Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój 10m2 - pytanie o kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam w bloku i słucham muzyki w pokoju o powierzchni 10m2. Obecnie moj zestaw składa sie wierzy CA 500, która napędza głośniki Visaton Alto II (17 cm niskoedniotonowiec, calowa kopułka, podłogowce). Zastanawiam sie nad zmiana głośników. Na myśl przyszły mi Omegi 503mk2 jednak nie wiem czy kolumny te nie okarzą sie zbyt duży do tego metrarzu (żadnych kompresji czy dudnienia przy Alto II nie zauważyłem). Stąd pytanie do forumowiczów czy Omega sprawdzi sie czy lepiej pomyśleć o jakichs monitorach. Dodam jeszcze, że okablowanie jest narazie przeciętnej jakości ale to problem na inny post. Chciałbym też usłyszec od was jakies porady innych kolumn do mojego skromnego systemu, który pomimo różnych głosów sprawia mi wiele przyjemności (oczywiscie nie do końca bo chcę zmienić kolumny). Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na nowe kolumny to 2500 pln max 3000 pln ale wtedy to juz chyba jakies raty albo pożyczka z banku :(. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/1095-pok%C3%B3j-10m2-pytanie-o-kolumny/

widzisz - najwazniejsza jest radosc plynaca ze sluchania muzyki...Trzeba pilnowac zeby konfiguracja systemu i ciagle zmiany nie zmienily tego. Przyznaje sie do tego, ze sam z tym walcze. Ciagle sobie mowie, tylko jeszcze ta zmiana i juz zajmuje sie tylko kupowaniem plytek:) Oczywiscie tych razow bylo juz kilkanascie:) Przede mna zmiany, ktore juz moga okazac sie moze szczesciem, spokojem...Wracajac do temetu wbrew raczej wszelkim regulom mialem w 11m Omegi 503 i naprawde nie bylo zadnych problemow, bardzo rzadko na niektorych plytach bas wybrzmiewal zbyt dlugo. Jedyna rada : musisz to sprawdzic w swoim pokoju wypozyczajac za kaucja. Jesli mozesz dobrze ustawic kolumny od scian tylnej i bocznych to mozna sprobowac, i oczywiscie jesli nie masz zbednych gratow i naturalne (dywan, zaslonki itd) wytlumienie jest niezle. Sprawdz tez RLS Phobos. Mam tez dla Ciebie dwa strzaly. Ostateczne:) To ProAc Tablette 2000 i Dynaudio Contour 1.1. Pierwsze posiadam (ale jak juz mowilem szykuje sie do ich sprzedazy). Taka konfiguracje posiada Andrea29, wystarczy kliknac w wyszukiwarce, wiele razy bardzo doglebnie i rzeczowo ja opisywal. Przy okazji pozdrawiam Go:). Drugie kolumienki z kolei teraz odsluchuje w swoim pokoju. Sa inne od Tablettek, ale poziom ten sam. Chociaz ProAci daja mi chyba troszke wiecej radosci z obcowaniu z muzyka. Niestety dwie ostatnie propozycje to ta gorna wyznaczona przez Ciebie granica (mam na mysli oczywiscie uzywane - trafiaja sie ogloszenia). Moim zdaniem jednoznacznie warto, nawet gdybys musial troszke pozyczyc lub troszke poczekac. Mam nadzieje ze troszke pomoglem. Pozdrawiam.

Chryste, Cuba sam w tej chwili siedzę w pokoju ok. 10 m2 i dziwię się, że nie żal Ci miejsca na podłogówki.

Tak samo kocham jedne, jak i drugie, czego dowodem mój "zmienny" gust, bo na zmianę goszczę u mnie podłogówki i standowe.

Powiem tak: jeśli chodzi o głośność, to Tabletki 2000 są ok, ale - uważam jednak, że do moich 25m2 - zwyczajnie - lepsze byłyby inne kolumny. Nie mam tu na myśli stand/podłogowce, ale czuję, że z potężniejszymi głośnikowcami frajda byłaby większa. Albo skończe wreszcie pokój w piwnicy i wtedy będzie "studio na Polnej". W 25 m2 odczuwam ednak kompresyjkę dźwięku, jak dam czadu. (Rzadko to robię , ale jak przyjdzie ktoś z odpow. mat. muz., to..."dzieją się cuda". ) Tabletki ocenam: optymalnie: do 16 m2 (max. 20m2)

Co bym Ci polecił: ano przejrzyj tegoroczne numery Hi Fi i M oraz Audio, AV i nawet S&V, które ukazały się do marca tego roku - to z "aktualnościami" będziesz na bieżąco. W którymś z ww. pism był test monitorów - spróbuj przymierzyc się " na sucho" do jakichś.

Z tego, co piszesz - wydaje mi się, że lubisz tzw. pełne pasmo. Ja też - pod warunkiem, że dół nie jest rozlazły i bas jest to coś poniżej średnich, ale nie tylko w teorii i marzeniach. ( Dlatego nie mogąc trafić na odpow. kolumny dość długo, odpuściłem sobie ten zakres. I co ? - zapytasz - ano da się żyć, ale ...zawsze można lepiej ;-) Żałuję,ależebym strasznie nad tym ubolewał- co to to nie. Jeśli lubisz przestrzeń, to Tabletki 2000 w moich 25m2 mi jej nie dały. Może za duże pomieszczenie, a może mój partner z innego wątku ma po prostu rację , tzn.,że CA A500 jej nie daje.Może tak być.

Zwróć uwagę na standowce, które maja ładny - rozwarstiony dół. Jak ocenisz, że jest jednorodny, niezróżnicowany to ja bym sięna takie nie zdecydował. Pewnie niewiele pełnopasmowców bez uprzywilejowania któregokolwiek zakresu znajdziesz, ale jeśli - daj znać, bom sam łokrutnie ciekaw...

Spróbuj- jeśli możesz- też czegoś innego, ot choćby używanych Tabletek. Bez standów się nie obejdzie, a to koszt (!). (Ok. 300zł za minimum wyglądu i przyzwoitości.) Może dogadaj się z moim przedmówcą, skoro chce sprzedać Tabletki (?) Oj, chyba nie często trafiają się z II ręki...

A słuchałeś ich w ogóle ? Inaczej całą tą pisaninę można o kant stołu...jeśli nie przypadną Ci do gustu - zyskasz bezcenne doświadczenie: "inne, byle nie..."

Postaram się pogrzebać w czasopismach- może zaproponuję jakieś konkrety- powiem w jakim pismie i n-rze jest test.

Na razie mam na uwadze, co masz. CA A500 znam b. db. Pewno zapytam Cię jeszcze o parę szczegółow.

Od czego proponuję zacząć - wiesz. A odsłuchu i wyjazdu - nic nie zastąpi. Koszty...wiem. Ale pamiętaj: jak posłuchasz choćby jednego, załóżmy najlepszego zestawienia, kupisz, będzie się nadal okrutnie podobało - będziesz miał "dygotkę ": a mogłem może jeszcze spróbować tego i tamtego, a może byłoby jeszcze lepiej ? Wiesz, o czym mówię ?

Jak rozmawiałem z kilkoma sympatycznymi i kompetentnymi ludźmi z Decybela to dziwili się, czym napędzam Tabletki. Zwrócili uwagę, że przesiadłem się już w części z oczekiwaniami na wyższą półkę i radzili odsłuch kilku klocków z ich oferty, bo jakżeby inaczej. Mówili do rzeczy i dużo z tego skorzystałem i jeszce korzystam. Resztę zawsze musisz sam dośpiewać, ( nie są jedyni, ale zawężą pole poszukiwań). A jak za b. nie potrafisz to zdaj się na innych: odwiedź kilka sklepów u siebie i niech Ci pokażą coś, co mógłbyś brać pod uwagę. Jak się nie spodoba - mów im co- niech doradzają i zmieniają kolumny dalej. Jak się ze 2-3x pod rząd pomylą-sam wiesz, co masz myśleć. Wal do II.itd.,aż doznasz nirwany oświecenia. A jeśli nie ?To znaczy ,że zmienić musisz półkę na jeszcze wyższą. Móje nowe nabytki muszą mną wstrząsnąć. wtedu czuję pełną satysfakcję, a zawsze większą, niż by na to wskazywała cena poszczególnych elementów. Oprócz muzyki, która jest tu najważniejszai związanych z nią emocji, ta reszta jest tuż za nią, bośmy audiofile - naród szczególny.

No to jak: literaturka, własne - już może bardziej sprecyzowane preferencje po tym, co napisałem (mnie czasami się przypominają swoje starsze fascynacje, gdy ktoś je sprowokuje), czy - jutro od razu- runda po sklepach ?

Do Paul'a: - dzięki - nawzajem.

Dziekuje wam za wpisy dzieki bogu istnieje szybki i kompetentny sposób zaciągnięcia informacji od osób obeznanych w temacie audio. Wracając do twojego pytania moj Cd to równiez CA D500 SE, kabelki głośnikowy AST 75 Sonic Linka a interkonect jest mojej produkcji z kabelka mikrofonowego, juz mówiłem żadnych rewelacji. Muzyka którą słucham jest różna i zależy od nastroju ale głównie rock troszke jazzu i takie spokojniejsze klimaty jak Mike Oldfield, Enigma i takie tam, przymierzam się do muzyki klasycznej jednak nie wiem od czego zacząć. Wracając do kwestii kolumn to nie napisałem jakie brzmienie mnie interesuje. Jednak sam sprecyzowałeś je prawie dokładnie tyle tylko, że nie ukrywam iż lubie dzwięk duży z dobrym wielokolorowym basem. Nie chodzi oczywiście o dudnienie tylko o czyste wybrzmienia. Jak tylko dozbieram kapuste od razu wybieram sie na polowanie tak jak mi poleciliście. Mieszkam w Poznaniu i zanm tylko 3 sklepy z zabawkami audio jeden na Szewskiej drugi na Garbarach a trzeci na Głogowskiej. Jeżeli macie jakieś namiary na inne sklepy w okolicy to dajcie znać. Jeszcze raz dziękuję za rady. Życzę miłego weekendu majowego przy aparaturze audio z piwkiem w reku i z dobra muzyczka w cd.

Gość andrea29 -> Cuba

(Konto usunięte)

A ja już teraz przeszedłbym się po sklepach. To co ,że nie masz jeszxcze 100% szmalu. Posłuchasz, zastanowisz się, jeszcze raz się posłuchasz za jakiś czas i zobaczysz, czy tak samo na Ciebie działająte jajfajniejsze. A jak zdecydujesz się na jakieś - przed kupnem posłuchaj jeszcze III raz. Nie wadzi. Jak się da -za kaucją - zabierz je na week- end na odsłuch do domu. W pon. oddasz lub poprosisz o fakturę na podstawie dowodu zapłaty.

Tak bym zrobił sam.