Skocz do zawartości
IGNORED

KLON PROAC Response 2.5! Big comeback.

Adam J.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy forumowicze, załozyłem temat ponieważ, jakoś nie udaje mi się znaleść schematu zwrotnicy do, nazywajmy to, klona proac R2.5

a konkretnie interesuje mnie układ ze skanem D2905-9500, kiedyś miałem ten schemat ale ...to było kiedyś... wtedy zrobiłem z tweeterem D2010-8513 klony w klonie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i z tym tweeterem :post-4165-0-17366200-1392313292_thumb.jpg

miałem trochę zabawy z konstrukcją zwrotki, pamiętam że, brakowało mi, że tak powiem, wysokich tonów, potem piaseczek i jakoś się uporałem z tym wtedy...(już na odsłuchu oryginałów trochę mi brakowało wysokich) ale biorąc pod uwagę charakter kolumn przymknąłem również trochę na to oko ekscytując się środkiem i właśnie delikatną górą i tym głębokim "bomblem" basowym :)

W każdym razie, brakuje mi jednak tego brzmienia dlatego zdecydowałem się na zbudowanie nowych klonów...w klonie.

Teraz zastanawiam się nad tym skanem 9500.

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów ma taki schemat byłbym wdzięczny za pomoc.

I oczywiście byłbym rad opinii użytkowników takich aplikacji SS 8535 i 9500.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/109658-klon-proac-response-25-big-comeback/
  • 9 miesięcy później...

a konkretnie interesuje mnie układ ze skanem D2905-9500,

Tu nie ma ?

Ukryta Zawartość

Gdzieś miałem schematy bo męczyłem te klony na różne sposoby .

I oczywiście byłbym rad opinii użytkowników takich aplikacji SS 8535 i 9500.

Dzisiaj nie są warte zainteresowania .

Lepiej pójść w Zaph ZRT ale te znowu wyjdą tyle ile Kef R300 więc znowu na dzień dzisiejszy nie warto .

Mam bdb opanowane połączenie ss 8545 z 9500

8545 jest dużo lepszym głośnikiem ale problem jest inny . Potrzebuje bardzo mocnego wzmacniacza .

Ukryta Zawartość

Tu nie ma ?

Ukryta Zawartość

Gdzieś miałem schematy bo męczyłem te klony na różne sposoby .

Dzisiaj nie są warte zainteresowania .

Lepiej pójść w Zaph ZRT ale te znowu wyjdą tyle ile Kef R300 więc znowu na dzień dzisiejszy nie warto .

8545 jest dużo lepszym głośnikiem ale problem jest inny . Potrzebuje bardzo mocnego wzmacniacza .

Może chodziło ci o wzmacniacz z dużą wydajnością prądowa. Ja napędzałem ten głośnik wzmacniaczami 20W i szyby dzwoniły w meblach.

Ukryta Zawartość

Może chodziło ci o wzmacniacz z dużą wydajnością prądowa. Ja napędzałem ten głośnik wzmacniaczami 20W i szyby dzwoniły w meblach.

Nie chodzi o ilość ale o jakość tego basu . Podpinając je pod bardzo mocne i wydajne końcówki rozwijają skrzydła . I tu jest problem . Kto składa takie kolumny , skałda je bo nie ma kasy na gotowce . A jak nie ma kasy na gotowce to i wątpliwe czy stać kogoś takiego na taki wzmacniacz

Ja jak zaczynałem z DIY, miałem zasilone te klony do Aleph 5. Z dobrym pre, to jest bardzo fajny zestaw.

Wielokrotnie, osoby, które słuchały mojego tego zestawienia, dziwiły się że taki potężny dźwięk jest z 2 drożnego zestawu.

Teraz grają u mojego kolegi na amplitunerze kina, nie pamiętam jaki model. I gra to tak sobie. Pozostała sygnatura, ale w ogóle bez emocji. Tak więc dużo prądu!!!!!.

Nie chodzi o ilość ale o jakość tego basu . Podpinając je pod bardzo mocne i wydajne końcówki rozwijają skrzydła . I tu jest problem . Kto składa takie kolumny , skałda je bo nie ma kasy na gotowce . A jak nie ma kasy na gotowce to i wątpliwe czy stać kogoś takiego na taki wzmacniacz

Polecam do niego tk2050. Tanio i ma kompa. Połączenie miękkiego basu `ze świetną kontrolą a kiedy trzeba bas potrafi być konturowy. Z innych tanich wzmacniaczy pasujący do tego głośnika to staruszek NAD 3020. Jak wzmacniacz nie wydala to bas robi się gumowy i traci kontrolę.

Ja akurat planuje to napedzic Accu 450 :) ..wiec raczej z kontrola nie bedzie problemu. Z pewnoscia nie bedzie problemu.

Na marginesie ..gra ktos z Accuphase na Response 2.5 ? Bo nie slyszalem jeszcze tego zestawienia a bardzo mnie ciekawi.

Napędzi. Sprawdzałem.

Zarcik ?

Wzmacniacz z trafkiem od CD jedne z najtrudniejszych do napędzenia 18tek ?

Grac to będzie . U mnie Xindak 6950 ( 9 ) nie dawał sobie z nimi rady i pamiętam że Yaqin MC-100B dopiero sobie poradził .

. Nie bez powodu ten wzmacniacz sprzedał się w milionie egzemplarzy.

A co to ma wspólnego z jego mocą i wydolnością prądową ?

W czasach kiedy był produkowany był to wzmacniacz dla biednych a węglowe Scany w kolumnach w cenach dla tych biednych nieosiągalnych .

I

Miałeś ten wzmacniacz czy tylko jesteś jeszcze jeden teoretyk gawędziarz. Ja miałem ten wzmacniacz i do tej pory mam 18w8545. Ja coś na ten temat mogę powiedzieć. Ty możesz sobie jedynie pofilozofować. Grałem na tych głośnikach i na tym wzmacniaczu kilka miesięcy.

Może wszystkie twoje wzmacniacze jakie miałeś były gówniane? Ja jakoś nie miałem wielkich problemów z tym głośnikiem. A może kolumny spieprzyłeś i dlatego miałeś problemy z basem.

W jakim litrażu miałeś ten głśnik?

Miałeś ten wzmacniacz czy tylko jesteś jeszcze jeden teoretyk gawędziarz.

Nie muszę kupować Fiata Uno 1.0 żeby wiedzieć że ma ułamek osiągów BMW 3,0i .

Ja miałem ten wzmacniacz i do tej pory mam 18w8545. Ja coś na ten temat mogę powiedzieć.

Guzik możesz powiedzieć o Hi End owych głośnikach napędzanych tanim , budżetowym i budżetowo grającym wzmacniaczem .

Może wszystkie twoje wzmacniacze jakie miałeś były gówniane?

Sorry . Dozbieraj kasy , kup sobie porządny jeden wzmacniacz a nie szroty ze śmietnika to możemy dalej dyskutować o dobrych kolumnach czy brzmieniu samych głośników o których tak stanowczo się wypowiadasz .

A może kolumny spieprzyłeś i dlatego miałeś problemy z basem.

Na tym forum masz masę wpisów o tym głośniku sprzed lat i wypowiedzi ludzi czym je próbowali prawidłowo napędzić .

Accu klon.

Zeszliśmy na temat 18w8545 i kolega muda opowiada niestworzone rzeczy na temat tego głośnika. Mam te głośniki od około trzech lat i nie jest to pierwsza parą którą mam. Pierwszą kupiłem zaraz jak weszły do produkcji jakieś 20 lat temu i wtedy grałem na tym głośniku około 8 lat. W tym czasie przewinęło się przez moje ręce mnóstwo wzmacniaczy i powiem szczerze nawet nie potrafię powiedzieć ile.

Znam ten głośnik wzdłuż i w szerz. Zresztą mój ulubiony. Ludzie wsadzają to w 25 litrów a potem się dziwią że to im nie gra. Nie ma to nic wspólnego ze wzmacniaczem. Owszem niektóre sobie z nim nie poradziły ale nie miało to nic wspólnego ani z ceną ani z klasą wzmacniacza. I po drugie ten głośnik bardo długo trzeba docierać. Dopiero po roku systematycznego grania zaczyna się zmiękczać. Na początku gra dosyć twardo. Optymalna obudowa to między 15 a 18 litrów i BR strojony dokładnie w rezonans. Przy większej obudowie będzie gumowy bas i brak kontroli. Mniejszej nie próbowałem.

Jestem daleki od przepychania się własnymi przemyśleniami, ale może spróbuję inaczej. Dla mnie zestawienie wzmacniacza za powiedzmy 2000pln z kolumnami za 12000pln jest nieporozumieniem. (znam bardzo dobrze zestawienie tego Nada i tych klonów).

Pozdrawiam.

PS. Responce 2.5 ma obudowę powyżej 30 litrów i nie ma gumowego basu.

Zeszliśmy na temat 18w8545 i kolega muda opowiada niestworzone rzeczy na temat tego głośnika. Mam te głośniki od około trzech lat i nie jest to pierwsza parą którą mam. Pierwszą kupiłem zaraz jak weszły do produkcji jakieś 20 lat temu i wtedy grałem na tym głośniku około 8 lat. W tym czasie przewinęło się przez moje ręce mnóstwo wzmacniaczy i powiem szczerze nawet nie potrafię powiedzieć ile.

Znam ten głośnik wzdłuż i w szerz. Zresztą mój ulubiony. Ludzie wsadzają to w 25 litrów a potem się dziwią że to im nie gra. Nie ma to nic wspólnego ze wzmacniaczem. Owszem niektóre sobie z nim nie poradziły ale nie miało to nic wspólnego ani z ceną ani z klasą wzmacniacza. I po drugie ten głośnik bardo długo trzeba docierać. Dopiero po roku systematycznego grania zaczyna się zmiękczać. Na początku gra dosyć twardo. Optymalna obudowa to między 15 a 18 litrów i BR strojony dokładnie w rezonans. Przy większej obudowie będzie gumowy bas i brak kontroli. Mniejszej nie próbowałem.

Rozumiem, aczkolwiek ciekawi mnie zestawienie tego głośnika z Accuphase450. Choć nie mam wątpliwości że będzie wyjątkowo dobrze.

Masz miałeś kolego KrzysiekA stycznośc z Response 2.5 ? ciekawią mnie wszelakie opinie na ten temat...choć to leciwa konstrukcja, chce się za nią zabrać.

Mnie też kiedyś kusiło żeby kupić 18w8535. Nawet miałem ochotę na Response 2.5. Ale nie starczy życia żeby wszystkiego spróbować. Teraz produkują lepsze głośniki chociaż nie zawsze nowsze jest lepsze. Miałem przez pewien czas w domu Revelatora i może bas schodzi niżej, może parametry ma lepsze ale nie ma tego czegoś co ma węglówka. Dlatego do tego głośnika wróciłem po latach. Wiem że nie jest to głośnik neutralny ale przyjemnie się go słucha.

Czyli teoretyk gawędziarz.

O!

Dokładnie siebie opisałeś . Tylko po co tak uparcie ganisz metalowego Seasa w innych wątkach jak napędzasz go wzmacniaczami po 200zł .

Accu klon.

Może być za ciepło . Obydwa węglowce potrzebują przejrzystego , szybkiego wzmacniacza .

Zresztą dzisiaj NIE WARTO robić tego klona .

Znam ten głośnik wzdłuż i w szerz. Zresztą mój ulubiony.

Ta , jasne a świstak ...

Gdybyś miał choć raz jeden porządny wzmacniacz którym napędzałeś węglowce potrafił byś go wskazać - zapamiętać .

Nie miałeś i nie masz dobrego wzmacniacza więc nie potrafisz powiedzieć co to dobry wzmacniacz i dobre napędzenie takiego głośnika a teraz ci się tylko wydaje .

Około 20 lat temu ESA zrobiła na nim model Continuum . Próbowano je napędzać wieloma wzmacniaczami i pamiętam nad zachwytami nad Strusem 140 .

Nie NADzikeim z paroma watami ale mocnym i dobrej klasy wzmakiem . W tamtych latach miałem przyjemność słuchać któregoś z najwyższych modeli Sonus Faber na węglowcu i chyba to był właśnie ten model . To był 1998r i wtedy kupowałem Technicsa SUA900MKII . Ten Technics nie miał siły wyciągnąć z nich dynamiki a w salonie były podpięte pod taką dużą końcówkę Krella . I to dopiero ZAGRAŁO .

Po SUA900MKII miałem Passa Zena . Nie miał siły ruszyć ani 8535 ani tym bardziej 8545 . Owszem to grało a raczej wydawało dźwięki ,dlatego zrobiłem kolumny na Seasach WT171XP

Jeszcze uparcie twierdzisz że grałeś na tym tanim , budżetowym i budżetowo grającym NADzie i byłeś zadowolony :)

A ja twierdzę że nie masz pojęcia jak ten głośnik potrafi zagrać i bujdy po wątkach piszesz o tym i innych głośnikach . Już nawet nie wspomnę o jakości grania z NADa za parę funtów .

Rozumiem, aczkolwiek ciekawi mnie zestawienie tego głośnika z Accuphase450

Zrób sobie Harpia DIY .

Lata świetlne lepsze kolumny i z klonem powinno być bardzo dobrze .

Muda zawsze opowiada niestworzone historie. Np. słyszy róznice między dwoma plikami identycznymi co do bitu :)

Nie ma sie czym przejmować.

A juz na pewno nie "specjalistą" od "tjuningu" (przez j!) NADów!

A ty znowu ze swoim Seasem. Dlaczego nie rozumiesz prostego faktu że są różne gusta i że jeżeli ci się coś podoba nie znaczy to że komuś innemu będzie podobało się to samo. Może ci zacytuję.

W każdym razie, brakuje mi jednak tego brzmienia dlatego zdecydowałem się na zbudowanie nowych klonów...w klonie.

Nie rozumiesz że autor wątku świadomie dąży do konkretnego brzmienia i nie chce czegoś innego?

Autor wie czego chce bo miał te kolumny i był z nich zadowolony.

A w temacie nie chodzi o to żeby znaleźć coś lepszego tylko o to jak połączyć tego Scana z ss9500.

Napisano dziś, 10:28

Muda zawsze opowiada niestworzone historie. Np. słyszy róznice między dwoma plikami identycznymi co do bitu :)

Nie ma sie czym przejmować.

A juz na pewno nie "specjalistą" od "tjuningu" (przez j!) NADów!

A co to ma w temacie klonów , głośników , tematu o których pojęcia nie masz ?

Bum - widzisz swój avatar ?

Już dawno powinieneś się tam udać ... A może cały czas tam jesteś ...

A ty znowu ze swoim Seasem. Dlaczego nie rozumiesz prostego faktu że są różne gusta i że jeżeli ci się coś podoba nie znaczy to że komuś innemu będzie podobało się to samo. Może ci zacytuję.

Nie chodzi o gusta tylko o bzdury które ty piszesz . Łączysz wysokiej klasy głośniki ze wzmacniaczami niskiej klasy i później wydajesz o nich opinie na forum .

Autor wie czego chce bo miał te kolumny i był z nich zadowolony.

Niech robi , napisałem jakie jest moje zdanie na dzień dzisiejszy o tych kolonach a to co zrobi to jego sprawa .

A w temacie nie chodzi o to żeby znaleźć coś lepszego tylko o to jak połączyć tego Scana z ss9500.

A z tym to się zgodzę .

Od lat ludzie nie mogą pojąć że najważniejszy jest dopracowany projekt a nie wymysł że wezmę sobie jakiś głośnik i połączę z innym . Tak to nie działa i w prawie każdym przypadku ( bez zrobienia tego przez profesjonalistę ) kończy się klapą .

A co to ma w temacie klonów , głośników , tematu o których pojęcia nie masz ?

Ty to dopiero nie masz! Ani o elektronice, ani o elektroakustyce. Żyjesz w świecie wyobrażeń, który z realnością nie ma nic wspólnego. A audio to dziedzina techniczna, a nie rzemiosło artystyczne.

Ty to dopiero nie masz! Ani o elektronice, ani o elektroakustyce. Żyjesz w świecie wyobrażeń, który z realnością nie ma nic wspólnego. A audio to dziedzina techniczna, a nie rzemiosło artystyczne.

Obawiałem się że kiedyś nadejdzie ten dzień w którym już nikt nie będzie chciał czytać i reagować na twoje bzdury w wątkach o kablach i rozprzestrzenisz się do innych działów ...

Daruj sobie. Wiem, ze musisz dbac o swój wizerunek, bo przecież to forum to twoja tablica ogłoszeniowa i źródło sprzętu do "tjuningowania"...

Zawsze przeciez znajdzie sie ktos, kto da się na to nabrać ....

Muda. Nie wiem czy zauważyłeś ale uczepiłeś się jak rzep psiego ogona. Nie jestem pewny czy komukolwiek chce się z tobą gadać. Mi się nie chce.

I do tego jeszcze zaczynasz ludzi obrażać. Ja mogę zrozumieć że podoba ci się jakaś koncepcja brzmienia i że bronisz jej jak lwica lwiątek ale proszę zrozum że ludzie mogą mieć inne gusta i z tego powodu nie musi ci piana walić z pyska.

Teraz zastanawiam się nad tym skanem 9500.

Jeżeli ktoś z szanownych forumowiczów ma taki schemat byłbym wdzięczny za pomoc.

Strona 28 dokumentu z tego linku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.