Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacze ilośc watt przy omah

pablo-123

Rekomendowane odpowiedzi

Większość wzmacniaczy stereo 8 ohmowych śmiało radzi sobie z kolumnami okreslanymi jako 4 ohmowe

Być może większość tak. Ale nie wszystkie !!!

Osobiście nie spotkałem się z tym by kolumny spaliły wzmacniacz na skutek niedopasowania impedancji

A mi spaliły. I to cholernie drogi wzmacniacz !!!

przewaznie działa zabezpieczenie

Nie każdy wzmacniacz ma to zabezpieczenie. Np. niektóre końcówki Rotela go nie mają ...

Jungsona - chciałem posłuchać trochę głośniej ...

Cóż - zawsze mi się wydawało że drogie konstrukcje są bardziej wydajne prądowo. Jak widać wydało mi się :)

brak zabezpieczen zle swiadczy o takim sprzecie, ba to wrecz zenujace.

Absolutne minimum to zabezpieczenie termiczne i przeciazeniowe, wypada miec tez zwarciowe przynajmniej na bezpieczniku a najlepiej elektroniczne.

• 1 miesiąc później...

witam .. w sobote stałemsie szczesliwym posiadaczem MA silver 8 :)))) jak wiadomo sa 4 ohm.... a jak wyzej pisałem wzmacniacz SA7800 jest 8 ohm ... troche sie obawiałem tego zakupu bo silver 8 sa 200w.... i nie wiedzałem czy pioniek da sobie rade ....:) po podłaczeiu.. co zauwazyłem... przy bx6 (8 ohm) trzymajac głosnosc na 15 % bx6 grały glosniej niz silver8 ... a przy tym te 2 wskaźniki wychyjaka sie 2 razy dalej niz na bx6 wiecej nie podgłosze bo narezie nowki 8 wygrzewam...

i co o tym sądzicie? tak ma byc? ps j proces wygrzewania przeprowaqdzam na ok 200h bardzo cichego grania muzyki jazz .. dobrze robie?

zielona kreska silver 8 przy 15% głosnosci

czerwona bx6 przy 15%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie istnieje 8 ohm wzmacniacz z serii sa

nie istniejwe 8 ohm wzmacniacz z lat 70-80

ten pioneer poradzi sobie ze wszystkim

miałem mniejsze sa ktore telepotały wielkimi 4omowkami schodzacymi duzo ponizej 4

to nie jest na milion procent wzmak ktory ma drastyczne ograniczenia

predej MA rozwalisz niz tego pioneera

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

nie istnieje 8 ohm wzmacniacz z serii sa

nie istniejwe 8 ohm wzmacniacz z lat 70-80

ten pioneer poradzi sobie ze wszystkim

miałem mniejsze sa ktore telepotały wielkimi 4omowkami schodzacymi duzo ponizej 4

to nie jest na milion procent wzmak ktory ma drastyczne ograniczenia

predej MA rozwalisz niz tego pioneera

yyyyy a to czemu na wyswietlaczu napisane jest 8 ohm..? i nikt do tej pory nie pisał ze to nie jest 8 ohm

bo jest wszystko bioracy od 2 do 22 ;)

nie mialem na mysli czegos typu ze nie obsluguje 8

masz go a nie obczytałes wszystkiego co o nim napisano - załuj :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

pewnie przesadziłem

ten akurat jakis rewelacyjny mocowo nie jest

200W poboru max i 55 dumping faktor - no nie ma strachu nie rozwalisz MA :)

bardzo kiepsko jak na SA - to chyba jakis gorszy model pewnie dlatego zbytnio nie zainteresował

choc brzmienie pewnie ma jak rasowe SA

zespuc sie przez nie napewno nie zepsuje - masz z tylu tabliczke skor napisano 4 to znaczy ze 4

nawet jesli nie napisano by ze 4 to tez 4 a kiedy juz napisano to napisano

SA to w koncu najlepsze wzmaki pioneera - a z tamtych czasow kolumy sa wyłacznie 4 ohm

8 to tylko napis "przyszłosciowy" był

co do w nie jestem pewny na obudowie nie ma oznaczenia... jako takiego... prócz nakleji na której widac ze była juz odklejana i przyklejana nie raz ... wiec pewnosci niema ... SA7800 mało modeli jest wyzej a duzo nizej... wiec chyba nie jest tak zle jak piszesz gra świetnie..

pewnie przesadziłem

ten akurat jakis rewelacyjny mocowo nie jest

200W poboru max i 55 dumping faktor - no nie ma strachu nie rozwalisz MA :)

bardzo kiepsko jak na SA - to chyba jakis gorszy model pewnie dlatego zbytnio nie zainteresował

choc brzmienie pewnie ma jak rasowe SA

numer jest tylko fajny - duzo bedzie wyzej - przykro mi

a to wiem ze gra swietnie nawet nie przyszloby mi na mysl napisac ze gra słabo:)

dobra do rzeczy .. pasuje zestaw ? czy warto zmienc?

numer jest tylko fajny - duzo bedzie wyzej - przykro mi

a to wiem ze gra swietnie nawet nie przyszloby mi na mysl napisac ze gra słabo:)

600 albo 650

teeraz w pracy jestem nie mam możliwości sprawdzenia

Jaki jest pobór prądu w nim 650 W ?

BTW erazm .. flagowy modem SA-9800 i 9500 maja tylko o 15w wiecej .. 80.... chyba to nie przepaść..

zapominij przyjacielu ale ciesz sie i sie nie przejmuj

to troche innyPioneer%20SA-7800_f.JPG

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pytam bo erazm cos tam o 200W pisze , dziwne by to było :)

Posiadałem 7800 , zostawiłem SA-708 , robi z Chario które schodzą do 3,2Ohm co chce. Nie przekraczam zazwyczaj godż 11 , na 12 już jest bardzo głośno :)

to o co pytasz ?

czy warto zmienic na mocniejszy bo dostanie "kontroli" ?

czy czegos tam dostanie?

czy pytasz o to czy sie nie popsuje?

na drugie pytanie , to ktore zadałes odpowiedz jest jedna - bedzie switnie jechał i nic sie nie popsuje

na pierwsze jesli o nie chodzi nie znam jednoznacznej odpowiedzi- ktora mogłbym zagwarantowac ze tu wlasnie cos sie porawi - przypusczalnie moze

no ok.. mi cos świta 600 ale sprawdze ok 15 odp .. co jesli 200 ? a co jesli 600 W ...?

i skoro miałaś 7800 to poweisz czy da rade z silver 8 ( lepiej zeby dal bo wywaliłem 7 k na kolumny i troche głupio byłoby traktować je jako ozdoby :))

Pytam bo erazm cos tam o 200W pisze , dziwne by to było :)

Posiadałem 7800 , zostawiłem SA-708 , robi z Chario które schodzą do 3,2Ohm co chce. Nie przekraczam zazwyczaj godż 11 , na 12 już jest bardzo głośno :)

to o co pytasz ?

czy warto zmienic na mocniejszy bo dostanie "kontroli" ?

czy czegos tam dostanie?

czy pytasz o to czy sie nie popsuje?

na drugie pytanie , to ktore zadałes odpowiedz jest jedna - bedzie switnie jechał i nic sie nie popsuje

na pierwsze jesli o nie chodzi nie znam jednoznacznej odpowiedzi- ktora mogłbym zagwarantowac ze tu wlasnie cos sie porawi - przypusczalnie moze

odp jakos chaotycznie.. pytam czy warto zmienic moze cos zaprolonujesz? ps nie rosumiem audiofilskiegi slangu jakiej "kontroli" ma dostac?

tak pytam czy majac juz ten zestaw kolum i wzmacniacz czy to nie rozwali kolum czy wzmacniacza ,,,,

dziwnie ten skan wygląda.. na 90 proc wydaje mis ei ze pobór mam 650 w... odpowiem po 15 ...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przy tej specyfikacji musi bląd być albo ? jest podany maksymalny pobór prądu przy max power ?

tak pytam czy majac juz ten zestaw kolum i wzmacniacz czy to nie rozwali kolum czy wzmacniacza ,,,,

Rozwalić zawsze coś można , gdy robisz glośniej i głośniej w którymś momencie musisz usłyszeć zniekształcenia , i to jest ostrzeżenie by nie przeginać już !

Przy tej specyfikacji musi bląd być albo ? jest podany maksymalny pobór prądu przy max power ?

a gdzie tej informacji szukac? teraz siedze i mysle i dałbym sobie dłowe sciac ze jest cos ok 600 W hmmm moge sie mylic i skojarzyć z innym pionkem .. jeszcze godzina i dam znac

Rozwalić zawsze coś można , gdy robisz glośniej i głośniej w którymś momencie musisz usłyszeć zniekształcenia , i to jest ostrzeżenie by nie przeginać już !

no wiadomo ja nie katuje sprzetu ... na poprzednich bx6 grałem max 45% .. w zupełności wystarczało

Rydzu

byc moze , byc moze ze jest tam bład

- nie wnikam , miło jakbys wniknąl

ja miałem tylko modele nizsze numeracyjnie 6800 i miniwiezowe 3000

było podane jednak duzo wiecej

spojrzałem tylko na pierwsza z brzegu specyfikacje zajrzałem w cene bo sie zdziwiłem cena tez nie rewelacyjna wiec przyjałem pierwsze z brzegu załozenie - słaba moc

wiec kwestie czy mozna nim "rozwalic" MA czy nie mozna pozostawiam otwartą :)

zreszta jakie to ma znaczenie;)

Rydzu 650w .... Erazm Sam hejt od ciebie leci zero konstruktywnego komentarza .. Jak masz chwytać 1 lepsza ulotkę i walić docinki to lepiej nic nie pisz ;) skoro zjadłeś wszystkie rozumy uwalnia sie na tapczanie włącz swój zestaw mini wieże za mini 100 mil i sie delektuj Forum jes po to zeby dzielić sie wiedza a nie cwaniakowac i hasła typy " co to ma za znaczenie " zostaw dla siebie a i ps " zapomnij ze na 650w " ... Bo co w necie tak znalazłeś ,?

Ty masz chłopaku nawalone piwem czy co?

powaliło Cie czy o co biega

jaki hejt skadzes sie urwal?

napisałem ze to bardzo mocny wzmacniacz bo miałem slabszy i wiem ze mocny

z ciekawosci rzuciłem okiem na specyfikacje

bo roznie to bywa numer nic nie znaczy chyba ze dla ciebie bo czesto nic nie znaczy

spectyfikacja pokazala ze przeliczyłem jego mozliwosci piszac "nie boj sie o wznmacniacz bo predzej on rozwali te kolumny niz kolumny wzmacniacz"

masz jakis uraz ?

w głowe sie udrzyłes?

ktos smiał napisac ooo nie masz tak mocnego wzmacniacza jak myslałem

uuu obraza wielkigo pana

hejt srejt - kierownik sie uraził i na kolana za obraze

przywal w sciane dla upustu krwi z czaszki bo Cie rozpiera - "wielki urazony panie"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.