Skocz do zawartości
IGNORED

standy dedykowane :)

djc

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

no i projekt doczekał sie realizacji :) tak to to wygląda :)

[obrazekLUKASZ-183870_1.jpg] [obrazekLUKASZ-183870_2.jpg] [obrazekLUKASZ-183870_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1097-100002916 1170259730_thumb.jpg

post-1097-100002917 1170259728_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wygląda to pięknie!! Powiedz tylko jak ze sztywnością/stabilnością konstrukcji. Swoje Q1 postawiłem na dociążonych standach, a i tak bacznie obserwuje klona jak koło nich przechodzi.

Słuchając rozumu....

Stojaki oczywiście wyglądają ładnie i są niezaprzeczalnie oryginalne natomiast ja bym im nie ufał. Spoglądając na kształt podstawy zdaje się że identyczny z podstawą samej kolumny, nachodzą mnie myśli, że to się może wywrócić. Środek cioężkości wysoko a podstawa wąska. Poza tym czy to się nie "gibie" na boki? Dwie równoległe listwy pionowe, żadnych elementów zapewniających sztywność konstrukcji. Może warto tam wstawić pionową listwę prostopadle do tych dwóch umieszczoną pomiędzy nimi (płaszczyzną do słuchacza)?

właśnie to jest najfajniejsze w tym projekcie że jest on sztywny niczym skała :). też miałem obawy o stabilność konstrukcji ale na szczęście okazały się one całkowicie bezpodstawne. ciężar szkła jest dość duży przez co całość stoi stabilnie na podstawie i się nie "gibie" na boki tego nie widać na zdjęciu ale podstawa jest o 30% większa niż "góra"

Skoro właściciel twierdzi, że wszystko jest w porządku, to znaczy że jest w porządku, oczywiście do chwili kiedy jednak się rymsnie :) Ciągle niepokoi mnie fakt braku jakiegokolwiek elementu który zapewniałby konstrukcyjną sztywność. Kto uczył się choć odrobinę mechaniki ten kojarzy hasło kratownica i wie po co stosuje się te poprzecze-skośne belki we wszystkich mostach, dżwigach, suwnicach i innych konstrukcjach kratowych. Problem sygnalizuje rys a) i b) zamieszczony poniżej. Konstukcja b) jest bezpieczna, natomiast a) niestety nie bardzo bo przed przekoszeniem chroni ją tylko wąskia powierzchnia klejenia (lub innego mocowania) szyb prostopadle do siebie.

Dlatego w dalszych projektach proponuję wykorzystywać takie rozwiązania jak na rys c d lub e (widok z góry) Element poprzeczny na rys d i e niemusi koniecznie łączyć górną półkę z dolną podstawą ale niech przynajmniej idzie powiedzmy od dołu do 1/3 wysokości lub jakoś tak. W wariancie d element poprzeczny może być np łącznkiem (wys ok 1/4-1/3 całej wysokości) pomiędzy nogami znajdującym się w połowie wysokości stojaka.

To takie moje luźne propozycje na wypadek odwiedzin cioci z czworgiem dzieci.

[obrazekLUKASZ-184400_1.jpg] [obrazekLUKASZ-184400_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1380-100002890 1170259761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Owszem, mnie to też zaskakuje. Silne pchnięcie z boku powinno złożyć całość konstrukcji, niezależnie jaki tam klej zastosowano. Powierzchnie klejone są bardzo małe, a siły rozkładają się w najmniej korzystny sposób, tworząc dźwignię oddziałującą na powierzcznię łączenia.

>Jozwa zwroc uwage na niezbyt szeroka podstawe. przy silnym pchnieciu z boku (zkladajac, ze dobry klej jest) to sie po prostu przewroci, gdyby byla szersza podstawa to by sie przesunelo lub polamalo. no ale jesli to stoi w bezpiecznym miejscu, to czemu nie? :)

czy poza walorami estetycznymi szklo jest odpowiednim materialem na taka podstawke? chodzi mi o wlasciwosci tlumiace drgania na przyklad.

Bardzo ładne.

I nic się nie rymśnie, złoży, ani nie gibie i nie będzie gibać, Wy... katastrofiści ;-)

Też zchodziłem do szkoły i wiem, co to kratownica.

Takie są współczesne możliwości.

Podejrzewam, że o sile tego kleju niewielu z nas ma pojęcie (nie wyłączając mnie), no bo teraz to się nawet klei skrzydła samolotom... ;)

Lt_Bri

Faktycznie powtórzyłem się, bo ta dyskusja trwa już dosyć długo i zapomniałem już treść wielu wpisów. Więc przyjmijmy że moje obrazki są wizualizacją Twoich propozycji :)

Andrea29

Pewnie nic się złego nie stanie ale konstukcja "ulepszona" jakąś "poprzeczką" na bewno byłaby wytrzymalsza. Kleje są zapewne super ale szkło w skrajnym przypadku może się ukryszyć obok klejenia.

Tak czy owak ja na swoje niezbyt wymyślne stojaki właziłem całą swoją osobą (dosłownie "z butami") żeby je dobrze docisnąć (przykleiłem bluetackiem do cokołów) i jeszcze usiłowałem jakoś podskakiwać a następnie wspinałem się na kolumny postawione na standach żeby je elegancko docisnąć gdy je kleiłem do standów (też bluetackiem). Jedyne czego się obawiałem to tego że mogę spaść bo w końcu stałem na powierzchmi 20x20cm :) Na tych szklanych nie wiem czy tak śmiało mógłbym powtórzyć tę procedurę.

Oczywiście nadal nie zaprzeczam że są ładne i mogą się podobać

spokojnie, spokojnie Panowie - wszystko przed wykonaniem zostało wyliczone. przykładając siłę boczną napewno łatwiej jest wywrócić cały stand z głośnikiem niż spowodaować żeby sie "złożył". klej jest super mocny. przed klejeniem przeprowadzałem szereg testów i prób (hehe nie wszystkie użyte w ramach testów przedmioty dało sie odkleić od szyby testowej ;) : monety :(, przelotka mały-duży jack postawiona na "sztorc", itp... )

Djc -na cóż w takim razie proponuję rozwijać tę technologię. Co do wywracania -już widzę oczyma wyobraźni pięknie sklejony przez Ciebie komplet standów całych ze szkła, gdzie góra i dół połączona jest szklaną nogą o przekroju trójkątnym i noga ta jest do połowy zasypana jakimś efektownym drobnym żwirkiem lub piaskiem! Malina!. Pięknie by się prazentowało z białym żwirem marmurowym. W sklapach zoologicznych jest piasek (no, bardziej drobny żwir) barwiony na różne kolory -też może wyglądać nieziemsko uroczo.

Co Ty na to?

Może być problem z klejeniem trójkąta bo trzeba by krąwędzie szkła szlifować pod kątem np 60 stopni. No cóż można zrobić przekrój prostokątny. Postaram się coś narysować.

Trochę więcej szkła i można by zrobić coś takiego. I zasypać jakimś ładnym piaseczkiem.

[obrazekLUKASZ-184867_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Barwiony żwir ? A fe ! To już może lepiej szklane kulki albo jakieś ładne (same w sobie) minerały ?

Ale nie barwionen raczej. No tak mi się wydaje. Wiem, że się nie znam ;-)

Podstawa po zasypaniu musiałaby wtedy być z naprawdę grubego szkła. 1cm chyba byłoby za mało, a więcej - co z estetyką i kosztami ?

Andrea! Z rybkami byłoby genialnie!!! tylko że szybko wyzdychają bo wody chyba nie da się tak łatwo wymienić.

Ale można nasypać takich "pociętych hologramów" jak w efektownych lampkach ozdobnych, u dołu oświetlić w bliska jakimś mocnym halogenkiem i na skutek nagrzewania się wody będzie ona unosiła w góre te sreberka wprawiając je w ruch i tworząc ładny efekt zwłaszcza w nocy :)))).

Djc -do roboty!

:))))

>Lt_Bri - pokojem odsłuchowym sie pochwal, bo nikt z Q1 się nie odzywa...

no wreszcie zrobiłem zdjęci całości :)

[obrazekLUKASZ-186617_1.jpg] [obrazekLUKASZ-186617_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1097-100002727 1170259995_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prośba do djc-na przodach mam Kef Q1, centralny Q9 c, sprzęt HK. Docelowo tak miało zostać, ale cóż, po 4 miesiącach słuchania /ustawiania i innego kombinowania/ doszedłem do wniosku, że Q1 to zbyt mała kolumna na fronty /brzmienie jest ok./ - i co teraz? chyba tylko dokupić Q 5. Jeśli masz chwilę, prosiłbym o krótką charakterystykę Q5 w stosunku do Q1. /Q4 można chyba sobie odpuścić no nie?/ - dzięki.

->djc: ładnie, ciekawie i konsekwentnie masz w mieszkaniu ;-)

Nad stołem - w przyszłości - przydałaby się plazma HD ;-))

Ot. np. taki skromny Pioneer 42 ;-)) (Sam jestem, pod wrażeniem tego pionka jak ch....a.)

Pozdr.

• Redaktorzy

djc - a ten zegar na ścianie Ci nie przeszkadza? Ja u siebie na czas odsłuchu nawet małe budziki wynoszę z pokoju, albo chowam pod poduchę, bo mi ich "cykanie przeszkadza"

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.