Skocz do zawartości
IGNORED

warto inwestowac w paradigm?

Hunter

Rekomendowane odpowiedzi

Ello

Zaczne od podstaw moj pokoj ma ok 12 m2 polowa jego wysokości jest oklejona korkiem (wiec chyba dzieki temu jest lepiej wytlumiony). Ogolnie lokumnie jest zbyt wszecgstronne (meble).

Ok a teraz konkrety

Zamierzam kupic jakis sprzecik :) bylem na odsluchu paradigmow monitorow 3v3 i jak dla mnie rewelka (nie jestem audiofilem przynajmniej jeszcze nie :) Zamierzam kompletowac KD w odstepach czasu i chcialbym zaczać od frontow i ampli. I tu jest wlasnie moje pyt czy te paradigmy nie beda za mocne na tak maly pokoj? CZy nie lepiej zainwestowac np w KODE ( wtedy bedzie mozna naraz kupic wiecej komponentow) I w sumie jak juz kupilbym paradigmy to i trzeba porzadny center i woofer kupic czy oplaca sie wydawac sumie ponad 7000 do takiego pokoju?Czy moze lepiej zbudowac na KODZIE za powiedzmy 4000 ? Co o tym sadzicie , ktos moze doradzic??

Druga sprawa to ampli tu tez sie waham pomiedzy yamaha i denonem

do KD opartym na paradigmach planuje denon 1804 lub yamaha 650, do KD opartym na KODACH badz innych tanszych denon 1404 lub yamaha 450

Dodam ze dodatkowo sprzet bedzie sluzyl do odtwarzania muzyki (tu mi zalezy na miekkim ale silnym basie)

A tak w ramach ciekawostki to teraz do odtwarzania filmow i sluchania muzy uzywam pierdziawek creativa :)

CZekam na pomoc w pozbyciu sie tych plastikow

Pozdrowionka

Hunter

https://www.audiostereo.pl/topic/10918-warto-inwestowac-w-paradigm/

Z tego co napisales az prosi sie o to bys poprzestal na 2-ch kolumienkach. Gdybym nie trafil na Klipsze napewno zainwestowalbym w Paradigm. Co do ampli to w wielu opiniach muzycznie wyzej stoi denon, ale stateczna decyzja nalezy do Ciebie i Twoich preferencji. Pogrzeb jeszcze w archiwum, bo wiele bylo napisane na podobny temat.

Pozdrawiam.

Hunter nic dobrego nie wyjdzie Ci z kina na 12 metrach!

Paradigmy to mogą być nawet za duże w zagraconym pokoju o takim metrażu! (i to w stereo)

Jeżeli musisz kino to aktywny zestaw kody coś koło 600zł, nic lepiej nie zagra w tak małym pokoju.

Dzieki za wypowiedzi.

Czy chcecie powiedziec ze niema sensu inwestowac w drogi sprzet??

To juz nie wiem co mam zrobic bo teraz to uz nawet mi glupie mysl przychodza zeby kupic cos all-in-one albo jakis najlepszy creative

Najlepszy creative jest i tak gorszy od tej kody!

Rynek komputerowy rządzi się innymi prawami i takie rzeczy są drogie.

symbol kody to AM-911 cena 555zł, dołożysz odtwarzacz i masz kino małym kosztem.

Chcesz drożej- proszę bardzo, ale znowu coś małego tym razem pasywnego np. tannoy, infinity;

nie daj poprostu wcisnąć sobie zestawu kody z podłogówkami do tego pokoju.

Zastanów się nad stereo, np. pianocraft Yamahy, na 12 metrach zagra wyśmienicie.

Chyba sie nie zrozumielismy :(

Myslac o KODZIE nie mialem na mysli podlogowek bo to juz by bylo spore przegiecie myslalem o AV737T lub EC686T ewetualnie AC660T

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do pianocrafta to zdecydowanie jestem na NIE

Zgadzam sie ze creative nie ma dobrych glosnikow ale defacto to wlasnie dzieki nim (jak juz pisalem mam zestaw 5.1) pragne skompletowac cosik lepszego. I o ile poczucie przestrzeni narazie mnie w zadawala o tyle dzwiek wydobywajacy sie z tych pierdziawek delikatnie mowiac dziala mi na nerwy :)

Reasumujac

1)Pragne stworzyc nowy system 5.1 ( oczywiscie tylko na kolumnach podstawkowych) ktory wyeliminuje obecnego creativa

a) nie jestem pewien co do kolumn ale o tym bylo wyzej

b) to samo tyczy sie ampli

2) system jesli bedzie sie opieral na tanszych glosnikach (np KODA bedzie zakupiony odrazu ) jesli na PARADIGMACH (ahh ten basik :) zaczne od ampli i frontow

3) ja w wiekszosci bede go wykorzystywal do ogladania filmow ( wiec samo stereo odpada :)

jednak w tygodniu z racji tego ze rzadko jestem w domu (full pracy) system bedzie wykorzystywany do sluchania muzy (musi byc dobry basik)

4) pieniadze :) w sumie jestem sklonny wydac jakies 7500 tylko czy jest sens tyle wydawac do takiego pokoju a wiadomo za to co zostanie mozna kupic cos innego :) No chyba ze mnie przekonacie ze warto inwestowac taka kwote i ze w moim pokoju poczuje roznice

to chyba na tyle

czekam na wszelkie odp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli chcesz kino na Paradigmach to może seria Cinema? Jeżeli kino małymi kroczkami to jak najbardziej polecam Paradigma + Yamaha, sam od tego zaczynam Y2400 + fronty Studio 40 v.3 + CC-470 v.3. Paradigm ma kilka serii mniejszych głośniczków przeznaczonych do trochę mniejszych pomieszczeń.

Hunter,

posłuchaj jak chodzi zestaw Wharfidale Moviestar 70+ - niewielkie kolumienki podstawkowe i całkiem przyzwoity sub. Ma toto 4 ohmy ale różne ampli pociągną. Do niewielkiej powierzchni jak znalazł.

OK postawmy sprawe inaczej

ampli bedzie yamaha

i teraz prosze o konkretne odp

lepsze do mojego pokoju beda

1) paradigmy monitor 3v3 (tylko fronty)+ za jakies 5 miesiecy reszta glosnikow

2) KODY ktores z tych ktore wymienilem w poprzednim watku zestaw 5.0 (subwoofer po 2 miechach)

3) paradigmy z serii CINEMA zestaw 5.0 (sub tak jak wyzej)

Ja mam nastepujace watpliwosci

ad1 zbyt mocne co moze powodowac nie ciekawy efekt na takim metrazu

ad2 czy cos za ta cene moze ladnie gra :)

ad3 najnizsze z polki (chyba )

czekam na konkretna pomoc

PS

moviestary tak jakos do mnie nie przemawiaja :)

Podobało Ci się jak grały Paradigmy, przesłuchaj Cinema i wtedy podejmij decyzję, co do Kody to nie wiem, ale ja polecałbym Paradigmy. Może dlatego, że sam je kupiłem i jestem zadowolony jak mało kiedy, po drugie możesz być niezadowolony z dźwięku jaki reprodukują te Kody po odsłuchu Paradigmów.

Rozumiem, że seria Studio odpada całkowicie? Po drugie nie sądzę żeby Monitory 3v3 były za mocne do takiego pokoju wg. mnie będą OK, przecież nie musisz włączać wszystkiego na full. Muzyki i kina słucha/ogląda się najprzyjemniej jak dźwięk nie odbija się echem w głowie przez trzy dni po seansie. Swojego zestawu słucham też tak żeby było słychać szczegóły ale bez próby oderwania tynków lub wybicia szyb w oknach. Przed zakupem słuchałem różnych zestawów i Paradigmy na prawdę brzmiały najlepiej. Po drugie to dobra solidna firma, która gwarantuje jakość.

Jeżeli nie chcesz się rozczarować w przyszłości lepiej małymi krokami dążyć do zestawu Paradigm Monitor niż szybko kupić zestaw Koda i później żałować, że to nie gra jak Paradigm.

Ja nie załuje ani przez chwile ze nie kupiłem paradigmów i co powiesz:) A propo kolumn dzis słuchałem w salonie Monitor audio bronze 1 które ponoc w porównani z koda to niebo a ziemia a ja byłem w szoku jak to grało!! poprostu tragicznie,dzwiek jak z kartonu,mało szczegółowy i zero basu,ale w tym ostatnim przypadku to zrozumiałe, ale przestrzen do niczego a ktos kiedys sie podniecał ze jakie to wysokie tony rewelka i przestrzen,słuchałem dla porównania kody ex566 i jak dla mnie monitor audio nie miał szans!! co dla mnie było istnym zaskoczeniem poniewaz myslałem ze bedzie zupełnie odwrotnie bo one około 700zł kosztowały uzywki a kody 600zł nowe.Wiec tak to juz jest z tymi fachowymi firmami.I nie załuje ze wybrałem zestaw kody bo jak do domu przyszłem z przyjemnoscia właczyłem sobie muze i słuchałem z usmiechem od ucha do ucha.Słuchałem jeszcze Kefów cresta za 1000zł to takie małe podstawkowce.....sprzedawca mówił co Kef to Kef ale jak posłuchałem to.......szkoda gadac....dokładniej opisze to jak bedzie kiedys okazja i czas.Pozdrawiam

elfan -> skoro te twoje Kody tak super grały po przyniesieniu ze sklepu to po co je tuningowałeś. Rozumiem, że na forum automoto też polecasz wszystkim Poloneza bo to super samochód bo jeździ, a po tuningu to nawet można wyprzedzać na autostradzie.

P.S wczoraj nie słuchałem moich kolumn tylko inny model kody który jak dla mnie powalił audiofilskie skrzynki.A poza tym to w sali odsłuchowej profesjonalnie wytłumione powinno byc lepiej niz w domu,a było fatalnie,wiec sobie poprostu nie wyobrazam jak było by u mnie w pokoju.

Do 12m2 to zdecydowanie podstawkowe. Pytasz czy warto od razu inwestować na max'a? Wg mnie nie.

Ponieważ polecam KEF-a serii Q to ja na Twoim miejscu rozważyłbym taki manewr: Słuchałem Q1 i w zestawieniu z Yamahą zrobiły na mnie przyjemne wrażenie. Warto byś je posłuchał u siebie. Ostatnio KEF wypuścił najmniejsze Q Compact. Może warto zobaczyć jak sprawowały by się te Compacty jako przody w tak małym pokoju u ciebie. Do tego centralny i już masz niezły początek. Jak dojdzie do zmiany pokoju to możesz sobie wtedy przenieść je na tyły a front uzupełnić o Q1 lub o Q4. Inne głosniki tej serii chyba mniej korzystnie cenowo wyglądają.

A może od razu Q1 na przód i wtedy na pewno na brak woofera nie będziesz narzekał?

Ale pamiętej seria Q musi się wygrzać. Słuchałem Q1 wygrzanych i Q4 po ok. 80-100 godzinach grania. Zdecydowanie Q1 podobało mi się bardziej.

Pzdr,

M.

Słuchając rozumu....

elfan -> zaprzeczasz sam sobie. Ty właśnie jesteś właścicielem tuningowanego poldka, który wszystkim wciska ten sam model. Teraz wyjaśnię na czym polega Twój fenomen słyszenia lepszej jakości dźwięku z kody niż innych głośników z dużo wyższych półek.

Wyobraź sobie kogoś kto przez całe życie wali tanie wino z wkładką (takie Kody po tuningu) i uważa, że jest super. Teraz wybrał się do "miasta" do "supermarkietu" i odkrył degustację, akurat podawali Chardonnay i biedak skosztował tego trunku (Twoje rzekome odsłuchy w salonach). I co no i właśnie gardło przepalone taniochą nie było w stanie wyselekcjonować wykwintnego smaku wina z jednego z najlepszych szczepów winogron. Zostało ono uznane za totalny sikacz.

Pointa: Żeby poznać jakość i wartość jakiegoś przedmiotu (w tym wypadku kolumny/wino) trzeba mieć szersze horyzonty niż zamiłowanie do samego siebie i błogi nastrój ignorancji.

Wygląda na to że przy na prawdę ślepym teście nie odróżnił być komputerowych pierdziaw Creativa od Nautilusów, lub zarzekałbyś się że twoje super-hiper-stuningowane kody i tak grają lepiej bo cośtam. Jeszcze młody jesteś może z tego wyrośniesz, może kiedyć zarobisz na naprawdę dobry sprzęt i przestaniesz opowiadać bajki o tuningowanych kodach, czego Ci z całego serca życzę.

macpisiu a ty za to moze jestes straszy ode mnie ale gadasz jak bys był o wiele młodszy.Słuchaj ja kolumn słuchałem i wyraziłem swoje zdanie i poprostu wiem co mi sie bardziej podobało,czy to tak trudno Ci zrozumiec???.Poprostu na mój gust grały te kolumny fatalnie nie wiem czym to było spowodowane ale było kiepsko i tyle,poprostu sie nie podobało.A słuch mam bo kabelki nawet odrózniam;).Wiec nie wciskaj mi tu ze nie odróznie creativów od Nautilusów.I ja tu nikomu nie wmawiam zeby kupował moje kolumny,tylko chciałem sie podzielic swoimi spostrzezeniami bo przeciez od tego jest forum,a ty chcesz mi uswiadomic teraz ze to co słyszałem jest nie prawda i lepiej wiesz ode mnie co mi sie podoba.No sory ale to jest cholernie głupie z twojej strony.........

P.S i to nie były jedyne w zyciu kolumny które słuchałem.

Ok juz prawie jestem zdecydowany (chyba) :)

Nie wiem jeszce czy kupic 3v3 czy 5v3 :) ale jest na to zalozony osobny watek 11016 wiec bede sledzil co tam koledzy poradza

A tutaj spytam sie o inna rzecz mianowicie ampli

ktory bedzie lepszy do paradigmow i tymczasowo do stereo (tzn zanim nie skompletuje calego KD i za nim nie uzbieram na dobre stereo do innego pokoju)

DENON 1804

YAMAHA 650

a i jeszcze jedno ta yamaszka ma YPAO (parametryczny optymalizator akustyczny z mikrofonem) co to za funkcja?

pozdrawiam

Jeszcze duch Elfana straszy na forum? Myślałem ,że poszedł zrobić maturę. Teraz taka moda, wszyscy są dyslektykami, a ortografia to czary. Ech, kiedyś to uczyli! Paradigma zawsze możesz kupić w ciemno, pod warunkiem,że odpowiada Ci ten basssss.Bo mają zawsze niezły wykop.Yamaha jest ok, ale jak słuchasz też stereo, to kup model z pre-outem.Znacznie lepiej i mniej komplikacji. Chyba od 650 w górę wszystkie mają. Denona polecam ,ale 3805. Wiem wiem ile kosztuje.Niestety. Ale nawet w stereo jest naprawdę niezły.Pozdrawiam.

>> macpiciu

zgadzam się w całej rozciągłości. nawet ja wiem że moje diory grają gorzej np. od diamondów 8.3 :) no, może dlatego że nie tuningowałem ;) a jestem przecież nieco młodszy od elfana :)

PS. cholernie zazdroszczę Ci Twoich Kanadyjczyków :D

Hunter -> YPAO to automatyczny system ustawiania parametrów głośników do KD (głównie), odpalasz automat, a on wylicza odległość z miejsca odsłuchu do głośników, wyrównuje ich poziomy, stosuje korekcję graficzną, tak aby wszystko zagrało jak trzeba i dźwięk był na prawdę przestrzenny.

vorpane -> dzięki, wymagało to jednak długich negocjacji z lepszą połową, a i tak nie dostałem autoryzacji na surroundy i suba, ale jeżeli będę grzeczny to może pozwoli mi moja szanowna małżonka kupić surroundy na Gwiazdkę.

vorpane polecam Ci jeszcz raz przeczytac co napisałem i jakich kolumn słuchałem moze wtedy zrozumiesz.No ale z drugiej strony watpie bo popierasz macpiciu który wie lepiej co mi sie podoba a co nie,najlepiej to on by chciał zebym chwalił jego paradigmy studio które koumnami sa super ale poprostu nie chce mu sie podlizywac;)

Jacek1956 co tak dawno sie nie odzywałes:D powróciłes chyba z tego powodu bo jesko sie nie odzywa;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.