Zwycięzcą jest M2Tech HiFace DAC

https://www.dropbox.com/s/4lc5kb2rmfdk1mt/Mini%20test%20DAC%C3%B3w%20z%20wej%C5%9Bciem%20USB_7_final.pdf

Wybacz, taki test to każdy sobie w Wordzie może napisać.

Na marginesie, kto jest autorem tego "dzieła"?

Kojarzysz człowieka o nicku "fallow" ? Na pewno bardziej z Audiohobby czy mp3store, ale co by nie powiedzieć, osoba o uznanej reputacji

No, nie krępuj się.

Nie jestem w żaden sposób związany z użytkownikiem Fallow, ale...Dokument jest podpisany, bodaj na pierwszej stronie (nawet z imienia i nazwiska).

A czego temu testowi brakuje???

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Na placu boju pozostały 4 modele:

TEAC UD-501

Denon DA-300 USB

Matrix Mini-i Pro

Arcam irDAC

Wydaje mi się, że to najciekawsze co ma w tej chwili rynek do zaproponowania. Trochę przekroczę zakładaną sumę ;)

Arcam rDAC bierz !! jest za 1600 z zasilka ulepszona

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.