Skocz do zawartości
IGNORED

Kto ma ustroje ABC SOUNDLAB

mike27

Rekomendowane odpowiedzi

Tez chetnie poczytam, choc sama firma mnie nie zachwyca - na maila niby odpowiedzieli a nie specjalnie na temat, a na drugiego maila juz wogole nie raczyli odpisac, no i kwestia cen nizszych w Akkusie niz u zrodla.

Ja mam te ustroje, na scianie za kolumnami uzywam dwoch paneli H1A (piramidki) jako wytlumiacza, pomiedzy nimi (na srodku dlugosci pomieszczenia) pionowo H2A (czyli "niby półwalec" ). W rogach pomieszczenia (ta sama sciana), H2A przekrojone na pol wzdluz osi podluznej (czyli z jednego H2 robimy ustroje na dwa narozniki ;) ). Na suficie kilka H2A, plus dwie sztuki H200B obok kolumn.

Ogolnie - to dziala. Ustroje tlumiace tlumiac niezle (H1), z H2 jestem mniej zadowolony, ale trzeba wziac pod uwage, ze one sluza glownie do "lamania" plaskich powierzchni i tlumienia, mocnego rozpraszania nie dadza. Ciekawy efekt (szczegolnie przy duzych kolumnach) daja H200, umieszczone obok nich (po zewnetrznej, lub wewnetrznej, albo i po obu stronach), potrafi to duzo dac, "czysci" i poprawia srednice oraz poprawia kontrole basu.

Natomiast, na dzien dzisiejszy, gdy juz wykonalem sobie dyfuzory sam (i dzialaja dobrze i duzo tansze), ustrojow harmonium uzywalbym tylko w roli dopelnienia do moich dyfuzorow - glownie ustroje tlumiace.

Inna sprawa, ze nie sluchalem jak "dzialaja" te najbardziej zaawansowane ustroje ABC (dyfuzory...). Przypuszczam, ze dzialaja znakomicie.

Jak w koncu cyfrowke pozycze, to wrzuce jakies fotki.

Pozdrawiam

Mike27

te pół H2 w narożniku powoduje lepsze uporządkowanie sceny muzycznej, likwiduje bałagan ;), w pewnym stopniu pomaga i z basem, lecz nie jest to typowa pułapka basowa, więc bez przesady. I znowu się powtórzę, ale z moich doświadczeń wynika, że dużo lepsze efekty (z basem też) osiąga się, dając dyfuzory, a potem dotłumiając odpowiednio, i jakby to nie zabrzamiło, ja twierdzę - rozpraszanie ponad tłumieniem ;).

George_Stark

Oczywiście, mogą pomóc w likwidacji pogłosu, umieszczenie ich we właściwych miejscach powinno załatwić sprawę z typowymi problemami "mieszkań" w tym zakresie.

Osobiście stosuję ustroje akustyczne od dłuższego czasu, poprawa brzmienia jest bezdyskusyjna, do okiełznania szalejącej akustyki polecam ćwierćwalce w rogi i piramidki za słuchaczem. Duży wybór jest na allegro, są tam ogłoszenia i można kupić dowolny rodzaj profesjonalnych paneli taniej niż w SoundLab. Ponoć można sobie zamówić kształty jakie się chce.

Z jakiego materiału są te panele?

Za zwykłą pianke poliuretanową dziękuje!

Szukałem na allegro i nic nie znalazłem!

P.S. Nie chce mi się wierzyć żeby nikt z tego forum nie stosował u siebie paneli?

To w jaki sposób korygujecie akustyke?

Tu jest link do paneli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Porządne panele to nie zwykła pianka typu gąbka do mycia, tylko specjalnie opracowany rodzaj tworzywa o podwyższonej izolacji akustycznej i odpowiednich parametrach sonicznych, co poparte jest badaniami w laboratorium i komorze bezechowej. Materiał z tej grupy nazwany został sonoflexem, ale nazwa jest nieistotna. Liczy się działanie, a muszę przyznać że to jest bezdyskusyjne.

apropo świetnego kontaktu ABC z klientami . Ja swego czasu też im pchnąłem e-maila z zapytaniem . Opisałem pokój i info co tam chciałem 'wygłuszyć' . Oczywiście nie odpowiedzieli . Po 2 tygodniach zadzwoniłem . Pan przeprosił i wyjaśnił , że mają tyle zapytań i roboty , że najwyraźniej się nie obrobili . Posłałem e-maila po raz drugi . I co ? I nic . A było to z 6 miesięcy temu . Niedawno sam 'se zrobiłem ustrojstwa' .

Takie piramidki produkuje (najprawdopodobniej także dla soundlab'a) firma Eurofoam mająca fabryki w Zgierzu k. Łodzi i chyba w Gdańsku.

Ceny zaczynają się około 30 zł/m2 (dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś powinienem mie ich cennik w formie elektronicznej). Pisałem już o tym w jakimś wątku.

Przy wizycie w firmie dostałem także wyniki pomiarów w komorze i atesty.

U siebie mam wyłożoną piramidkami o wys. 4cm na podłożu 2 cm (całkowita wys 6cm) całą ścianę za kolumnami do wys. 1,7m i kawałkami na ścianach bocznych.

Jak kupowałem to nie było dostępnych jeszcze ćwierć i półwalców-> stąd zastosowałem w rogach pokoju ćwierć-tuleję wykonaną z wełny minerlanej o 10cm grubości (zgięta w łuk o obłożona materiałem dla wyglądu).

Efekt: uporządkowanie sceny, praktyczny brak pogłosu (pokój na poddaszu, gruba wykładzina na podłodze, sporo półek, zaśłony), bardzo dobra stereofonia.

Eurofoam to zdziercy, podnieśli ceny dla odbiorców detalicznych o 100%, ostatnio dzwoniłem a jakość świadczonych usłóg pozostawia wiele do życzenia, jak chciałem zakupić ćwierćwalec to stwierdzili że poniżej 3,2 m3 oni nie będą robić. Najlepeij sobie dać z nimi spokój, a jakość towaru tragedia.

Za adaptacje pokoju 26m2 zaplacilem firmie Eurofoam (bralem ze Zgierza w tamtym roku)

ok 1500zl, w sumie piramid tych najwiekszych (podstawa 10x10cm wysokosc ok.18cm)

wzialem ok 25m2, z tego czesc poszla jako piramidy, a czesc uformowalem

w pol i cwiercwalce druga strona, ktora zamawialem bez kleju. Nie wiem jak teraz cenami, ale

w moim przypadku wyszlo cos kolo 60zl za m2, a jakosc uslugi super i bez problemow,

wszystko ok. Produkt swietny, efekt rowniez, pokoj udalo mi sie wygospodarowac na

poddaszu.

• 3 tygodnie później...

te pianki Eurofoam to rzeczywicie ciekawa alternatywa dla abc soundlab i chyba skusze sie bo wlasnie przeprowadzilem sie do nowego mieszkania a sprzet mam w pokoju w ktorym jest zbyt dlugi poglos.

chcialbym przedewszystkiem rozproszyć fale dźwiękowe i zredukować pogłos do minimum.

Kolejny problem to basy wpadające w rezonans przy niektórych częstotliwościach.

Czy ktos moze mi doradzic czym kierowac sie przy wyborze pianki chcąc wyelimonować ww problemy?

Czy pokój musi być w całości wyłożony taką pianką? Czy pianka zredukuje jednocześnie pogłos i rezonans basu Wspominaliście też coś o bass trapach czy gdzieś można kupić takie urządzenia lub wykonać je samemu?

będę wdzięczny za pomoc

> (...) a jakość świadczonych usłóg pozostawia wiele do życzenia

co za bzdura - mialem okazję kontaktować się z nimi i od kilku dni wymieniam maile z człowiekiem odpowiedzialnym za kontakt z klientami i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony... obsługa na najwyższym poziomie. Ostatnio dostałem od niego maila z wynikami badań izolacji akustycznej pianki, z którymi się zapoznałem choć na maila już im nie odpowiedziałem... dziś dostałem kolejnego z zapytaniem czy materiały były przydatne i czy może coś było mało precyzyjne... no to o czymś świadczy, więc panie lampowiec... radzę się zastanowić zanim następnym razem napisze pan podobne bzdury, bo anytreklmę pańskiego (jak domyślam się z poprzednich postów) towaru na allegro też ktoś może zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.