Skocz do zawartości
IGNORED

tonsil gdwk11/100 czy arv104/63/8? do...

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

... kolumn na 2Xarn5614 b-r około 60 l. strojenie 30Hz., cięcie 2750 12dB (janbo dwudrożna 188). które z tych głośników są według Was lepsze do takiej konstrukcji?

może macie jakieś rady odnośnie takich kolumn? co w nich mogłoby poprawić ten projekt (poza głośnikami lepszej firmy:))?

słucham głównie rocka, metalu i czasem bluesa, zależy mi na dobrej szczegółowości i miękkim brzmieniu

dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/10949-tonsil-gdwk11100-czy-arv104638-do/

Aha, do każdego głośnika musisz zaprojektować inną zwrotnicę, proponowanie gotowych ''uniwersalnych'' jest szarlatanerią, i trzeba szczęścia żeby coś takiego się udało. Ale może szczęście Ci dopisze...

zdania w tym temacie są mocno podzielone. mi chodzi o konkretne propozycje, żebym nie wyrzucił kasy w błoto.

który głośnik byście zastosowali na moim miejscu - zakładając tylko tonsile i tesle do wyboru?

i czy arn5614 X 2 w takich pudłąch mają sens.

obecnie mam zamknięte kolumny na arn 226, mam nadzieję, że nowy projekt nie będzie grał gorzej niż te co mam teraz

Przeczytaj jeszcze raz UWAŻNIE to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przeczytaj "o mnie" każdego kto się wypowiada, to zorientujesz się czy na pewno wie co pisze. Inaczej będziesz miał wątpliwości dokąd sam nie porównasz obu głośników WŁAŚCIWIE ZAAPLIKOWANYCH, to znaczy z odpowiednimi zwrotnicami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do McGyver -->

z "o mnie" wynika, że masz największy autorytet. Wobec tego, jeśli można, napisz mi proszę coś o zwrotnicach na 2Xarn5614 i arv104/63/8. obudowa b-r około 70 l., strojenie ~30Hz. tunel mam zamiar wrzucić z przodu.

planowałem podział około 3000 12 dB dla niskich i 18 dB dla wysokich.

jakieś propozycje?

BeerFan - odpiszę to samo co w wątku zał. przez elKovala. Moim zdaniem obudowa za duża i strojenie za niskie. Charakterystyka mocowa i odpowiedź impulsowa będą kiepskie. Możliwe że będzie przydudniało, byc może nawet trzymało rytm ale bas - również ten wyższy - nawet przy dość cichym odsłuchu może być nieczytelny. Sprawdź raczej jak te ARN zachowują się w obudowie 40-45 strojonej na 36-40Hz. Mozliwe że trzeba ją bedzie stroić jeszcze niżej żeby kosztem ilości basu mieć lepszy impuls, albo otulić głośniki warstwą waty.

Pod względem odpowiedzi impulsowej żaden BR nie dorówna obudowie zamkniętej.

pozdr.

teraz mam zamknięte. jak mi się nowe nie spodobają, to je sobie zostawię :)

impuls w zamkniętych jest dla mnie za szybki, "obcina" mi pogłos przy niskich. przy 40 l. wychodzi b. duże podbicie (wg WinISD)

ARN 5614 - 4om w obudowie BR Vb=24 litry strojonej na 40Hz ma - wg WinISD - średnią efektywność 88,5 db. Przy 80-100Hz występuje podniesienie do nieco powyżej 89 db. Spadek -3 db (od najwyższego punktu na charakterystyce) wystepuje przy ok. 48 Hz.

Zmniejszenie obudowy do 20 litrów bez zmiany strojenia spowoduje podniesienie może o 1,5 db i spadek -3 db przy 50Hz.

Nie widzę tam więc bardzo dużego podbicia. Za to w miarę przyzwoita pozostaje charakterystyka mocowa.

pozdr.

PS Pierwszy raz słysze żeby ktoś stwierdził że ma za krótki impuls więc czegoś nie słyszy :))) Zwykle jest odwrotnie - jak impuls jest zbyt długi to juz niczego nie słychać.

wykres WinISD. te głośniki będą dwa, ten wykres jest na obudowę 60l., strojenie 30Hz. jest też szansa, że WinISD nie umiem obsługiwać:/...

[obrazekLUKASZ-169285_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest szansa że masz inne niż ja parametry głosnika. Taki wykres nie ma prawa wyjśc jeśli Fs=42 Hz Vs=30,36 Qts=0,439 - są to parametry wersji 4 omowej ARN 5614. Win ISD oblicza obudowe na 40 litrów i strojenie na 38.5Hz. Przy Twoim strojeniu przy 50Hz byłoby -3db a charakterystyka opadałaby znacznie łagodniej.

Sprawdż równiez charakterystyke mocową ;)

pozdr.

To jest widoczne w WinISD wykres "maximum power". Masz tam moc i obraz jej spadku dla niskich częstotliwości. Zwykle jest to takie siodełko z podniesieniem w zakresie najniższych częstotliwości. Zobacz do ilu watów spada obciążalnośc dla basu.

pozdr.

już zainstalowałem, muszę go teraz trochę ogatrnąć. generalnie wychodzi to, co w beta0,44.

ten wykres jest idealnie poziomy do jakiś 30 Hz, później opada. ale siodełko to to nie jest

Na charakterystyce mocowej głośnika w obudowie Bass Reflex zawsze będzie siodełko. Jeżeli go nie ma to prawdopodobnie masz nieprawidłowo wstawione parametry głośnika.

Dla Tesli ARN 5614 parametry powinny wygladac tak (zakładka Driver edition)

Qes=0,493 ; Qms=3,980 ; Qts=0,439 ; Fs=42,00Hz

Vas=30,36l

Mms=12,2g ; Cms=1177,8um/N ; Rms=0,80838kg/s ; Re=3,466ohm

BL=4,75589Tm ; Dd=13,04cm ; Le=0,33mH ; Sd=134,8cm^2

Xmax=3,5mm peak ; Hc=12,0mm ; Hg=5,0mm ; Vd=47cm^3

Xlim=6,0mm ; Pe=60W

Znom=4,000ohm

Niektóre z tych parametrów program policzy sam. Xlim czasem nie chce wstawiac i pokazuje 0,0. Sprawdź czy prawidłowo wstawiłeś wysokość szczeliny i cewki Hg i Hc i wychylenie liniowe Xmax (to powinien policzyć) i moc Pe.

pozdr.

te moje parametry różniły się w kilku miejscach

skąd masz te parametry, bo producent podaje trochę inne?

dzięki, teraz jest siodło że hej, spadek przy 150Hz i wzrost przy pkt. strojenia. czy tp źle, że są aż takie różnice w mocy? w jednym miejscu spada do 15 W

Spadek do 15W z 60W to jeszcze nie byłoby tak żle:) Tam może spaść do kilku W.

Parametry chyba brałem ze strony Tesli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Przy niektórych głosnikach otwierają sie dodatkowe okna z wykresami bardziej dokładnymi danymi. Cos podobnego jest chyba również na stronie Akkusa.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.