Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podpiąć Altus200 pod Radmor5102-te

Autheable

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie

Otóż mam zakupionego Radmora 5102-te i do tego kolumny Tonsil Altus 200, jednak nie jestem w stanie podłączyć tych kolumn do Radmora. Podpiąłem kable do głośników, wpiąłem do radmora i było 0 dźwięku, nawet szumów żadnych nie było słychać. Może była to wina kabla [ był dość gruby i wchodził na styk ].. Dodam, iż jestem laikiem i nie znam się na sprzęcie audio. Jest jakaś szansa, bym mógł podłączyć te kolumny do mojego Radmora?

Parametry Tonsili:

Peak power: 200W

8ohmów

Rated Power: 110W

Podłączałem kolumny do wejść z tyłu i tak jak mówię - nic nie było słychać...

Mógłbym poprosić o dokładny opis:

1. Co potrzebuję -> wszystkie kable, przejściówki, końcówki itp itd

2. W miarę przejrzysty opis tego jak do podłączyć?

Wszystkim, którzy postarają się mi pomóc będę dozgonnie wdzięczny.

Pozdrawiam,

Bartłomiej P.

Gość

(Konto usunięte)

Podłączałem kolumny do wejść z tyłu i tak jak mówię - nic nie było słychać...

1. Najlepiej byłoby, gdybyś jednak kable od strony Radmora wyposażył w odpowiednie wtyki (do kupienia w sklepach RTV lub np. Allegro), by mieć pewność, że styk jest pewny.

2. Sprawdź (dla pewności) ustawienie przełącznika "Głośniki" - czy nie jest na pozycji "0".

Gość

(Konto usunięte)

Mam te kable od radmora 5 pinowe czy jak to się nazywa. Ustawiałem wszystkie przełączniki we wszystkich kombinacjach i nic to nie dało. ;/

Miałem na myśli przede wszystkim głośnikowe i jeśli wszystko jest OK, to powinno działać przynajmniej radio.

Może udałoby się zrobić jakieś zdjęcia, jak to masz podpięte (amplituner, kolumny), i wstawić tutaj :)

Nie mam takiej możliwości bo to jest mojego szefa tak naprawdę i prosił mnie, bym mu podpiął głośniki do radmora i odtwarzacz cd by to grało. Podpiąłem i nie działa. ;/ A nie mógłby ktoś tego jasno objaśnić krok po kroku, co jak i gdzie trzeba wpiąć? Wtedy bym zrobił według schematu i jakby dalej nie działało to wtedy bym zrobił zdjęcia. Wiecie, nie chcę co chwila mu przeszkadzać.

Pozdrawiam!

Kable masz podłączone na pewno dobrze, bo tego się po prostu nie da spiąć źle. Nawet jakbyś pomylił plus z minusem to i tak dźwięk powinno być słychać. Myślę, że problem tkwi jednak w przełącznikach:

1. sprawdź czy wzmacniacz jest podłączony do prądu, a włącznik "sieć" wciśnięty - wskaźniki wychyłowe powinny się podświetlić

2. sprawdź czy przycisk "-20dB" obok gały wzmocnienia nie jest wciśnięty - jeśli jest to przełącz.

3. ustaw selektor głośników (ten na prawo od wyjść słuchawkowych) w pozycji "przód i tył"

4. ustaw selektor wejścia na pozycję "radio"

5. zacznij pomału kręcić gałą wzmocnienia w prawo - pojawienie się szumu radiowego w głośnikach oznacza, że wszystko jest sprawne i podłączone prawidłowo.

Ok. Sprawdzę w weekend wszystko to co napisało dwóch kolegów wyżej. Jeszcze jedno pytanie. Mianowicie, czy jeżeli kabel, który wpinam do głośnika mam za gruby [ chodzi mi, że jak go skręciłem to ledwo się mieści do tej przejściówki, co się ją śrubką dokręca ] to może być on problemem czy raczej nie?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.