Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V473 - jakie dobrać kolumny 5.0 ?

ElfinhoxD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały problem. Otrzymałem w prezencie wzmacniacz Yamaha RX-V473.

Aktualnie używam go wraz z kolumnami M audio HCS-9950 MK II (6ohm, moc 30-110W) w zestawie 5.0.

Niestety dwie przednie kolumny prawie w ogóle nie grają... Bass jest z nich mocny, natomiast dźwięk tak jakby stłumiony i cichy.

Natomiast centralny oraz dwa tylne grają bez zarzutu.

Musiałem zmienić poziom mocy na dwóch frontach na 0.0dB ponieważ na wyższym ustawieniu Yamaha się wyłącza (nawet przy głośności -15dB, ma zakres -80dB do +16.5dB).

Przy użytkowaniu np. na -30dB, mogę ustawić fronty spokojnie nawet na max 10dB, mimo tego nadal dźwięk z nich wydobywa się taki jak napisałem wyżej.

Prosiłbym o radę jaki zestaw kolumn 5.0, 8ohm mógłbym zakupić ?? W rozsądnej kwocie oczywiście.

To dziwne bo Yamaha bez porblemu obsługije 6 i 4 Ohm. Ile chcesz dać na te głośniki? Używki nówki?

Chciałbym nowe oczywiście, ale finansowo raczej nie podołam. W granicach 2tys myślę.

Z nowych możesz poszukać, Quadral Quintas 5000, Wharfedale Obsidian 600, lub wybrac inne lepsze fronty i tylko cos symbolicznego na tyl. Np. Tannoy V4

Z uzywek będziesz pewnie miał mozliwość szerszego wyboru.

te kolumny to sprawne są?

bi wiring?

czy te kolumny grają dobrze na tylnych kanałach?

Amplitunery do kina mają różne filtry konfigurowalne na każdy kanał. Szukałeś tam? ale zanim zaczniesz sprawdz moje poprzedne sugestie bo nic nie pownno się wyłączać.

Daj fotki jak to podłączyłeś.

Te są bardzo spoko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prosiłbym o propozycje kolumn 8ohm, nie chcę ryzykować że znów będzie problem jak z tymi m audio...

Mogę wydać ok 2ys za używane, byle by były porządne.

Specyfikacja mojego wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu:

Ukryta Zawartość

masz testy z pomiarami. Nie znalazłem tam ani jednego 8-omowego zestawu (z pomiarów). Wszystkie mają mniej. Mało prawdopodobne żeby to był problem impedancji głośników. Masz albo zepsute kolumny, albo zepsuty wzmacniacz albo jakieś dziwne ustawienie.

Zresztą specyfikacja wzmacniacza jest podana z głośnikami 6-omowymi.

Ukryta Zawartość

cc2f86f761677.jpg

1684e2386f275.jpg

9cc0a86adcce1.jpg

Zakupiłem zestaw kolumn od teścia, który używał ich razem z amplitunerem Onkyo TX-SR 307.

Wszystko grało bez problemu.

Zdjęć tylnych nie dodałem gdyż są zawieszone na ścianie.

Menu Yamahy jest w języku angielskim, ale nie ma zbyt wielu opcji w ustawieniach...

Próbowałem już wszystkiego i nie wiem co z tym zrobić...

Musiałem zmienić poziom mocy na dwóch frontach na 0.0dB ponieważ na wyższym ustawieniu Yamaha się wyłącza (nawet przy głośności -15dB, ma zakres -80dB do +16.5dB).

Czy impedancja jest ustawiona na min 6 ohm w menu amplitunera?

Ukryta Zawartość

strona 80

Ukryta Zawartość

Próbowałem to zrobić ale po wciśnięciu pojawiają mi się tylko 3 opcje:

REMOTE ID, TV FORMAT oraz INIT...

W instrukcji jest podane, ze SP IMP. jest tylko w modelach z USA i Kanady, a ja mam made in Malaysia :/

Jak w tym wypadku mam się dostać do menu ze zmianą 6/8 ohm ??

razem z amplitunerem Onkyo TX-SR 307.

Bo masz włączone speakers B, podlacz kolumny tylko do A, i wylacz w opcjach kolumny B. Jesli są włączone opcje w menu sa okrojone.

W instrukcji jest podane, ze SP IMP. jest tylko w modelach z USA i Kanady, a ja mam made in Malaysia :/

W modelach na europe też było. Po za tym wszystkie sa made in Malysia. Modele na USA i Kanade różnią się zasilaczem pracuja z innym napieciem oraz radiem, pozostałe parametry sa takie same.

Jak w tym wypadku mam się dostać do menu ze zmianą 6/8 ohm ??

Faktycznie ten model jako jeden z nielicznych nie posiada tej opcji została zablokowana, bo amp się przegrzewał. Czekają Cię same problemy z nim, bo brak ustawienia na 6ohm, to poważny problem w doborze kolumn, ciężko o takie kolumny wolnostojące, które będą trzymać tą impedancję w całym pasmie. Osobiście pozbyłbym się tego amplitunera, ale możesz spróbować jeszcze zresetować amp do ustawień fabrycznych, to jest właśnie ta opcja INIT

ale możesz spróbować jeszcze zresetować amp do ustawień fabrycznych, to jest właśnie ta opcja INIT

Zrestartowałem i na standardowych ustawieniach Yamaha wyłączyła się na poziomie 0.0dB a po włączeniu pojawił się komunikat "CHECK SP WIRES"

ciężko o takie kolumny wolnostojące, które będą trzymać tą impedancję w całym pasmie

Podałem mu wyżej przykład. Z pomiarów:

Ukryta Zawartość

wynika że w dolnym zakresie częstotliwości jest powyżej 6. Do 5 schodzi przy 5 kHz ale to nie jest obciążające dla wzmacniacza. Co oczywiście w niczym nie zmienia faktu że albo wzmacniacz jest zepsuty albo jest straszną kupą.

Może spróbuj zaktualizować oprogramowanie. Tu:

Ukryta Zawartość

piszą że nie jest taki zły...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrestartowałem i na standardowych ustawieniach Yamaha wyłączyła się na poziomie 0.0dB a po włączeniu pojawił się komunikat "CHECK SP WIRES"

To jest właśnie komunikat, który tyczy się zwarcia lub przeciążenia wzmacniacza piszesz też, że kolumny frontowe dziwnie grają może w nich jest przyczyna grały na innym wzmacniaczu? Możesz zrobić tak na szybko test i podłączyć tylne kolumny jako przody, żeby zobaczyć czy amp jest ok.

Podałem mu wyżej przykład. Z pomiarów:

Ukryta Zawartość

wynika że w dolnym zakresie częstotliwości jest powyżej 6. Do 5 schodzi przy 5 kHz ale to nie jest obciążające dla wzmacniacza. Co oczywiście w niczym nie zmienia faktu że albo wzmacniacz jest zepsuty albo jest straszną kupą.

Niby z tego wynika, że powinno być ok. Każdy przystosowany do 8ohm amp spokojnie da sobie z nimi radę, oczywiście sprawny:)

Ukryta Zawartość

Pomyliłem się w opisie, mam Yamaha RX-V471... znalazłem kolumny:

Ukryta Zawartość

będą dobre?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.