Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Pioneer sa 706 - opinie

omg_tce

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Zastanawiam się czy warto kupić tego Pioneera cena 600 - 700zł. Sprzedawca zapewniał mnie o idealnym stanie. Sprzęt z lat 70. Widziałem ten zestaw na żywo, ale nie miałem możliwości przetestowania, stąd moje pytanie. Wyglądem rzucił mnie na kolana, ale jak z brzmieniem i awaryjnością, cenami części i dostępem do nich.

Ewentualnie, możecie jakiś polecić dobry wzmak "vintage" do tej kwoty? Sprzęt będzie nagłaśniał małe mieszkanie

Jak wypada przy nim Technics su-7700?

https://www.audiostereo.pl/topic/109260-wzmacniacz-pioneer-sa-706-opinie/

Widzisz - zadbane Vintage nie kosztuje 700 zł. To jest dużo bardziej kosztowna zabawa. Jak się zepsuje to jest często nienaprawialne. Dlatego napisałem to co napisałem. A pisząc o bardziej współczesnych sprzętach myślałem raczej o ~10 letnich. Które nie są technicznie skomplikowane, często są bardzo ładne, mają pilota, części, i serwis dostępny bez problemu. I znajdziesz masę ludzi, którzy je posiadają. Natomiast o tytułowym sprzęcie nie wiesz nic. Ale to Twoje pieniądze więc rób jak uważasz. Tylko dobrze to wcześniej przemyśl.

Czemu chcesz zabytek ja za tą kwotę możesz mieć w miarę współczesny wzmacniacz z pilotem i częściami dostępnymi wszędzie i za grosze?

Kolejny święcie przekonany że 40 letni vintage jest lepszy od obecnych sprzętow zapewne. Wie nawet bez odsłuchu

Kolejny święcie przekonany że 40 letni vintage jest lepszy od obecnych sprzętow zapewne. Wie nawet bez odsłuchu

Może mu się po prostu podoba. I w sumie to rozumiem. Tylko należy uświadamiać że to jednak bardzo kosztowna zabawa. Zresztą jak z każdym zabytkiem.

Może mu się po prostu podoba. I w sumie to rozumiem. Tylko należy uświadamiać że to jednak bardzo kosztowna zabawa. Zresztą jak z każdym zabytkiem.

Mnie też się podoba dzielony Technics pre/amp /ten ze wskaznikami/ ale jednak wolałem dobry dżwięk nie wygląd. Kto mu jednak zabroni

Widzisz - zadbane Vintage nie kosztuje 700 zł.

Zdaje sobie z tego sprawę, że prawdziwe vintage kosztuje nie małe pieniądze dlatego szukam "vintage" ;) Nie chcę z nikim się w dawać w różne niepotrzebne wymiany zdań.

Tak wiem, mogę mięć za połowę tych pieniędzy Yamahę a520 z lat 90 no ale wyglądem traci dużo do sa 706 i 708.

Ne którzy mogą pomyśleć, następny maniak staroci:) Ale od kiedy kupiłem przypadkowo znienawidzonego technicsa model sa 303 odstawiłem plastikową mini wierzę za 700zł do szafy.

Jeżeli już to SA-708 Blue Line.

Nie widziałem tego modelu na żywo, być może to nowsza trochę konstrukcja. Ceny trochę niższe jak 706 i znowu model 7800 jest nie wiele droższy różnica ok 200 - 300zł. Na razie nie skreślam tych modeli, czas pokaże.;)

Tak wiem, mogę mięć za połowę tych pieniędzy Yamahę a520 z lat 90 no ale wyglądem traci dużo do sa 706 i 708.

A taki Nak w czym ustępuje wyglądem 708?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego nie będę kupował przez internet, nie zaryzykuję;) Nie kupię dopóki nie zobaczę środka. Z drobnostkami typu zimne luty, wyschnięte kondensatory i ogólnie sprawy drobnej elektroniki poradzę sobie sam.

Ile będzie takich tematów?? hmm a czy któraś odpowiedź dała pytającemu choć mały zarys brzmienia tego urządzenia? Czy ktoś napisał " słuchałem i...." czy tylko krytyka nowe jest be, stare jest be itp.

A kolega ma jakieś kompleksy;) Tak, wzmacniacz będzie napędzał na razie monitory siesta DIY:)

Mój amplituner Technics jest z tego samego okresu, dokładniej rok 79 i jeśli ten Pioneer jest zbudowany równie solidnie, a nieśmiało podejrzewam ze jest jeszcze solidniej zbudowany, to moim zdaniem warto. Nie mam na myśli już modelu 706 tylko 708 i 7800 oczywiście w normalnej cenie. Jeśli chodzi o dźwięk, to lubię tzw. "ciepłe kluchy" z szeroką sceną, dobrą średnicą i nie ostrą górą, nie zależy mi na basie zresztą na tych monitorkach oprócz efektu dźwiękowego basu nie "poczuję".

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zwłaszcza wyschnięte kondy które zamienisz na nowsze i lepsze - nagle okaże się że nie chce grać. Swoją drogą to ile jeszcze będzie tematów o tym czymś?

Użytkownik Bald edytował ten post wczoraj, 18:36

Zapraszam z twoim Kreel do konfrontacjii.

Przed chwilą Kolego Bald czytałeś post , wymiękasz ?.

A jak wypada 708 i 7800 w porównaniu ze "współczesnymi" wzmakami... powiedzmy do 800zł? Może ktoś miał możliwość słuchania tych modeli z innymi wzmacniaczami i mógł by się podzielić swoimi spostrzeżeniami.?

• 3 lata później...

stary temat..tak sobie czytam słuchając pionner-a sa-800 z 1970r i chciałbym zobaczyć wasze szczęki opadnięte na podłodze...

Dzwięk delikatny poukładany z mocno zaznaczonym dolnym pasmem ,ilekroć przełączam się na współczesne wzmacniacze zawsze chcę wracać do mojego pioneera SA-800

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.