Skocz do zawartości
IGNORED

Thiel cs 2.2 -problem z "gwizdkiem"

BRZUCHU

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy zafundował sobie te głośniczki.Wyglądają ładnie,nie zniszczone itd,Ale jest problem -w jednej kolumnie przy pewnych częstotliwościach,nie przy każdym nagraniu wysokotonówka zaczyna szeleścić,pobrzękiwać nie wiem jak to nazwać,mniejsza o to.Trochę irytująca sprawa.

W prezencie z tymi Thielami dostał zapasowy gwizdek ale niestety nie gada.

Naprawa u Thiela (2 gwizdki-drugi jest ok ale pogięta kopułka)to kosmczna kwota.

Chwilowe poszukiwania na ebay nic nie dały i w związku z tym pytanko: czy można te gwizdki zastąpić innymi(można)ale jakie były by najbliższe tym oryginalnym?Ktoś miał podobny problem?+grzebanko w zwrotnicy?

(kolumienki grają świetnie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/109203-thiel-cs-22-problem-z-gwizdkiem/

Ale jest problem -w jednej kolumnie przy pewnych częstotliwościach,nie przy każdym nagraniu wysokotonówka zaczyna szeleścić,pobrzękiwać nie wiem jak to nazwać,mniejsza o to.Trochę irytująca sprawa.

Wygląda na to, że cewka gdzieś styka się z nabiegunnikiem lub kopułka odkleiła się od cewki, należy rozkręcić tweeter i zobaczyć, ostatecznie można próbować wymienić same kopułki jak pisze porlick.

dsc_3888nxsap.jpg

może przećwiczymy to na tym zapasowym,niesprawnym gwizdku i zobaczę co tam było dłubane-bo było ale za to kopułka jest w idealnym stanie.

(z tego co wiem to wyrwał je za malutkie pieniążki więc nie przebulił a głośniczki zacne są.Reszta w idealnym stanie)

Gdyby udało się dostać do wewnętrznej strony kopułki można spróbować trochę ją wyprostować jest duża szansa, że cewka wróci do pierwotnego kształtu. Nie będzie to wyglądać idealnie, ale przynajmniej powinno poprawnie grać, to wszystko oczywiście zakładając, że nic się nie rozkleiło.

dziękuję za porady.Jak tylko będzie troszkę wolnego czasu to się za to weźmiemy-w piątek ma przyjechać z nimi do mnie(o ile da radę)i będziemy gdybać nad nimi.Dosłał fotki.dsc_3884vbsq5.jpgdsc_3889e4s0e.jpg

GŁOŚNIKI WYSOKO-TONOWE

nie 'gwizdki'

gwizdek wygląda tak:

i-fox-40-gwizdek-pearl-158.jpg

No dech mi zaparło-piękny ten przetwornik.

Pytanie czy po wymianie w jakimś punkcie "X" będzie to grało tak jak oryginalne tweetery od Thiela ?

Trudno to przewidzieć.Raczej na pewno nie będzie grał tak samo.

Jeśli o mnie chodzi to wolałbym wymienić odrazu 2 GŁOŚNIKI WYSOKO-TONOWE na nowe lub jakąś ładną "parę"z odzysku.

Poszperam po sieci jeszcze,powysyłam listy gończe do znajomych to może coś się trafi.

Dziękuję za pomoc.

Jak to ma grać normalnie, skoro kopułki wyglądają jak po wypadku???

Niezłym sposobem na przywrócenie kopułce kształtu, który sam stosowałem z wielkim powodzeniem, jest prostowanie jej na podkładce z niezbyt twardej gumy przy pomocy śruby M8 lub M10 z łbem zamkowym- ich wypukłość dość dobrze pasuje do często spotykanych kopułek. Należy dobrać śrubę do danej kopułki, często trzeba też przeszlifować łeb drobnym papierem ściernym, by był gładki i po wypchnięciu nie narobił nierównych odgniotów. Podczas wypychania kopułki należy pracować z wielkim wyczuciem i uważać, by nie uszkodzić zawieszenia kopułki i miejsca styku z cewką, bo kopułka będzie do wyrzucenia.

Jak to ma grać normalnie, skoro kopułki wyglądają jak po wypadku???

Niezłym sposobem na przywrócenie kopułce kształtu, który sam stosowałem z wielkim powodzeniem, jest prostowanie jej na podkładce z niezbyt twardej gumy przy pomocy śruby M8 lub M10 z łbem zamkowym- ich wypukłość dość dobrze pasuje do często spotykanych kopułek. Należy dobrać śrubę do danej kopułki, często trzeba też przeszlifować łeb drobnym papierem ściernym, by był gładki i po wypchnięciu nie narobił nierównych odgniotów. Podczas wypychania kopułki należy pracować z wielkim wyczuciem i uważać, by nie uszkodzić zawieszenia kopułki i miejsca styku z cewką, bo kopułka będzie do wyrzucenia.

No fakt-nie dziwiłbym się rozwalonym niskotonowcom czy m.biernym ale "gwizdki"?! Znajdują się wysoko i dziwne by było by na przykład jakieś dziecko specjalnie wspinało się do nich nie badając po drodze pozostałych i bardziej dostępnych głośników.Dzieci raczej wykluczam:)

Thiele będą u mnie w piątek.Kolega śledzi ten wątek i ?..... pot spływa i włos się jeży ;)

Dzieci lubią to, co się ładnie błyszczy, a jak podstawić sobie krzesło też nie mają problemu :)) Poza tym fantem z tweeterami kolumny sprawiają ogólnie wrażenie zadbanych.

Nie lepiej kupić nowe mębranki i wstawić je do obecnego układu magnetycznego?

Szczerze mówiąc wątpię, że różnią się o d zwykłego modelu fabrycznego czymś więcej niż logiem Thiela na froncie.

Ukryta Zawartość

oryginalny głośnik troche kosztuje

Ukryta Zawartość

Cena wysoka-ale biorąc pod uwagę ile dał za te Thiele i nawet jeśli kupiłby te nowe "wysokotonówki" to i tak wyjdą b.tanio w porównaniu z cenami z allegro itp :) .Moim zdaniem warto,o ile będzie chciał zatrzymać te głośniki-a jak nie to pozostaje dłubanina z lepszym lub gorszym skutkiem.

Gratuluję zakupu. Słuszną drogę obrał znajomy :). Ta kopułka istotnie jest robiona przez Vifę, ale na specjalne zamówienie Thiela, więc można spodziewać się pewnych modyfikacji, a w nowszych modelach to już w ogóle jest wyłącznie thielowska produkcja. Kiedyś był fajny kontakt z ludźmi z Thiela, strona przyjazna, taka familijna, zdjęcia pracowników i kontakt do każdego z nich. Można było skontaktować się z Gary Daytonem w sprawach serwisu. Dziś po sprzedaży Thiela firma straciła swój wyjątkowy klimat i stała się anonimowa jak każda inna. Gary Dayton odszedł (chyba do Brystona), jak i większość starej gwardii. Ale pewnie można dostać u nich te głośniki. Jeżeli paczki były kupione w okazyjnej cenie, to może warto wydać gotówkę na nowe wysokotonówki.

Kontakt z Thielem wzorowy.Odpisują do kolegi za każdym razem.Poniżej ostatni email od nich(z tańszą opcją naprawy tych gw.....w)

Dear Peter,

Those speakers look great so far, well done.

What I can do for the tweeters is I can supply you with just the rebuild kit if you are up for a little do-it-yourself. What that includes is a brand new moving system (voice coil, suspension), a brand new metal dome, and new terminals. The install itself is fairly straight forward, you just unscrew the three hex bolts on the faceplate, the faceplate then comes off, then there is a piece of plastic with all of the components on it. You remove this assembly, and place the new one in. The trick comes from being very gentle with the assembly and also removing the old assembly slowly to prevent ferro-fluid loss. There is also a slight risk that the end product will buzz and be unsatisfactory.

I can sell you these rebuild kits for $187 each plus shipping.

Just let me know if this is something you'd be interested in.

Hope this helps; have a great day.

Sincerely,

Dobrze, że chociaż kontakt z Thielem pozostał na dobrym poziomie. Ja bym zamówił od nich ten kit i miał spokój. Bez rzeźbienia, dorabiania, naprawiania, bo końcu i tak nie ma pewności, czy efekt jest taki jak z fabryki.

Decyzja należy do kolegi.

Jeśli o mnie chodzi to kupiłbym nowe głośniki.Cena za ten kit to wartość 1 gwizdka-dołożyłbym do drugiego.Nawet jeśli miałbym je kiedyś zgolić taniej to nic bym nie stracił a może jeszcze zarobił parę ładnych groszy:) lub(bo kto wie) może wyleciałyby moje Kefy haha.

Obwód elektryczny głośników jest ok, czemu więc nie spróbować w pierwszej kolejności naprawy, a jak się nie powiedzie, zamówić komplet naprawczy?

Przecież opisane przeze mnie wypchnięcie kopułek nic nie kosztuje, a przy wielkiej staranności wykonania, efekt jest praktycznie niewidoczny!

Obwód elektryczny głośników jest ok, czemu więc nie spróbować w pierwszej kolejności naprawy, a jak się nie powiedzie, zamówić komplet naprawczy?

Przecież opisane przeze mnie wypchnięcie kopułek nic nie kosztuje, a przy wielkiej staranności wykonania, efekt jest praktycznie niewidoczny!

Na pewno pobawimy się w naprawę.Zaczniemy od głośnika którego dostał luzem,potem ten co szeleści-ale jeśli kolega będzie chciał kupić ten zestaw czy nowe głośniki to już tylko i wyłącznie jego decyzja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.