Skocz do zawartości
IGNORED

STX, Jamo, Taga, Magnat, M-Audio, JBL - który subwoofer wybrać?

geez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozważam zakup niezbyt drogiego subwoofera. Od razu uprzedzam, aby sobie darować sugestie, żeby lepiej dołożyć 700, dozbierać 1000, pożyczyć 2 albo ukraść 5 tys.i kupić coś co ZAGRA - nie. Jestem przekonany, że produkt za kilkaset złotych też zagra i tego się trzymajmy.

Subwoofer ma mi uzupełnić dolne pasmo w filmach, a i w muzyce będę chciał go wykorzystać. Aczkolwiek TAK! WIEM! że w tej cenie ciężko o złoty środek, no ale niestety, trzeba zacisnąć zęby i wybrać mniejsze zło :]

Pokój ok. 22 m2. Sub będzie podłączony do Denona AVR-1912. Muzyka przeróżna, filmy też, więc nie precyzuje.

Nie ukrywam, że zainteresowałem się polską firmą STX i jej produktami, bo zawsze to wsparcie NASZEGO...POLSKIEGO! A jak wiadomo "dobre, bo polskie" - ale czy i w tym przypadku? Opinii na temat S-250 jest niestety jak na lekarstwo, więc trudno wyrobić sobie jakieś konkretne zdanie, aczkolwiek bardziej skłaniam się ku tej dobrej, aniżeli złej. Choć czytałem, że układ zbudowany jest na pojedynczym TDA i producent część deklarowanej mocy wziął chyba z gniazdka elektrycznego albo z kosmosu, ale...inni też naciągają, więc to jest jakby wliczone w cenę.

Zależy mi zwłaszcza na opinii osób, które o tych produktach mogą powiedzieć coś konkretnego z autopsji, a nie z tego co slyszały albo im się wydaje. Obecnie nie mam suba, a Diory Polaris 300 nie mają tak niskiego i mięsistego basu jaki bym widział w filmach, stąd pomysł o doposażeniu tego "zestawu". Czytałem sporo opiniii i WYDAJE mi się, że z niżej wymienionych (aczkolwiek nie zamykam się na nowe propozycje) najsensowniejszym wyborem byłby JBL, Jamo lub właśnie STX. Nie wiem jakie różnice w jakości i faktycznej mocy prezentują, za to widzę jakie ona są w cennikach, a są znaczne na korzyść STX'a... A wg mnie porównywanie powinno się wlasnie zaczynać od zestawienia ceny z jakością i wyciągnięcia średniej, które to dopiero można by ze sobą porównywać. Mam tu na myśli np. wątek odnośnie S-250, w którym to użytkownik marekw 76 napisał: "Powiem Ci jeszcze, że według mnie zagrał on lepiej niż waflowy vardus..." - uważam, że takie porównania mają jak najbardziej sens. Ponieważ porównuje się markę znacznie lepszą/droższą (choć model oczywiście odpowiednio niższy) z marką polską o mniejszej renomie i cenie za omawiany produkt, ale przedstawiając ją jako zwycięską! Bo porównywanie suba za 2,5 kPLN do takiego za 500zł...jest jak porównywanie polskiej reprezentacji piłki nożnej do każdej innej reprezentacji, bez sensu. Oczywiście kolega marekw 76 wyraził SWOJE subiektywne odczucie, ale skoro wyraził je takie, a nie inne to z pewnością coś w nim jest.

Moje typy:

Taga Harmony TSW-100

Magnat Betasub 20A

M-Audio SUB-12

Jamo Sub 360

JBL ES150P

JBL Northridge E150P

Koda SW-1000 v.2

STX S-250

JBL LOFT SP 150

A! no i oczywiście nie słyszałem żadnego z wyżej wymienionych i porównania do Varudsów czy innych RELi też nie posiadam :)

Witam!

Rozważam zakup niezbyt drogiego subwoofera. Od razu uprzedzam, aby sobie darować sugestie, żeby lepiej dołożyć 700, dozbierać 1000, pożyczyć 2 albo ukraść 5 tys.i kupić coś co ZAGRA - nie. Jestem przekonany, że produkt za kilkaset złotych też zagra i tego się trzymajmy.

Subwoofer ma mi uzupełnić dolne pasmo w filmach, a i w muzyce będę chciał go wykorzystać. Aczkolwiek TAK! WIEM! że w tej cenie ciężko o złoty środek, no ale niestety, trzeba zacisnąć zęby i wybrać mniejsze zło :]

Więc to najmniejsze zło, to zaciśnięcie zębów i dołożenie tych 500zł czy 700zł na lepszego suba niż kupno dziadostwa. Zapomnij, że którykolwiek z tych wymienionych tutaj, zagra w muzyce (nie przesadzam). Nie zagra, w ten sposób od razu stracisz powiedzmy 200zł na odsprzedaży, potem kupisz nieco droższego i znowu nie przypasuje, stracisz kolejne 300zł. Wyjdzie tak, jakbyś powiedzmy od razu dołożył te 500zł do porządniejszego suba. Prawa fizyki czy tam ekonomii:)

Powiem Ci jednak, że każdy myśli bardzo podobnie jak Ty na początku, "na pewno mi wystarczy", "nie jestem audiofilem" itd. Wcale nie musisz być audiofilem, dobry bas słyszy każdy. Ja też zmieniałem sprzęt na coraz lepszy, krok po kroku i to był błąd, bo zacząłem ze zbyt niskiego pułapu. Ten pułap "przyzwoitości", od którego będziesz zadowolony z basu w muzyce i filmach, nie zaczyna się na żadnym z powyższych subów.

Ale czy kolega zaczynając od tego niskiego pułapu, nie był zadowolony z tego co kupił i jak to grało? Ja wiem, ze z czasem to co mamy powszednieje, zaczyna wydawać się słabe i kwalifikujące do wymiany. To samo jest z mocą w samochodach, po kupnie czegoś nowego (w sensie nowego nabytku) wydaje nam się, że idzie jak rakieta, a po kilku miesiącach stwierdzamy, że owszem idzie...ale mógłby to robić lepiej. Czy nie tak samo jest z subwooferami? Nie wiem na czym Ty aktualnie się zatrzymałeś, na jakim sprzęcie, ale czy to co masz w pełni Cię zadowala i zaspokaja w kwestii muzycznej? Czy mimo wartości (strzelam) 3 tys. po kilku miesiącach, patrzysz za tymi kosztującymi 4-5, bo jednak będą grały lepiej/głębiej? Pytam z ciekawości, nie złośliwości :) I dlatego, że chciałbym uniknąć takiej sytuacji, a wręcz wiem, że nie miałaby ona w moim przypadku miejsca, bo są przecież też subwoofery po kilkadziesiąt tys. zł, a "chyba" znalazłbym poważniejsze wydatki... ;)

Czy mimo wartości (strzelam) 3 tys. po kilku miesiącach, patrzysz za tymi kosztującymi 4-5, bo jednak będą grały lepiej/głębiej? Pytam z ciekawości, nie złośliwości :)

Ja tak mam !!! :) Zawsze do przodu jak osioł:) Krok po kroku, ale do przodu :) I zmiany po elemencie tak co około 6 miesięcy czasem cześciej:) Wiem wiem, jestem chory ale nic nie poradzę ;)

Wybierasz pomiędzy najtańszymi subami. Wszystkie zabrzmią słabo. Kieruj się więc najniższą ceną lub najlepszym wyglądem. Porównywanie czegoś z Wharfedale Wardus jest śmieszne bo to słaby sprzęt.

Za kilkaset złotych (600-800) możesz kupić bardzo przyzwoity subwoofer używany - ja na Twoim miejscu poszedłbym w tą stronę. Bo z subwooferem będzie grało jednak lepiej niż bez .

Jeżeli zależy Ci żeby było bardzo tanio - to kup używany sub za 250 zł - zagra tak jak te nowe za kilkaset zł a 500 zł zostanie Ci w kieszeni.

Jeżeli koniecznie musi być nowy - to dołóż trochę i kup coś porządnego. Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale do poziomu reszty sprzętu nie musisz przepłacać - więc kup najtańszy.

Ukryta Zawartość

Rada ode mnie, chcesz wydać kilka stówek na subwoofer? Zbuduj go! Jeśli masz troszkę czasu, smykałkę do prac manualnych to za cenę w/w będziesz miał nieporównywalnie lepszego suba własnej roboty.

TRIBUL, grunt to mieć pasję, Ty masz taką i chwała Ci za to, szanuję ludzi z pasją :)

justas32, dziękuję bardzo za odpowiedź. Właśnie na taką liczyłem! Sugestia, wskazanie, rada, a nie siłowe nawracanie mnie na swoją wiarę albo i nie daj Bóg, przechwałki jaki to ktoś ma sprzęt, a ja to chce kupić takie badziewie, że on w ogóle nie powinien ze mną rozmawiać, bo wstyd. No żal. :)

Wracając do tematu, wybór jest przerażający, a ja nie znam na tyle tego rynku, żeby wiedzieć, że - aha, to i to i to jest warte uwagi i np. śledzę aukcję, a tamto to i to, to badziew i nie warto gitary sobie zawracać :/ A była już aukcja z Heco Vita Sub czy jakoś tak, wczoraj skończyła się aukcja Cabasse Jupiter 350, ale jedyne co dla laika może być wyznacznikiem to znalezienie takiego samego, nowego sprzetu (pod warunkiem, że jeszcze jest taka możliwość, jest produkowany) i porównanie ceny nowego z tą, z aukcji. Chyba, że jest jakiś parametr, na który trzeba zwracać uwagę i nim się kierować przy wyborze?

tajtus5, jest to jakiś pomysł, kiedyś chciałem robić skrzynie basową, co prawda do auta, ale pomysł umarł, a głośniki sprzedałem. W domu nie bardzo mam na to miejsce, podwórko czy warsztat odpadają ze względów temperaturowych, no i wydaje mi się, że mimo wszystko, nie zrobię tego tak jak znany producent, zajmujący się takimi rzeczami od lat :/

Witam Wszystkich.

Koledzy, ja podobnie jak Geez rozważam zakup subwoofera. Plan wykorzystania go mam podobny jak Geez (pomieszczenie zbliżone ~25m2), dlatego też pozwoliłem sobie napisać w tym temacie. Jedyna różnica to sprzęt Onkyo 515, Taga Harmony 606 5.0. Jak najtańszy subwoofer moglibyście polecić do takiego zestawu?

Dużo pozytywnych opinii znalazłem na temat produktów firm Rel i Velodyne jednak ich produkty to minimum 1700.

Czy nic tańszego nie będzie satysfakcjonujące? Co sądzicie o Polk Audio PSW 110?

Ale czy kolega zaczynając od tego niskiego pułapu, nie był zadowolony z tego co kupił i jak to grało? Ja wiem, ze z czasem to co mamy powszednieje, zaczyna wydawać się słabe i kwalifikujące do wymiany.

Byłem zadowolony ale...

Czy nie tak samo jest z subwooferami?

... ale z subwooferami jest tak, że te tanie nie nadają się do muzyki, nie ma to nawet wiele wspólnego z samą jakością basu, która byłaby do przeżycia, tylko tanie suby są za wolne, nie będą nadążać z rytmem za głównymi kolumnami - wszystkie praktycznie to konstrukcje bas reflex, na słabych wzmacniaczach. Tam nie będzie dobrej kontroli basu.

A jak to ma być zarówno do kina jak i muzyki to już w ogóle lipa bo nie sposób tego pogodzić. Do muzyki z tańszych jeszcze jakoś ujdą te modele na mniejszym przetworniku 8', ewentualnie lepsze modele z 10 cali, tylko im mniejszy głośnik tym gorzej w kinie, gdzie liczy się zejście i moc najniższego basu.

Myślę , że to jaki sub nam podpasi zależy w głównej mierze od naszych preferencji , fakt , jest to w pewien sposób ograniczone możliwościami finansowymi nie mniej jednak zależy od wspomnianych preferencji ,

przy tych dużej mocy kolumnach w/w suby zgubią się podczas grania , nie wiem czy wogóle będzie je słychać , niejednego z nich bas pokryje się z dolnym zakresem kolumn , nie wiem czy któryś z nich "zejdzie" poniżej 30 Hz-ów ,

każdy ewentualnie wypowiadający się tu i posiadający któregoś z tych subów ma inne preferencje niż Twoje i zapewne napisze , że ten sub jest ok , ale to dla tego kogoś , Ty nadal nie będziesz wiedział czy i Tobie on podejdzie .

Porównywanie czegoś z Wharfedale Wardus jest śmieszne bo to słaby sprzęt.

Pewnie śmieszne ale w tamtym wątku chodziło o to, że ten STX zagrał lepiej mimo o połowę niższej ceny.

I nikt nie twierdził, że Vardus 10 to mistrzostwo świata, tylko, że w cenie 4 stówy za nowy broni się lepiej niż inne "zachodnie" modele.

Dla porównania wtedy stx 400 a vardus 900...

pozdrawiam

Jeżeli chcesz kupić sub najtańszy - to kieruj się tym żeby miał głośnik 25-30 cm, wzmacniacz 100-150 W a głośnik na przedniej ściance (nie w środku obudowy ani skierowany do ziemi). Sprawdź w internecie ile kosztował jako nowy - jeżeli mniej niż 1000 zł to odpuść. No i musi mieć wyjścia których potrzebujesz - nie wiem czy chcesz łączyć go przez RCA czy może kablami głośnikowymi...

marekw 76, dokładnie o to mi chodziło :) Firmę i jakość wykonania, dźwieku trzeba jeszcze zestawić z ceną. Kupić coś drogiego i dobrego to nie sztuka, sztuką jest kupić tanio i dobrze ;)

justas32, dziękuję za wskazówki. A firma gra rolę drugoplanową? Zakładając, że coś spełni te wytyczne.

No będę chciał podłączyć przez RCA, z tego co wyczytałem odnośnie STX'a, to zapewne kablem typu Y.

Jest teraz fajny (chyba) Velodyne SPL 8 BVE na aukcji, ale Pan chce za niego 2 tysie, więc trochę więcej niż planowałem wyłożyć ;)

I chyba posiada zamkniętą konstrukcję, a mi się wydaje, że subwoofer, który ma dmuchnąć musi mieć do tego odpowiedni otwór :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ręcze za te suby,zdecydowanie lepsze od wszystkich które podałeś,a także od sporo droższych Rel,i innych przepłaconych subów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli planujesz sub używać też do muzyki, to szukaj w konstrukcjach zamkniętych, które maja większą szansę szybko reagować z uwagi właśnie na tą obudowę. W kinie przydałaby się kompensacja spadku SPL tej obudowy dzięki mocnemu wzmacniaczowi, bo w kinie niskie zejście ma spore znaczenie. Poniżej 1000zł raczej nie znajdziesz suba, który spełnia te warunki, warto jest się przyjrzeć tej konstrukcji sub660 jamo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A firma gra rolę drugoplanową?

Kup suba takiej firmy która produkuje kolumny. Wiem że np. sub-y firm niemieckich są w Polsce dużo tańsze od innych.

Staraj się kupić tanio - w tej klasie sprzętu naprawdę nie ma sensu przepłacać.

No niestety ale nowy sub za 500 zł to nie sub. Na początku będzie jakieś małe "łał", ale w filmie i tak nie usłyszysz tego co masz usłyszeć. Jeśli już, to poluj na używkę, ale długa droga przed Tobą. Odsłuchiwałeś już jakieś modele, cokolwiek? Miałem podobnie jak Ty. Posłuchałem w media markt jakiegoś małego wharfedale no i było fajnie, coś tam pukało, ale że nigdy subwoofera nie miałem to wrażenie było. Jednak postanowiłem poszukać czegoś na allegro. Po 3 miesiącach udało mi się upolować Paradigma PDR-12v3 za 700 zł, po obejrzeniu kilku filmów wrażenia nie do opisania. Używałem rok, miesiąc temu sprzedałem za 850 zł i szukam czegoś mocniejszego. Taka naturalna kolej rzeczy, nie myśl że zatrzymasz się przy byle pukawce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ręcze za te suby,zdecydowanie lepsze od wszystkich które podałeś,a także od sporo droższych Rel,i innych przepłaconych subów

Może i są dobre, ale z tym Relem to się chyba trochę zagalopowałeś ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc to najmniejsze zło, to zaciśnięcie zębów i dołożenie tych 500zł czy 700zł na lepszego suba niż kupno dziadostwa. Zapomnij, że którykolwiek z tych wymienionych tutaj, zagra w muzyce (nie przesadzam). Nie zagra, w ten sposób od razu stracisz powiedzmy 200zł na odsprzedaży, potem kupisz nieco droższego i znowu nie przypasuje, stracisz kolejne 300zł. Wyjdzie tak, jakbyś powiedzmy od razu dołożył te 500zł do porządniejszego suba. Prawa fizyki czy tam ekonomii:)

Powiem Ci jednak, że każdy myśli bardzo podobnie jak Ty na początku, "na pewno mi wystarczy", "nie jestem audiofilem" itd. Wcale nie musisz być audiofilem, dobry bas słyszy każdy. Ja też zmieniałem sprzęt na coraz lepszy, krok po kroku i to był błąd, bo zacząłem ze zbyt niskiego pułapu. Ten pułap "przyzwoitości", od którego będziesz zadowolony z basu w muzyce i filmach, nie zaczyna się na żadnym z powyższych subów.

don11 ma racje

Subwoofera nie kupiłem. Panowie tak mi namieszali w głowie, że zacząłem się skłaniać ku odsłuchowi tego co w ogóle bym brał pod uwagę no i dołożenia kasy do czegoś lepszego, ewentualnie polowania na okazję.

Polk Audio mówi mi tyle co nic także absolutnie nie brałem go pod uwagę. Za to zwróciłem uwagę na Jamo 650-660...fakt niby te 300-400zł droższy ale o ile mocniejszy.

Ta firma Taga to w ogóle jest coś warta? Nie wiem czemu, ale kojarzy mi się z Kodą i taką marką, raczej low-endową, choć nie znam się, dlatego pytam.

Tej firmy mam kolumny. Były to kolumny najtańsze z polecanych, dla tego się skusiłem.

Z moim kinem to było tak, że pierwsze plany to plastikowy zestaw za 500 pln, później Yamaha 373 z Onyxami za 1300, a skończyło się na Onkyo 515 za ~2700.

Taga Harmony TSW-100

Magnat Betasub 20A

M-Audio SUB-12

Jamo Sub 360

JBL ES150P

JBL Northridge E150P

Koda SW-1000 v.2

STX S-250

JBL LOFT SP 150

Do kina - z tych co napisałeś najtańszy jest najlepszy --> Czyli STX S-250 - 30cm woofer + dość solidny wzmacniacz - aktualnie go mam w pokoju. Do muzyki to żaden z nich się nie nadaje - chyba, że RAP. Zobacz, że porównujesz STX do Subwooferów typu Betasub 20A, który ma 30% mniejszy woofer , dwa razy słabszy wzmacniacz i jest dwukrotnie lżejszy - jedynie co ma na plus to ładniejsza stolarka. Z drugiej strony dane danymi - Największe dla mnie rozczarowanie to był JBL ES150P - Cuda na papierze ale jakoś nie było tego słychać ani czuć.

Właśnie wahałem się też czy nie kupić tego STX-a i sprawdzić go w domu, a w razie niezadowolenia po prostu odesłać w przeciągu 10 dni. Wtedy można go przynajmniej sprawdzić na swoim kwadracie, ze swoim sprzętem tak długo jak się chce tzn. do 10 dni. A koszt takiej imprezy (przesyłki) to rząd 50-60zł.

Jeśli możesz to napisz mi coś więcej o tym STX-e. W kwestii muzyki to wydaje mi się, że subwoofer chyba głównie nadaje się do czarnych rytmów, przynajmniej jak go tam widzę. Problem mój tkwi w tym, że nie miałem okazji usłyszeć czegoś takiego jak STX i przekonać się jak on brzmi w muzyce i filmie. Większość powyższych opinii sugeruje, że to bezsensowana inwestycja, ale są też tacy jak Ty, którzy chyba są zadowoleni z tego jak ten sub gra, oczywiście w stosunku do swojej ceny.

Z3RO7OO jak masz go podłączonego , pojedynczym rca czy igrekiem ,

najważniejsze , żeby przy ustawianiu suba nie przesadzić np z głośnością w nim bo będzie efekt odwrotny od zamierzonego , gdy go miałem w domu ustawiłem w granicach 11.00 a odcięcie na minimum i połączenie kablem typu "Y" a w ampli na skali 0-10 na 9 a do muzy odcięcie podnosiłem na jakieś 2 cm od minimum . W moim subie skala zaczyna się od godz.7.00 a ja mam ustawione na 9.00 i starczy przeciez dalej pałeczkę przejmuje amplituner ,

Kiedyś ktoś zakupił tego STX-a i pisał ,że jest zadowolony bo sub dodawał mu w muzie taki fajny miękki bas więc jak wszędzie , wszystko uzależnione jest od naszych preferencji .

Mogę jeszcze kupić subwoofer 3 miesięczny, ogólnie też mało używany (10-12h w sumie) z gwarancją marki Taga model Platinium SW-10 (500W max/150 RMS, no i masa prawie 25kg) w cenie 700zł. Widzę, że nowe kosztują po 1400-1500, ale z tego co wyczytałem Taga jest pochodną Kody, więc nie bardzo wiem jak to odnieść do STX-a...czy tym razem polskie nie oznacza lepsze?

Tak jak sugerował justas32 - jest 25cm głośnik, wzmacniacz 150W i cena powyżej 1000, natomiast cena zakupu zauważalnie niższa, ale czy warto???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.