Skocz do zawartości
IGNORED

Serwer na linuxie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie zechciej mi to wytłumaczyć.

Przeczytaj moje wczesniejsze posty w tym temacie jest tam wszystko o tym!

Mowiac krotko przejscie z zera do jedynki oraz z jedynki do zera nie jest matematycznie na zasadzie jest, nie ma. To jest przejscie analogowe wynikle z niedoskonalosci nosnika CD czy tez niedoskonalosci zegarowania

No dobrze, to jest jasne. Ale to tylko opis jakościowy. Może mógłbyś przytoczyć jakieś dane ilościowe? Jitter to zjawisko znane. Wszyscy o nim piszą, ale jakoś niezmiernie rzadko pojawiają się jakieś konkrety. Współczesne odbiorniki doskonale sobie z problemem jittera radzą. I to bez zegarów atomowych. O buforowaniu zapewne też słyszałeś.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

P.S.

do jarka&ani:

Jeśli masz odrobinę odwagi, to może skusisz się na maly teścik. Jeśli się zgodzisz, prześlij mi na PW kilka tytułów dobrze znanych Ci płyt ;-)), to przygotuję odpowiedni materiał.

Rozumiem ,że chcesz nagrać mi moją płytę w formacie mp3 czy innym i twierdzisz ,że nie zauważę różnicy pomiędzy nimi ?

Mogę spokojnie stwierdzić, że w mojej obecności nie udało się nikomu "usłszeć" wpływu kabla.

Rozumiem ,że tak jak kabel to tylko metal tak i lampa również wykonana z metalu (identyczna konstrukcyjnie) brzmi wg. ciebie tak samo?

Mowiac krotko przejscie z zera do jedynki oraz z jedynki do zera nie jest matematycznie na zasadzie jest, nie ma. To jest przejscie analogowe wynikle z niedoskonalosci nosnika CD czy tez niedoskonalosci zegarowania

Wybacz, ale toż to są brednie właśnie odczyt CD na tym polega, czyli odczyt stanów jest lub nie ma, laser nie czyta nic innego jakie przejścia analogowe??? Masz jakieś materiały na poparcie tego? Odczyt płyt dobrze jest wytłumaczony tu:

"Dane kodowane są w postaci tzw. „pitów” i „landów”, czyli powierzchni ścieżki o różnym stopniu rozproszenia światła. Odtwarzacz „tłumaczy” każdy z tych obszarów na bit o wartości 0, natomiast każdą napotkaną ich granicę na wartość 1"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rozumiem ,że chcesz nagrać mi moją płytę w formacie mp3 czy innym i twierdzisz ,że nie zauważę różnicy pomiędzy nimi ?

Rozumiem ,że tak jak kabel to tylko metal tak i lampa również wykonana z metalu (identyczna konstrukcyjnie) brzmi wg. ciebie tak samo?

Lampy to co innego i zostawmy ten temat. Obaj wiemy, że dwa egzemplarze tej samej lampy od tego samego producenta potrafią się znacznie różnić. Podobnie jest z pólprzewodnikami. I jest to normalne.

Z kablami jest inaczej. Ich wpływ jest mierzalny, ale nie słyszalny, chyba, że ktoś inteligentny doda do kabelka puszkę. Wtedy wszystko może się zdarzyć.

Wyjątkiem są przewody w ramieniu gramofonowym.

Co do testu, to wygląda on tak. dostajesz płytkę z 20 fragmentami utworów. Pewna ilość z nich jest przekodowana z mp3 320. Twoje zadanie to wskazać które.

Wybacz, ale toż to są brednie właśnie odczyt CD na tym polega, czyli odczyt stanów jest lub nie ma, laser nie czyta nic innego jakie przejścia analogowe??? Masz jakieś materiały na poparcie tego? Odczyt płyt dobrze jest wytłumaczony tu:

Radzilbym poczytac kilka ksiazek o tematyce elektronicznej i przetwarzaniu cyfrowo/analogowym a pozniej pisac ze to brednie.

Dobra spadam bo nie ma tu z kim toczyc dyskusji...

To oczym piszecie to sa sprawy oczywiste jak 2+2=4 a ja nie mam zamiary otwierac szkolki i nauczac elementarza. jak chce sie rozmawiac na takie tematy wypadaloby miec wiedze, w innym wypadku, nie powinno sie pisac.

Nawet przedszkolak wie ze uklady cyfrowe przelaczaja sie w jakims tylko analogowym progu i ten prog jest zmienny po to chociazby stosuje sie komparatory aby ten prog byl ustalony dokladniej. Jednak nawet i on nie zalatwi sprawy przejscie z zera do jedynki bedzie zalezec od tego jakie jest pobudzenie (przelaczenie) i stromosc... przelaczenie z zera do jedynki. A to juz jest swiat analogowy.

Szkoda moich slow, na wasz totalny brak elelementarnej wiedzy

to co pisze stasiop juz od dawna jest zrozumiale w zlobkach, a wy jeszcze tego nie opanowaliscie, naprawde zenada, szkoda slow, tez sie zabieram:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Lampy to co innego i zostawmy ten temat. Obaj wiemy, że dwa egzemplarze tej samej lampy od tego samego producenta potrafią się znacznie różnić. Podobnie jest z pólprzewodnikami. I jest to normalne.

Ale czym mają się te lampy różnić ?

Umiejscowieniem tego samego kawałka metalu o 0,01 mm w prawo lub w lewo lub tym ,że ten kawałek tego samego metalu jest dłuższy lub krótszy o kolejne 0.01 mm?

W końcu to tylko metal tak jak i w kablu.

To tak jakbym napisał ,że kabel położony na podłodze w prawo od końcówki mocy gra inaczej niż ten sam kabel położony w lewo.

Można też przyjąć ,że ten sam kabel np. 1,5 mb. ma zawsze inną długość bo przecież nikt nie obcina kabla pod mikroskopem?

Więc jak to jest ?

W końcu w lampie też mamy takie znikome różnice , o których wspomniałeś.

Ja już kiedyś proponowałem w wątku "wielebnego" prosty test , który można z takimi kablami przeprowadzić ale nie było konstruktywnej odpowiedzi na ten temat.

Tylko jak zwykle dyrdymały o przeprowadzonych ślepych testach przez "ekspertów" i płynących z nich wynikach braku różnic w dżwięku.

Jak trzeba było wyjść z cienia forumowej anonimowości to koledzy po prostu "nasrali w gacie" ,że przed kamerą wyjdą na błaznów a całe forum będzie miało ubaw.

A wystarczyło wziąć kilku silnych w gębie i pojawić się np. na tegorocznym AS i przeprowadzić taki test , ale zabrakło "determinacji" ;)

I tak już zostało.

Ja nie chcę ciebie i kilku pozostałych przekonywać o tym , że ziemia nie jest płaska bo i po co?

W końcu płaska ziemia powinna ułatwiać poruszanie się po niej ;)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nawet przedszkolak wie ze uklady cyfrowe przelaczaja sie w jakims tylko analogowym progu i ten prog jest zmienny po to chociazby stosuje sie komparatory aby ten prog byl ustalony dokladniej. Jednak nawet i on nie zalatwi sprawy przejscie z zera do jedynki bedzie zalezec od tego jakie jest pobudzenie (przelaczenie) i stromosc... przelaczenie z zera do jedynki. A to juz jest swiat analogowy.

Hi, hi, powtórzę pytanie na które nie otrzymałem nigdy odpowiedzi.

Czy prąd elektryczny krążący po komputerze/serwerze/odtwarzaczu strumieniowym jest z dziedziny analogowej czy cyfrowej?

Dla zobrazowania i uświadomienia sobie co to są te sławetne zera i jedynki w audio i jakie to one są jednakowe popatrzcie na przykładzie sygnału I2S (na górze WORDCLK, na dole DATA) . To przykład z realnego urządzenia i realnie odtwarzanej muzyki. To, co na obrazku wchodzi do kostki daca, gdzie właśnie natępuje zamiana tego sygnału na sygnał analogowy.

To pierwsze bity z jednej próbki dla jednego kanału.

Kiedy jest zero a kiedy już nie? ;)

A może ktoś już wie, jaka to melodia? :)

Z jednej strony piszesz, że kopia będzie identyczna oczko w oczko z drugiej, że będzie inaczej brzmieć, zatem czym odczyt tej płyty będzie się różnić? Skoro mamy 2 płyty oryginał i kopia, które po odczycie będą zwierały te same ciągi cyfr?

Z jednej strony piszesz, że kopia będzie identyczna oczko w oczko z drugiej, że będzie inaczej brzmieć, zatem czym odczyt tej płyty będzie się różnić? Skoro mamy 2 płyty oryginał i kopia, które po odczycie będą zwierały te same ciągi cyfr?

Dla wszystkich osób, którym wydaje się, że opanowali całą wiedzę odnośnie odczytu danych biorąc pod uwagę tylko stany logiczne 0 i 1 polecam poniższy przystępnie napisany artykuł.

Kolego malikali życie nie jest tak proste. Czy według Ciebie dwie kolumny o identycznej charakterystyce przetwarzania zbudowane na różnych przetwornikach i częściach zagrają tak samo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale czym mają się te lampy różnić ?

Umiejscowieniem tego samego kawałka metalu o 0,01 mm w prawo lub w lewo lub tym ,że ten kawałek tego samego metalu jest dłuższy lub krótszy o kolejne 0.01 mm?

W końcu to tylko metal tak jak i w kablu.

To tak jakbym napisał ,że kabel położony na podłodze w prawo od końcówki mocy gra inaczej niż ten sam kabel położony w lewo.

Można też przyjąć ,że ten sam kabel np. 1,5 mb. ma zawsze inną długość bo przecież nikt nie obcina kabla pod mikroskopem?

Więc jak to jest ?

W końcu w lampie też mamy takie znikome różnice , o których wspomniałeś.

Ja już kiedyś proponowałem w wątku "wielebnego" prosty test , który można z takimi kablami przeprowadzić ale nie było konstruktywnej odpowiedzi na ten temat.

Tylko jak zwykle dyrdymały o przeprowadzonych ślepych testach przez "ekspertów" i płynących z nich wynikach braku różnic w dżwięku.

Jak trzeba było wyjść z cienia forumowej anonimowości to koledzy po prostu "nasrali w gacie" ,że przed kamerą wyjdą na błaznów a całe forum będzie miało ubaw.

A wystarczyło wziąć kilku silnych w gębie i pojawić się np. na tegorocznym AS i przeprowadzić taki test , ale zabrakło "determinacji" ;)

I tak już zostało.

Ja nie chcę ciebie i kilku pozostałych przekonywać o tym , że ziemia nie jest płaska bo i po co?

W końcu płaska ziemia powinna ułatwiać poruszanie się po niej ;)

Z lampami sprawa jest prosta. Różnice wynikają z procesu technologicznego i założonych tolerancji. Z półprzewodnikami jest tak samo. Sztuką jest dobranie takiej topologii układu, aby wpływ tych zmiennych parametrów minimalizować. w układach lampowych jest to trudne, w tranzystorowych już nie.

Co do kabli to np. transmitancja interkonektu jest bardzo bliska jedynki. Ta bliskość jest na poziomie szumów.

Kiedyś "testowalem" z paroma osobami nowy kabel Siltecha. Wszyscy słyszeli charakterystyczną dla srebrnych kabli "sygnaturę" brzmieniową. Jakież było ich zdziwienie gdy rzeczony Siltech okazał się kawałkiem niebieskiej skrętki komputerowej zaopatrzonej we wtyki WBT ;-))

Dla wszystkich osób, którym wydaje się, że opanowali całą wiedzę odnośnie odczytu danych biorąc pod uwagę tylko stany logiczne 0 i 1 polecam poniższy przystępnie napisany artykuł.

Kolego malikali życie nie jest tak proste. Czy według Ciebie dwie kolumny o identycznej charakterystyce przetwarzania zbudowane na różnych przetwornikach i częściach zagrają tak samo?

Ukryta Zawartość

A co tam jest nowego?

Ukryta Zawartość

Moze z innej strony zaczne tlumaczyc... Bedzie sie roznic bo przejscia pomiedzy zerami a jedynkami beda bardziej rozmyte, powstanie wiekszy jitter.

Do niektórych rzeczy w artykule ze Stereophile możnaby się spokojnie przyczepić, ale zajęłoby to zbyt dużo miejsca.

Moze z innej strony zaczne tlumaczyc... Bedzie sie roznic bo przejscia pomiedzy zerami a jedynkami beda bardziej rozmyte, powstanie wiekszy jitter.

A o marginesie zakłóceń Kolega słyszał?

Hi, hi, powtórzę pytanie na które nie otrzymałem nigdy odpowiedzi.

Czy prąd elektryczny krążący po komputerze/serwerze/odtwarzaczu strumieniowym jest z dziedziny analogowej czy cyfrowej?

I już miałeś to wyjaśnione wielokrotnie, ale najlepiej zobrazował to SławekR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

I już miałeś to wyjaśnione wielokrotnie, ale najlepiej zobrazował to SławekR

http://www.audiostereo.pl/klub-ateistow-audio-voodoo_96751.html/page__view__findpost__p__2633751

Umiesz czytać?

To przeczytaj co mam napisane w mojej sygnaturce.

Margines dotyczy przeklamania danej a nie przesuniecia czasowego zbocza, to sa dwie inne rzeczy ;)

Nie jest to prawda. Z czego wynika przesunięcie?

Umiesz czytać?

To przeczytaj co mam napisane w mojej sygnaturce.

Opinie oszołomów nie interesują mnie.

Tylko kto tu jest oszołomem ;-))

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kiedyś "testowalem" z paroma osobami nowy kabel Siltecha. Wszyscy słyszeli charakterystyczną dla srebrnych kabli "sygnaturę" brzmieniową. Jakież było ich zdziwienie gdy rzeczony Siltech okazał się kawałkiem niebieskiej skrętki komputerowej zaopatrzonej we wtyki WBT ;-))

Kolega mi wybaczy ale każdy dobiera sobie sam swoich znajomych.

Jeżeli owy Siltech / skrętka podpięte zostały do radia Szarotka a kolumny były z firmy Logitech to nie dziwi mnie taka wesoła historia.

Równie dobrze powinien kolega spróbować wlać do Fiata Pandy paliwo 100 oktanowe albo z Formuły 1 i próbować zauważyć przyrost prędkości maksymalnej tego samochodu.

Na tym forum wiele osób przeszło już ten etap i przesiadło się do innych samochodów odczuwając różnicę.

Ale jak mogą koledze to wytłumaczyć w przyswajalny sposób skoro kolega nadal pedałuje w tym Fiacie Panda ?

Z czego wynika przesunięcie?

Z wielu wielu rzeczy nie sposob to pisac krotko ale najogolniej ze skonczonej szybkosci przelaczania ukladow cyfrowych, pojemnosci pasozytnicznych i zaklocen.

Dobra zegnam szkoda mi czasu na jalowe dyskusje. Czesc!

Wybacz, ale dalej nie rozumiem ciąg przykładowy może wyglądać tak 10001001000001000... i teraz gdzie są te przejścia? Jedyna różnica jaka może wystąpić, to w przypadku błędów, ale to już nie będzie ten sam ciąg, czyli nie można mówić o tej samej kopii.

Tylko ze SlawekR niestety tez nie rozumie skad biora sie w roznice w kopiach, wiec zly przyklad :D

Ja też nie :D Jestem ciekawy jak się ma zapis HDD do tych teorii :)

Z wielu wielu rzeczy nie sposob to pisac krotko ale najogolniej ze skonczonej szybkosci przelaczania ukladow cyfrowych, pojemnosci pasozytnicznych i zaklocen.

Dobra zegnam szkoda mi czasu na jalowe dyskusje. Czesc!

Właśnie, mój Szanowny Kolego. Jest również coś takiego jak hazard, progi przełączania itp. itd. Są to rzeczy dla techniki cyfrowej elementarne i nie ma w nich żadnej magii. Malo tego są to rzeczy dawno temu już rozwiązane i nie ma tu miejsca na jakieś "odkrycia". Wie o tym każdy student mający za sobą kurs podstaw techniki cyfrowej. Nie wiedzą o tym natomiast amatorzy, którzy przeczytali parę artykułów w Stereophile, które fachowym czasopismem nie jest, nie było i nie będzie, ponieważ nie taki jest cel tego wydawnictwa.

Kolega mi wybaczy ale każdy dobiera sobie sam swoich znajomych.

Jeżeli owy Siltech / skrętka podpięte zostały do radia Szarotka a kolumny były z firmy Logitech to nie dziwi mnie taka wesoła historia.

Równie dobrze powinien kolega spróbować wlać do Fiata Pandy paliwo 100 oktanowe albo z Formuły 1 i próbować zauważyć przyrost prędkości maksymalnej tego samochodu.

Na tym forum wiele osób przeszło już ten etap i przesiadło się do innych samochodów odczuwając różnicę.

Ale jak mogą koledze to wytłumaczyć w przyswajalny sposób skoro kolega nadal pedałuje w tym Fiacie Panda ?

Porównania motoryzacyjne są w audio wyjątkowo nietrafione. W motoryzacji jest znacznie mniej szalbierstwa i wszystko jest jako tako wymierne. W audio już niestety tak nie jest. zbyt wiele ezoteryki i subiektywizmu.

Zważ Waść, że niezależnie od tego z jakiej półki pochodził sprzęt wykorzystany w tej próbie, to nie ma to najmniejszego znaczenia, ponieważ uczestnicy wyraźnie usłyszeli zmiany (mało tego były one zgodne z tym co o Siltechach się pisało), co przecież na "badziewnym" sprzęcie jest niemożliwe, bo na kable on nie reaguje. Dla porządku wspomnę jedynie, że wartość tego sprzętu oscylowała mniej więcej w granicach 28 - 30 tys. pln. A cała sytuacja miała miejsce kilkanaście lat temu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zważ Waść, że niezależnie od tego z jakiej półki pochodził sprzęt wykorzystany w tej próbie, to nie ma to najmniejszego znaczenia, ponieważ uczestnicy wyraźnie usłyszeli zmiany (mało tego były one zgodne z tym co o Siltechach się pisało), co przecież na "badziewnym" sprzęcie jest niemożliwe, bo na kable on nie reaguje. Dla porządku wspomnę jedynie, że wartość tego sprzętu oscylowała mniej więcej w granicach 28 - 30 tys. pln. A cała sytuacja miała miejsce kilkanaście lat temu.

Tak się składa ,że ja również posiadam kable firmy Siltech ale i innych firm.

Pewnie nie będziesz tym zdziwiony ale ja słyszę różnice pomiędzy nimi i to wyraźne.

Ale nie o tym chciałem napisać.

Skoro uważasz ,że wszystkie kable to ewidentnie to samo a na forum jest kilku "niereformowalnych" bajkopisarzy zrób to co pisałem wcześniej.

Spróbuj umówić się z kilkoma ludżmi "od grających kabli" np. na AS i zróbcie test , który będzie sfilmowany i wklejony potem na forum.

Najprościej będzie wpiąć w cały system same kable ze srebra a potem z miedzi.

Uważam , że to najprostrzy sposób ukrócenia tego całego cyrku z osobami piszącymi takie niedorzeczności na forum.

Jeśli znajdę czas to bardzo chętnie. Do następnego AS zostało trochę czasu. Jestem niestety dosyć zajęty, z powodów w przeważającej mierze rodzinnych. Gdyby nie to, już dawno bym taką próbę zorganizował. Byłoby to zapewne coś podobnego do sławnych odsłuchów u Lutka, w których parę osób brało udział. Niektórzy z nich do tej pory nie wiedzą co się tam stało i chcieliby na pewno o tym zapomnieć. Relację można znaleźć niestety na bocznicy - temat niewygodny, bo drażliwy więc niestety tam wylądował. A szkoda, bo każdy adept sztuki audiofilskiej powinien się z nim zapoznać. Lektura momentami jest trudna, wątek trzeba by trochę uporządkować, ale z wiadomych powodów nikomu na tym nie zależy.

Studentowi musi to wystarczyć. .. do egzaminu. I jeszcze na jakiś czas.

Potem dopiero zdobywa prawdziwą wiedzę wraz z doświadczeniem. I zostaje inżynierem. :)

Tak, są rzeczy, których w podręcznikach się nie znajdzie ;-))

Ale nie jest to już elementarz.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

/.../

http://www.stereophile.com/reference/590jitter/index.html

Ja zaś Szymonowi i innym miłośnikom potwora Jittera polecam doskonały i naprawdę wiele wyjaśniający tekst Grzegorza. Jego zrozumienie doskonale działa na wiarę audiofilską. ;)

W przeciwieństwie do blublania ze Stereophile, Grzegorz pisze konkretnie i logicznie.

Nie wiedzą o tym natomiast amatorzy, którzy przeczytali parę artykułów w Stereophile, które fachowym czasopismem nie jest, nie było i nie będzie, ponieważ nie taki jest cel tego wydawnictwa.

Ano właśnie.

Znowu zrobił się wątek słyszący konta "niesłyszący" a miało być o serwerze...

Bum i StaryM ja was bardzo lubię ale pozwólcie Mi wierzyć w grające kable i wujka Jittera. Póki co w myszy, piegi Pana kleksa i magiczne płytki jeszcze nie wierzę :)

Czy waszym zdaniem wszystkie kable grają tak samo? Czy dzielicie je na srebrne, miedziane, węglowe itd. Czy bierzecie pod uwagę strukturę krystaliczną i czystość materiałową czy uznajecie, że miedź to miedź i tyle.

Osobiście bardzo mnie ciekawi jak dobieracie kabelki do systemu. Wchodzicie do MM i kupujecie z metra co popadnie czy kierujecie się konkretnymi właściwościami?

Piszę bez złośliwości, po prostu jestem ciekawy drugiej strony medalu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.