Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe?-wysokość pokoju ponad 4 metry! Poewierzchnia 31 metrów. Co zagra?

ajgion

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo nietypowy pokój - wysoki na 4,10 powierzchnia to 31 metrów. Pokój jest kwadratowy. Chciałabym kupić głośniki podłogowe i amplituner. Na cały zestaw mam 1000 złotych. Nie wiem jaką wybrać moc głośników i czy w takim pomieszczeniu potrzebne są mocniejsze basy? Jak uniknąć "dziur" dźwiękowych? Muzyki słucham różnej, najmniej klubowej i dance czyli nie musi być tzw. pierd*lnięcia

Najbardziej boję się, że przy słuchaniu muzyki będzie efekt jak w kościele - przez tak wysoki strop. Proszę o jakiekolwiek rady - rozważałam kupno głośników Kody - znajomy polecał, ale chętnie rozwazę inne możliwości.

Wiem, że budżet niewielki, ale najpierw trzeba kupić wannę ;) Szukam czegoś co na kilka lat pozwoli mni w miarę dobrze słuchać muzyki - choć nie robię sobie nadzieji, że stać mnie na cud techniki. Co polecacie w tej cenie i przy tak dziwacznym mieszkaniu?

Miałem podobny problem z tym że salon trochę większy ( łącznie z kuchnią i jadalnią 110m2) lecz wysokość 3,10m.

Z racji tego że to etap wprowadzania przeprosiłem się z Radmorem pożyczyłem do niego altusy 110 i kurna kicha, tragedia.

Te kolumny są okropne. Teraz gram na podłogowych Kenwood 180 jest super a od miesiąca mam monitory Heco 100 grają również super. całość nie wyniosła mnie więcej jak 800 zł.

Moja propozycja

1 nie kupuj Radmora ja miałem to wykorzystałem cena nie adekwatna do jakości.

do 300 zł możesz kupić amplitunery np Yamaha RX 385

co do kolumn poszukaj markowych starych modeli z lat 80 w dobrym stanie np te Heco Precision 100 można kupić już za 350 zł .

Tak wyglądają kolumny dla Ciebie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz facetowi że dasz 750 zł, może się skusi ...

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź. A co sądzicie o kolumnach Tannoy? Używane Mercur F3 można znaleźć za 800-900 złotych.

Ukryta Zawartość

Podobnie Tannoy M2

Ukryta Zawartość

Z nowszych opcji ciekawią mnie też głośniki Jamo S606

Ukryta Zawartość

Nowe, ale czy warte swojej ceny? Lepiej kupić używane, czy nowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakie są lepsze?

Ok, mała aktualizacja tematu. Za firanką u pewnej zaprzyjaźnionej staruszki stało sobie coś... Coś okazało się być kolumnami Polaris 300 i zestawem klocków z serii Diora 502: CD, equaizer, wzmak 504b i tuner. Całość nabyłam w ciemno drogą kupna za całe 300 zł. Coś tam gra i brzęczy, wydaje mi się, że średniotonowe głośniki nie działają ale membrany całe a wieża chyba działa bez zarzutów (nie licząc powciskanych klawiszy i wyłączającego się wzmacniacza przy większej głośności). Może się uda zreaktywować. Proszę trzymać kciuki i dziękuję za pomoc.

Oj, nie będzie dobrze ...

Jeżeli chodzi o pieniądze - to za 500 zł możesz kupić na allegro kolumny JPW ML 910. W obu wypadkach zagrają zdecydowanie lepiej - nawet z elektroniką Diory.

Te Polarisy - to jakbyś znalazła starego popsutego Trabanta i wymyśliła że go sobie tanio zreperujesz i będzie fajnie jeździł.

Ani nie zreperujesz tanio - ani nie będzie to dobrze działało ... bo dźwięk będzie raczej taki straszny.

Za 300 - 400 zł kupisz też na allegro dobry wzmacniacz np. Luxman 353, Rotel RA-931mkII, Cambridge Audio A5.

Taki zestaw zagra nieporównanie lepiej od starej Diory z Polarisami, na naprawę których też będziesz musiała wydać spore pieniądze ...

Zobaczymy, ile bedzie bedzie kosztować naprawa. Mam zaprzyjazniony serwis i moze ze mnie nie zedrą.na pewno dziala tuner, CD i equalizer. Jak naprawa reszty bedzie zbyt droga - sprzedam jakp uszkodzone., chociażby na części. Mysle, że za 300 zl i taknie jestem stratna po tych zakupach.

Trabanta jeszcze nie naprawialam, ale kilka jednośladów warczacych udalo mi sie naprawic tanim kosztem. Moze z glosnikami tez mi się poszczesci. Od czegos trzeba zacząć

Poza tym nie wierzę, że żaden z was nie kupilby tego wszystkiego za 300 zł. Nawet, zeby ewentualnie mieć na części, wymiane czy dalszą sprzedaż?

Chyba, że to takie moje babskie zamiłowanie do okazji... to zwracam honor

Chyba, że to takie moje babskie zamiłowanie do okazji...

Wiele osób to ma - niezależnie od płci, choć głównie po 60-tce ... :-)

Ten Twój zestaw jest tak słaby że nie naprawiałbym go bo nie ma po co tylko spróbował sprzedać. Nie wierzę że ktoś na forum dałby za to choćby i 150 zł. Do tamtych sprzętów się nie wraca bo nie ma po co.

A szkoda bo sygnalizowałaś chęć zakupu i masz możliwość mieć całkiem przyzwoity sprzęt.

Kolumny naprawione będą za 150zl - właśnie się dowiedziałam. Przepalone zwrotnice i uszkodzone głośniki średniotonowe. Plus trzeba je trochę podkleić na dole. Więc łącznie z naprawą głośniki mam za 350 zł. Nie były przerabiane - wszystkie głośniczki Tesli. Nie wiem czy za tą cenę kupiłabym coś lepszego na początek - -może tak, ale kości (głośniki) zostały rzucone ;)

A co do reszty tego super ekskluzywnego zestawu to czekam na ekspertyzę, czy opłaca się naprawiać, czy puścić dalej w obieg jako uszkodzone.

Ktoś to jednak kupuje - i to za nie najgorsze pieniądze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I to jeszcze z kolumnami Voice Kraft...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzedaj ! Będziesz miała na czysto 1000 zł. Kup za to dobry sprzęt - nie dołożysz ani grosza.

Z tym tysiącem to bym nie przesadzała... Jeszcze nie wiadomo co z klockami. Na kolumnach przy dobrych wiatrach mogę trochę zarobić..

jak za 300 setki kup i pchnij za 1200 zł opisz ze masz od nowości, po ojcu który kupił to na kartę "G", itp

połkną to jak pelikany.

A za to kup coś fajnego tak jak ci radził wcześniej kolega.

Teraz jest moda na DIORY, RADMOR, ALTUS,

obacz te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na razie muszę je odebrać, zobaczyć co z resztą zestawu i stwierdzieć, czy nie narobię sobie wstydu sprzedając jako głośniki, które "jak wiozłam to k*twy klaskały a niemiec płakał" Will see i dzięki za zainteresowanie

Nie jest to sprzęt hi-end, hi-fi. Ale jeśli nie masz wygórowanych potrzeb związanych z jakością odtwarzanej muzyki, to po co się silić na coś droższego? Posłuchaj tego zestawu po naprawie, następnie spróbuj odsłuchać u kogoś sprzęt za kwotę którą chcesz przeznaczyć (a jeszcze lepiej wypożycz do siebie?). Ja np. sprzedając swój sprzęt zawsze umożliwiam odsłuch.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jeśli sprzet bedzie dobrze grał, to oczywiscie, że zostanie u mnie w nowym mieszkaniu. Tym bardziej ze ciezko bedzie w tym hangarze o porządny dzwiek. Jak sluchajac muzyki nie bedzie jak na mszy to, to juz bedzie sukces. Poza tym, jak sie wkręce w temat to po remoncie bede miala czas i sily na dalsza walke ze stereo. Teraz czekam az umebluje wstawie grajka i zobacze jak jest z akustyką.

• 2 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim za rady i zainteresowanie tematem - sprzęt jest już u mnie - całkowity koszt naprawy to 300 zł. 180 kolumny i 120 wszystkie klocki łącznie ze smarowaniem, głaskaniem i kto wie czym jeszcze. Łącznie cała impreza kosztowała mnie 600 złociszy polskich. Czy to dużo, czy mało - nie wiem. Ja jestem bardzo zadowolona z dźwięku, możliwości głośników i wieży. Sprzęt zostaje u mnie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.